Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Çocuğunuzun bisiklet tamircisi olmasını ister miydiniz?

A

Anonim

Silinmiş hesap
Forumda, herkes birbirine iyi bir mekanik var mı diye soruyor. Sınavlarla, para tuzağı eğitim sistemi ile çocukları boğan, hayatlarının kurtuluşunu bir diplomaya bağlayan çok anne baba var. Bazı anne babalar da, baleden, piyanoya, kemandan, salon sporlarına kadar aman evladım sevdiği şeyi keşfetsin diye hafta sonları şu veya bu kursun bekleme salonunda ömür geçiriyorlar. Sonuçta yetenek yoksa heba olan zaman var.

Kimse, zorunda kalmadıkça evladı tamirci olsun istemiyor. Ancak, anne alman baba türk almanca öğretmenim, almanyada motorsiklet mekaniği teknisyen seviyesinde görmüş bir tamirciydi. Tömerde almanca kursu verdiği akşam saatleri dışında, sanayide kazalı motorsikletleri neredeyse kilo ile alıp tamir eder ve satardı. 3 katlı bir evi, garajında 4 arabası evin altında atolyesi ile üniversite diplomalı bizlerden iyi bir hayatı vardı.
 
Scudo
@Mehmet Metin Levent harika bir konuya deginmissin dostum.
Cagimizin hastaligi mekanik robotumsu beyaz yaka uretme hastaligi malesef.
Ben evlatlarimin mutsuz ama cok kazanan insanlar olmasindansa mutlu olacaklari islerle ugrasmalarini isterim. Ama sistem ne der bilemiyorum :(
 
Kizim bana soruyor birinde; "Baba buyuyunce ne olayim" diyor. Sagda, solda "doktor ol, ogretmen ol, pilot ol, manken ol" diyip duruyorlar. Benden gelen cevap acik ve kesindi. "Ne istersen onu ol babam" dedim :D. InsAllah ulkeye, millete hayirli bir sey olur :komik:.
 
Bu ülkeye çöpçü de lazım amele de lazım garson da lazım bisikletçi de lazım doktor da lazım mühendis de lazım öğretmen de lazım yani kısacası hepsi lazım. Ama gel de bunu anlat birilerine anlatabilirsen. Türkiye'de herkesi beyaz yakalı yapmak amaç edinilmiş maalesef. Sonra niye üretim yok. Herkes beyaz yakalı olunca üretim değil tüketim artar. Neyse, yapacak bir şey yok sanırım.
 
Diplomalı usta kıtlığı da var ama o konuya girmek istemiyorum. Mekanik ilgisi olan çocuk, dağıtıp toplamaktan memnunda, yeni parçalar kurguluyorsa, elinden tutup bir ustaya emanet eder misiniz?

19 yıllık berberim, çırak bulamıyor. Koca adam, hem usta hem çırak dükkanda. Beraberliğe bile itibar azalmış. Güzel zenaat aslında ve bu şekilde sayıları azalırsa, bir saç traşı, lüks olacak.

Muğla da çocukken sokakta 3 otomobil vardı. Haftasonu ya birkez hareket ederlerdi ya da etmezlerdi. Durumun böyle olacağını, park yeri bulmak için el açıp yaradana yakarır hale geleceğini bilseydim, inanın, tüm samimiyetimle söylüyorum oto tamircisi olurdum. Kafamı resmi eğitimin benim öğrenmem için seçtiği zırvaları kafama tepmek için boşuna uğraşmazdım.
 
önce üniversiteyi okuyup (ailem istediği için) sonra yapmak istediğim mesleklerden biridir. diğerleri de otomobillere swap yapan bir garaj sahibi olmak ya da motosiklet tamirhanesi sahibi olmak.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Abi toplumsal sistemimiz de sabit ve düzenlilik önem görüyor. İnsanlar beyaz yakalı olup bileyleri kayırarak birbirini kollama ve rantlara sahip olup elden bırakmama derdinde. Durum bu olunca insanların sevdiklerine bu meslekleri empoze etmeye çalışması normal. Yani mesele beyaz yakalı olma isteği seğil bu isteğe iten işleyiş ve sistem.

Bisikletin güzel yanlarından biriside hemen her kesimden insani buluşturabilmesi. Sosyal çevreni geliştirebiliyor. Elbette ego denen şeyin en zirvedeki halini başka hiçbir insanda görmüyorsun bazı bisikletçilerde gördüğün kadar. Ama aynı zamanda yer yer sıcak, samimi ve güzel insanları tanıyabiliyor ve normalde denk gelmeyeceğin kişilerlesin. Bazen ego ve para dönebiliyor belki ama spd takıp pedal dönmeye başlayınca maddiyat bi nebze eşitlenip herşey hareket oluyor.

Kısaca bu kafa yapısını yakalayabilsek. Toplum genel manada yargılarından uzaklaşsa ve insanları hakir görme sona erse ancak o zaman bu tarz meslekler canlanır bence.. Aksi halde kendine bisikletçi diyen tüccarların elinde oyuncak oluruz yada o sözde bisikletçiler bizi usta yaparlar..
 
İlk önce Makina Mühendisi olsun okulunu bitirsin merakı varsa ben dükkanı kendi ellerimle açarım. Kara düzen ustaların dışında işinde bilim, irfan sahibi tamircilerde lazım. (link) örnek Çağrı Terzioğlu kendisi makina mühendisi şuanda nerede Dubai. Yeni Çağrı Terzioğlu lar lazım.
 
@trainspotting35
Hocam makine mühendisliği ömür törpüsü zor bir eğitim. Daha hafif bir eğitimle de güzel şeyler olur.
 
Bu, ülkenin sosyal refah seviyesi ve sosyal devlet olup olmaması ile de alakalı. Bazı ülkelerde part-time çalışsanız bile asgari yaşam standartlarını elde etmeniz mümkün. Eğer çalışan herkesin insanca yaşam şartlarına sahip olacağını bilse aileler, inanın kimse bu şekilde davranmaz. Asgari ücret, bırakın yoksulluk açlık sınırının da altındaysa, herkes beyaz yakalı olmak için çalışır. Ne yazık ki üniversite mezunu işsiz sayısı giderek artıyor. Çocuk kötü bir okulda kötü bir bölüm bitirmiş, ben üniversite mezunuyum, ona göre bir işte çalışmalıyım diyor fakat öyle bir şansı yok ne yazık ki. Fakat aile de çocuk da buna güdülenmiş, çünkü çocuğun bir şekil diploması var. Çok üzülüyorum bunları gördükçe.
 
@trainspotting35 dediğinize çok katılmıyorum Çetin abi.
sebebine gelirsek. Çağrı bey extream bir örnek, Türkiyede bikefit olmadığı için ; Türkiye'deki açığı da değerlendirip kendini geliştiren güzide bir insan.
Konumuza gelirsek maalesef Türkiyede mesleki eğitimler yetersiz (meslek liseleri boş ders çöplüğüne dönmüş.).
Üniversiteler de mezun olan mühendislerimiz ise kesinlikle yanlış anlamayın çevremdeki arkadaşlarımdan biliyorum elleri kirlenmesin ama maaşlarımız yüksek olsun derdindeler. Haklılarmı kısmen evet sonuçta adam Mühendis olmuş işin beyin kısmında ama şöyle bir durum da var; Bunu geçen gün yaşadığımız bir örnek ile anlatayım, kuzenimin aracının moturunda pata pata vuruntulu çok şiddetli bir ses geliyor. Götürdük servise (yetkili servis ) teknisyen baktı çözemedi, Servis müdürünü çağırdılar. Bu arada Müdür bey Mühendismiş teknisyenler öve öve bitiremediler. Şöyle iyi böyle iyi adamı öve öve bitiremiyorlar. Bu kadar da övmeyi anlamadık zaten.
Neyse geldi dinlediler. Sonuç Motor yapılacak... Biz şok olduk :eek:. 20bin TL hesap çıkardılar. Araç 180-200 yapıyor sadece rolantide pata pata ses çıkarıyor diyoruz, bu araç 200km hız yapıyor banamısın demiyor emin misiniz diyoruz? Eminiz diyorlar.
Çıkardık arabayı tabi bu sırada araştırıyoruz. Başka bir servise götürdük oradaki teknik liseli yılların ustasıyım diyen arkadaş motor yapılacak 17bin TL dediler.
Bir servise daha götürdük çekirdekten ustaymış 8 yaşından beri sanayilerdeymiş oda baktı sonuç Motor yapılacak 16binTL dedi.
Biz kara kara düşünüyoruz ne yapacaz diye bende araştırıyorum. Sonunda bir tane usta bulduk. Benim yaşlarda Opel ve GM araçlarda kendisini geliştirmiş bir usta ona gittik. Daha kaputu açmadan bu volanttan yapar dedi. Biz şok. Uzatmayayım adam şanızmanı indirdi harbiden volanttanmış. Sonuç 5000TL.
Bu usta mühendis değil, okullu değil, ilkokul mezunu ama kendisini baktığı marka konusunda çok iyi geliştirmiş bir usta.
Yani Diyeceğim işin okulunu okumak yetmiyor. İstediğin kadar oku kendini geliştirmezsen teorik bilgiler ile kalırsın. Hem okuyup hem kendini geliştirirsen mükemmel bir insan olursun.

@Anonim nında dediği gibi bu ülkeye her meslekten insan lazım. Kesinlikle katılıyorum ama maalesef toplum yapımız buna bir türlü uymuyor.
Avrupanın gelişmiş ülkeleri gibi çöp toplayan işçi bir vatandaş ile beyin cerrahı aynı barda içeceklerini içip konuşup tartışabiliyorlar. Bizde bunu yapabildiğimizde ülkemizde çok şeylerin değişmiş olduğunu göreceğiz. Bu arada almanyadaki uzaktan akrabam beyin cerrahı ve ilk okul arkadaşı çöp toplama hizmeti yapıyor. Gerçek bir örnek. Hatta onla konuşurken çöpçü dediğim için bana çok kızmıştı. Çöp toplama hizmetinde çalışıyor demişti :islik:
 
@Anıl Erdoğan İşini severek yaptıktan sonra isterse çöpçü olsun ama Makina Mühendisi, Doktor v.b meslek erbabı olup işini severek yapması tercih sebebimdir. İşini severek yapmayan o kadar çok insan var ki. Siz işini severek yapmayan mühendislere denk gelmişsiniz.

Bizleri yetiştiren okullar değildir. Kendi kendimizi yetiştiririz. Örnek vermem gerekirse torna, freze başına geçmeden o işin başındaki adamın dilinden konuşamazsın. Bir parçanın yapım süresini bilemezsin. Sana usta derki 3 saatlik işi var işinde iyiysen bakınca o parçanın 1 saatlik işi olduğunu anlarsın bu da okulda değil sahada öğrenilir. Sadece örnek verdim.
 
Biz çocuklarımızı sanata ve spora olabildiğince yönlendirmeye çalışıyoruz.Genede kendi tercihleri.Bir müzik aleti çalan ,
yeri geldiğinde çok iyi yüzebilen insan olurlar en azından.
 
@trainspotting35 yok yahu niye şaka yapayım, Türkiye'nin en iyi üniversitesi boğaziçi eğitim kalitesinde dünya'da ilk 300'e giremiyor, sakarya üniversitesi'nde mühendislik okusan ne olur eğri oturup doğru konuşalım. avrupanın meslek yüksekokulu daha iyi mühendis yetiştiriyor. can terzioğlu'nun kariyeri ile mühendislik diploması birbirinden bağımsız. Mühendis olup SRAM, Shimano, CeramicWorks'te AR-GE mi yapmış.
 
Başlığı açan dostumuzun dikkat çektiği nokta gerçekten önemli. Geçenlerde oğluma evdeki 3 bisikletin lastiklerini değiştirttim. Bunu yaparken belli seviye işleri yapmak için başkasına ihtiyacı olmamasını hedefliyordum.
Ama başlıktaki mesajları okurken aklıma daha önce hiç düşünmediğim bir nokta geldi. Forumda neredeyse herkesin ortak fikirde olduğu bir konu yetenekli yada özenli iyi bisiklet tamircilerinin azlığı idi. Sonra buna bağlı olarak şunu düşündüm eğer gerçekten ulaşılabilir seviyede ve sayıda tamirci mevcut olsaydı bu kadar tüketici olur muyduk. Amaaan boşver yenisi zaten şu kadar lira uğraşma yenisini al der miydik. Kendi adıma SEDONA 721 imi ve onu getirdiğim hali o kadar seviyorum ki ederinin 2 katına bile satmam veya pert olmadıkça (Allah korusun) onarmayıp yenisini almam.
Bir de bisikletin giderek yaygınlaşması ve Türkiye için çok çok azda olsa ilerleme olduğu için bisikletin geleceği var diye düşünüyorum.
Sonuçta cevabım bisikleti severek tamir eden ve hayatını gelir odaklı değil mutluluk odaklı yaşayan biri olduğu takdirde evet oğlumun bisiklet tamircisi olmasını isterdim.
 
@Pawcraft Emre Bey herşey eğitim kalitesi değil ki . Ben de çok kaliteli bir üniversitede okumadım ama çok kaliteli işler yapan silah fabrikalarında çalışan, televizyona program yapan arkadaşlarım oldu. İnsan kalitesi de çok öenmli bir faktör. Etiket yanlış bence.
 
Geri