Scudo Sports

Bisiklet sporu neden bu kadar pahalı?

bisiklet sporu bana da pahalı geliyor. bunun için bende paten almaya karar verdim. sağlam bi fitness pateni alıp öyle spor yapmaya karar verdim
 
Scudo
Konunun tamamını büyük bir merakla okudum. Konu bisiklet sporu ne kadar pahalıdan, bisiklet sporu için belli bir miktarın üstünde para harcamaya değer mi noktasına gelmiş durumda. Bunda da farklı bir konunun bu konuya eklenmesi etkili olmuş.

Bisiklete farklı bakış açıları var. Bir kere profesyonel olarak bakan sayısı belki %1 filan çıkar. Örneğin arkadaş Salcano NG650 alıyor ve dünyanın en iyi bisikletini aldığını düşünüyor. Ben bu arkadaşa "disk fren ağırlık demek ben olsam V frenli olanını alırdım." diyorum. Bana "V fren daha mı iyi o zaman?" diyor. Buradan şu anlaşılıyor ki kişilerin ihtiyaçları(istekleri) farklı farklı. Onun bisiklete bakış açısı, arkadaşları ile birlikte sahile gidip 25-30 dk turlayıp gelmek. Benim ihtiyacım(isteğim) yüksek hızlı bir ortalama ile hiç durmadan 100 km yol yapmak. O yüzden onun için ağırlık, grup set, vb. bir anlamı yok. Kadro boyu, vb. ne demek bunları dahi bilmiyor. Çok değil bundan yaklaşık 6-7 ay önce ben de bilmiyordum. Gidona direksiyon, seleye koltuk diyordum. Bir kere bilgi düzeyimiz bu noktada. Bu gerçeği öncelikle görmek lazım.

Bisiklete binip ara ara sahile gitme işi hep aklımdaydı. Bunun için profilimde de görünen 17 yıllık Bianchi(2000 model diye tahmin ediyorum) yi bodrumdan çıkardık. En son 2007-2008 gibi sürüldükten sonra 7-8 yıl bodrumda yattı zavallı. Tabi haliyle lastikler filan ölmüştü. Lastiklere bakım filan yaptım ama senede ya 1 ya 2 defa biniyordum. Arada binmiyorum diye dayı oğluna verdim. Tabi genç adam bisikletle drift krallığına soyunup dış-iç lastik paramparça bana geri teslim etti. Arada sağ olsun seleyi değiştirmiş :) Bisiklet gene başladı yatışa. Ta ki 2016 Kasım ayı gibi Strava dan haberim olana kadar. Arkadaş Btwin den yeni bisiklet almış. Bakımlarını filan kendisi yapıyor. Bisiklet sürenler ne işlerle uğraşıyor filan araştırıyor. Ben de dedim "bisiklet sürmeyi istiyorum ama bir türlü olmuyor". O da dedi "bak bu strava programı var bir kur çevredeki bisikletçileri takip et beni de takip et". Bu programla bisiklet zehrini enjekte etti bana :) Baktım etrafta bir sürü bisikletli var. Dağ, tepe gidiyorlar. 90-100 km gidenler var. Ben de gaza geldim. Çıkardım 17 yıllık Bianchi yi yollara. Tekerleri şişirip bisikletçiye götüreceğim sözde(dayıoğlu hava bas gidiyor 3-5 km demişti) Şişirdik bindim üstüne bisikleti lastikler indi jant yamuldu. Arabaya sığdırmaya çalışayım dedim sığmadı. Güneşin altında 4-5 km elimde bisikletle bisikletçiye gittim. Bisiklete elcikti, frendi, iç-dış lastikti 100 TL harcadım. Bisikletçi arka iç lastik idare eder dedi onu değiştirmedi. Her defasında bir patlak oluşuyordu bir süre sonra onu da değiştirdim. Bir ara bisikletçi tarafından düzeltilen jant setini ve lastikleri de tekrar değiştirdim. Kalın lastikten daha ince olan tur lastiğine geçiş yaptım. 17 yıllık 3x6 vites bisiklette değişen parçalar: dış lastikler, jant seti, fren seti, sele. İlk başlarda 15 km düz yollar bile işkence olurken şimdilerde 60-70 km inişli-çıkışlı yollarda yorulmadan gidebiliyorum.

6-7 aydır aralıklarla bisiklet için harcadığım para:

100 TL (Başlangıç)
100 TL (Jant seti + dış lastik + frenler)
30 TL (bisiklet bilgisayarı)
100 TL (Kask)
100 TL (Suluk, pompa, alyan, çanta, ...)
100 TL (Arka-ön ışık, ...)

Strava ile zehri aldığımı yukarıda yazmıştım. Tabi arkadaşlar segmentleri bitiriyor 20-25 dakikada ben bitiriyorum 1 saatte. Ben de bir arayış içerisine girdim. Yol bisikleti mi? Dağ bisikleti mi(arkadaşın btwin dağ bisikletini denemiştim. 17 yıllık bianchi den sonra uçak gibi geldi tabi :) )? Bu ara bisiklet forum ile tanıştım. Gidon, sele, setler, vb. bilgileri edinmeye başladım. Buradaki asılda daha profesyonel olup yol bisikleti kullanan, yarışlara katılan arkadaş yol bisikleti almamı söyledi. Bunun üzerine yol bisikletine yöneldim. Ama bir türlü insanın gözü doymuyor. 1600-1800 TL lik sora setli Salcano-XRS040 varken bir bakıyorum XRS030 var. 300 daha versem onu alırım. Şu kadar hafif, üzerinde şu set var filan. Karbonu, titanı, özel yapım kadroları derken kafa iyice karıştı. Bu ara 2016 yılı içerisindeyiz daha. 2017 yılı geldi. XRS030 yenilendi fiyatı 3000 e katladı ama XRS040 da beğenilmeyip de değiştirilen tüm parçalar XRS030 üzerinde var. Ama bu sefer de bütçe yok. Bir yanda 17 yıllık bir bisiklet var diyorum ki buna devam mı etsem? Diğer taraftan diyorum XRS070 var çelik kadro 1000 TL neyime yetmiyor? Öbür taraftan diyorum bunu alacağım sonra 10 sene bunda mı devam edeceğim? Etmesem parayı çöpe atmış olacağız. Velhasıl ben böyle debelenirken Btwin li arkadaş imdada yetişti. Şöyle bir öneri sundu bana: Bisikletle toplam şu ana kadar kaç km yaptıysan o kadarlık bir bisiklet al. Ben baktım daha 200-300 km yol gitmişiz. Benim baktığım bisiklet 3000 tl. Şimdilerde 1060.3 km gibi bir rakama ulaşabildim. Sonrasında eksik parametre olarak şu ana kadar yaptığım harcamaları da çıkarınca:

1060 - 530 = 530 TL

Elimde 560 TL gibi bir rakam kalıyor. Şimdilerde zincir, dişli, orta göbek değişimi yapmayı düşünüyorum. O da 100 TL gibi fiyata denk gelir demişti bisikletçi. Kalıyor elimde 460 TL.

Şimdi ben bu bisikletle artık 800-900 m tırmanabilecek bir kapasiteye geldim. Durmadan en son 70 km, mola vererek ise 100 km gibi mesafeleri rahatlıkla aşabiliyorum. Bisikletçi "dostu" köpek kardeşlerle 2-3 defa muhatap da oldum :)

Benim hesabıma göre üst düzey bisiklete geçişim için hiç para harcamadan 2540 km daha bu bisikleti sürmem gerekiyor. Fikir arkadaştan geldi uygulamasını bu şekilde yapıyorum. "Don't buy upgrades, ride up grades" düsturuna göre hareket etmeye çalışıyorum.

Diğer taraftan profesyonel olan, yarışlara katılan arkadaş da 9000 TL ye sıfır bisiklet + 5000 TL ye de jant seti aldı. Haftada 500 km yapıyor. Hesaba göre 14500/500 = 29 haftada bisikletin fiyatını çıkarıyor. Bizden farkı o km yi kredi çekmiş gibi oldu. Taksitli ödeme yapıyor. Siz siz olun krediye bulaşmayın :)

Özetle bir cihaza para veriyorsanız sonuna kadar kullanmak gerekiyor. Kullanıp hakkını veriyorsanız sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Bisiklet için 15000 harcar mıyım? Neden olmasın. Ama ilk önce o 15000+2540 km nin bitmesi lazım :booo::booo:
 
@bozcaa
Hocam benim konum farklıydı buraya attılar ondan kaynakli bir şey, benim yazdığımdan itibaren "değer mi" ismindeydi konu zaten ondan böyle bir karmaşa var, moderatorlerin yanlışı biraz :)

Ha bi de bu hesaba göre benim 10000 TL'lik bisiklet almam lazım bugünlerde minimum.
 
@bozcaa


strava konusuna katılıyorum komları alanların bisikletlerine bakıyorum 6 kilo çoğu, ve karbon en üst seviye bisikletler yani bize göre hepsi pro ve bendeki bisiklet ilk aldığımda 9.80 di aerobar spd aksesuarlarla birlikde 10.5 kiloyu geçti

strava genelde hep açmam 20 bin km gittiysem 5 bin km anca açmışımdır. düşünüyorumda bisikleti hafifletsem fark edicekmi diye gerçekten çok fark ediyor... en ufak lastik değişiminde bile bir kaç gram hafiflik bana 1 kaç saniye kazandırıyordu stravada.

şimdi bir kaç saniyeden ne olucak diyenler olucak da rampada yolda daha az yoruluyorsunuz o gramlar düştükçe...

bu arada yaşadığınız olayların aynısını ben yaşadım 2012 ye kadar arabayı sattığım gune kadar arkaya atıyordum bianchiyi sonra sahil yolunda biraz git gel yaparak yine arabaya atıp bisikleti dönüyordum sonra trek aldık motosikletler girdi araya 2 sene yine bisikletden uzak kaldım 2014 sonu gibi yol bisikleti alınca bağımlılık yaptı ne araba ne motosiklet kullanmıyorum artık

sene de 10 bin km araba kullandıysam 20 bin bisiklete binmişimdir yalnız stravayı ara ara bıraktım sonra pişman oldum. bazen kendimi kaptırıp gidiyorum keşke strava açsaydım bu segmentde belki kom gelmişti diyorum :D
 
@biozalp
Bisiklet fiyatı, bakım maliyetleri, vb. tüm etkenlerin de hesaba katılması gerekiyor. Bisiklet sporu için alınan ayakkabı, vb. tüm araç-gereçleri de hesaba katıyorum. Buna rağmen 10000 kalıyorsa aynı techizatla sağlam yol kal etmişsiniz demektir. Gönül rahatlığı ile alınabilir yeni bisiklet :harika::harika: Asılda olay elindeki imkanları değerlendirmek. Elindeki bisiklet sana yeterli geliyorsa ille de üst seviyeye çıkmanın bir anlamı yok. Ama yeterli gelmiyorsa en azından zorlayıcı hedeflerle yoluna devam etmek bir nebze de olsa tüketim çılgınlığını önleyecektir.

@Cem Ç

Strava motivasyon açısından çok etkili oluyor. Her defasında daha hızlı gitmeye, daha yükseğe tırmanmaya, daha uzaklara ulaşmaya çalışıyorsun. Geriye dönük olarak da çok güzel istatistik oluyor. Bu açıdan sürekli ve düzgün kullanıyorum. Bisiklete ilk başladığımda ortalama hızım 15 civarıydı. Şimdilerde yokuş tırmanmadığım sürece 22-23 gibi ortalamaları görüyorum. Hıza dönük tek güncelleme olarak dış lastik ve jant seti değişimini yapmış oldum. Şuna eminim ki yol-yarış bisikletine geçiş yaparsam mutlaka ortalama hızım artacak. Fakat bisiklet sürmekten duyduğum keyif aynı oranda artacak mı? Bu konuda şüphelerim halen devam ediyor. Türkiye şartlarında mevcut yol şartları da düşünüldüğünde yeni bir bisiklet her zaman düşündürücü geliyor.
 
bisiklet sporu pahalı değil insanlarımız doyumsuz. 5 yıldır btwin e biniyorum aynı zamanda birde mtb salcano ng650 sahibiyim ikisi şu anda bana yetiyor. ng ile çarşı-pazar yapıyorum. triban 3 (kırmızı soralı) ilede işe gidip (7,5+7,5 km) turlara gidiyorum yetiyor.
ha bende 105 setli bisiklete binmek isterim ama gerekde görmüyorum sonuçta sporcu değilim turlarda da 35-40 ortalama yapanla değil 25-30 yapanla gidince problem kalmıyor.
 
@Işıklar Gazisi

10bin liralık bir bisiklet ile 10bin liralık bir motosiklet arasında bisiklet lehine uçurumlarca teknoloji farkı var. Motorda paranın çoğunu metallere veriyorsun. Bisikletlerde ciddi malzeme teknolojisi var. O kadar hafif ve sağlam, yıllarca zarar görmeyen bir şeyi yapmak çok zor. Motorda istediği kadar ağır olsun benzin yakarak motordan güç alıyorsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: Işıklar Gazisi
Tek sebep döviz. Üretmeyen, üretsede üretimini dışarıdan aldığı hammaddeler üzerine kuran sistemin başımıza açtığı iş bu. Bisikletle veta başka hiçbirşey ile alakası yok bunun malesef.
 
@niyazi akarken Bisiklet sporu pahalı, ülkemizeki herşeyde olduğu gibi. 2016'da 750'ye aldığım bisiklet şu an 1200 lira.
 
@niyazi akarken

Piyasada gözlemlediğimiz döviz kaynaklı fiyat artışlarına firmalar çeşitli çözümler geliştiriyor. Örneğin çelik maşalı modeller öne çıkarılıyor. Bir yıl önceki modelle aynı isme sahip ama daha düşük komponentli modeller, kadrolar pazara sunuluyor. Peugeot Türkiye pazarına girdi, yol bisikleti giriş modellerinin çoğu çelik içeriyor. Yani, döviz arttıkça, yalnızca fiyatlar artmakla kalmıyor, kalite de azalıyor.

Bu durumda yine yeni bisiklet alınabilir mi, alınabilir, ama "spor" olmaz. Oldukça ağır, dünyadaki estetik ve bilimsel ölçütlerin otuz kırk yıl gerisinde bisikletler yine bizim yerel paramızla uygun fiyata alınabilir. Ama bunlarla spor yapılamaz. Yapılsa dahi sürekliliği olmaz, sizi spordan soğutur. 35-40 ile gidenlerle rekabet anlamında söylemiyorum, yalnızca makul bir sportif eforu amatör düzeyde keyifle sürdürebilmekten bahsediyorum.

Yeri gelmişken, bisiklet evreninde Türk malı olarak bildiğim tek ürün şu (kendi kadrosunu üreten ve yol bisikleti giriş modeli kadro+maşa aluminyum ve uygun fiyatlı olan Türk firması Corelli'yi hariç tutuyorum):

upload_2018-5-9_8-22-23.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
Bisiklet dünyasına yeni girdim, daha henüz bisikletimi bile teslim almadım. Haftasonu benimle olacak inşallah ama bundan önce başka hobilerle de ilgilendiğim için bizim ülkemizde bir hobi sahibi olmanın ne kadar zor ve masraflı olduğunu çok iyi biliyorum. Bunun birinci sebebi neredeyse her konuda dışa bağımlı olmamız, hiçbir şeyi üretemiyor olmamız, ikinci sebebi ise malum döviz kurları ve ne yazık ki durum gösteriyor ki zaman geçtikçe daha iyiye gideceğine dair bir emare de yok. 10 yıldır farklı hobilerle ilgilenen biri olarak gözlemlediğim şu ki hep kötüye daha kötüye gidiyor tablo.
 
  • Beğen
Tepkiler: finarod
Ülkede her şey pahalı...
Farzedelim ki devletimiz kaynak buldu vergileri indirdi.. ithalatçılarımız imana geldi kar marjlarını düşürdü vs... Avrupa'da 10 paraya satılan ürün burada da 10 para oldu bir kuruş fazlası yok..İşçi,emekli maaşlarına bakarsanız rakam olarak aşağı yukarı denk ama kura vurduğunuzda arada 5 misli fark var. Olabilecek en iyi senaryoda bile burada 10 bine satılan bisikleti Avrupalı kendi parasıyla 2 bine alıyor.
Üretmediğimiz için üretenlerin parasıyla almaya çabalıyor ve alamıyoruz tabi.. Özetle manzara bu.
 
2010 yılında Amerika'da garson olarak ayda 2000 dolara yakın para kazanırdım. Herhalde şu anda 2500 kazanırım.

1.5 ay önce Trek FX 3 aldım 3900 lira (peşin). Amerika fiyatı 659 dolar.

Amerika'da 3.8 tane aynı bisikletten alabilirken

Türkiye'de 1.5 tane alabiliyorum.

Amerika=Garson > Türkiye=Hacettepe mezunu tercüman (prestijli bir projede çalışan)

keşke geri dönmeseydim :agla:
 
Ülkeye parça yerine dolar euro aldığımız için böyle. Shimano ile sıralarsak altus çok az dolar acera az dolar alivio normal dolar deore normal fazla dolar xt fazla dolar xtr çok fazla dolar diye sıralayabiliriz...
 
An itibari ile dolar 4.35
 
@Ufuk Dönmez

Ben size bir olay anlatayım;

Şehirler arası yolculuk yaparken yanımdaki koltuğa bir genç denk geldi, tanışma sohbet vs derken Avusturya'dan geldiğini öğrendim. Ailesi buradan göç etmiş ama kendisi orada doğmuş ve büyümüş. Planı ise Türkiye'ye kesin dönüş yapmaktı, hem onun ön araştırmasını yapmak hemde aynı zamanda tatil yapmak için Türkiye'ye geldiğini söyledi. Ne iş yapıyorsun vs diye sohbet ederken öncesinde bir fabrikada çalıştığını ama son bir yıldır ise işsiz olduğunu söyledi. İşsizlik maaşı ile geçiniyormuş. Otobüsün mola verdiği bir yerde kahve içerken otoparka yeni model bir vw golf geldi o sırada, bunun fiyatı ne kadar diye sordu bana, dedim; donanıma göre değişir ama binilecek gibi olanını 120 bin den aşağı alamazsın. Bunu duyunca Yuhh o ne ya falan dedi! Sonra İstanbulda geçirdiği 3-4 gün içinde şehrin ne kadar pahalı olduğundan vs bahsetti. Bu arada kendisinde 2013 model bmw m3 varmış avusturya'da.

En son dayanamadım dedim;

Bak son bir yıldır çalışmıyorsun, işssizlik maaşı alıyorsun ve 2013 model bile olsa bmw m3 kullanabiliyorsun, başka bir ülkeye tatile gelebiliyorsun ve Avusturya'yı bırakıp Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorsun, yanlış anlama fabrika da işçisin, öyle çok aman aman vasıflı bir işte değil. Türkiye'ye gelip ne yapacaksın? Bir fabrikada işe girip 2 bin, bilemedin 3 bin tl maaş alıp hayatını nasıl geçireceksin? Bence sana rahat batmış orada kardeş, ben senin yerinde olsam katiyyen öyle bir şey yapmazdım bence sende iyi düşün bu konuyu diye ekledim. Yolculuk boyunca Türkiye'nin gerçeklerini anlattıkça aklından buraya dönüş fikrinin gittiğini görmek zor olmadı.
 
@chanik chang

Paylaştığınız hikaye ülkenin durumunun ne kadar kötü olduğunu çok iyi anlatıyor.

Okulu bitireyim, elimde üniversite diploması olsun, ailemin verdiği onca yıllık emeği boşa çıkarmayayım diye geri geldim.
 
ne ucuz ki....fotografçılık ile uğraşıyorum, müzik ile uğraşıyorum(bu konuda çok başarısızım) hobi üzerine herşey atş pahası....cadde üzerinde bir kafede bir fincan kahve içsek dünya para....ucuz birşey yok
 
Geri