@clubber sistemi yukarıda anlattım ama bir daha örneklendireyim.
Kısaltmalar :
Tüketici = Ben
Bonusway = BW
Örnek firma olarak Booking.com = booking
Örnek senaryo : Ben seyahatim öncesi gideceğim yerde otel rezervazyonu yaptırmak isteyen biriyim. Ama o şehirdeki otellerin sitelerine tek tek girip uğraşamıyorum ve booking'ten bihaberim. Ama o da ne ! Bi arkadaş tavsiyesi ile indirim falan gazına gelip BW'ye üye olmuştum. Oraya gidip bakıyorum ve booking'i keşfediyorum. Sonra da gidiyorum bookingten 100 TL lik işlem yapıyorum. BW de bana %1-4 arası bir geri ödeme veriyor booking için. (bu örnekte %4 verdiklerini düşünelim). Tam 4 TL kar ettim !!!!1111!!!!
Bu adamlar bana neden 4 TL verdi? Almadan mı verdiler? Kaynakları ne? İlk mesajda belirtildiği gibi aslında onlara da booking ödeme yaptı. Atıyorum booking BW'ye benim 100 TL lik işlemim için 10 TL verdi. "Aferin BW" dedi, "bana müşteri getirdin" dedi. "O herif sen olmasan bizim siteyi bulamazdı" dedi.
Sonuç: Ben zaten bookingi bilsem 100 TL verecektim. BW üzerinden yapınca 96 verdim, BW ise 6 TL kazandı. (10 bookingten aldı 4 bana verdi). booking bu 10 TLyi verebildiğine göre demek ki onlar da kazanıyor ki kendisi aracı olan bir site olmasına rağmen BW gibi aracılara para verebiliyor. BW almadan vermiyor, tüketici ile firma buluşturup firmadan komisyon alıyor.
Aslında ilk yazdığın "Önce senden alıyor sonra sana veriyor. Sen de kazandığını sanıyorsun. " şeklinde kesin mesajından sonra, "alıyodur ediyodur " demen ilginç geldi. "Oha bir bilen varmış bu işte bit yeniği var" diye düşündüm baştan. Bilmiyorum diyemeyen, tahminlerini ise kesinlikle ifade etmekten çekinmeyen bir toplumuz sanırım.
düzeltme : sondan önceki paragraf son cümlede kafam karışmış düzenledim mesajı.