@Silmarillia
Dünden beri sürekli yanlış bilgiler veriyorsunuz. Önce yol bisikletleri yağlanmaz dediniz, sonra bazı ürünler varmış bunlar kullanılabilir dediniz, şimdi gazyağı ile yaağlayın/ ince yağ ile yağlayındediniz. En son ben yazarken bambaşka birşey söyleyip simsiyah olmuş yağlardan bahsediyorsunuz. Hangi yağı kullanırsanız kullanın bir süre sonra toz pislik vs toplayıp simsiyah olacaktır. Bu nenedle belli aralıklarla metal yüzeylerdeki yağı ve pisliği temizleyip yeniden yağlamak gerekiyor.
Tüm bisikletlerin zincirlerinin ve birbirine sürten metal yüzeylerin yağlanması gerekir. Kullanılacak yağ konusu kişiye göre değişse de ince yağ en son tavsiye edilen başka seçenek kalmadığı zaman hiç yoktan iyidir denilen bir yağ çeşidi. Nedeni yeterince koruma sağlamaması ve çok fazla pislik toplaması. Zincirler için piyasada özel yağlar var çok az kullanılacağı için fiyatları ekonomik denilebilir. Zinciri temizleyip çok az miktarda yağ sürdükten sonra yağın fazlasını temiz bir bezle almak gerekiyor.
Zincir temizliği için gazyağı, mazot, wd40(temizlendikten sonra yağ kullanılmalı tek başına yağlamaya yeterli değil), balata spreyi(benim tercihim) kullanılabilir. Gazyağı ve mazot benzincilerden temin edilebilir. Bir miktar yağlıdır ve güçlü çözücülerdir boyaya ve bazı plastik yüzeylere zarar verebilirler. İçlerinde tek yağsız olan balata spreyidir bu nedenle tercihimdir. Hata ile frenlere bulaşsa da sorun olmaz. diğer her seçenekte frenlerden uzak tutmak gerekir.
Yol bisikletnde yağ kullanılmaz düşünceniz hem yanlış hem de çok zararlı, zinciriniz, aynakol ve ruble dişlileriniz kısa zamanda yıpranır. Oksitlenme durumunda ki kısa sürede yağsız kalan parçalar oktitlenecektir sürtünmeyi arttırıp performansı olumsuz etkileyecektir. Belki de aklınızda böyle kalmasına neden birkaç yıl önce forumda bisikletlerin hafifliği ile ilgili bir konuda drofesyonel takımları ağırlık olmasın diye yağ bile sürmedikleri yazılmıştı. Tabi benim ve birçoğumuzun bütçesi her yarış sonrası zincir ve ruble değiştirmeye yetmeyeceği için bu bize göre değil. Zaten gerçek olduğuna da çok inanmıyorum çünkü profesyonel yarış takımlarının bizim kadar fazla ağırlık takıntıları yok.