Scudo Sports

Ayak üşümesi ve çorap önerileri

Her zaman en iyi çözüm iyi bir ayakkabı kılıfı + iyi bir çorap. Kış için yün karışımlı çok güzel spor çorapları mevcut. Bunları iyi bir kılıfla yalıttığınızda çok düşük sıcaklıklara kadar sorun yaşamazsınız.

Scudo
Yol ayakkabısı ile 30-40 km'den sonra sadece sağ ayak baş parmağımda uyuşma başlıyor. Durumun ayakkabının sıkmasından dolayı olduğunu düşünüyordum fakat ayakkabı değişikliğine rağmen aynı sorun ile karşı karşıya kalıyorum.

Ayakkabının sıkışlatırma mekanizmasını çokta sıkmıyorum oysaki. Uyuşma rahatsız edecek boyuta gelince biraz daha gevşetiyorum rahatlama oluyor ama tam manasıyla ortadan kalkmıyor vede ayakkabı oldukça gevşek hale geliyor. Yabancı kaynaklarda bu durum çok fazla yazılmış çizilmiş ama bisikletforumda Türkçe kaynak yok sayılır.

Bu durumu yaşayan ve çözüm üretebilen arkadaşların desteklerini bekliyor olacağım.

Ayaktaki uyuşma genellikle ayağın üşümesinden kaynaklı oluyor. Temmuz ayında bu nasıl olabilir derseniz, terleyip rüzgar yemesinden olabilir. Bir ayakkabı kılıfıyla sürmeyi deneyip, sebebin bu olup olmadığına emin olabilirsiniz.

İkinci olarak kal ayarına bakılabilir. Şuradaki videoyu da inceleyin;
(link)
Pedala bastığınız yer tam ön ayak kemiğiniz(adı ne bilmiyorum :)) hizası olmalı

• Beğen
Tepkiler: rhetorical
@Serkan Mıstınoğlu önceklikle teşekkür ediyorum. Dediğiniz ilk şey çok mantıklı geldi çünkü çok kolay üşüyen yapım var ve biraz kansızlık problemi yaşıyorum bu sebeble ayaklarım kış ve ilkbahar aylarında çok fazla buz kesti. Dediğiniz gibi ince ayakkabı kılıfıyla deneyeceğim fakat sol ayağımda bu sıkıntıyı yaşamıyorum.

İkinci olarak dediğiniz şekilde kal ayarı ile kullanıyorum.

İster istemez sağ pedala diğer tarafa nazaran daha fazla güç uyguluyorum bundanda kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorum.

Aynı duruş pozisyonu ile belinizden de kaynaklanabilir. Sinir sıkışması oluyordur. Bazen bende de oluyor antrenman esnasında(fitness)

Yurtdışı forumlarda kalleri biraz geriyi çekin yazıyordu o işlemi yaptım birde sağ ayağım, sol ayağıma göre çok daha fazla güç uyguladığımı fark ettim pedalı çekme kuvvetine gücü daha fazla aktarmaya çalışınca sorunu büyük ölçüde aştım ama tamamen ortadan kalkmadı. Kalleri pozisyonu 1:04 dk gibi olmalı. Kendi soruma kendi çözümümü vereyim herkes yararlansın. Kalleri daha da geriye alarak sorunu çözdüm oysaki ben pedal milini ayağımızın altındaki top yerinin ortasına getirerek ayarlamıştım fakat daha geriye almak gerekiyormuş.

Furkan bilgi için sağol. Benim de yeni aldığım Sidi yol bisikleti ayakkabısı, serçe parmağı gerisinden ayağımı şiddetli şekilde rahatsız ediyor, öyle ki uzun sürüşte acıdan yere basamıyorum. Kal ayarını bir önceki Shimano ayakkabılara göre yaptım ama sanırım bir yerde hata yapıyorum. Bu konu da bir fikrin var mı? :)

@Erdal YILMAZ alışmak ile alakalı olabilir benim ayakkabı büyüktü ayağıma uyan bir ayakkabıya geçtim ağrı bir kaç sürüş devam etti. Şimdi problem yok Erdal abi

@Erdal YILMAZ Çeşitli sebebler olabilir başta şunu söylemeliyim ki Sidi ayakkabıların kalıpları oldukça dar senin ayağın tararaklı ise Sidi'nin "mega fit" versiyonlu ayakkabıları onlar tercih edilmeli. Bir ihtimal diğer sebebte Sidi üst seri modellerin dışında uyduruk tabanlık (mavi) koyuyor ayakkabıya buda ayak tabanını rahatsız ediyor. Ayrıca ayaklarının yeni ayakkabıya uyum sağlaması için en kötü 2-3 sürüş gerekiyor.

Bu üstdeki sebeblerle alakalı olabilirde, olmayabilirde fakat en önemli husus kallerin ileri-geri ve kallerin içe yada dışa açısını doğru yapmaktan geçiyor. Kaller olması gerekenden ilerdeyse pedala uygulanan güç ayak tabanına eşit şekilde dağılmadığı için ayak parmaklarında karıncalanma ve ayak altında pedala güç uyguladıkça acı oluşabiliyor. Kalleri geri alarak bu dağılımı dengeleyebilirsun. Eski shimano ayakkabına göre değilde konuya eklediğim videodaki şekilde ayarlamayı deneyebilirsin.

Parmakta ki uyuşma genellikle sele uyumu ya da ayarı ile alakalı. Seleyi hafif indirip ya da yükseltip, ileri ya da geri alıp denemek gerekiyor. Bunlara rağmen devam ediyorsa seleden kaynaklı baskı sonucu sinir sıkışması oluyordur, seleyi değiştirmek gerekebilir. Ben de de yıllardır var bu sorun, kilo alıp vermemle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bir kaç ay uyuşukluktan eser yok ama bir süre sonra yeniden başlıyor, büyük olasılıkla kilo alıp vermenin etkisi oluyor. Ayrıca parmakları sıkan bir ayakkabı da uyuşukluğa sebep olabilir.

Banada olmuştu ilk aylarda ama alışınca geçti ancak uzun turlardan sonra tabanlarımda ağrılar devam ediyor.

Ben haftasonu 90 + 105 km yaptım.
Tabi bu bir tur olduğu için ve bizim görev en arkada grubu toparlamak olduğu için gün başına 5 saat pedal çevirdik ama molası falan derken toplam aktivite süresi 8 saati buldu, hız yerlerde süründü tabi.
Hiçbir tarafım ağrımazken Pazar gününden bu yana iki ayağımın başparmağının en ucu sanki uyuşmuş gibi.
Onun dışında el, kol hiçbir tarafta bir şey yok.
Bende merak ediyorum neden olduğunu. Sele vb. ayarlarımda sıkıntı yok çünkü daha önce 120 km tura gittim, orda tık demedi başparmak.

ben ince çorap giyince düzelmişti aynı sorunu yaşıyordum, kalın spor çorabı ayağımı uyuşturuyordu

• Beğen
Tepkiler: :DDD
Arkadaşlar

Spd kullanmıyorum. Kullanmayı da düşünmüyorum.

Uzun tura 2 iki kere çıktım. Uzun derken 80km. Ama sürerken fark ettim ki bir süre sonra ayak parmak uçlarından hafif uyuşukluk karıncalanma oluyor. İlkinde daha şiddetliydi yaz mevsimiydi ve giydiğim ayakkabı ince tabanlı spor ayakkabı idi. Bu son ki ise o kadar değildi. Giydiğim ayakkabı outdoor cinsi yani kalın tabanlı ama gene çok az da olsa oldu.

Sebebi ise pedala doğru yerden basmamdı spd bağlantı noktasından bası uygulamam eee... bir süre sonra parmak uçlarında karıncalanma hissediyorsunuz.

Böyle bir şey yaşayan var mı?

Çözüm olarak ise ne yapabilirim. Silikon ayakkabı tabanı aklıma geldi.

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

kullanmanızı tavsiye ederim.

@celilcetiner
Neyi?

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

spd pedal ile doğru açı ve yönde pedallama yapacağınız için ayaklarınızdaki karıncılanma ve uyuşmaların geçeceğini söyleyebilirim.

• Beğen
Tepkiler: Emert20
Ayakkabınızı sıkı bağladıysanız etkisi olabilir. Spd pedal kullanıyorum bende uyuşma olursa ayakkabıyı gevşetiyorum.

@Taxonera
Ayağınızın üşümesi sebep olabilir
Ayakkabının havalandırmaları sebebiyle fazla rüzgar yiyor olabilir
Veya kalın bir çorap giydiyseniz ayağınız terlemiş ve ardından bu ter soğuyarak üşümenize sebep vermiş olabilir.
Bundan emin olmak için sürüş sonrası ayağınızın sıcaklığını elinizle kontrol edin. Buz gibiyse sebep budur :)

Başka sebepler de olabilir ama en meşhuru bu :D

• Beğen
Tepkiler: tolga akyol
Geri