Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Aynakol değişimi

Ben göremiyorum herhangi bir bağlantı :)

Scudo
Onunla da olur ;)

çok teşekkürler peki aynakolu onunla söktükten sonra göbeği nasıl çıkaracaz aynı aparatlamı yoksa başka birşey mi lazım

@Edip Dinçer daha önce de forumda sormuştum ama cevap yazan olmamıştı. 48-38-28 den aynı seri 42-34-24 aynakolu geçtiğimde ön vites Değişimi gerekir mi? Şu an kullandığım ve değiştirmeyi düşündüğüm iki aynakolda fc m171

Bir de o var değil mi, doğru :)

Onun için de şu gerekiyor;
(link)

@S.Koca
Zinciri kısaltsanız yeter..

• Beğen
Tepkiler: S.Koca
Merhabalar fcm-131 42 yaprak aynakola sahibim 48 li en az alivio aynakol alsam son hızım 41 km ne kadarlık bir fark olur rulmanlı aynakol farkları nelerdir

Herkese iyi akşamlar,
Triban 3 kullanıyorum.Bir süredir arka dişlimde pedala kuvvetli bastığımda çat çat diye ses çıkıp zincir tekrardan geri yerine oturuyordu.Ben de bu sorunu çözmek için arka rubleyi ve zinciri sıfırladım.Ancak bu sefer de aynakolun orta dişlisinde(39t) aynı sorunu yaşadım.Sanırım aynakolu da değiştirmem gerek.Ancak bu sıralar aynakol bakarken ki (3'lü 30/39/50 aynakol neredeyse hiçbir yerde yok) göbek uyumluluğu da önemli sanırım.Forumda bununla ilgili arama yaptım ancak esas soruma cevap alamadım.
Mevcut aynakolum şu:
(link) ancak bu aynakolu Türkiye'ye göndermiyorlar.Uyumluluk konusunda yardımcı olur musunuz acaba?

(link)
(link)
Türkiye'de pek bir şey bulamadım o yüzden şimdilik seçeneklerim bunlar.Rica etsem aynakol göbek uyumluluğu anlamında yardımcı olur musunuz?
Ek:Bisiklet 3x8 li sistemde.Aynakolu 9'lu alırsam sorun yaşar mıyım?

Hocam aynakolunuz kare milli orta göbeğe uyumlu.. Yani bisikletinizin üzerinde
kare milli orta göbek var..
Linkini verdiğiniz her iki aynakolda orta göbek ile uyumlu değil.. Ya orta göbeği de değişeceksiniz -ki bu durumda değişmek istediğiniz göbeğin kadronuza uyumuna bakmak gerekir- , ya da kare milli göbeğe uyumlu aynakol almanız gerekir..

• Beğen
Tepkiler: kobalamin
@kobalamin bu marka aynakol da bir deneyim görüp duymadım ama. ön aynakoldan sıfır zincirin düşme yapması için en az bir 10-15 bin km çevirmek lazım. tabi çok aşırı yükte yada çok aşırı dandik bir zincir ile bu minimum 8 bin km lere düşebilir. yok canım o kadar hayatta sürmedim diyorsanız aldığınız zinciri yanlış tercih etmiş olma ihtimaliniz çok yüksek. 8 li rubleye 9 lu gibi falan. hayır öyle değil diyorsanız aynakol dandik olduğu için çok çabuk aşınmışta olabilir herneyse.

şimdi kesinlikle yapmanız gereken. fırsatmı fırsat un göbekten kurtulmanız. o markanun un göbeği alacağınız herhangi bir marka bb un kare göbek uyumlu aynakolda kesinlikle konumlandırma sorunu yaşar ve ön viteslerde lezzet olmaz. yapmanız gereken. hallowtech göbekli. herhangi bir dişli oranı kafanıza yatan deore olur trekking modeli aliviolar olur. yol aynakolları olur. onlardan birini takarsınız 48 dişli. mis gibi kullanırsınız. illaki sizin üzerinde birebir olan dişli oranını takmak zorunda değilsiniz. 48 dişli takınca zincir baklasını 2 tane daha kısaltırsınız tamamdır. illa ben 50 aynakol istiyorum derseniz 3 lü 50 aynakolda seçenekler çok az ve lüzumsuz pahalı. işin özeti göbek ile beraber değiştirin yerine ne takarsanız takın. direk o göbeğin üzerine aynakol takmayın un göbek aynakola para vermeyin

Triban 3lerde bb68 denilen orta göbek kullanılıyor sanırım. İngiliz tipi ve en rahat bulabileceğiniz göbek ve aynakol türü. Bu açıdan kare milli göbeğinizi de değiştirmeniz iyi olur. Hollowtech tarzı göbekli aynakollar hem daha şık hem de kare millilere göre daha dayanıklı ve ağırlıktan da kurtarırsınız. Bu arada kendi tecrübelerime göre tek vites farklarında sorun yaşamadım yani 9lu sistem aynakolunu 10lu sistemde kullandım. Tabi zincir daha ince olması burda avantaj. Sizde zincir kalın gelebilir özellikle 3lü sistemde biraz daha sıkıntı yaratabilir. Burda risk alıp denemeniz gerekiyor gibi biraz.

Şimdi biraz bakınca
(link)

baya olur diyen var sorunsuz çalışıyor gibi. Milimetrik fark var gibi ama imkanınız olursa ben aynakolu yıpratmamanız adına yine de 9lu sistem zincir almanızı tavsiye ederim.

• Beğen
Tepkiler: kobalamin
@smclk89 @Özhan Akgöğ yardimlariniz icin tesekkurler.Sanirim sora 3lu aynakol alacagim,diyelim sora aynakolu aldim,hollowtech gobek de almam gerekecek boylece.Ancak bu hollowtech'in her cesiti bu aynakol ile uyumlu olacak midir?

Hocam benim de bir sorum olacak. Ben 42 li aynakol kullanıyorum elimde 48li aynakol ve göbek var. Zincir de değiltirmem gerekir mi

@kobalamin linkini verdiğiniz Sora 3403 aynalı için Hollowtech II göbek almalısınız. Bu göbeklerin de kadronuza uyumlu olanını (BSA veya bb68 diye adlandırilan model) almanız gerekli.. Ancak montajı siz yapacaksanız kare mil göbeği sökmek için farklı, Hollowtech II göbeği takmak için ise farklı bir anahtar kullanmanız gerektiğini unutmayın...

• Beğen
Tepkiler: ollo ve kobalamin
@kobalamin sıfır aynakol aldığınız da muhakkak yanında göbek de verilir. çok nadiren biraz daha ucuza satılan göbeksiz aynakol satışları da var. ama bu ihtimal düşük. sora veya tiagra için BB-RS500 model hollowtech göbek kullanılır. hollowtech göbeklerin hepsi karbonlar hariç tüm bisiklet göbeklerine uyar.

@nevzatsercanoktay aynakol değiştirildiğinde zincir değişimi şart olmasa bile aynakolun uzun ömürlü olması için ve hemen yıpranmamaya başlaması için tabikide zincir değiştirmek en iyisidir. ama yıpranması umrumda değil elimdeki zincir bin 2 bin km kadar kullandım diyorsanız değiştirmeyebilirsiniz. ama aynakol ile beraber zinciri değiştirmek çok iyi olur. bu sefer aynı zinciri 4-5 bin km aynı ruble ile kullandıysanız ruble uyum sağlamaz zıplama yapar. kısacası aynakol sıfır takılması demek tüm çekiş sistemini sıfırlamak en güzeli demek. sıfır bir ruble sıfır bir zincir ile bir aynakolu en geç 2-3 bin km de bir zincir yenilemesi ile tüm sistemi rubleyi 15-20 aynakolu 20-25 bin km kullanabilirsiniz.

@smclk89 Bir yanlışlık olmasım hocam..Hollowtech II göbeklerde İngiliz (BSA) ve İtalyan standardına sahip BB ler var. Bildiğim kadarı ile de dış çapları farklı. Biri diğerinin yerine kullanılmaz. .

@smclk89

Hocam daha 300 km kullandım. 1000 kmde değiştirmeyi düşünüyorum

@nevzatsercanoktay anladım bence 1000km kullandıktan sonra aynakol ve zincir değişimi yapın. yada zincir kaliteli ise aynakolu hemen takın. siz bilirsiniz çok aşırı fark yok yani aynakolu 2 bin km eksik ömür ile kullanmak bir şey kaybettirmez :)

@nevzatsercanoktay zinciri muhtemelen degistirmeniz gerekebilir 6 dis buyutuyorsunuz aynakolu arka aktarici fazlaca gerilecektir. Bu da aktarimda ve parcalarda sikinti yaratir.

@kobalamin
Evet shimano aynakollarin orta mil uzunluklari standarttir yani dura ace e kadar herhangi bir shimano yu kullanabilirsiniz. Gobekler farklidir arkadasin da dedigi gibi italyan veya aparat seklinde bb30 a donusturulen tipleri var ama en yaygini bsa veya diger adi bb68dir. Montaji kendiniz yaparsaniz ozellikle elinizdeki kare milli aynakolu cikarmak sikinti. bi cok bisikletcide bunun parcasi var. Hollowtech gobekler ise ozel anahtarla takilabiliyor. Orta segment bi bisikletcide bu ikisini de sokturup taktirabilirsiniz. Aynakolu gobekten sonra kendiniz de takabilrsiniz ama yine de temiz olmasi acisindan bi bisikletciye taktirmanizi tavsiye ederim. Bu arada shimano aynakollarda ikinci el alcaksaniz en distaki plastik kapak olmasina dikkat edin. Sag aynakolda oluyor. Eksik olursa haftada bi aynakolunuz yerinden oynar. Can sikar.

Geri