Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Dişli oranlarınız ve tecrübeler

36 ayna 28 ruble oranı 1.29
34 ayna 28 ruble oranı 1.21
36 ayna 30 ruble oranı 1.20

Ruble diş oranı her zaman daha etkilidir. Ruble de büyüme dış atlama sayılarını artırır, kadans konforu azalır. Aynada oran hızlı gitmek içinde aynıdır, küçük farklar yaratır. 90 kadansta 50-11 = 51,9 kms, 52-11 = 53,9 kms dir. Ama 52-12 ile 52-11 arasındaki fark 3,5 kms. Shimano'dan bahsediyorsak en ufak ruble 11, o hande daha fazla hız için ayna büyük olmalıdır.

Bunlar doğrultusunda kadans konforu mu max hız mı (ruble 28 ile 30, aynada 36 ile 34 karşılaştırıldığında fark 0,01). 28 ruble ile 32 veya 34 ruble karşılaştırıldığında fark artardı. (36-32 = 1,13, 36-34 = 1,06)
Hesaplamalar güzel de, arkadaşın aynakol 53-39 imiş, 52-36 değil.

• Hahaha
Tepkiler: Can Çelik
Scudo
@PuncherZ Uzun uzun yazmışsın da, benim ne dediğimi iyi okumamışsın. Arkadaşta önde 53-39 var.
39/28 = 1.39 iken,
39/30 = 1.30
34/28 = 1.21
Arada belirgin fark var. 53'ün hakkını veremeyecek kişi için (53-39'un hakkını sadece proların verdiğini düşünüyorum. soran arkadaş 53/11 gerektirecek hızlara çıkıyorsa o başka) 53/39'a ne gerek var?

36 ayna 28 ruble oranı 1.29
34 ayna 28 ruble oranı 1.21
36 ayna 30 ruble oranı 1.20

Ruble diş oranı her zaman daha etkilidir. Ruble de büyüme dış atlama sayılarını artırır, kadans konforu azalır. Aynada oran hızlı gitmek içinde aynıdır, küçük farklar yaratır. 90 kadansta 50-11 = 51,9 kms, 52-11 = 53,9 kms dir. Ama 52-12 ile 52-11 arasındaki fark 3,5 kms. Shimano'dan bahsediyorsak en ufak ruble 11, o hande daha fazla hız için ayna büyük olmalıdır.

Bunlar doğrultusunda kadans konforu mu max hız mı (ruble 28 ile 30, aynada 36 ile 34 karşılaştırıldığında fark 0,01). 28 ruble ile 32 veya 34 ruble karşılaştırıldığında fark artardı. (36-32 = 1,13, 36-34 = 1,06)
1.29 ile 1.20 arası fark yüzde 7 civarı daha kolaylık mıdır yoksa rakamsal daha mı farklı?

Uzun zamandır 50/34 ayna yaprakları kullanıyorum. Yokuşlarda rahatlık için 11/34 ruble tercih ettim, hiç pişman değilim :)

52/36-11/32 den
50/34-11/30 geçtim, başta biraz değişik geldi ama şuan alıştım. yokuş için bence ideal oran 50/34-11/30 hem biraz acı veriyor hemde kendi gelişimime çok doğru cevap veriyor.

@PuncherZ Uzun uzun yazmışsın da, benim ne dediğimi iyi okumamışsın. Arkadaşta önde 53-39 var.
39/28 = 1.39 iken,
39/30 = 1.30
34/28 = 1.21
Arada belirgin fark var. 53'ün hakkını veremeyecek kişi için (53-39'un hakkını sadece proların verdiğini düşünüyorum. soran arkadaş 53/11 gerektirecek hızlara çıkıyorsa o başka) 53/39'a ne gerek var?

Pardon. ben orada 52-36 diye görmüşüm. Evet 53-39 fazla bir oran. 39 büyük bir oran olduğu için bir dış bir dıştır deyip 54-38 ayna kullanıyorum. (130 bcd krank kolu için en düşük diş 38)

53-39 ayna oranı gerçekten büyük geliyor ise ruble büyütmek doğru bir davranış olmayabilir her dişli kombinasyonunun (Örn 11-25) farklı diş boyutları vardır ruble büyüdükçe/küçüldükçe belki istediğin dişli oranları yada yakınlarını elde edemeyebilirsiniz bu sebepten dolayı üreticiler dişli sayısını 12 ve özel body ile küçük dişliyi 10t yada 9t indirmiştir (camplango Ekar 13 o ayrı) bir zamanlar Dura ace bile 3vitesten buraya gelmiştir. Uzun lafın kısası ayna dişli ile oynamak daha mantıklı özellikle Yol yarış Sürücüleri için. Bir diğer yükseltme (Antrenörü/Teknisyeni/Koçu uygun görürse) Oval ayna dişli olabilir fakat çok mantıklı bir tercih olmayabilir (anatomik olarak)

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Sporcu değilsen ne yapacaksın 53/39 u . muhtemelen düşük kadans çevireceğin için çok daha fazla watt üretebilecek potansiyel varken üretmiyorsun demek .
50/34 11/30 ile fondo Lara giriyorum hiç ufak geldiğini hatırlamıyorum.
Amatörler için gereksiz zorlanma olduğunu düşünüyorum

39-53 aynakol ve 11-25 ruble kullanıyorum 9 yıldır. 7 kere Uludağ'a ve 3 kere Kartepe'ye tırmandım bu oranlar ile. Profesyonel falan da değilim spor olsun diye sürüyorum. Şimdiye kadar bu oranlar ile gayet mutluydum. Ama evlendikten sonra eksisi kadar sürememeye başladım. Bu yüzden eski performansım yok haliyle.

Yokuşlar artık 39-25 ile zor gelmeye başladı. Zaten kendimi hep tırmanışçı olarak gördüm sadece tırmanırken bisikletten keyif alıyordum. Bu yüzden gittim 30 lu ruble aldım. Montajı geçen gün yaptım ama henüz test etmedim.

Bisikete bakınca kocaman mtb rublesi varmış gibi geliyor. Konduramıyorum kendime. Daha da büyük gözükmesin diye 32 dişli almadım :)

Bu vesileyle içimi döktüm. Rahatladım. Yine eskiden olduğu gibi performanslı sürmeye başlarsam yedekte tuttuğum 25 rubleyi takacağım :)

Benim bisikletimde 3 yapraklı 50-39-30 bir aynakol var, ruble de 8 yaprak 12-25. 39 arada kalmış bir diş oranı gibi geliyor bana. Düz yolda küçük geliyor, tırmanışta büyük geliyor. İstediğim oranı genellikle çaprazda yada ön vitesi daha aktif kullanmam gereken konumlarda buluyorum. 39 benim için sürüş komforunu biraz azaltıyor ama yokuşlarda 30'a geçebiliyorum. En küçük yaprağı 39 olan bir aynakolu kesinlikle kullanmak istemezdim.

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
Benim bisikletimde 3 yapraklı 50-39-30 bir aynakol var, ruble de 8 yaprak 12-25. 39 arada kalmış bir diş oranı gibi geliyor bana. Düz yolda küçük geliyor, tırmanışta büyük geliyor. İstediğim oranı genellikle çaprazda yada ön vitesi daha aktif kullanmam gereken konumlarda buluyorum. 39 benim için sürüş komforunu biraz azaltıyor ama yokuşlarda 30'a geçebiliyorum. En küçük yaprağı 39 olan bir aynakolu kesinlikle kullanmak istemezdim.
Benim Bahsettiğim (Yukarıda anlatmak istediğim şey tam olarak bu (tam örnek olmasa da)

39-53 aynakol ve 11-25 ruble kullanıyorum 9 yıldır. 7 kere Uludağ'a ve 3 kere Kartepe'ye tırmandım bu oranlar ile. Profesyonel falan da değilim spor olsun diye sürüyorum. Şimdiye kadar bu oranlar ile gayet mutluydum. Ama evlendikten sonra eksisi kadar sürememeye başladım. Bu yüzden eski performansım yok haliyle.

Yokuşlar artık 39-25 ile zor gelmeye başladı. Zaten kendimi hep tırmanışçı olarak gördüm sadece tırmanırken bisikletten keyif alıyordum. Bu yüzden gittim 30 lu ruble aldım. Montajı geçen gün yaptım ama henüz test etmedim.

Bisikete bakınca kocaman mtb rublesi varmış gibi geliyor. Konduramıyorum kendime. Daha da büyük gözükmesin diye 32 dişli almadım :)

Bu vesileyle içimi döktüm. Rahatladım. Yine eskiden olduğu gibi performanslı sürmeye başlarsam yedekte tuttuğum 25 rubleyi takacağım :)
Valla bende bir ara öyle düşünüyordum fakat baktım yaş ilerliyor + zaten sorunlu olan dizlerime göz göre göre zarar veriyorum,önce 50*34 kullandım (aynakol ömrünü doldurana kadar)sonra 52*36 aynaya geçtim arkayada dediğiniz gibi önceleri yadırgadığım hatta en hafif son 2 dişlisini %3-5 bile kullanmadığım 34 rubleye geçtim,defalarca uzun yollarda hatırı sayılır uzun eğimleride çıktım sanırım en kararlısı bu oldu,ilk başlarda kadansta uyumsuzluk yaşadım ama onuda aştım..53*39 ayna+28 ruble ile Kartepe (1) kez Uludağ 2 -3 kez çıkmışlığım vardı şimdi olurmu??yalan yok emin değilim...ama 50*34 ve yine 30 lu ruble ile gayet rahat defalarca çıktım...

Bir ara kendi payıma cahillik dönemimde sırf ucuz diye internetten bodoslama 56*42 aldığım aynakolu o zamanlar Bakırköy Aktif pedalda montaj etmeden önce Bora Tirki senin bacakların bu aynakolu kaldırırmı en ufak eğimde seni zorlar dediğinde abi sorun değil bu hafta sonu Kartepe tırmanacağım demiştim(sanki ultra pro bisikletçi gibiymişimde)evet vede o hafta Maşukiyeden tırmanışa başladığım daha ilk birinci kilometrede patlamıştım yani cehaletim öyle kötü bir anı yaşatmıştı..+ birde o aynakol ile İstanbul'dan çorlu yapmıştım 😃😃
( bahsettiğim olay yaklaşık 12 sene evveldi)

@Atahan Eker 2 diş pek bişey hissettirmez. Yokuşlarda rahatlamak istiyosanız önde 50-34'e geçmek daha mantıklı.

Açıkçası aynakolu değiştirmeyi maliyetinden dolayı düşünmüyorum. Yarış koşan, kürsü hedefi olan bir sporcu değilim. Ancak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu oranlarla da yokuş çıkabiliyorum ama ileride yaşayabileceğim eklem rahatsızlıklarının önüne geçmek için bir tık rahatlamam gerekiyor. 11-28 ile 11-30 arasında hatırı sayılır bir fark yoksa bu şekilde kullanmaya devam edeceğim. En azından gelişimime katkısı olur diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: ufuq81
Açıkçası aynakolu değiştirmeyi maliyetinden dolayı düşünmüyorum. Yarış koşan, kürsü hedefi olan bir sporcu değilim. Ancak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu oranlarla da yokuş çıkabiliyorum ama ileride yaşayabileceğim eklem rahatsızlıklarının önüne geçmek için bir tık rahatlamam gerekiyor. 11-28 ile 11-30 arasında hatırı sayılır bir fark yoksa bu şekilde kullanmaya devam edeceğim. En azından gelişimime katkısı olur diye düşünüyorum.
bence illa ki fark hissedersiniz ancak özellikle almak yerine bir sonra ki değişimde olabilir.

Açıkçası aynakolu değiştirmeyi maliyetinden dolayı düşünmüyorum.
Tam tersi, aynakolu veya yaprakları ne kadar önceden alırsan o kadar kardasın. Hatta ömrün boyunca yetecek yaprak stoklarsan en karlısı :)

Bence 50-34 aynakol al, bulunsun. Normalde sırf yaprak al derdim ama 130 BCD aynakolla minimum 39 yaprak kullanabileceğin için 110 BCD aynakol almak zorundasın. 53-39 için çok yolun var. Kendini o seviyeye getirince takarsın 53-39'u.

52*36-11*28 bas geçsin...

Tam tersi, aynakolu veya yaprakları ne kadar önceden alırsan o kadar kardasın. Hatta ömrün boyunca yetecek yaprak stoklarsan en karlısı :)

Bence 50-34 aynakol al, bulunsun. Normalde sırf yaprak al derdim ama 130 BCD aynakolla minimum 39 yaprak kullanabileceğin için 110 BCD aynakol almak zorundasın. 53-39 için çok yolun var. Kendini o seviyeye getirince takarsın 53-39'u.

Kur oynaklığından kaynaklı haklısın ancak @RTFM 'nin de dediği gibi aynakol ömrünü doldurduğunda yenisini almak daha mantıklı.

Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da epey fikir ayrılığı var. 11-28 ve 11-30 arasındaki farkı %kaçlık eğimde hissederim tecrübeniz var mı ? @RTFM

Geri