Can bey,
Altus da olur Acera da Alivio da. Hatta güncel 9 vites Altuslar Aceralar'da
9 lu zincir ile kullanmak kaydıyla 7-8 li olarak kullanılabilir. Mesela ben bir süredir eski seri 8 vites deore kullanıyorum. Siz de eski seri bulduğunuz taktirde xt bile kullanabilirsiniz. Vites kolu olarak da şu anda Erdoğanlar bisiklet'te satılan shimano uyumlu sram attack twister vites kollarından tavsiye ederim. Çevirmeli vites kolları bana hem kullanım hem görünüm açısından daha cazip geliyor. Düzeltme: Sram attack 8 vites uyumluydu ama bunun 7 lileri de var elbette. Shimano gripshift yeni modelleri görüntü itibariyle eskilerinden daha iyi.
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Bu arada başlığa kendi topladığım bisikletin bana maliyetinin
maddi kısmını paylaşmak istiyorum.
Öncelikle bu bisikleti bir toprak yol (gravel) bisikleti olarak toplama düşüncem vardı. Aynı zamanda F/P olsun istiyordum. Bu nedenle aldığım ürünlerin çoğunun 2. el. olduğunu baştan söyleyim. Burda çoğunlukla maliyetlere değiniyorum. Diğer tecrübelerimi uygun bir başlık altında daha sonradan tekrar anlatırım inşallah.
Başlangıç tarihi 31.06.2020.
Kadro maşa Peugeot Berkeley (63.5 kadro) 300tl + 54tl kargo
Ön jant seti 175tl (kargosu ile birlikte fakat miktarını hatırlamıyorum muhtemelen 75tl kargo)
Arka çember + göbek + teller (Çember hariç yeni) + örüm maliyeti toplam 160tl ( göbek pasolu ve somunlu ama rulmanlı )
Sele borusu + sele(yeni) 30tl Eski tip (Aluminyum)
Furç takımı 15tl (yeni)
8 li pasolu ruble 40tl + 32tl! kargo
8 li zincir 10 tl (kontrolde sağlam çıktı)
Aynakol 38diş tek yaprak (yeni) 60tl
Orta göbek mili ve bilyaları 20tl + 2.5tl x 2 ( Tek yaprak için orjinal mil uzun geldi )
Gidon 100tl +16tl kargo
Gidon boğazı adaptörü 15tl
Gidon boğazı 35tl +16 kargo
Xcl fren kolu seti (yeni) 125tl
Tektro arka fren (yeni) 35tl (ön fren için kadro ile birlikte gelenleri kullandım)
Deore RD-M511 arka aktarıcı 75tl
Cyclocross lastik çift 100tl (2018de 2. el olarak)
İç lastik x2 (yeni) 65tl
Sram vites aktarıcı 50tl
Fren Vites kabloları ve hortumları (yeni) 35tl
Sonuç 13-32t ruble 38t aynakol ile 8 vites olarak yürür hale gelen bir toprak yol bisikleti. Eskişehir'de pek sık eğimle karşılaşmadığımdan ötürü aynakolda tek yaprak tercih ettim. 32t ile sürerken varolan yokuşlar rahatlıkla çıkılabiliyor. Twister vites kolunu "barend shifter" misali drop barın sonuna taktım. ( Bknz. Profil fotografım. ) Biraz uğraştırdı ama oldu kullanımı gayet rahat. Kabloyu da kadronun içinden yolladım.
Bisikletin şu an "yeni alıp" üzerine taktığm aksamının masrafı bu şekilde 1600tl civarında. Yaklaşık 200tl'si kargo. Toplam harcadığım miktar ise tecrübesizliğimden dolayı daha yüksek.
Yeni bisiklet toplayacak acemilere benden tavsiye; Hesaba katmadığımız küçük şeyler toplam maliyeti fazlasıyla şişirebiliyor. Hatta kadroyu aldıktan sonra uygun fiyatlı 2. el 28 jant bir bisiklet alıp parçalarını olduğu gibi yeni kadroya aktarsaydım muhtemelen şimdikinden daha az masrafım olurdu. Hali hazırda elimde mevcut olan kullandığım el aletlerini hesaba katmadım bile.
Bisiklet için başladığımdan beri harcadığım
toplam parayı merak edenler için söyleyim. Alıp da kullanmadığım fakat bir kısmını sonra kullanırım diye beklettiğim veya geri satmayı düşündüğüm yaklaşık 1000 tl harcadığım başka parçalar da var. Onları dahil etmek doğru mu bilmiyorum. Hepsi atıl durumda. Bunun yanında alıp da kullanılamaz hale getirdiğim parçalar da var. Mesela aldığım ilk aynakolun pedal yuvasını yalama ettim direk hurda. Arka fren aldım hafif bir yamuğu vardı düzelteyim derken kırdım. Muhtemelen ne benim ne de bir başkasının hiçbir zaman kullanamayacağı çelik bir yol gidonu da almış bulundum bazı sebeplerden ötürü. Bir sonraki yenilemede kadroya disk fren girişleri kaynatıp boyasını yenilemek olucak. Alıp da beklettiğim malzemelerden birisi Giant conduct sl mekanik-hidrolik çevirici bir sistem.
Kendi çektiğim fotografları henüz paylaşıma koymuyorum. Ama bir fikriniz olması açısından katalog fotografını paylaşıyım.
Bunun beyaz ve 63.5 kadro versiyonu