suyunsesi
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 6.169
- İsim
- Turgay
- Başlangıç
- 1979—80
- Bisiklet
- Trek
- Bisiklet türü
- Diğer
+1Yol bisikletinde 1-2 kg fark oldukça fazla. Mesela şöyle düşünebiliriz: 10 kg alu bisiklete göre 8 kg karbon %20 daha hafif. Yarışanlar için çok kıymetli kazanımlar. Tabii ki de hobi binicisi için hiç ama hiçbir önemi yok.
Benim gibi (profesyonel yarışçı olmayan, gezmek, eğlenmek ve hobi için kullanan) sürücüler için karbon ile alüminyum kadro farkının çokta önemli olmadığını düşünüyorum.
Kendi bisikletim Grand Tour Sora. 28 mm lastikleri var. Bir arkadaşımın 105 setli karbon bisikletini bir sürüşte takas edip kullandım. O bisikletin lastikleri 25 mm. Aralarında fark neredeyse yok gibiydi. Gerek sürüş keyfi, gerek tepkiler, gerek akıcılık olsun. Farkları yok gibiydi. Ya da yüksek ihtimalle pro olmayan ben, pek anlayamadım diyeyim . Ancak aynı şekilde bir sürüş için bu takası yaptığımız her gün kendi bisikletiyle antrenmanlar yapan arkadaşım da benim bisikletim için "bu bisiklet kesinlikle çok iyi" demişti. Tabii ki bu deneyimde bisikletlerin bakımı ve ayarları hatta beden ayarları da çok önemlidir diye düşünüyorum.
Bunlar bir yana, hafif ve iyi donanımlı bir bisikletin yarışçılar için çok önemli olduğu gerçeği de var. Hafiflik ve iyi donanımın azımsanamayacak kadar katkısı olduğu net bir gerçek. Bunu elimdeki bisiklet ile hız denemesi yaparken bile anlayabiliyorum. Bisiklet üzerinde aerodinamiği bozacak, rüzgar direnci yaratacak en ufak bir parça bile kendini hissettiriyor. Basit bir çanta ile o çantanın olmadığı zamanların farkları bile belli ediyor kendini. Bunun üzerine tırmanırken de en ufak ağırlığın da dezavantajını hissedebiliyorsunuz. Tabii ki bu süre farkları yarışçılar için önemli. Milisaniyeler ile yarışlar kazanılıyor. Bizim gibi hobi sürüşlerde gidilmek istenilen yere bir kaç dk gecikmenin hiç bir önemi yok .
İşte bisiklet seçiminde bu kriterler aklı kurcalayan ve düşünülmesi gereken şeyler oluyor. İlk kez mi bir yol bisikleti kullanacaksınız, yarışçı olmak gibi bir planınız mı var, yoksa turlara çıkmak için mi alıyorsunuz vs. Çünkü bizim ülkemizde bisikletler az para değil. Sağlam düşünüp karar verilmesi gerekiyor.