Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

İzledim, fakat sayılar anlatıldığı kadar değil, o kadar büyük problem yok gibi bir algı var video boyunca. Bu sebeple zaten yanıltıcı olduğunu söylemiştim.
Aynı arkadaş göç sonrası suçiçeği, kızamık gibi hastalıkların artış göstermesiyle ilgili hazırladığı videoda göçmenlerin buna sebep olmadığını anlatmaya çalışıyordu. Kullandığı tablo yine benzer şekilde hatalı olduğu için o zaman daha büyük ses getirmişti.
Videoda doğru tespitler de var bu arada tamamen yanlış demiyorum. Hayvanlar sahiplenilmeli, düzgün şartlarda yaşamalı, barınaklar buna göre olmalı, sokakta hayvan olmamalı vs. Ayrıca uyutma ve kısırlaştırma süreci de kısmen katılabileceğim şeyler içeriyor.
Sadece eksik ve yanıltıcı taraflar da olduğunu söylemek istedim.

• Beğen
Tepkiler: ali_ihsan21
Scudo
Forumun bu konusunda oldukça gereksiz tartışıyoruz aslında.
Kesinlikle katılıyorum,bu konu burada çözülemez herkes fikrini söyleyip çekilebilir,ama neden iki tarata birbirini ikna etmeye çalışıyor anlamak güç! Arkadaşlar kimse kimseyi ikna etmeye çalışımasın bu mümkün değil,bir taraf öldürülsün diğer taraf öldürülmesin fikrini benimsemiş istediğiniz kadar örnek,ıspat her ne ise paylaşın farketmez kimse kimseyi ikna edemez,bir süre sonrada ortam gerilip birbirinizi kırıyor boşu boşuna sinir harbine dönüşüyorsunuz,sizin yazdıklarınızı tepedekiler görüp ona göremi karar verecek zannediyorsunuz? hayır o yüzden kasmayın çıkın bisiklet sürün kafanız dağılsın;) köpekler saldırıncada gardınızı alın:)
not;hele bazı arkadaşlar olayı öyle bir vazife edinmiş ki hunharca kendi haklılığını savunuyor,gerek yok çözemezsiniz.

Çağrı resmen bulanık olan suya kaşık sokup daha bulandırmış, bunu da rakamlar ve istatistik ile yapmış. Bir şey ya vardır ya yoktur, itlaf sonrasında Romanya'da nasıl olmuş da popülasyon hiç azalmamış ayrık otu mu bu topraktan mı çıkıyor, insanlar sokağa bırakıyor, pet shop ve hayvan yemi firmaları diyor iyi de sokak köpeği itlafı 2-3 ay yapılıp bitecek mi sokakta başıboş köpek barındırmamayı politika haline getir, besleyeni cezalandır bunu yapmaktan seni alıkoyan nedir Almanya yapmıyor diye mi yapamıyorsun?

Sahiplenme yapılsın diyor bre gafil insanlar karnını zor doyuruyor, 90 metrekare evde geçim sıkıntısı çekiyor halk ekmek büfesinden aldığı ekmeği suya basıp köpeğe verince yiyecek mi sanıyorsun bu hayvan?

Ağzı olan konuşuyor. Köpek sayısı azmış, dev ekranlardan 101 Dalmaçyalı izletin romantizm olur biraz daha üremeleri artsın öyleyse.

Kesinlikle katılıyorum,bu konu burada çözülemez herkes fikrini söyleyip çekilebilir,ama neden iki tarata birbirini ikna etmeye çalışıyor anlamak güç! Arkadaşlar kimse kimseyi ikna etmeye çalışımasın bu mümkün değil,bir taraf öldürülsün diğer taraf öldürülmesin fikrini benimsemiş istediğiniz kadar örnek,ıspat her ne ise paylaşın farketmez kimse kimseyi ikna edemez,bir süre sonrada ortam gerilip birbirinizi kırıyor boşu boşuna sinir harbine dönüşüyorsunuz,sizin yazdıklarınızı tepedekiler görüp ona göremi karar verecek zannediyorsunuz? hayır o yüzden kasmayın çıkın bisiklet sürün kafanız dağılsın;) köpekler saldırıncada gardınızı alın:)
not;hele bazı arkadaşlar olayı öyle bir vazife edinmiş ki hunharca kendi haklılığını savunuyor,gerek yok çözemezsiniz.
Son derece katılıyorum.
İnsanlarımız üzgünüm ki, kendilerini bir tarafa şartlandırmış şekildeler. İlla, ama illa taraf olunacak. Ama koyu taraf. Daha iyi bir fikir birisi bulup öne sürse bile, ona kendini önceden kapattığı için, önyargıyla yaklaştığı için, yeni anlatılanları da yarım yamalak duyacak. Ama diyerek başlayıp illa bir itiraz oluşturmaya çalışacak. Bak kaç mesajdır bazı arkadaşlar artık gerek yok, bizim burada tartışmamız boşuna diye mesaj atıyoruz. Gerçekten bize mutluluk veren bisikletlerimize bir şekilde dönelim ve sürelim. Biz ne yaparsak yapalım, buradan ne kadar çırpınırsak çırpınalım, yukarıdakinin dediği olacak.

Videonun amacından kopuk ve yanıltıcı olduğunu anlamak için herhangi bir Avrupa ülkesinde (Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi kapı komşumuz Osmanlı'dan daha dün bağımsızlık almış değil batıdaki ülkeleri kastediyorum) 1 saat gezmek yeterli, bunu yazınca sanki gibip gezmek gerekmiş gibi algı oluşuyor yazarken aklıma geldi youtube'da zibilyon tane sokak gezme videosu var bir tane başıboş köpek göremezsiniz.

Köpekleri ve birçok hayvanı yaşam hakları olduğunu savunarak seven biri olarak, doğal yapılarını gözardı etmenin sonuçlarını görmezden geldiğimizi hep söylüyorum. Alttaki kadın kendi köpekleri tarafından bu hale geldi. Bunu başıboş gezen köpeklerin yaptığınI defalarca gözlemledik. Sokaktaki köpeğin, bir insana zarar vermemesi için gerekirse ortadan kaldırılması "olağan"dır. Tam hatırlamakla beraber, galiba geçen yıl Norveç veya İsveç'te, marina'daki tekneye bindiği, ayrılmadığı ve insanların sağlığını tehdit ettiği için denizaslanını vurarak öldürdüler. Medeniyeti tanımlarken, toz pembe hayallerden tanımlamalar yapıyorlar. Medeniyet böyle bir şey değil. Medeniyetlerin hepsi şiddet doludur. Siz sadece görmek istediğinizi görüyorsunuz.

1717154308911.png

Sokak köpekleri uzun süredir varolagelen büyük bir sorun ve bu sorunu bir anda çözmeye çalışmak, öldürerek bitiririz düşüncesi büyük bir hata bana göre. Toplumda büyük vicdani sorunlar yaratacağı kesin. Eski zamanlardaki örnekleri vermeyelim. Ailelerin 20-30 yıl önceki çocuğa bakışıyla şimdiki anlayış bile farklı. Bu sorunun çözümü için işin uzmanlarına ve anadoluda çoban köpeği elde etmek için çoğaltılıp içinden birini ikisini alıp diğerlerini doğaya bırakanlarla savaşılmalı ve daha bir sürü iş.

Son derece katılıyorum.
İnsanlarımız üzgünüm ki, kendilerini bir tarafa şartlandırmış şekildeler. İlla, ama illa taraf olunacak. Ama koyu taraf. Daha iyi bir fikir birisi bulup öne sürse bile, ona kendini önceden kapattığı için, önyargıyla yaklaştığı için, yeni anlatılanları da yarım yamalak duyacak. Ama diyerek başlayıp illa bir itiraz oluşturmaya çalışacak. Bak kaç mesajdır bazı arkadaşlar artık gerek yok, bizim burada tartışmamız boşuna diye mesaj atıyoruz. Gerçekten bize mutluluk veren bisikletlerimize bir şekilde dönelim ve sürelim. Biz ne yaparsak yapalım, buradan ne kadar çırpınırsak çırpınalım, yukarıdakinin dediği olacak.
Tugay Bey dediklerinize katılıyorum, bisiklet sürelim, tartışmayalım fakat daha 1 ay kadar oldu olmadı Florya'dan Sefaköy'e doğru sürerken Arel Üniversitesi'nin tam önünde 7 8 tane köpek beni kovaladı. İstanbul'da yaşayanlar için buyrun tam bölge burası (link)
Ağaçlık alanda uzanıyorlardı ben bisikletle geçerken fırladılar birden 2 3 metre anca sürdüm hemen indim beni düşürürler diye daha sonra geçen bir araç kornaya falan bastı bir kaç tanesi kaçtı. Köpeklerle arama bisikleti koyarak yürüdüm, bir kaç tanesi peşimden geldi sonra onlarda bıraktı. Bir şey yaptılar mı hayır. Yapabilirler miydi, evet. Ben bi anlık refleksle araçlara doğru kaçabilir miydim evet? Ben hayvanlardan korkan biriyim, şehrin ortasında böyle bir korkuyu yaşamak zorunda mıyım? Sadece ben değil bundan şikayetçi bir sürü insan var. Kaldı ki o bölge okul bölgesi daha küçük çocuklar da var orada. E daha dün bir arkadaşımız anlattı eşini falan köpek ısırmış. Ölen bir sürü insan da ortada.
Bir grup bu hayvanları besliyor ne güzel iyi niyet de var. Peki iyi niyetle yapılan her iş doğru mu şimdi?
Aynı grup yada aynı düşüncedeki insanlar gelip burada hayır efendim yok öyle bir şey köpek sayısı az, köpekler saldırmaz, siz bir şey yapmışsınızdır, biz bunları sokakta besleriz, bize niye saldırmıyorlar, yok kamyon şöförlerini kampa alalım onları da uyutalım falan, yok erkekler de kadın dövüyor... Bu söylemlerle cevap verince ne olmasını bekliyorsunuz. Kaldı ki çoğu tartışma işin trollüğünü yapanlar ve yanlış bilgi yayanlarla oluyor. Ben o tartışanlardan biriyim bu arada çünkü takığım... Göre göre birinin böyle şeyler yaptığına şahit olunca duramıyorum. Ha tartışmadan bir şey çıkar çıkmaz, onu kimse bilemez.

Şu itlaf yasası meclise gelsin eğer CHP sırf muhalefet olsun diye AKP vekilleri onay verirken red verirse...

• Beğen
Tepkiler: Jingim
Türk halkı, son 15 yılda, akıl sağlığını ciddi manada yitirmiştir ve bunun aksini iddia eden bir tane psikolog veya psikiyatrist göremezsiniz. Algılarımız bozuldu. Hayvanı mı koruyacağız, yoksa insanı mı? Doğaya mı kulak vereceğiz, kalbimizin/aklımızın sesine mi?

O kadar kötü bir algı politikası var ki; "işte bakın, köpekler bana saldırmadı" diye video çeken köpek sahipleri var. Köpeklerden biri kalkıp saldırsa ve o fino köpeğini ortadan ikiye bölüp poşet gibi kenara atsa, yine "köpekler çok uysal" diyebilecek mi? Yani potansiyel tehlike nedir bunu bilmiyor insanlar. İşimizi kadere, şansa bırakmak istemiyoruz dedikçe, "ama bu yönteminiz yanlış" diyip, gidip mama verip, hayvanın daha da çoğalmasına hatta mama verdiği için onun bölgesine girdiğinizi düşünen köpeğin saldırganlaşmasına zemin hazırlıyorsunuz.

Tüm insancıl kaygılara rağmen, varacağımız nokta belli. Bu hayvanlar öyle veya böyle azalacaklar. Hatta, akıl sağlığını yitirmemiş ve gerçek vicdan sahiplerinin bu kadar tahammül etmelerine hayranım. Şimdiye kadar toplu zehirleme ve hayvan ölümleri görmemek beni şaşırttı. Bu noktada, akıl sağlığı yerinde olan bu hayvanlara "şu an zarar vermeyenler". Besleyenler ise benim gözümde şu an "halk düşmanı".

Köpeklerin varlıklarını kökünden tehdit etmeyen, yani soy kırmayan yöntemler medeniyeti ilerletmeye yardımcı olacak. Ancak bir kısım köpek hayatın bu yolda mecburen kaybedecek.

Çok vicdan muhabbeti yapacak olan insanlara şunu soruyorum: mezbahadaki ineğin suçu neydi? beynine havalı tabanca ile ateş edilmesini hak etti mi? boğazının kesilmesini hak etti mi? Hamburger eti leziz ama mezbahada hayatlar o kadar toz pembe değil.

İki tarafta kutuplaşıyor ama bir de mantık, hesap kitap var.

Kısırlaştırma tek başına olayın çözümü değil bir kere asıl sorun bu hayvanların sokakta olması, barınak.

Kısırlaştır, aşıla sokağa sal uygulaması denendi. Amacı neydi. Bir bölge belirli miktarda köpeği barındırabilir. Yiyecek imkanları (insan atıkları) yeterli gelmediğinde popülasyon dengede kalır diye düşünüldü. Ne oldu yem lobileri piyasaya çıktı. 10 köpeği doyurabilecek lokasyonda 100 köpek doydu.

Kısırlaştırılmış hayvan saldırgan olmaz diye bir şey çıkartıyorlar bilimsel bir dayanağı yok, saldırgan olmanın tek dayanağı kızan dönemi değil.

Bütçe meselesi. Hem kısırlaştırma hem de barındırma için bahsedilen sayılarda çok fazla. Öyle devlet tasarruf yapsın demeyle olmuyor. Milyonlarca emekli 10bin lira maaş mahkum, önce onun için devletten tasarruf isteyin.

Hadi ekonomik sıkıntımız yok diyelim 10 milyon köpeğin toplanması, kısırlaştırılması bir yılda bile bitecek iş değil, hesap var kitap var. Bir yılda zaten kalanlar sayıyı katlayacak. Ayrıca kırsaldaki sahipli köpeklerin belirlenmesi çiplenmesi doğumlarının kontrolu de ek olarak eş zamanlı yapılmalı. Veterinerler odasının açıklaması tüm köpekleri 5 yılda kısırlaştırabiliriz. Köpek nüfusunun nasıl katlanarak arttığından bir haberler sanırım.

10 milyon köpek için barınak yapmak ayrı olay, köpek popülasyonunun azalmasından sonra bu tesislerin, çalışanlarının boşa düşmesi ayrı olay.

Bu hayvanları uyutmayacak barınakta toplayabilecek ödenek olsaydı zaten belediye seçimlerinin sonucu farklı olurdu. Devletin yöneticilerin sefasını karşılamak dışında beş kuruş parası kalmadı.

Ayrıca bir örnek vereyim. Meşe ağaçları ormandaki sincap nüfusu kontrol ederler. Bu bir araştırma sonucu. Meşe ağaçlarıyla sincaplar arasında ilişki vardır. Meşe palamutlarını toplayan sincaplar sonra yemek için meşe palamutlarını gömerler. Bir kısmını unuturlar, unuttukları içinde gömülen meşe palamutları çimlenir. Basit mantıkla ne kadar çok sincap ne kadar çok meşe palamuttu o kadar çok yeni meşe demek. Ama öyle olmuyor sincap sayısı çoğaldığında meşe palamutu ne kadar çok olsa da unutulan gömülmüş meşe palamuttu sayısı azalıyor. Meşeler ise sincap nüfusu arttığında meşe palamuttu sayısı azaltarak sincap popülasyonunu azaltıyor.

Peki biz ne yapıyoruz. Sürekli köpekleri besliyoruz. 10 tanesi hayatta kalabilecekken 100 tanesi hatta kalıyor. Bir anne köpek 3 yavrusunu besleyebilecekken 10 yavrusunu besleyebiliyor. Sokağa bakın cins köpek sayısı oldukça az. Cins köpekler hasta, sakat veya çok yaşlı değilse zaten sahip buluyor. Sokaktaki köpekler ya kırma yada Anadolu'ya has türler. Bunların kaynağı ise sokakta çoğalma ve kırsaldan bırakılma. Köylerde köpekler iş hayvanıdır. Köpek doğurunca bir yada iki yavrusu alınır gerisi ya öldürülür yada köyden uzağa bırakılır. Bu şu andaki sokak köpeği kaynaklarından birincisi. İkincisi bu hayvanların çok saydaki yavrularını büyütebilecek seviyede insanlar tarafından beslenmesi. Yani mama lobisinin piyonları.

ülkemizde şu an Çinli göçü yok ama olsaydı ve bu hayvanları yeselerdi, ki yiyorlar Rusya'nın Chelyabinsk bölgesinde arkadaşım birkaç yıl içinde kredi köpek nüfusu ciddi oranda azaldı onlar vermeye başladığında dedi, acaba toplum ve yasalarımız buna nasıl tepki verirdi.

adam aç ve yiyor sonuçta, ha kırsalda tüfekle oltayla avlanmışsın ha şehirde elinle avlanmışsın. bak ilk kez göçmenlere kanım kaynamaya başladı birkaç uçak Çin'den gelse mi?

bu benim kaçıncı Zihni Sinir çözüm projesi oldu?

ülkemizde şu an Çinli göçü yok ama olsaydı ve bu hayvanları yeselerdi, ki yiyorlar Rusya'nın Chelyabinsk bölgesinde arkadaşım birkaç yıl içinde kredi köpek nüfusu ciddi oranda azaldı onlar vermeye başladığında dedi, acaba toplum ve yasalarımız buna nasıl tepki verirdi.

adam aç ve yiyor sonuçta, ha kırsalda tüfekle oltayla avlanmışsın ha şehirde elinle avlanmışsın. bak ilk kez göçmenlere kanım kaynamaya başladı birkaç uçak Çin'den gelse mi?

bu benim kaçıncı Zihni Sinir çözüm projesi oldu?

Bundan 12-13 yıl önce Bartın Amasra'da (kasaba ölçeğinde ilçe) sokak köpekleri kaybolmaya başladı. O dönem madenlerde çalışmaya çok sayıda Çinli gelmişti. Önce yok canım dendi, belediyenin işidir. Sonra Çinlilerin yediği ortaya çıktı. Çok tepki almışlardı.

afiyet şeker olsun Çinli kardeşlerime yarasın, Çağrı'nın izlediğim videosunda değineceğim bir noktayı hatırlattınız önceki mesajınızda sokak köpeklerini kim niyer sahiplensin bunların psikolojisinin bozuk olmadığı ne malum herşey bir yana koca koca Anadolu çoban köpeği kırması bunlar kaç kilo yem yer apartmanda nasıl bakılır?

bir başka nokta kısırlaştırma ile itlaf aynı para ve zaman tutuyor dedi bu nasıl mümkün olabilir ben bir kedi götürdüm kısırlaştırma ameliyatına belediye ücretsiz yaptı ama narkoz verildi dikiş atıldı itlafta sadece uyuşturucu iğne verilip bir nevi altın vuruş oluyor hayvan narkoz altında uyanmıyor. ben internette yaşlanmış atların mengene gibi pressleyen makineye atıldığını gördüm 1 dakika öte taraftan kedi maması olarak çıkıyor koca at, vay vicdansızlar falan diyen olabilir ben hiç at veya eşek mezarlığı görmedim Medeni ülkelerde kedi maması gelişmekte olan ülkelerde sucuk oluyorlar.

Son düzenleme:
Evrim Agaci youtube kanalini kaynak olarak gosteren biri ile tartismak sadece zaman israfi. Sirada kim var Ruhi Cenet mi? :D

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Ön yargılı davranıp insanları küçük görenleri görünce üzülüyorum.
Üzülmeye değmez aslında. Bu tarz şeylere üzülerek zaman israfı yapmamak gerek.

• Beğen
Tepkiler: Alazarhus
Siginmaci işgaline karşı çikarsin ırkci derler.
Köpek işgaline karşı cikarsin cani derler.
30 yıl sonra suriyeli belediye başkanları keleşle köpek infaz ederken ne yapacaklar acaba?
Ruanda ' dan gelecek "turistleri" dortgoz ile bekliyoruz bakalim. ülke değil sürpriz yumurta.

Son düzenleme:
Bunu niye yapıyor olabilir ki, asgari zekalı bir insan uyutmanın böyle yapılmadığını bilir, yaşlanan, hastalanan ev hayvanları da uyutuluyor ve bu işlemin iğnesi bellidir.

Özgür Özel: [Başıboş köpekleri hk.]

❝Çamaşır suyu enjekte edip öldürme gibi bir niyet var. Çamaşır suyu enjeksiyonu saatler süren çok acılı bir ölüm biçimi.❞

Buyrun, tam da bu konu hakkında Evrim Ağacı Çağrı Mert Bakırcı'nın bilimsel olarak konuya farklı perspektiften yaklaşımı.
Daha şimdi linki tıkladım ve henüz 1. dakikasındayım. Ama hemen bi sizinle paylaşayım istedim. Bakalım neler anlatacak.
Paylaşımı yapıp hemen ardından izlemeye devam edeyim.

İzledim ve kesinlikle toplanıp, kısırlaştırılıp, gözetim altında tutulmasını öneriyorum. Üzerine denetim ve uygulanan cezalar öneriyorum.
Toplanan köpekler ülkeye boşa yük denirse Çin, Kuzey Kore gibi ülkelere satılıp gelir elde edilebilir.

Abooov siz baya yetkili bir abiye bezniyordunuz kulaklarıma inanamadım, siz dünyanın herhangi bir ülkesinin köpek satın alacağını düşünüyor musunuz, yemek için cins köpek tercih etmedikleri taktirde onların da yılda iki defa 8-10 tane doğuran köpekleri vardır. Örneğin domuz ihracatı-ithalatı var mıdır, araştırmadım ama olacağını sanmıyorum hayvan sivrisinek gibi ürüyor zaten.

Öte yandan toplayınca bu hayvanlara bakılabilineceği nasıl düşünülüyor anlamıyorum hayvanseverler barınakları gezip itlerin yaşam standartlarını denetliyorlar hapishanelerin standardın çok üstünde dolu olmasından adam öldürmediğin taktirde herkesin sokağa salındığı ülkede.

Ben kanarya beslediğim dönemde günde bir tatlı kaşığı tohum yiyen 50 gram ancak gelecek kuş ile komşunun 200 gram kıyma veya kuşbaşı yiyen papağanını aynı kefeye koymamak lazım ama ikisi de kuş. O sokaktaki köpekler bir yere kapatıldığında nasıl beslenir ne kadar bütçe ayrılır merak ediyorum son zamanlardaki saldırıların artmasının sebebi de ekonomik sıkıntı dolayısıyla besleyen sayısının azalması olabilir.

Geri