Bisiklet Sahibi Olmak (Şu "sahip" kelimesini sevemedim bir türlü, o ne öyle efendi-köle gibi, öyle değil bence bisiklet, daha çok arkadaş gibi, gerçi ben 20 yıllık arkadaşıma bile bu kadar çok para harcamıyorum, kim efendi kim köle acaba?) Bisiklet Edinme Süreci (Eve kedi alacakmışız gibi oldu bu da ama neyse, bisiklet de olsa insandır nihayetinde -bu klişeyi de yaptım ya!) Bisikletli Bir Hayat (Bence gayet net, "Binen bilir." -bedava slogan, kamyon arkası yazısı kıvamında), evet bence mesajın başlığı bu olabilir;
BİSİKLETLİ BİR HAYAT
Kız arkadaşımla birlikte bisikletli bir hayata geçişe karar verdikten sonra (Evin bir köşesinde havlu askısı olarak kullanılmasından ya da kömürlükte/bodrumda yer kaplayacak ıvır-zıvır kadrosuna dahil olmasından ziyade, gerçekten "bisikletli bir hayata" geçişe karar verdiğimiz için özellikle bu şekilde ifade ediyoruz.) bir süredir web üzerinde başta BisikletForum olmak üzere epeyce mecrada (Bisiklet bayii ve servisleri dahil, hatta beni dükkanından kovmaya niyetlenen usta bile oldu artık hayatımda.) bisiklet/bisiklet kullanımı ve bakımıyla ilgili epeyce bir araştırma yaptık kendimizce. Bu fikir, yani hayatımda bir bisikletin olması fikri - ki gerçekten hayatımda ilk kez bisikletim olacaktı, bu kadar yıldan sonra, yok artık, pehhh! (oldu, evet, gerçekten oldu!) - benim için çok heyecanlı ve fakat tamamen yabancı olduğum bir süreçti.
"Hangi bisikleti almalıyız?",
"Kadro ne la?",
"Hımm tamam, öyleyse kadro boyu ne olmalı acaba?", (Bak kadro boyu çok önemli ama, öyle deme aga...)
"Amortisörlü mü amortisörsüz mü? (Sanırım hayatımda ilk kez amortisör yazdım, doğru mu ki?)
"Gidondan mı kilitli, maşadan mı kilitli?"
"Hidrolik fren mi, V fren mi?
"Öyle olsa ne olur, böyle olsa ne olur?"
"Nerede saklayacağız, kilit ne almalıyız? (Hırsızın açamayacağı kilit yok biliyoruuuz.)
"En sağlam kask hangisidir? (En önemli şeyler kask ve eldiven bak gerçekten, onlarsız kesinlikle yola çıkılmamalı, şakaya gelmez, zira espri kaldıracak konu değil sağlık, dikkat! Daha önce motosiklet kazam var, bilirim güvenlik meselesi ne kadar önemli. Bu arada bizimkiler yolda, siparişi verdik geliyorlar, onlar gelmeden tadımlık pedallamalar var sadece. Bir de evet, bisiklete binmeden motosiklete binenlerdenim.)
"Sele, bagaj, ön/arka aydınlatma, iç lastik, dış lastik, pompa, yama seti, ayna, matara/matara kafesi , elcik, vb... fiyat/performans karşılaştırmaları (hayatım boyunca bisikletle ilgili böyle cümleler kurabileceğim aklıma gelmezdi ) derken ve daha sayamadığım veyahut yazamadığım bir sürü şey kafamızın içinde dönüp durmaya başladı.
Bazen gerçekten boğuluyormuş gibi olsak da araştırmaktan ve okumaktan vazgeçmedik. Bütün bu süreç sonunda çoğunlukla bu forumun bize kattığı çok şey oldu. ( Forumda aradığınız konuyla ilgili mutlaka bir şeyler konuşulmuş, paylaşılmış olabilir veya birileri mutlaka fikir/deneyim sahibidir, öyle olmasa bile deneyimlemenin önünü açan tartışmaların başladığı yerlerden biridir bu forum, bu yüzden lütfen vazgeçmeden araştırmaya, okumaya, sormaya devam edin). The Matrix' deki Neo karakterinin "I know Kung Fu!" aydınlanması kadar çakralarımız açılmasa da, bisiklet/bisiklet seçimi/bisiklet kullanımı/bisiklet parça ve aksesuarları/bisiklet bakımı/ürün incelemeleri vb. konularda en azından başlangıç düzeyinde fikir sahibi olmamızı sağlayan;
A'dan Z'ye herkese, (Zira bu forumda tek tek isimlerini sayabileceğimiz bir sürü bisikletlinin tecrübeleri bize ilham verdi.) Deneyimli/deneyimsiz, şu an bisikletli olan/olmayan, konu açan/açmayan, (3-4 yıl önce bir konu açıp bir daha yazmayan/yazamayanlar da dahil), tanıdığımız/tanımadığımız -ki bir çoğunuzu hatta hiç birinizi tanımıyor olmamıza rağmen o kadar çok şey okuduk ki artık bir çoğunuzu tanıyormuş gibiyiz- herkese, yani başta Carraro Sportive Serisi Kullanıcıları Kulübü üyeleri olmak üzere tüm Bisiklet Forum kullanıcılarına gerçekten çok teşekkür ediyoruz.
Bisikletleri bu hafta aldık, ilk sürüş sonrası fotoğraflar aşağıda (Carraro Sportive 225 (2015) - Carraro Sportive 227 (2015) ikisi için toplam fiyat nakit : 2500 TL. Fiyat pahalı veya değil, az veya çok umrumda değil, bir yerden sonra sadece gözünü karartıp almak gerekiyor diye düşünüyorum, maddi durumumuz çok iyi olduğu için veya parayı sokakta bulduğumuz için değil, sadece bir süre daha araştırmaya devam ederseniz kayış kopuyor bir yerden sonra, emin olun herkes alacağı her aksesuarda 10 TL'nin hesabını yapıyor, bu nedenle belirli bir aşamaya geldiğinizi hissettiğinizde daha fazla kendinizi yormamanız gerektiği kanısındayım, emin olun ilk binişte aldığınız-hissettiğiniz keyiften-mutluluktan başka hiçbir şey umurunuzda olmayacak). Aksesuarların bazıları yolda, bazıları sırada (Bunlarla ilgili zaman buldukça detaylı paylaşımlarda bulunacağım ve eksik kaldığımız yerlerde yine fikirlerinize başvuracağız. Bisikletleri nakit aldığımız için aksesuarları belirli bir sıra ve takvime göre zamana yayarak alacağız).
Şimdiden aklımızda tur planları yapmaya başladık, gerekli olabilecek aksesuar/ekipmanlar, antrenman ve beslenme programları gibi detaylar, hatta bir kaç yıl sonrası için geçiş yapmayı planladığımız, rüyalarımızı süsleyen bisiklet modelleri bile var artık hayatımızda (Aksesuarlar biraz da bu planlamalara göre olacak zaten). Forumda gördüğüm restorasyonlara aklım gitti zaten, yakın zamanda -tabii biraz deneyim kazandıktan sonra- mutlaka böyle bir proje de olacak hayatımızda. Sonuç olarak; vaktinizi aldık, çok uzadı evet biliyoruz ama sadece bizler de sizin gibi paylaşıyoruz; "Bisikletli Bir Hayat"a geçiş yapmış bulunuyoruz ve Bisiklet Forum'un teşekkürü hak ettiğini düşünüyoruz. (Sürekli şikayet eden bir toplum olarak çok az teşekkür ettiğimizi düşünenlerdenim. Forumdaki Teşekkürüm Var'ı biliyorum.)
Kazasız, belasız pedallamalar herkese. (Yazım hataları, düşük cümleler, anlatım bozuklukları gibi imla hataları için kusura bakmayınız, bir de şu -da'lar ve -de'ler hayatımızda olmasa her şey daha kolay olacak. Unutmadan hiç kimseye akıl vermek değil bu yazıdaki bazı cümlelerin alt metni, sadece fikir beyanı-paylaşım olarak algılayınız lütfen. Bir de son olarak; reklam, yalakalık falan barındırmaz bu yazı , gerçekten samimi, içten bir teşekkür gayesi taşımaktadır, muhalefet olmanın suyunu çıkarmayın yani, saygılar.)