Gına gelmek demişken... Bana da insanlara gerizekalı muamelesi yapılmasından gına geldi. Konuya bakıyorum, konuyu açan arkadaş oldukça genel bir soru sormuş. Yalnızca bir kişi "ihtiyaç dahilinde" MTB'ye slick lastik takmaktan bahsetmiş. İhtiyaç tam olarak nedir, belli değil. Amma velakin gelen cevaplar soruya cevap olmaktan öte arkadaşı arazlar niteliğinde. "Madem yol lastiği alacaksın, niye MTB!", "Bu MTB'cilerde hiç kafa yok!", "Bisikletin hakkını verin!". Evet, bu arkadaşın yada genel itibariyle MTB'ye yol lastiği takan hiçkimsenin yol bisikleti, hibrid bisiklet gibi türler olduğundan haberleri yok. Bir tek siz biliyorsunuz hangi yol şartında hangi tür bisiklet kullanılır.
Şimdi diyelim ki benim hobim gerçekten MTB'nin hakkını vermek. Dağ, taş, araç girmeyen arazide haftasonları pedallamak. Gelirim de orta düzey. Ne öldürüyor, ne de yaşatıyor. Aylarca para biriktiriyorum yada taksit işine giriyorum ve alıyorum giriş seviyesi yahut bir tık üstü hardtail bir MTB. Herkes araziye yakın oturmuyor sonuçta, en yakın sürüş parkurum da evden 30 km uzakta olsun. Ayrıca hazır yeni bir bisiklet almışken ve bisikletimi de gerçekten seviyorken 10 km uzaktaki işime de bisikletle gitmeye karar veriyorum. Günlük 20 km'den hafta içi 100 km. Hem cumartesi hem de pazar hobi sürüşüne çıksam, 120 de oradan, etti haftalık 220 km asfalt sürüş. Bir de üstüne uzun yol turcularının hikayelerini okuyup kendim de en kısa zamanda uzun tura çıkmaya kadar veriyorum. Hobim hala yerinde, haftada 2 kez arazi sürüşü. Ama kullanım alanım bir anda genişledi. MTB'ye ödediğim tutara yakın bir tutar da hibrid bisiklet için mi ödeyeceğim bunları gerçekleştirmek için? Oturduğum ev 50 metrekare. Eşimin/babamın/kardeşimin de bisikleti var ve 2 bisikleti zaten zor sığdırıyoruz. İkinci bir bisiklet almak benim için maddi olarak da külfetli. Zaten MTB'yi alana kadar başka ihtiyaçlarımdan kısmıştım. Onları da karşılamam gerek. Dağ bisikletimin lastiklerinin asfalt performansı beni yoruyor. İşe varana kadar terliyorum. Arazi sürüşüme varana kadar yoruluyorum. Bunları önlemek için en optimum çözüme ihtiyacım var. Düşünüp taşınmışım, hafta içi sürekli ince lastik kullanmaya ve hafta sonları da kalın lastiğe geçmeye (yada ne kadar absürd gelse de araziye varana dek ince lastik kullanmaya ve orada katlanabilir kalın lastiklere geçmeye) karar vermişim. Ve bana deniliyor ki "MTB'ye ince lastik takacağına hibrid alsaydın". Evet, benim aklım yetmiyordu zaten bunu düşünmeye.
Burası bir forum. İnsanların size ne kadar saçma gelse de kendilerince makul buldukları bir kararları ve bu karar hakkında tavsiye istekleri olabilir. Eğer sorulan soruya cevap niteliğinde bir kelamınız yoksa konuya yazmazsınız olur biter. MTB'ye slick lastik önerisi isteyene "MTB'ye slick lastik takacağına hybrid alsaydın" ile "Specialized mı Merida mı" diye soran adama "Salcano alsaydın, donanım olarak üstün" diye cevap vermek arasında bir fark yok.
Ha, bu arada... MTB sahibiyim ve lastikleri 1.75 tur lastiklerine çevirmeyi düşünmüştüm bir ara:
Maxxis Crossmark 29x2.1 vs Continental Touring Plus 622x47 Keşke yol bisikleti alsaymışım(!)