arkadaşlar sağlıklı bir ömür için kilolardan mutlaka ama mutlaka kurtulmalıyız, kendim bir hekim olmama rağmen maalesef obez plus sınıfına girmiştim, diabet ve ona bağlı sıkıntılar başlayınca bir arayışa girdim, 1 yıldır ciddi yabancı ve yerli kaynak araştırmalarım sonucu yaklaşık 35 kilo verdim, vücut yağ oranım %36 lardan %18 lere geriledi, bu sadece özel bir diet (aslında diet değil bahsedeceğim) ve sadece yürüyüş (günde 50 dakika) ile oldu, şu an gene uzun araştırmalar sonucu bir egzersiz programı da geliştirdim hedefim ideal kilom(175 cm=75 kilo + yağ oranımı % 11 in altına indirmek, şimdi kısaca tıbbi detaylara, tıbbi terimlere girmeden herkesin anlayacağı bir şekilde spot olarak kahve ağzıyla çok kısa bilgiler vereceğim, sorularla konuyu yönlendirebilirsiniz, telefonla da danışmanlık, koçluk veya her ne olarak nitelemek isterseniz yardımcı olmaya çalışacağım ( bana göre arkadaşlık-dostluk)
1. zayıflamanın sırrı 'leptin hormonudur'
-bu hormon tüm hormonlarımızın efendisidir, bu hormonu çalıştırmadan asla kalıcı zayıflayamayız ve daha da önemlisi bel ve basen yağlarımızı yakamayız
2.zayıflamanın ve hastalıksız bir hayatın sırrı 'açlık' tır, dikkat edin diyet değil açlık dedim..leptini çalıştırmanın tek yolu açlıktır
-peygamber orucu, davud orucu veya popüler adıyla (ki geçen sene nobel tıp ödülünü alan çalışmanın temelidir bu) ' intermittent fasting' aralıklı oruç veya açlık, ben '18 saat açlık 6 saat istediğini ye' uyguladım, 18 saat açlık 6 saat ye, 12 saat açlık 8 saat ye gibi varyasyonları var...
-sınırsız sıvı (su, çay, kahve, bitki çayı, ayran..), günde ideali 250 gr ama 250-500 gr arası kaliteli proteinden zengin doğal diyet
3. 50 dakika kalp hızınızı 120 ye çıkarak bir egzersiz
egzersizler yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklet vs olabilir size bağlı, zamanım yok diyenlere 2X10 dk burpee egzersizleri, ben sporcuyum arkadaş diyenlere haftada 3 kez 2x1 4dk 'tabata egzesizleri (youtube da videoları mevcuttur) şiddetle önerilir
4. doktorların ve diyetislerin dediklerini boşverin, yanılıyorlar, vücut fizyolojisini dikkatli incelemiyorlar ve maalesef endüstriyel gıda sektörünün kölesi olmuş durumdalar, bağımsız doktorlara çalışmalara güvenin
tabuları yıkın
tabu 1: kahvaltı günün en önemli öğünüdür, hayır efendim kahvaltıya ihtiyacımız yoktur
tabu 2: sık sık ve az beslenin, hayır efendim ara öğün filan yok, mümkünse hergün aynı saate 2 öğün 250 gr +250 gr beslenin, istediğiniz saate sıvı tüketebilirsiniz, günde 1 kilo gıda yerseniz 100 gr kadarı size kilo olarak geri döner, sindirim sistemimiz günde 500 gr gıdayı sindirebilir, gerisi dışkıyla atılacak bir kısmı da yağa dönüştürülerek göbüşümüzde saklanacaktır, sadece öğün saatinizde yiyin, ara atışma yok, dikkat bu leptin için kilit noktasıdır
tabu 3: yağlar zaralıdır, hayır efendim zeytin yağı ve tereyağı çok faydalıdır
tabu 4: kolestrol zaralıdır, hayır efendim kolestrol beynimizin en önemli yapı taşıdır
tabu 5: kalori saymalıyım, kömür alırken kalori önemlidir ama sağlık için glisemik indeksi düşük yiyecekler yani kaliteli yiyecekler yemelisiniz, kalori sayacağınıza yemeğinizi tartırarak yiyin, yemek sayın
şimdilik bu kadar arkadaşlar, öneri, eleştiri ve sorularınıza açığım