Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Dişli oranlarınız ve tecrübeler

Scudo
Bisikletimı alır almaz 52-36 aynakolumun küçük yaprağını 34 ile, 11-28 rubleyi 11-32 ile değiştirdim.
Hem tırmanış için bana yeterli oranlarım var, hem hız için. Tavsiye ederim :)

Bisikletimı alır almaz 52-36 aynakolumun küçük yaprağını 34 ile, 11-28 rubleyi 11-32 ile değiştirdim.
Hem tırmanış için bana yeterli oranlarım var, hem hız için. Tavsiye ederim :)
Tek yaprak değişimi oluyor mu direkt yoksa atıyorum adaptör vs gerekiyor mu?

50-34 aynakol ile 13-26 ruble var bisikletimde. İlk başlarda gözüme küçük geliyordu, korkuyordum çıkamam diye ama, şimdilerde ciddi ciddi tırmanmaya başladım. Ancak, rubleyi 13-29 yapsam çok daha güzel olacak gibi hissediyorum.

Campagnolo Veloce Mix set kullandığım icin, o serideki takabileceğim en büyük ruble 13-29.

@özgür duygu Tek dişli yaprak değişiklikleri için BCD yani Vida/Daire Çapı aynı olmalı adaptör gerekmiyor bildiğim (yanlışım varsa düzeltin) örnek BCD 110 olan 50T ile yine 110 olan 52T yaprak muhtemelen uyumlu olmalı,tabi kendim değişlik yaparak tecrübe etmedim(ama edeceğim gibime geliyor) bu arada tiagra aynakola sahip birinin Shimano 105e ait yaprak taktığını gördüm ..52*36 oranlı aynakolun küçük dişlisi 34 yaprak ile değişim yapıldığında geçişi nasıl oluyor acaba,bende onu merak ediyorum (uyumsuzluk yada kararsız geçişler gibi)..

• Beğen
Tepkiler: özgür duygu
@özgür duygu Tek dişli yaprak değişiklikleri için BCD yani Vida/Daire Çapı aynı olmalı adaptör gerekmiyor bildiğim (yanlışım varsa düzeltin) örnek BCD 110 olan 50T ile yine 110 olan 52T yaprak muhtemelen uyumlu olmalı,tabi kendim değişlik yaparak tecrübe etmedim(ama edeceğim gibime geliyor) bu arada tiagra aynakola sahip birinin Shimano 105e ait yaprak taktığını gördüm ..52*36 oranlı aynakolun küçük dişlisi 34 yaprak ile değişim yapıldığında geçişi nasıl oluyor acaba,bende onu merak ediyorum (uyumsuzluk yada kararsız geçişler gibi)..
Aynı soruya gelecektim zaten 😀 52 36 yı 34 yapsam mı planım var. 52 yi değiştirmeden 34 yapayım bi de rubleyi hafif gıdıklayarak 11 28 den maks destekleyen neyse (11 32 sanırım) oraya geçmeyi düşünüyorum. Bi yaprak en azından değiştirmemiş olurdum oluyorsa..

Aynı soruya gelecektim zaten 😀 52 36 yı 34 yapsam mı planım var. 52 yi değiştirmeden 34 yapayım bi de rubleyi hafif gıdıklayarak 11 28 den maks destekleyen neyse (11 32 sanırım) oraya geçmeyi düşünüyorum. Bi yaprak en azından değiştirmemiş olurdum oluyorsa..
Yanlız 11*28den 11*32 rubleye geçmek için arka aktarıcının öncelikle uzun bacaklı olması gerek, tabi aktarıcın uzun bacak ise sıkıntı olmaz, genelde 28 dişliler için stok gelen aktarıcıkar kısa oluyor ondan hatırlatma gereği duydum,

Tek yaprak değişimi oluyor mu direkt yoksa atıyorum adaptör vs gerekiyor mu?

Ön attırıcı kapasitesi de önemli, örneğin (link) için 16T olduğundan 50-34 oluyor, 52-36 oluyor ama 52-34 olmuyor teorik olarak.
Bir de Shimano optimum vites değiştirme performansı için bir aynakolda MS, MT, MW gibi tiplerden aynı tipteki iki yaprağın kullanılmasını öneriyor. Mesela (link) ve (link) MS tipinde.

Dediğim gibi deneme şansım olmadı, fakat her ne kadar olma ihtimalide olsa 52*36 dan 34 yaprak değişimi sonrası 52 den 34 yaprağa geçişte zincir düşümünde sanki sıkıntı olur gibime geliyor..ayrıca daha değişim zamanı çok var zamanı gelince artık hal çaresine bakarız, malûm piyasa baya baya uçuk,daha doğrusu paramız değer çok kaybetti

53/39 ayna pişmanlıktır. Pro değilseniz ne gereği var?
11/28 ruble de pişmanlıktır. Pro değilseniz ne gereği var?
Şahsi kanaatim budur.
Kaldı ki çoğu pro bile dağ etaplarında 11/30 kullanıyor. 😀

Bunlar ne anlama geliyor biliyor musun?

Shimano dokümanlarında ve alışveriş sitelerinde bunların aynı olması gerektiği yazıyor ama açılımını veren bir yer görmedim hiç.
Örneğin (link) Shimano böyle demiş:
unknown.png

Yabancı forumlarda vites değiştirme rampalarının uyumluluğunu belirttiği yazıyor. Başka serilerde de MA, MB, MC, MD gibi kodlar var. Buna dayanarak açılımları yok, sadece sıralı harf kodu diyebiliriz.

Kur oynaklığından kaynaklı haklısın ancak @RTFM 'nin de dediği gibi aynakol ömrünü doldurduğunda yenisini almak daha mantıklı.

Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da epey fikir ayrılığı var. 11-28 ve 11-30 arasındaki farkı %kaçlık eğimde hissederim tecrübeniz var mı ? @RTFM
Kendi adıma konuşursam uzun soluklu yokuşlarda 6-7 % eğimlerde temponu korumaya çalıştığında hissedersin. Bu tamamen kişisel. Şuandan farkın yüzde 10 bile değil ama yeri geliyor Çok minik şeyler etkiliyor performansı. Bir çok kişinin hem fikir olduğu konu 52-36/11-30 belki 32 bence en ideal oran biz tatlı su bisikletçileri için.

• Beğen
Tepkiler: Atahan Eker
Şimano, ürettiği ön artırıcılarının en fazla 16 diş arasında verimli çalıştığını söylüyor. Yani 52-36 aynakolun küçük dişlisini 34 yapmayın diyor.
Değiştirmeden önce epey araştırdım, çok kişinin değiştirip kullanmakta olduğunu gördüm yurt dışında.
Tabi BCD boyu ve vida sayısı uyumlu olmalı yapraklar arasında. Başkaca bir adaptör vs gerekmiyor. 105 aynakola ultegra yaprak takılabiliyor örneğin, ya da tersi.

İzlenimlerime gelecek olursam: Aynakolu küçük yapraktan büyüğüne geçirirken eskiden pedalın 1/4 tur dönmesi yeterli oluyordu ise, şimdi yarım tur dönmesi gerekiyor diyeyim. Tam ölçüm yapmadığım için hislerime bakıyorum, çeyrek turluk bir yavaşlama görüyorum sadece. Çok büyük bir kayıp değil benim için. Kazandırdıkları daha dişe dokunuyor :)

Tecrübem şudur . Küçük dişliler daha kolay devirleniyor. Şehir içi kullanacaksınız . Kğçük dişli tercih edin

Bir de Shimano optimum vites değiştirme performansı için bir aynakolda MS, MT, MW gibi tiplerden aynı tipteki iki yaprağın kullanılmasını öneriyor. Mesela (link) ve (link) MS tipinde.
Biraz bakındım ve bunun Shimano'nun önerdiği dişli ikililerini isimlendirmekten başka bir olayı olmadığını anladım. Yani sallıyorum, 50T'nin MS ve MT gibi 2 versiyonu yok.

34 ile çalışması gereken büyük dişliye MS (small'dan geliyo muhtemelen)
36'ya MT
39'ya MW (wide dan geliyor muhtemelen)
42'ye MX buyurmuş şimano. Ama allahın emri bişey değil. @Özcan'ın yaptığı gibi 36 yerine 34 kullanan çokça kişi var. Attırıcı penceresinin dikey kapasitesine bağlı olarak aradaki diş farkı daha da arttırılabilir bence.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Biraz bakındım ve bunun Shimano'nun önerdiği dişli ikililerini isimlendirmekten başka bir olayı olmadığını anladım. Yani sallıyorum, 50T'nin MS ve MT gibi 2 versiyonu yok.

34 ile çalışması gereken büyük dişliye MS (small'dan geliyo muhtemelen)
36'ya MT
39'ya MW (wide dan geliyor muhtemelen)
42'ye MX buyurmuş şimano. Ama allahın emri bişey değil. @Özcan'ın yaptığı gibi 36 yerine 34 kullanan çokça kişi var. Attırıcı penceresinin dikey kapasitesine bağlı olarak aradaki diş farkı daha da arttırılabilir bence.

Yukarıdaki tabloda ve başka bazı tablolarda aynı harf için birden fazla diş sayısında büyük dişli ve küçük dişliler var. Mesela 42T-MX ile 54T-MX ya da 55T-MX eşleşebiliyor. Yani illa ikilileri değil, uyumlu grubun tamamını belirtiyor.

Harflerden anlam çıkarmaya çalışınca MA, MB, MC, MD'ye bir şey uydurmak mümkün değil.

Zaten "farklı tipler bir arada kullanılamaz" demiyor, optimum vites değiştirme performansı için ve bazı sorunlardan korunmak için öneriyor.

Kimi için vitesin çeyrek tur geç değişmesi önemli değil, kimine göre büyük problem. Ben imkan oldukça mutlak uyumluluğa önem veriyorum, "belki uyar", "iş görür", "genelde sorun çıkarmaz" gibi riskler almıyorum. Kimi deniyor, sorun görmezse devam ediyor.

Bu tür konulardan bahsederken, aynakol yaprağı değiştiren kişi farklı tiplerden yaprak aldığında üreticinin bahsettiği bu sorunları yaşama ihtimalini bilsin diye veriyorum.

Mesela 42T-MX ile 54T-MX ya da 55T-MX eşleşebiliyor. Yani illa ikilileri değil, uyumlu grubun tamamını belirtiyor.
"İkili"den kastım şu idi. (Bu arada 2'li yol grubu için konuşuyorum mtb'leri irdelemedim). Aslında olay şu, küçük dişliler 34-36-39-42 ye S-T-W-X olarak isim vermiş şimano. Ve büyük dişlileri de uygun buldukları küçük dişliyle isimlendirmişler. Küçük dişlinin uyumlu olduğu 2 tane büyük dişli olabilir 36 ve 42'de olduğu gibi.

Şu dikkatimi çekti şimdi, 36'ya 46 ve 52'yi uyumlu görmüşler ama ikisinin arasındaki dişli 50'yi 34 ile tavsiye etmişler. İlginç.

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
Vay anasını arkadaş, 36/32 kullanan biri tatlı su bisikletçisi oluyorsa 26/32 ile 200 metre dik yokuşu çıkamayan ben ne oluyorum acaba. Kilo vermek şart oldu

Vay anasını arkadaş, 36/32 kullanan biri tatlı su bisikletçisi oluyorsa 26/32 ile 200 metre dik yokuşu çıkamayan ben ne oluyorum acaba. Kilo vermek şart oldu

Gaza gelmeyin, kendinizi sakatlamayın. Çıkamıyorsanız çıkamıyorsunuzdur. Bunu sadece dişli oranlarına bağlamak doğru değil. Herkesin fizyolojik yapısı farklı. Belki doğru antrenman ile zamanla bu seviyeye gelebilirsiniz ama kendinizi aniden zorlamayın.

Geri