Scudo Sports

Bisiklet sürerken dizlik ve dirseklik kullanmak

Bende de o düşünce vardı. Çünkü denememiştim. Sonradan anladım ki; o tür afaki yorum yapanların çoğu hiç denemeyen insanlar ve tahmini fikirlerini dile getiriyorlar. Zaten burada kullandığını belirten iki tane arkadaş olmuş birisi çok memnunum, başından beri kullanıyorum demiş ve diğeri de alışmak gerekli, ben çıkardım demiş. Bugün dizlikleri denedim özellikle. Hiç de engel olmadılar. Bacak ile birlikte hareket ediyorlar uygun şekilde takıp, bağlayınca. Bence bu kişisel koruma ekipmanları alışmayla alakalı. Ben kask takarken garip garip bakanlar vardı; şimdi yetişkin, çoluk çocuk demeden herkes kask takıyor. En basit diz ve dirsek yüzülmesi bile çok acı çektirici.

Scudo
@gkhnt bilirim o acıyı hocam kendim 10-15 km saat hızla yağmurlu havada fren yapayım derken kendimi yerde bulmuştum tabi kaskta hiçbir şey yoktu ama ellerimde eldiven olmadıgı için büyük bir yarık,dizlerde ağrı-sıyrılma,dirseklerde sıyrıklarım vardı 1 ayda kendimi toparladım hala hatıraları mevcut

Çok geçmiş olsun. En profesyonel kullanıyorum diyen insan bile kendi ihmali olmasa bile kaza geçirebiliyor. Ekipmanlar olsa sizde de acı çektirecek bu deneyim gerçekleşmeyecekti belki de. Ben bisikleti keyfekeder kullanıyorum. Mtb' ci veya yol/yarış bisiklet sürücüsü değilim. Atlıyorum bisikletimin üzerine, usul usul turumu gerçekleştiriyorum belirlediğim rotada. Malum ülkemizde trafik terörü var. Dört tekerin üzerine çıkan yolda kendisinden başkasının hakkını tanımıyor. Olacağın önüne geçilmiyor; ama kendimi elimden geldiğince korumak da benim elimde. Ben de yolda çok badire atlatıyorum sırf karşı tarafın bencilliği yüzünden. Çok düşündüm ve bu kadar düşünmeye ne gerek vardı deyip aldım kendime koruma seti. Ve forumda kullanmak isteyen insanları pozitif yönde tatmin edici, ikna edici konu, başlık olmamış. Halbuki kaçlık lastik takayım, kaçlık aynakol alayımdan daha önemli bir konu bu can güvenliği. Demek ki insanlar talep etmediği için bahsi geçmiyor. Ben alışamam denen birçok şeye alıştım. Bisikletimi kendim topluyorum, tamircinin kapısından geçmem, herşeyi kendim öğrendim. Kilitli pedal kullanmaya başladım (daha yeniyim). Şimdi de kişisel koruma seti. İnsan yeter ki istesin. Herşey alışmayla alakalı.

Su urun gibi kaucuk benzeri yapida olan hareket kabiliyetini cok kisitlamayan urunler kullanilabilir surus esnasinda esneyerek harekete imkan sagliyor carpma gibi ani darbelerde seklini koruyarak koruma sagliyorlar

(link)

Bende bütün yorumları okudum ve kendi hipotezimi oluşturdum. Bu kendi teorim olarakta kullanacağım. Şöyle ki; yorumlardan tek çıkardığım fikir güven eksikliği ve acemilik ki bu beni korumalardan soğuttu hevesli ile tartışan arkadaş gibi korumaların gerçekten gereksiz masraf olduğu gerçekten belli ama başta şunu belirtmeliyim ki evimde patencilerin kullandığı dizlik seti mevcut ve almayı da düşünüyordum bu yorumları okurken. Gelelim konumuza kask ve ellik yeterli, başka şeye ihtiyaç duyacağınıza Allah'a ihtiyacınız için dua edin ayetel kursi ihlas felak nas bu sureler bize verilmiş nimetler bunları kullanmıyorsak daha neyi kullanacağız. Kısacası bu dirseklikler vs takmak demek, ey dizlikler vs olacak sıkıntılardan size sığınırım. Bisiklette açıklayacak olursak kullandığımız yerlerin dışındaki yerleri korumak hem sıkıntı hemde zahmet hemde gereksiz harcamadır. Bu yazdıklarıma gelirsek ben hiç 1 tanesini yapmıyorum eldiven ve kask hariç en ufak yerler için kask takmıyorum nedeni bugüne kadar kaskıma hiç zarar gelmedi... Eldiven kesin takılacaklarımdandır.

@JusTiMe Önce önlem, sonra tevekkül. Önce tevekkül olursa hiçbir dua fayda etmez. Tabii ki bu kişisel korumaların kullanılması göreceli. Kimseyi zorlamak mantıklı değil. Fakat bisiklet, paten, vb benzer sporlar, hobilerde denge konusu beynin kendi öğrendiği ve bizim kas, eklem sistemimizden bağımsız aldığı kararlar ile belirleniyor olduğu için ben düşerken aman bileğimi dümdüz yere tutmayım, dizimi büküp üzerine düşmeyim veya dirseğimi bir anlık refleks ile büküp yere vurmayım diyebilecek kimseyi ne gördüm ne de duydum. Düşme ve başkasının bize çarptığı kaza anlarında beyin bunları kendisi yapıyor. Yanlış olduğunu bile bile, kemiklerin kırılacağını, derinin yarılacağını bile bile yapıyor. Korunma ve yaralanmadan, ölümden kaçınma içgüdüsü. Bu canlılığın evrimsel süreci boyunca beynin geliştirdiği bir savunma mekanizması. Bizim elimizde değil. Kask ve eldiven için de çok sıkıyor, terletiyor, kafama rahatsızlık veriyor diyenler yok mu? Hem de ne de çok. Ama bu neticede kaskın kafatası kemiğinin bütünlüğünü koruduğu gerçeğini değiştirmiyor. Maksat zaten doku ve kemik bütünlüğünün korunması. Ben sadece kişisel görüşlerimi sıraladım. Cidden kendimizi düşünmek yerine başkaları gibi yapalım ve görünelim düşüncesi hakim psikolojik olarak. Bir de pedal çevirirken dizi kaç derecelik açı ile üst ve alt seviyelere pozisyon olarak getiriyorsunuz? En fazla 45, haydi bilemediniz 60 - 65 diyelim. Dizlik neye ve nasıl engel oluyor onu anlamadım :) Zaten aldığım ürünler anatomik kemik şekline sahip en üst açılara çıkacak şekilde ve sağ sol takılan birbirinden ayrı. Şimdi kişi gidip 20 yada 30 tl ye oyuncak alırsa onlar tabii ki rahatsız eder. Her spor ve hobi gibi bisiklet de kendi ülkemizde üretim olmadığı veya çok yetersiz olduğu için pahalı.

@furkanbr bu ürün çok sert görünüyor ve diz dirsek anatomisine pedal çevirme, hareket esnasında rahat vermez gibi görünüyor. Zaten motosiklet için olduğu belirtilmiş.

@gkhnt açıkça belirttim bunu anlamak istemeyen sizsiniz. Cebinize yazık ediyor bisiklette en önemli yer olan dize performansına ne kadar ince olursa olsun etki ediyor. Allah insana göz verdi görebilsin diye sen kendini kontrol edemiyorsan ne takarsan tak nafile herşey kendini kontrol etmekte gizli başta dediğim gibi güven eksiliği ve acemilik. Şöyle 1 özgüven yerleştirsen kendine; beni ancak araç bu bisikletten düşürür! diye hatta Uçak gelse bile beni bu bisikletten düşüremezler gibisinden sağlam 1 özgüven. Allah'a sığınmakta bunlardan 1 husustur Allah bunun için seni terk edecek değil. Nedeni ise karşımda gelmiş bana yazıyorsun! 36 yıl sonra bunu bana yazdın böyle düşünmek en sağlıklısıdır :) Kaza olacaksa yine Allahtandır bunun için başka şeylere değil kendinde olan şeylere güvenmek hiçte sorun olmaz. hevesli gibi bayağı 1 şanssız insansan önce kendini düşünmek gerek. Ben neden sürekli kaza geçiyorum der insan başta ya hayatınızı tamamıyla sorgulamalısınız. Bunu bizzat zaten Allah söylüyor bize...

Olayları dini veya metafizik yönüyle ele alıp tartışmak kimseye fayda sağlamaz. Manevi iç dünyanın kişisel doyumunu ilgilendiren konuların platformu olduğunu sanmam burasının. O apayrı bir kategori sevgili arkadaşım. Fikrinize saygım sonsuz. Koruma konusunda sizinle asla zıtlaşmam. Kişisel tercih bu neticede. Sadece insanlar denemeden önyargıyla bakıyor demek istiyorum. Ayrıca insan doğasını zorlayarak yapılan denge ve refleks koordineli hobi/sporlarda ve dahası hayatımız boyunca risk ihtiva eden her şeyde bu işler "ben kendime güveniyorum" ile olmuyor. Ona bakarsanız araba içersinde emniyet kemeri takmayanlar da kendine ve şoförlüğüne çok güveniyor. Her ne hikmetse hastanelerin yoğun bakım üniteleri veya mezarlıklar hep kendine çok güvenen insanları misafir ediyor. İsteyen korkak desin sana arkadaşım. Yerden kırık kemikler veya kan revan içinde kaldırılacak olan yine sensin. Kimse gelip o an sırtını sıvazlamaz aslanıma, koçuma bak, ne kadar cesurmuş diye. Duyacağın tek şey cık cık, yazık oldu! Keşke korusaymış kendini! Ve bunu diyenler de sana hep bisiklette korumam mı olurmuş canım diye konuşanlar olur emin ol ki.

çocuklar ve kullanmayı bilmeyenler için o dizlik ve dirseklik, iyice abartmayın. millet kaskla gezerken bile uzaydan gelmişiz gibi bakıyor.

sen 20 ile giden bisiklette dizlik ve dirseklik takacaksan, motorsiklete binenler şovalye zırhı falan giymesi o hesaba göre.

@darkbmx

Profil fotoğrafım sizce uzaydan gelmişim gibi mi görünüyor :p Neyse ben fikrimi belirttim. E neticede doktorlar, cerrahlar da para kazanmalı değil mi ;)

@gkhnt kusura bakma ama biraz komik duruyorsun :islik:

dediğim gibi sen 25 ile gittiğin bisiklette bunları taktığına göre 225 ile motorsiklet kullananlar astronot kıyafetiyle dolaşmalı. büyük bir türk düşünürün lafını hatırlatayım "kaza bu işin fıtratında var".

Bisikletimin tüm komponentlerini kendim özel topluyorum. 11T hız dişlisi arka ruble, lastikler 11,5. Kadro çok hafif. Açıkcası 20 - 25 ile baya yavaş kalıyor hızım kiloma rağmen. Daha da kilo verirsem iyi olacak sadece. Dediğim gibi bu koruma mevzusu sadece kişisel bir tercih meselesi. Benim kimseyle iddialaşmak gibi bir niyetim yok. Bana komik gelmedi; ama cidden sportif geldi. Tabii kimse kendini komik veya çirkin görmez istemez haliyle. Bakalım bir de böyle deneyelim. Kazadan kastım kendimiz pıt diye yavaşça sevgi yumağı olarak yerlere düştüğümüz o minik anlar değil. Ben trafikte çok gezinmek zorundayım. Rotam daima asfalt ve Kuşadası yol güzergahı olduğu için yaz kış faal, tehlikeli bir rota. Hele İzmir içine Güzelbahçe ve Narlıdere sınırlarından itibaren girdiniz mi vay ki ne vay... Benim derdim birisi bana çat diye vurdu mu havada kanatsız Deadpool gibi uçarken azıcık daha az hasar alayım. Veya yoldan çıkıp sağa sola kilitli pedalım ile küt pat diye vurup yuvarlandım mı dizlerimin dirseklerimin kaslarını kirişlerini anatomi kitaplarındaki fotoğraflar ile karşılaştırmayım derdindeyim. Bu arada bugüne kadar çocukluk dönemim hariç ne düştüm ne de kazam var şükür ki. Aman kimsenin de başına gelmesin inşallah.

• Beğen
Tepkiler: Taygun Kon
ben kaza yaptığımda omzumdan iki kemik ve kaval kemiğim kırılmıştı. yani dizlik ve dirseklik olsaydı da hiç bir şey farketmeyecekti. tek sıkıntım keşke o sırada eldivenlerim olsaymış ellerimi korurmuşum, ellerimin iç dış derileri yırtıldı. sonuçta bir şey olmadı hala bisiklete biniyorum dağ bisikleti ve dağ lastiği ile 68 km hızlara ulaşıyorum.

düz yolda giderken o dediklerini takacaksan Redbull Rampage yapsan nasıl giyinirsin hayal bile etmek istemiyorum
maxresdefault.jpg

Çok geçmiş olsun. Böyle birşey yapsaydım Ironman zırhı takardım sanırım :D

@gkhnt Sabrınıza hayran kaldım gerçekten. Kuralsızlığı doğru sanan insanlara laf anlatmak malesef boşa. Israrla bu güvenlik önlemlerinin boşa olduğunu düşünenlerin mantığı ile, arabalarda airbag, emniyet kemeri, daha sağlam malzeme vs. kullanılmasının da hiçbir mantığı yok. Zira ülkede herkes çok iyi şöför olduğunu idda ediyor.

Ne kadar anlatırsan anlat, anlattığın ancak karşındakinin anladığı ya da anlamak istediği kadardır. Isteyen kullanır isteyen kullanmaz zaten arkadaş herkes mutlaka alsın almayan delidir vb demiyor.

@Turcu_75

Teşekkür ederim. Neticede her fikre saygı çerçevesinde bakmam gerek. Burası hepinizden çok güzel şeyler öğrendiğim bir platform. Ben başından beri belittim; kendi fikirlerim bunlar diye. Evet bazı arkadaşımıza komik gelecek, bazısı rahatsız eder diyecek, kimimiz de deneyelim bakalım diyecek, belki de sevecek. Ben de ilk kask taktığım zamanlar gerçekten utanmıştım. Çevredekiler bana dik dik bakıyor gibi gelmişti. Şu an kasksız çıkmadığım gibi, başımda mı değil mi unutuyorum bile. Evimize keyifle dönüyor, en azından ülkemiz şartlarında bisiklet ile trafiğe çıkarken dönüşümüzü bekleyecek insanları bir nebze rahatlatıyor isek ne mutlu. Tabii ki büyük kazalarda yapacak birşey yok. Ben sadece kendimize elimizden geldiğince değer vermek bizim elimizde demek istedim.

Geri