Herkese merhaba. Kron tx75 model bir bisiklet aldım. Kurulumu yapan servis hiç viteslere bakmamış. Ben de 15 senedir ilk defa bisiklet alınca kontrol etmedim. Böyle olacağını düşünmedim hiç. Yetkili servis sonuçta. Arka dişli tarafında zincir hep bir üst dişliye geçmeye çalışıyordu. Zincir ön vitese sürtüyordu. Arka vitesi 1->7 geçecek şekilde ayarladığımda tıkır tıkır geçiyor. Ama 7 den 1'e doğru gelirken yine hep üst dişliye geçmeye çalışıyor. 7 den 5'e oradan 6'ya geçince yine zincir yerine normal oturuyor. Burada benim beceremediğim bir ayar mı var? Ekipmanda mı bir bozukluk var? Bayram olduğu için servis de kapalı. Olmazsa bayramdan sonra götüreceğim.
Gerginlik ayarı istiyor gibi görünüyor. Zincir büyük dişliye geçmeye çalışıyorsa gerginlik fazladır, gerginlik ayar vidasında pay varsa biraz gevşeterek deneyin:
Gerginlik vidasıyla düzelmediyse ayarı en baştan yapmak sorunu çözebilir:
Ürünün teknik dokümanı bu: (link)
Sayfa 15-22 arasındaki adımlarını uygulayarak ayarlarını baştan yapmayı deneyebilirsiniz.
- Zinciri en küçük dişliye alıp teli gevşetin, tel germe vidasını sonuna kadar sıkın
- Gerekirse attırıcı bacağını elinizle ittirip rubleye yaklaştırarak en küçük dişli ile üst makaranın aynı hizada olduğundan emin olun, değilse H vidasıyla hizalayın.
- Teli aletle çekmeden, elinizle yeterince gergin olarak çekip sıkın.
- Vites koluyla zinciri en büyük dişliye alın, en büyük dişli ile üst makaranın aynı hizada olup olmadığını kontrol edin, değilse L vidasıyla hizalayın.
- Dokümanda 20. sayfa sağ sütunda ve 21. sayfada anlatıldığı gibi gerginlik ayarını yapın.
Not: Bisikletin üstündeki arka attırıcı gerçekten (link)verilen özelliklerinde yazdığı gibi (link) mü? Satış sitelerinde 6/7 hız uyumlu olarak listelense de Shimano bu modeli 6 hız uyumlu olarak listeliyor (resminde de bacağın üzerinde 6 hız yazıyor, aynı şekilde satış sitelerinde de aynı yazı var, mesela (link), (link) ve (link)) ve (link) göre bu attırıcı önde tekli aynakol, arkada 6 vitesi olan bisikletler için BMX tipi bir attırıcı. Seride 7 vites uyumlu TZ500 kodlu başka bir arka attırıcı yok: (link)