Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

Bir şeyin vicdani olup olmadığını akıl belirler. İyi veya kötüyü, merhameti, acımayı, sevgiyi, nefreti tüm bu duygularınızı oluşturan şey akıldır. Dolayısıyla insanı insan yapan bunların hiçbiri değil akıldır. Saldırgan bir ailede büyüyen bir çocuk, bir köpeğin kulağını ve kuyruğunu kesmeyi vicdansızlık olarak görmez. Bu onun normalidir. Köpeği babası döverek eğitiyorsa kendisi de öyle yapar bu ona göre acımasızlık değildir. Aklını kullanan kesim ise belli bir süre sonra bunların vicdani, iyi veya kötü olduğunu kendince karar verir. Toplumca kabul gören iyi veya kötülere uyuyorsa buna göre damgalanır.

"Eğer bir adam, sarayın erkek ya da kadın kölesine ya da hür bir adamın kadın ya da erkek kölesine şehir kapısından kaçmasına yardım ederse, öldürülecektir."
Bu bir Hammurabi kanunu sizce vicdani mi? Köleler, özgürlükler, ölümler... Her şey falso ve yanlış... Fakat o dönem için oldukça kabul edilebilir ve normal şeyler. Zamanla bu olguların değişim göstermesi sizce vicdan mı akılla mı ilgili?

Mevcut sorunun çözümünde de bu sebeple vicdana değil akla başvurmalıyız.

Bu yazdıklarıma katılan katılmayanlar elbet olacaktır fakat arkadaşın dediği gibi fazla duygusal düşünüyorsunuz bence de. Bu kavramların tamamı felsefi ve psikolojik kavramlar...
Akılla vicdanı birbirinden ayıramazsınız. Çünkü vicdan, aklınızın veya zihninizin size ahlaken neyin doğru neyin yanlış olduğunu bildiren unsurudur. Akılla vicdanı birbirinden farklı kavramlar şeklinde ele almak çocukça bir hata. Ayrıca siz de felsefenin, dilbiliminin, sosyolojinin vs desteklediği vicdan tanımında "duygusallık" bulunduğunu vehmederek vicdanı merhametle ya da acıma duygusuyla karıştıranların kervanına katılmış bulunuyorsunuz. Veya belki zaten o kervandaydınız başından beri.
Kısırlaştırılan hayvanlar beslenmeli, veterinerlik hizmeti almalı ve barınakta bakılmalı. Bunları atlıyorsunuz.
Kurtla kuzunun hikayesine döndü bu. Kurt kuzuya "Suyumu bulandırıyorsun" demiş. Kuzu da "Ama sevgili kurt sen derenin üst tarafındasın bense alt tarafında, nasıl bulandırabilirim senin suyunu," diye cevap vermiş. Fakat kurt bahanesi olsun olmasın bir kere kafasına koymuş kuzuyu yemeyi. Siz kan istiyorsunuz. Lakin önce bir karar verin. Toplu itlafı güvenlik kaygılarıyla mı yoksa ekonomik sebeplerle mi talep ediyorsunuz?

Son düzenleme:
Scudo
Sadece erkek köpekler kısırlaştırılacakmış, bir yılda bitecekmiş hikaye. Öyle bir şey için istinasız tüm erkek köpekler önce toplanması lazım. 1 tane erkek köpek bile kalsa dışarıda 2 ay sonra köpek sayısını yüzlerce artırabilir. Doğacak o yavrulardan erkek olanlar 6 aylık olduğunda çiftleşmeye başlar. Diyelim ki istisnasız tüm sahipsiz erkek köpekler toplandı ve kısırlaştırıldı. Çobanın köpeği veya parka gezmeye çıkarılmış sahipli köpeğin kaşla göz arasında bir dişiyle münasebeti 2 ay sonra yeni yavrular demek. Hem dişi hem erkek köpekler kısa süre içersinde toplanıp kısırlaştırılması lazım. Resmi olarak 4 milyon dense de bir çok kaynak çok daha fazla sokak köpeği olduğunu söylüyor ki tam bu aralar her dişi x 6 diyebiliriz. Bunları tekrar bir doğum döngüsüne girmeden toplamak fiziken bile mümkün değil.

• Beğen
Tepkiler: Alazarhus
Akılla vicdanı birbirinden ayıramazsınız. Çünkü vicdan, aklınızın veya zihninizin size ahlaken neyin doğru neyin yanlış olduğunu bildiren unsurudur. Akılla vicdanı birbirinden farklı kavramlar şeklinde ele almak çocukça bir hata. Ayrıca siz de felsefenin, dilbiliminin, sosyolojinin vs desteklediği vicdan tanımında "duygusallık" bulunduğunu vehmederek vicdanı merhametle ya da acıma duygusuyla karıştıranların kervanına katılmış bulunuyorsunuz. Veya belki zaten o kervandaydınız başından beri.

Kurtla kuzunun hikayesine döndü bu. Kurt kuzuya suyumu bulandırıyorsun demiş. Kuzu da ama sevgili kurt sen derenin üst tarafındasın bense alt tarafında, nasıl bulandırabilirim senin suyunu, diye cevaplamış. Ama kurt bahanesi olsun olmasın bir kere kafasına koymuş kuzuyu yemeyi. Siz kan istiyorsunuz. Lakin önce bir karar verin. Toplu itlafı güvenlik kaygılarıyla mı yoksa ekonomik sebeplerle mi talep ediyorsunuz?

Dostum sen bir veri sunuyorsun "doğruluğu da tartışılır", ben de sana hesaplama yaparken bunları da katmalısın diyorum.
Ben de bisikletten örnek vereyim madem bisikletforumdayız, bir bisiklet al 50.000e 20 sene sür dersem, birisi de dostum öyle hesaplama olmaz bu bisikletin de bakım masrafı var, kullanım amacına göre kıyafetleri var vs dese. Doğru mu demek gerekir yoksa sen bisiklet düşmanısın senin ne istediğin belli demek mi? Bir şeyi savunacaksın diye yazılanları anlamadan cevap veriyorsun.

Kurtla kuzunun hikayesine döndü bu. Kurt kuzuya "Suyumu bulandırıyorsun" demiş. Kuzu da "Ama sevgili kurt sen derenin üst tarafındasın bense alt tarafında, nasıl bulandırabilirim senin suyunu," diye cevap vermiş. Fakat kurt bahanesi olsun olmasın bir kere kafasına koymuş kuzuyu yemeyi. Siz kan istiyorsunuz. Lakin önce bir karar verin. Toplu itlafı güvenlik kaygılarıyla mı yoksa ekonomik sebeplerle mi talep ediyorsunuz?

Sana akıl ve vicdanı da birbirinde ayırayım o zaman eşekler ölüyor diye teröristler bombalanmasın diyen birine en iyi ihtimalle yarım akıllı denir.
Vicdan değil akıl karı olan yapılır bu durumda.

• Beğen
Tepkiler: Alazarhus
kısırlaştırma 500 tl olabilir mi? bu sözcü gazetesi pek dikkate alınacak bir gazete değil.

Gazeteye mülakat veren kişi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi başkanlığını yapmış olan bir avukat. Bu kadın da işkembeden sallamıyordur herhalde?

Dişi köpekler için spiral: (link)

İtlaf etmek kısırlaştırmaktan daha maliyetli: (link)

Evde beslediğiniz köpeğinize belki ileride yavru alırım diye spiral taktırtabilirsiniz. Ama sokak köpeğine o iş olmaz. Birincisi spiral ucuz bir şey değil. Onlarca üreticisi olmasına rağmen insan spiralleri bile 3 bin tl civarında. İkincisi spiralde dış gebelik ihtimali vardır. Spiral takılan havyan gözetim altında olmalıdır, oluşabilecek bir dış gebelikte müdahale edilmeli yoksa acılı bir ölüme sebebiyet verebilir. Birde spirallerin kullanım süreleri var. İnsanlar için 5 yıl. Spiral takmak da kolay iş değil, hele ki uyutulmamış köpeğe.

• Beğen
Tepkiler: ali_ihsan21
Dostum sen bir veri sunuyorsun "doğruluğu da tartışılır", ben de sana hesaplama yaparken bunları da katmalısın diyorum.
Ben de bisikletten örnek vereyim madem bisikletforumdayız, bir bisiklet al 50.000e 20 sene sür dersem, birisi de dostum öyle hesaplama olmaz bu bisikletin de bakım masrafı var, kullanım amacına göre kıyafetleri var vs dese. Doğru mu demek gerekir yoksa sen bisiklet düşmanısın senin ne istediğin belli demek mi? Bir şeyi savunacaksın diye yazılanları anlamadan cevap veriyorsun.

Sana akıl ve vicdanı da birbirinde ayırayım o zaman eşekler ölüyor diye teröristler bombalanmasın diyen birine en iyi ihtimalle yarım akıllı denir.
Vicdan değil akıl karı olan yapılır bu durumda.

Kerim Bey, üslubunuz kimliğinizdir.
Evde beslediğiniz köpeğinize belki ileride yavru alırım diye spiral taktırtabilirsiniz. Ama sokak köpeğine o iş olmaz. Birincisi spiral ucuz bir şey değil. Onlarca üreticisi olmasına rağmen insan spiralleri bile 3 bin tl civarında. İkincisi spiralde dış gebelik ihtimali vardır. Spiral takılan havyan gözetim altında olmalıdır, oluşabilecek bir dış gebelikte müdahale edilmeli yoksa acılı bir ölüme sebebiyet verebilir. Birde spirallerin kullanım süreleri var. İnsanlar için 5 yıl. Spiral takmak da kolay iş değil, hele ki uyutulmamış köpeğe.

Bol miktarda alım yapılırsa fiyat düşer. Detayları veterinerler halleder.

Çok kaçamak cevaplar. Yıllık üretim hacmi nedir? Stok durumu nedir? Bilmeden çok alımlarda düşer demek... Yüksek talep düşük arzda fiyat artışına sebep verir. İnternetten bir spiral nasıl takılır araştırın. Kadınların taktırma tecrübelerini okuyun. Sonra uyutulmamış, hareket eden, vulva kaslarını kasan bir köpeğe spiral takılması konusunda bir veterinerden görüş alın. Bakalım detayları nasıl halledeceklermiş. Ömrü yeter köpeklerde de bu işlemi 5 yıl sonra tekrarlayın.

Çok kaçamak cevaplar. Yıllık üretim hacmi nedir? Stok durumu nedir? Bilmeden çok alımlarda düşer demek... Yüksek talep düşük arzda fiyat artışına sebep verir. İnternetten bir spiral nasıl takılır araştırın. Kadınların taktırma tecrübelerini okuyun. Sonra uyutulmamış, hareket eden, vulva kaslarını kasan bir köpeğe spiral takılması konusunda bir veterinerden görüş alın. Bakalım detayları nasıl halledeceklermiş. Ömrü yeter köpeklerde de bu işlemi 5 yıl sonra tekrarlayın.
Bizim gibi emeğe değer verilmeyen ülkelerde işler hep malzeme fiyatına indirgenir, peki bunu uygulayacak veteriner? yardımcısı anestezi? bedava mı bunlar. Medikal ve cerrahi işlemlerde en büyük masraf doktor-veteriner ücretidir.

Kaçamak falan değil. Uzmanı olmadığım konularda uzman gibi konuşmam. Siz verdiğim linkleri bir açın önce.

sokaktaki kediler, hindi ve tavuk sosise bayılıyorlar. güya, sağlığa zararlı şeyleri koklayarak tespit edip yemeyen bu tüy yumakları, üstelik buram buram sarımsak kokan bu çöp gıdaları handiyse yalamadan yutuyorlar. 1 kilo bim sosisi alıp, kedi besleme istasyonuna gidip pisi pisi pisi diye, istasyon müdavimi kedilerle aramdaki gizli kodu fısıldıyorum. en fazla 2 dakika içinde hatırı sayılır bir kedi nüfusu arz-ı endam ediyor. kimisi sosisleri minik parçalar halinde seviyor. onlar için elimle parçalıyorum. kimisi bütün alıp, varsa yavrularına götürüyor. kimisi ise bütün parçayı alıp bir köşede demleniyor. ama ilginçtir bir kaç tanesi alıyor sosisi, oynuyor da oynuyor ama nasıl oynamak, atıyor kapıyor, uzağa fırlatıp kovalıyor. garip bir seromoni izletiyorlar bana. bunun sebebini ise bir akşam faş etti iki tanesi.

birer tane fare yakalamışlar, tahminimce iki kardeş kedi. o farelerle aynı sosislerle oynadıkları gibi oynayıp öldürüp bıraktılar. sanırım kuzu büyüklüğünde farelere birşey yapamıyorlar ama avlanmak güdüleri olduğu için kediler, dişlerine göre olan hiçbir fareyi, yemeseler de, yakalayıp öldürmeden rahat edemiyorlar.

evi bahçe katında olan apartman veya hane sakinleri, kediler sayesinde, evlerine bahçeden gelebilecek fare sayısının az olacağından emin olabilirler.

Kaçamak falan değil. Uzmanı olmadığım konularda uzman gibi konuşmam. Siz verdiğim linkleri bir açın önce.

Ben sizin verdiğiniz linkleri açtım, okudun ve yazdım. Siz de yazacağınız şeyi bir araştırın da yazın bir zahmet. Uzman değilsiniz ama örneğin fiyat konusunda çok alımda düşeceği yönünde fikir beyan edebiliyorsunuz.

Kerim Bey, üslubunuz kimliğinizdir.

Üslubumda hiç bir problem yok. Dediğim gibi fazla duygusalsınız.

Ben sizin verdiğiniz linkleri açtım, okudun ve yazdım. Siz de yazacağınız şeyi bir araştırın da yazın bir zahmet. Uzman değilsiniz ama örneğin fiyat konusunda çok alımda düşeceği yönünde fikir beyan edebiliyorsunuz.

Toplu alımlarda fiyatın düşeceğini bilmek için uzman olmaya gerek yok. Ama siz uzmanmış gibi devam edin.
Üslubumda hiç bir problem yok. Dediğim gibi fazla duygusalsınız.

Okuduğunuzu anlamıyorsunuz, kabasınız, kötü üslubun ana yapıtaşları mevcut sizde.

Diktatör ne derse o olacak sonuçta.

Toplu alımlarda fiyatın düşeceğini bilmek için uzman olmaya gerek yok. Ama siz uzmanmış gibi devam edin.

Okuduğunuzu anlamıyorsunuz, kabasınız, kötü üslubun ana yapıtaşları mevcut sizde.
Yazdığım şeyde de herhangi bir üslup problemi yok dediğim gibi oldukça duygusalsınız.
Ayrıca insanlara çocuk sıranı bekle falan diyen birinden de üslup öğrenmeyeceğim, kusura bakmayın.

Yılda 100.000 adet üretildiğini var sayalım. Ki bahsettiğimiz şey köpek spireli yaygınlığı ve kullanım amacı ortada olan bir şey için çok bile. Bu firmalara siz bana bir defalığına 6 ay içinde 2 milyon adet sat dersen ya satamam der yada geçici üretim maliyetini fiyata yansıtarak fiyat verir. 6 ay sonra işine yaramayacak üretim aracı ve personelin parasını fiyata ekler. Bunu bilmek için uzman olmaya gerek yok az biraz mantık gerek. Muhalif olacağım diye saçma sapan argümanlar ile geleceğinize biraz mantık yürütün. Ama cahile laf anlatılmaz. Pardon.

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Geri