Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet kültürünü nasıl yaygınlaştırabiliriz

@Edip Dinçer

Sonuna kadar katılıyorum. Geçen ay kızımla İngiltere'ye gittik. Bir akşam yanında kaldığımız arkadaşımla birlikte üçümüz bisikletle geziye çıkacağız, "Önce biraz yürüyüp sonra bineceğiz" dedi (bizde olsa çocukların çift kale maç yapacağı bir trafiği atlamaktan söz ediyor), "Zeynep'ten çekiniyorsan merak etme, sahile gidip gelirken İstanbul trafiğinde bile biraz tecrübesi var" dedim. Cevap hemen geldi: "Ben de ondan korkuyorum, İstanbul ve özellikle trafiği kaotik bir ortam, orada o kaosa göre edindiği tecrübeyle burada sürecek olursa hepimiz için tehlikeli olur"

"Bisiklet kültürü" ya da başka bir konu, ne yazık ki tek başına gelişen şeyler değil. Ama umudumuzu yitirmeyelim. Belki bir gün...

Neden olmasın?

Scudo
Sosyal medyada bol bol gezdiğiniz yerleri paylaşın mutlaka etrafınızda heveslenip alanlar oluyor. Şahsen benden dolayı 3 arkadaşım aldı bisiklet :D

Hangi kulturu korudunuz bisiklet kulturunden bahsediyorsunuz? Tepkiliyim, bu toplumun bir parcasiysak hepimiz sucluyuz. Tecavuz almis basini gitmis, magandalae almis basini gitmis.. Bisiklet kulturu mu? Hayal gormeyin..

Egitimle cogalicak bir sey. Iyi egitim kalitesi 10 yil sonrayi duzeltir. Siz son 10 senedir egitimin durumunun farkindasinizdir. Ondeki 10 sene de karanlik.

Sizin bizim hepimizin sucu,siz simdiden cocugunuza egitim verin o da bizler gibi toplumdaki 1-2 bin uzayli(egitimli) kisiden bir kac bini olur.

Egitim olmaz ise; trafikte de olursunuz, bisiklettede, bisiklet yolunda da..

Kimin eli kimin neresinde ? Hani muhafazakar yonetim vardi, dindar yonetim? Sorarim size kulturel olarak 60lardan 70lerden daha mi iyi durumda turkiye?

Bir telefonla uyusturucunun kralini buldugun, fahisenin kralini buldugun,niteliksiz adamlarin buyuk yerlerde oldugu daha kultur dejenerasyonuna ugramis bir turkiye var mi bildiginiz?

Bisiklet kulturune gelince bir birimizi kandirmayalim. Bizim gbi cok bisikletci olur daha motorcu. Bayram tatilinde tatilci.

Bunlar hep ilk emiri anlamayanlarin sucu.

Surci lisan ettiysek affola, eminim siyasi bir yazi olmadigini durumda kimin sucu varsa bir oz elestiri yapabilicek kadar acik goruslu olabilmesini rica ediyorum.

Sevgi ve saygilarimla,

Ailelere bisikleti aşılayarak olabilir. Bu nesil için geç kalındı belki ama, gelecek nesiller adına ben umutluyum. Çünkü şu forumda bile bisiklet seven insan sayımız çok fazla. Facebook etkinliklerinde, il içi turlarda da foruma üye olmayan ama bisiklete binmeyen bir ton insanla tanışıyoruz. Sayımız giderek artınca bizim evlatlarımızda babadan anneden bisiklet görerek severler diye düşünüyorum.
Misal annem ve babam bisiklet sürmeyi bilmez. Onlar için bi bisiklete 2000-3000 lira vermek çok deli paralar. Onlara kalsa 100 liralık bisiklette aynı işi görüyor :D e hal böyle olunca bana da destek vermiyorlar. Bende inat edip biriktiriyorum bir şekilde alıyorum. Şimdi mtbmin yanına bir yol koymak için borç istedim geri ödeyeceğim diyerek. Ki ödeyeceğimi de biliyorlar. Ancak yanaşmadılar.
Ama bizim evlatlarımıza sanki biz biraz daha destek olur bisikleti sevdiririz gibi geliyor. Nesilden nesile bir nevi :)

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
@Edip Dinçer

bu konuda haklısınız bende cok görüyorum trafikte..özellikle bisikletli ve motorlular,ışıkta durmuyor..Geçen kavşakta ışıkta bekliyorum,adam camı actı sen niye bekliyorsun gecsene diyor.Kırmızı yanıyor dedim,boşversene oğlum polis nasılsa ceza yazmaz diyor :)

• Beğen
Tepkiler: Snorlax
Bedava bisiklet dağıtıp, bisiklete binenleri maaşa bağlamak lazım anca öyle:D

• Beğen
Tepkiler: eser3424
Bir eğitimci olarak söyleyim, bulunduğum okulda bisiklet ve amatör balıkçılık kulübü kurdum müdürümün isteğiyle. Bununla alakalı eğitim ve etkinlikler yıl içinde yapmayı planlıyorum. Ama önemli nokta bana burda desteğini esirgemeyecek olan siz değerli dostlardır :) derslerde misafir katılımcı olarak bana desteklerinizi esirgemezsiniz...

Valla benim bisiklete ve profesyonel bisiklet sporuna ilgim, 2013 yılında Mont Vanteoux' daki Chris Froome ve Nairo Quintana kapışmasıni izlemekle başladı. Tesadüfen kanalları gezerken EuroSport' ta kendimi etaba kilitlenmiş olarak buldum. O gün bugündür hiçbir Fransa, İtalya ve İspanya turlarını ve diğer önemli klasikleri aralıksız izliyorum. Ayrıca kendim de mahallede arada sırada eğimi fena olmayan yerlerde çıkış ve iniş denemeleri yapıyorum. Ancak Türkiye' deki araçların henüz bisikletlilerin sağ şeritte olmasına hazır olmadığını düşünüyorum. Demem o ki bisikleti sevdirmek istediğiniz kişiye, şöyle keyifli anlatımı olan spikerler eşliğinde bir etap izletin. Bisiklet lügatina aşina olmaya başladıkça insan daha fazla seviyor bu işi.

bisikletin yaygınlaşması için bisiklet yolları,bisikletli toplu ulaşım araçları bisikletin önünü açacaktır.

bisiklet kültürü değilde spor kültürü için spor liseleri açılabilir nasıl ki meslek liseleri var neden spor liseleri olmasın.bu ülkede ne kadar genç nüfus var hepimiz
biliyoruz

düünsenize spor liseleri var ilk sene hazırlık kondisyon gibi ikinci seneden sonra branş seçimi var yüzme,boks, güreş, uzun atlama ,bisiklet vs gibi ve o
branşlarda olimpiyatlara katılabilecek sporcular yetiştirsek

olimpiyatları izliyoruz türkiyeden devşirme sporcular yarışıyor böyle genç bir nufusa sahip türkiye sporcu yetiştiremiyor yazık !

• Beğen
@Insansevmem
Sevgili dostum, senle ayni dusunceleri paylasiyor olsam da, eylemsellik anlaminda senin kadar karamsar degilim. Herkes bir kisiye asilasa cok sey degisir. Kuba devrimi kac kisiyle yapildi? Sen bilirsin bu sorunun cevabini bence.

• Beğen
@MehmetAliB.
Şu yazının linkini paylaşsam çoğu arkadaşım uzun diye okumaz. Bisikletimi alırken de dediğiniz gibi ' bu yaşta ne bisikleti yeaav' diyerek eleştirdiler şimdi hepsi benim bisikleti sürmek istiyo. Anca versene bi tur atayım demek bunların işleri. Yaygınlaştırmak çok zor böyle bir ortamda böyle düşünenlerin arasında.

• Beğen
yaygınlaştıramazsınız net.tartışmaya bile gerek yok.sadece bazı insanları heveslendirirsiniz,hevesi geçince bırakır.haftasonu gezmesine bile çıkmazlar.bisiklet bu ülkedeki insanlar için geçici bir heves buradaki tipte insanlar için bile.

Yapilabilirlik konusuda önemli. Insanlar bisiklet ile yolculuk yapmanın mümkün olmadığını dusunebiliyor.
Örnek olarak kendimi gösterebilirim. Gezmeyi ve ani yaşamayı seven biri olarak artik standarda bağlamış yolculuklardan çok sıkılmış ve harcanan binlerce liradanda gına gelmişti. Alternatifini düşünmüyordum bile ulaşım araçlarının. Uçak, otomobil, otobüs ve tren. Balkonda sigara içerken bisiklet süren çocukları görüp bu aletlerle uzun tur yapan var midir diye düşünecek kadar da bilgisizdim bu konuda. Ama yoksa da ben yaparım diyecek kadar hirsliydim.
Araştırmalar sonucu bu siteyi gördüm. Tur yazılarını okudukça istahlandim. Daha cok ister hale geldim. Arkadaşlarım ve ailem bunun delilik olduğunu yapamayacağımı dusunduler. Kimseye çıkacağım günü söylemedim. Ve ansızın Beyşehir İzmir turuna ciktim.
Sonuç; Yaptım. Arkadaşlarım ve ailem yapılabilecek olduğunu gördü. Ailem, Kurban Bayrami için köye bisiklet ile gideceğimi söylediğimde tepkileri daha normal. Arkadaşlarım suan okulun acilmasini ve turlara beraber gideceğimiz zamanı bekliyor. Buyrun ben hariç 2 bisikletci daha.
Ayrıca kitap konusu çok ama çok önemli. Tura çıkacağım gün vazgeçmeyi bile düşünmüş ama Hasan Söylemezin kitabini okuyarak bisikleti seven yanımı ayakta tutmustum :) Şimdi o kitabı Yalvaç'ta tanıştığım bir abiye yollayacagim. Bakarsınız o da etkilenir.

Aslında bisiklet sürücülerine karşı farkındalık yaratmak adına afişler tasarlayıp arabalarımızın arkasına yapıştorabiliriz.

Örneğin, sade bir tasarımla büyükçe "Bisikletliye 1.5 metreden fazla yaklaşma, onunla yolunu paylaş" gibi sözler.içeren afişler hoş olmaz mı?

@Ahmetgitar bisiklet derneği aracılığı ile tv reklamı verilse daha güzel sonuç alınır

• Beğen
Kamu spotu çok işe yarayabilir. Televizyonun akşam saatlerinde bakanlık bisiklet hakkında toplumu bilgilendirici bir kamu spotu hazırlarsa faydasını görürüz. İnsanlara bisikletin ulaşım aracı olduğunu anlatabilirler.

Benim gibi gittim bir adet salcano aldım. Bugün oda arkadaşlarıma verdim bir tur :D 2 kişi daha alacak. Çok beğendiler.

• Beğen
Onlar zaten olmalı ama bireysel olarak bizleri aşar gibi.
Ancak afiş olsa ve bunları internet üzerinden birbirimize ulaştırsak, birkaç tane çoğaltıp eşe dosta da rica edip arabalara, okullara, iş yerlerine asılmasını rica etsek hoş olmaz mıydı acaba?

Geri