Canyon alacak arkadaşlara ben de kendi tecrübelerimi aktarayım. Ağabeyim bir yol bisikleti almak istiyordu. Türkiye'deki modelleri araştırdık ama istediğimiz gibi bir bisiklet bulamadık. Nisan ayı başında da İspanya'ya bir seyahat planlamıştım. Sonuçta Canyon almaya karar verdik. Endurance Al 6.0 modelini sipariş verdik ve toplamda KDV ve kargo dahil 1.059 € ödedik.(suluk kafesi vs ıvır zıvır da dahil) Siparişi de İspanya'da yaşayan İspanyol bir arkadaşımın evine verdim yalnız faturayı kendi adıma kestirdim. Sipariş verdikten sonra KDV iadesi başvurusunda bulunacağımızı söylediğimizden bisikletin içine ayrıca bir form koyuyorlar. Bu form oldukça önemli ve çıkışta gümrüğe onaylatılıyor. Kutunun içinden üç adet belge çıkıyor bunlardan biri teslimat belgesi biri fatura diğeri de bahsettiğim KDV iade formu. Normalde bildiğim kadarıyla oturma izniniz ya da vatandaşlığınız varsa KDV iadesine başvuramıyorsunuz. Bizim örneğimizde teslimat belgesinin İspanyol biri adına düzenlenmiş olması KDV iadesini etkilemedi. Aslında önemli olan fatura ve KDV iade formu.
İspanya'dan ayrılmadan önce Madrid Havaalanında formu, faturayı ve teslimat belgesini görevlilere onaylattım. Bu işlemi bagaj teslimi öncesinde yapmak önemli çünkü kutunun içini açmasalar en azından ortada bisiklet var mı yok mu diye bakıyorlar. Dolayısıyla bagaj verdikten sonra giderseniz -ki içeride de var- formu onaylamayacaklardır. İspanya dönüşünde Pegasus'a bisiklet taşıma için 100 TL civarı bir para ödedim ve bisikleti sağlam olarak teslim aldım.
Türkiye'ye girişte herhangi bir sorun yaşamadım. Hatta gümrük görevlileriyle muhabbet ettik; herhangi bir sorun olmadığını ilettiler zaten yolcu beraberinde bir bisiklet getirme hakkı var. Bu noktada bir uyarıda bulunmak istiyorum; Canyon'dan gelen mailde iade formun her iki ülke gümrüğünde de onaylatılmak zorunda olduğu gibi yanlış bir bilgi vardı. Ancak yalnız teslimat ülkesinin çıkışında onaylatılması yeterli. Türkiye'ye döndükten sonra belge asıllarını posta ile Almanya'ya ilettim. 20.04.2016'da gönderdiğim posta 06.05.2016'da teslim edildi. 30.05.2016 tarihi itibariyle de KDV iadesini geri aldım.
Gelelim iade tutarına toplam fatura tutarımız 1.059 € idi. 183 € iade yapmışlar ancak bunun içinden de 26 € hizmet bedeli kesmişler. Dolayısıyla 157 euro bize iade net iade edilen tutar. Bisikletin bize maliyeti 902 €+100 TL(dönüş uçağına verdiğim taşıma parası). Sipariş verdiğimiz dönemde Türkiye'de aynı niteliklerde bisikletlere baktığımızda 2015 modellerin bazıları bu fiyatlara bulunabiliyordu ancak beden sıkıntısı vardı. 2016 modeller de bu rakamın çok üstündeydi. Bir de yine 105 setli alüminyum kadrolu bir bisiklete baktığımızda çoğunda düşük kalite jant seti kullanılıyor. Buna benim kullandığım focus culebro da dahil. Ancak canyon'un 6.0 üstünde mavic aksium jant var ki jant setini de eklediğinizde kaliteli bir bisikleti gayet uygun bir fiyata alabiliyorsunuz.
Umarım yazdıklarım satın alacak arkadaşlara yardımcı olur.