Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Diz ağrısı

bilinçsiz bir kullanıcı iken sağlık problemlerimden dolayı bisikletforum'a
1,5 sene önce sağlık bölümünden başlamak zorunda kalmıştım.
düşük kadans kullanmaktan ve aşırı zorlamadan kaynaklanan
diz problemim olmuştu. yakın zamanda ikinci el 16" kadrolu bir bisiklet
aldım ve bir gün yine kendimi tutamayıp dizimi zorladım.

artık yüksek kadans kullanmaya dikkat etsem de sele borusu sınırından
dolayı sürüşte bacağım tam düz hale gelmiyor. zaten şu anda da
sele, gidon seviyesini ~5cm geçmiş durumda.

merak ettiğim konu düşük kadans ve dizin hafif bükülü kalması arasında
hangisinin daha çok sağlık problemlerine neden olduğu. bu ve benzeri
konuları birden fazla kez okudum ancak bir cevap bulamadım.

artık diğer konu başlıklarına da vakit ayırabilecek olsam da bu bölümün
abonesi olmaya devam edeceğim sanırım :)

• Beğen
Tepkiler: Erdi Buyuran
Scudo
bende sol diz ağrısı var. gerçi üzerinden vakit geçmiş olsada cevap verirseniz sevinirim. ben de merdiven çıkarken zorlanma oluyor. bunun halı saha maçında aldığım darbe sonucu olduğunu düşünmüştüm. ama bisiklete bindiğim sürece ağrı sürüyor.

Konu biraz eski kırıkçı çıkıkçı olayına döndü!Dikkatli olun derim.Kusura bakmayın ama internetten resmini görseniz bile bir parça bile alırken elli defa düşünülüyor.Ama bilgiler!!Havalarda uçuşuyor.Önce bir uzmanla görüşüp kesin bilgi almanızı sonra tecrübeli arkadaşların başına gelenleri kendi sıkıntınızla karşılaştırarak bir çözüm yolu bulmanızı affınızla öneririm
saygılarımla

aynı şikayetler bende de var maalesef. dizlerimde ağrı. ilk önce menüsküs kuşkusuyla doktara gittim değilmiş. sonra romatizma mı dedim oda değilmiş. fizik tedaviye gittim. 15 günlük bir tedavi uyguladılar ama benimde hatam oldu biraz sonuçta daha çok ağrım olmaya başladı. ağrı yaptıkça spordan uzak durdum, uzak durdukça daha çok kilo alıp daha fazla baskıya sebep oldum dizlerimin üstünde. şimdi yaptığım şey şu. ortası delikli dizlik aldım. onun kesinlikle faydasını gördüm. bisiklete binerken kesinlikle dizlik takıyorum. birde pedallara ayağımın ortasıyla değil ön tarafıyla basıyorum. bir yerlerden ortasıyla basmanın dizlere baskı yaptığını okumuştum. geçen gün maalesef dizlikleri unutup yola çıkmışım. bir başka günde hava soğukken rampalarda dinlenmek zorunda kaldım. zuhal hanımın yazdıklarından bununda çok zararlı olduğunu öğrenmiş oldum. doktora mutlaka gidin derim. burada öğrenilenler tedavi edici değil önleyici yöntemler. en azından bir daha olmasını önlemek için en azından. inşallah şimdiye geçmiştir

• Beğen
Tepkiler: Erdi Buyuran
İlginiz için hepinize teşekkürler arkadaşlar.Ağrılarımın sebebi kendimi fazla zorlamam yüksek kadans ile devam ettim ve ağrılarım gitti.Eğer kendimi zorlarsam ağır viteste zorladığım zamanlarda bisikletten inince sağ dizim sanki titrer gibi oluyor zor basıyorum sorun kendimi zorlamam yani.

Bende diz ağrılarım yüzünden Maraton koşularımı terk etmek zoruda kaldım. Günde 7-8 km koşardım ah gidi günler. Sonra en iyi antremanın şu olduğunu gördüm; Yere uzanın dizlerinizi kırın, sonra dizlerinizi yukarı aşağı hareket ettirin. Ayrıca bisiklette pedal çevirirken ağır dişlide kullanmayın, yüksek kadans çevirin. İyice ısınmadan asla ağır vitese geçmeyin.

Belki ilginç gelebilecek ama bisiklete devrini buldurmadan diğer vitese geçmeyin. Bisikleti bir vitesten diğerine geçirirken pedalın neredeyse boş dönmesine kadar bekleyin. Birde kendinize göre bir pedal çevirme hıız belirleyin bu hızı hiç değiştirmeden yolun durumuna göre vites değiştirin. Dizlerinizi asla soğutmayın, bu demek oluyorki, sürekli pedal çevirmelisiniz (yani ben 70 ila 100 km arası yaptığım antremanlarda pedal çevirmediğim anı hatırlamam, belki vites küçüktür ama yine de pedal çeviririm. :):):) )

Bisiklete binmeden veya koşuya çıkmadan önce kayakçıların sıklıkla kullandığı dizleri ısıtma hareketi kullanılmalı diye düşünüyorum. Bu hareket her iki el dizlerin üzerinde ve ayakta iken ve hafif çökük durumda bacakları dizler merkez kabul ederek dıştan içe ve içten dışa yumuşak bir şekilde daireler çizdirip hareket ettirme esasına dayanıyor.Bunları yaptıktan sonra antrenmana çıkılırsa ve diğer arkadaşlarımızın anlattığı kurallara uyulursa sorun çıkmaz diye düşünüyorum.
kazasız sürüşler,keyifli antrenmanlar dilerim..

merhaba arkadaşalr.aynı şiddetli ağrılar 2 hafta önce bendede meydana geldi.ayağımın üstüne basamadım neredeyse.doktora gittim mr çektirdim bişey çıkmadı.işten gelince ağrıyan dizime buz koydum o an için hafifletsede geçmiyor sonuçta.özellikle merdiven çıkarken çok acı veriyor.bol bol krem sürüyorum o biraz hafifletsede eskisi gibi bisiklete binemeyeceğimden korkuyorum.bu konu hakkında çok yazılıp çizildi ancak ağrılarımın geçip geçmeyeceğini çok merak ediyorum.eğer böyle ağrımaya devam ederse korkarımki bir daha bisiklete binemeyeceğim.bugün dizlik kullanmaya başladım.bakalım etkisi ne olacak.bu arada benim dizimi sakatlamam sele boyunu biraz yüksek tutmamdan kaynaklandı sanırım.üstelik bir de spd kullanıyorum.itiraf ediyim kullanırken zorlansamda üşengeçliğimden deyim artık sele boyunu ayarlamadım ve bu hale geldim..oşuna dememişler akılsız başın cezasını ayaklar çeker diye:)aman siz siz olun sele boyuna dikkat edin.sanırım bu ağrıları ömür boyu çekicem.ben yandım siz yanmayın arkadaşlar.

Çok geçmiş olsun öncelikle. Ben de futbol antremanında ters bir hareket yüzünden 1 ay boyunca topalladım ve dizimde kronik bir sorun oluştu. Aslında her türlü sakatlık bütün spor dallarında mevcut. Golf oynayanlarda bile bissürü sakatlıklar oluşuyor. Sürekli dizlerin üstüne statik bir şekilde abanmaktan stres kırıkları oluşuyor. Stres kırığı ne analama geliyor bilen varsa lütfen bizi aydınlatsın?... Sonuçta kafaya takmamak lazım. O sancılı diz ağrısı bende 2 sene devam etti. Çocukların lastik topuna bile vuramıyordum. Fakat düzgün bir şekilde 3 ay bisiklet kullanmak ve biraz zamanın yardımıyla ağrı tamamen ortadan kalktı. Önce sadece yarım saat binebiliyordum hafif ağrıyla. Fakat yavaş yavaş düzenli bir şekilde arttırdıkça ağrılarımın da geçtiğini farkettim. Yani gerçekten 3 ay boyunca sıkıcı bir şekilde düz yolda mtbyle saatlerce sürdüm :). Benim de arkadaşlara aynen tavsiyem bir an önce sizinle ilgilenmeye gönüllü "BİR" doktor bulup ona düzenli olarak görünmeniz. Sağolsun okulumdaki doktor her ay dizimin durumunu röntgenlerle izleyerek bana ne kadar yüklenebileceğim hakkında fikir vermişti.

• Beğen
Tepkiler: aytacaksoy
Herkese Merhaba

Bisikleti alıp bu spora baslayalı 4 ay oldu. İlk günden dizim ile ilgili problemin meydana geldiği güne kadar her defasında kendimi bir üst asamaya tasıdım. Bunu yaparken sürekli olarak yüksek viteste bisiklet kullanmayı hedef saydım. Tamamı ile bilgisizlikten sergilenmis bir davranıs biçimi. Kabul ediyorum. Ezmeyiniz.

Bundan yaklasık olarak bir buçuk ay once.. fırtınalı bir havada bostancı sahilde bisiklete bindim ve birde üstüne soğuduktan sonra dragos tepesinde dik bir rampayı altı kere olmak üzere bir abim ile birlikte tırmandım. O kendini zorlama ve ağrı olur ise derhal bırak diyerek beni uyardı. Ama ben dinlemedim. Soğuk ve yeterli ısınma olmadan tırmandığım bu rampada son iki tırmanısta ağrıyı ciddi olarak hissetmeme rağmen kendimi zorladım ve eve donerken düz yolda yine yağmurda ağrılı bacağım olmasına rağmen ısınacağımı düşünerekten hızlı bir şekilde yol aldım.

Fakat ağrıma neden olan kısım tamamı ile pendik ilçesinden bostancı sahile kadar deniz kıyısından katteğim yol boyunca lodos rüzgarını sol bacağıma almış olması ve dizimin gereğinden kat ve kat fazla soğuğa maruz kalması ve bu nedenlerin yanında birde zorlamaya devam etmiş olmamdan dolayı ağrılar içinde kaldığını düşünüyorum. Dragos a tırmanmadan once ise ben Pendik-bostancı arasında almıs olduğum mesafeden otürü çok terlemistim. Akabinde bostancı’dan-dragos a gider iken üşüyordum. Dragos a çok yavas bir biçimde gitmis olmamıs ve benim de ısınmadan kedimi zorlamıs olmam bugün bile acısını çektiğim ağrılara sebebiyet verdi. Ve ağrı sadece sol dizimde. Bir defasında 3 hafta bir diğeri bugüne kadar olmak üzere ik hafta hiç bisiklete binmedim. Hatta dizlerimi zorlayıcı hiç bir aktivitem bile olmadı. Sürekli olarak evdeydim.

Basketboldan bu spora geçis yaptım diyebiliriz. Basketbol oynarken yasamadığım bu sorunu bisiklette yasıyor olmam beni bisikletten biraz geri çekti. Bu nedenlede 3 ve 2 hafta ara verdim. Üç ve iki haftanın arasındaki zamanda yaptığımız bir porazköy turunda ağrılarım oldu ama bugunkü gibi ağır hissetmemistim. ( Gereksiz yere vites yükseltmemistim ve kendimi zorlamamıstım.) Bu tur sırasında bir ayrıntıyı yakaladım Bisiklete sol bacağım ile daha fazla yüklendiğimi fark ettim. Basketbolda zıplama bacağım soldur. Sanırım bu önemli bir ayrıntı zira bir çok kişinin zıplama bacağı ve normalde yüklendiği bacağı soldur..

Diz sakatlığı başlığında yazılan bütün mesajları bu mesajı yazmadan once hali ile okudum. Sanıyorum hersey dizlerin iyi korunmaması nedeni ile aşırı soğuk alması, ısınmadan ve kasları hazırlamadan bisiklete binilmesi, dizlere gereğinden fazla yüklenmek sureti ile gereksiz yere yüksek viteste sürüş yapılması ağrıya sebebiyet veren ana nedenler olarak göze çarpıyor.

Doktora bugüne kadar gitmemistim. Taki bugün güneşli hava nedeni ile bisiklete binip aynı acıları düz yolda yaşayana kadarda gitme isini hep ertelemistim. Bugün de kendimi yine zorladım. Fakat doktora giderek yapmam gerekenler konusunda tibbi olarak yonlendirilmeye ihtiyacım olduğuna karar verdim. Bu ağrıların daha uzun süreli olmasını istemiyorum.

Sporcu doktoru olur veya olmaz. Önce sağlık. Bu dizler üstünde yapılacak daha çok spor dolu günler var. Heyecan adrenalin…. Vs … Bir ay bisiklete binmemek veya birkaç ay bisiklete binmemek ile birsey kaybedilmeyecektir.

merhaba ben daha önce iki kez sol dizimden operasyon geçirdim.(acl)ön çapraz bağ ameliyatı bununla birlikte menüsküs de yırtılır neyazıkki bende 3 yerden yırtılmış.uzun süre fizik tedavi evde çalışmalar derken bisiklete merak sardım 15-20 km kulllanabiliyorum hiç problem yaşamadım bacak kaslarım sürekli uyarılmış durumda ters ve ani hareketlerde problem yaşıyodum artık olmuyo mesafeyi uzatımaya çalışıyorum uzun turlara çıkmak istiyorum çok keyif alıyorum kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor

isterseniz olayı başından anlatayım. bisikletimi mecburen burada servisi olmadığı için burada tavsiye edilen bir yere götürdüm. orada aslında orjinal olan gidon boğazını taktırdım. şimdi düşününce bunu keşke sonra yaptırsaydım diye düşünüyorum :rolleyes:

gidonu takan adam çok rastgele bir şekilde gidonu ve gidon boğazını taktı. öyle ki bunları yaptırdıktan sonra eve gidiyordum. sonra eve giderken direksiyon döndü. Allah'tan trafik içinde değildim de bir kaza yapmadım. sonra tekrar gidip sıktırdım vs..

aslında ne gidonun doğru bir şekilde takıldığından ne de diğer ayarların doğru bir şekilde yapılmadı. gidonu değiştirdikten sonra ellerimde daha fazla baskı oluşmaya başladı ve asıl önemlisi özellikle sol dizimin dış kısmında, hatta topuklarıma yakın bölgede ağrılar oluşmaya başladı. ilk gün ciddi şekilde ağrıdı, hatta ikinci günde.. bu gün bisiklete binmedim o yüzden bir ağrı yok sayılır.

benim sormak istediğim şimdi bu diz ağrılarından kurtulmak için ne yapabilirim. demek istediğim bu ağrılar daha önce olmuyordu. büyük ihtimal bisikletin gidon boğazı uzayınca (orjinal olanı taktım) belki sele de bazı ayarlamalar yapmak gerekiyordu.

şimdi ne yapabilirim. demek istediğim bu sele ve gidon ayarlarını kendim yapabilirmiyim. gidonun şekli ---U---- şeklinde. yani düz bir çizgiyken alta U şeklinde kıvrılıyor. selenin boyunu kontrol ettim (orjinal servisinde ilk ayarlayan arkadaş sanki benim bacak içi boyuma göre milimetrik ayarlamış) yani bir problem yok. ama seleyi daha geri mi çekmeliyim. sanki bir yerlerde ön taraftaki diz ağrıları için böyle bir şey tavsiye ediyordu. yoksa selenin açısını mı değiştirmeliyim. gidonun u şeklinde olan kısmını tam 90° yukarı bakıyor kabul edersek bu eksenden kaç derece içe bakmalı.

bir de her parçanın belirli bir torkla sıkıştırılması gerektiğinden bahsediyor kılavuzda. bu tür bir alet almanın bir faydası olur mu. bir daha direksiyonun gevşek vidalardan dolayı dönmesini istemem :)

gene bazı arkadaşlar sabit bir kadansla düşük viteslerde pedallamak gerektiğinden bahsetmişler. bunu da yapmaya çalışacağım.

ya da belki daha çok topuğa yakın kısımla pedala basıyor olabilirim. özellikle yeni gidon boğazı takıldıktan sonra. özellikle pedal çevirmek için üretilen ayakkabılardan almanın faydası olur mu? teşekkürler ..

arkadasım ben derimki her zaman kendi tamirini kendin yap neyi ne şekilde yaptıgını bildigin için daha güvenli oluyor.

Sele ayarı: pedal en aşağıda iken topukla bastığınızda, bacak gergin olacak şekilde ayarlanır.

Sürerken diziniz hep bükük kalırsa diz ağrılarınız artar. Çünkü kaslar yerine eklemlere daha çok yük biner.

Diz çok gergin olursa, bu sefer kaslarınız çok gerilir. Sağa-sola kayarak sürüş yapmak zorunda kalırsınız.

Düştükten sonra dizinizin ağrıması çok normal. birkaç gün istirahat edip, ağır yük kaldırmayın. Merdiven çıkarken dizinizi zorlamayın. Vücudun kendi kendini tamir mekanizması vardır. (Yaratan ona göre yaratmış. Biz sadece ilaç kullanarak bu mekanizmaları hızlandırıyoruz. Yaratıcıya şükür, ilaçları bulanlara teşekkür)

Düzenli bisiklet kullanarak dizlerin yanındaki bağları kuvvetlendirebilirsiniz. Bu da menisküslere binen yükün dizlerin yanındaki kaslar tarafından paylaşılması manasına gelir.

@nuhcan

merhaba selenin boy ayarında bahsettiğim gibi problem yok. örneğin benim bacak boyum 76 cm sele yüksekliği de 67 cm. ilk aldığımda ayarlarını yapan arkadaş neredeyse milimi milimine ayarlamış ;)

@nuhcan

benim diz ağrısı dizin dış kısmında oluşuyor. diz ağrısının oluştuğu yere göre seleyi sanırım geri çekmem gerekiyormuş.

ayrıca hala gidonun ayarlarının doğru yapılmadığını düşünüyorum :rolleyes:

@nuhcan

aslında düşmedim şimdiye kadar :)

bu sorun bisikletin bazı ayarlarını yaptıktan sonra düzeldi. belki başka arkadaşların da işine yarayabilir diye yazıyorum.

ilkönce bisikletin gidonunu rahat bir pozisyonda olacak şekilde ayarladım. bunun pozisyonunu düşünürken elimize 2 kalem alıp görebiliyoruz. çünkü ellerin ve kolun doğal pozisyonu bu şekilde.

selenin ileri-geri ayarlarını yaptım. bunu yaparken de bisiklet gurusu sheldon brown'un bir yazısından faydalandım.

(link)

bunu yaparken geleneksel yöntem şu şekilde. sol ayağınız yerdeyken sağ ayağınızla pedala basıyorsunuz. aynakol (pedallar) tam yere paralel hale gelecek. bu durumdayken ve pedala ayağın ön tarafıyla basarken dizin bittiği yerden çıkan ve yere dik olan hayali çizgi tam pedalın üzerinden (pedal milinin) geçecek. şekilden daha iyi görebilirsiniz.

http://www.sheldonbrown.com/images/kops1.gif

benim durumumda seleyi biraz daha geri almam gerekti.

daha sonra sele açısı genelde yere paralel olacak şekilde ayarlanıyor. ancak seleden rahatsız olanlar için biraz aşağıya eğimli olabiliyor. bende aşağıya doğru biraz eğim verdim ve sele daha rahat oldu.

bir de yüksek devirde (kadans yüksek şekilde) kullanmak gerekiyor. böylelikle diz ağrılarından tamamen kurtuluyorsunuz

Arkadaşlar herkese merhaba öncelikle.Sıkıntıma gelince, bu sene 55 km lik bir tur yapmamla baş gösterdi.Forumdaki çoğu arkadaş gibi profesyonel değilim ama bundan önce daha uzun turlarım olmuştu o zaman bedenen yorulmuştum.Bu turumda ise bir kas ağrısı yoktu .dönüşümde ama diz kapağım fena halde hırpalandı eve çıkan yokuşta artık dizimin üstüne ağırlık veremiyordum.Bizim sitede sağolsun babamın doktor arkadaşı var.Küçük bir miktar su toplamış da olabilir dedi ödemden dolayı.Menisküslerde fln birşey yok da .Öbürsü gün ayağımın üstüne basamadım. aradan 8-9 gün sonra bi 18-19 km yaptım ama dizim hala tam randımanlı değil.Bir 5 km daha yapsam yine aynı pozisyona dönücekti eve attım kendimi.

yaklaşık 15-16 gün süremeyeceğim tatilden dolayı hem de dinlenmiş olur.Sizin öneriniz nedir bu diz için.Pedal basma stiliyle alakalı mıdır ? O bölgeyi güçlendirmem mi lazım ? ne yapmam lazım :D

Edit başlıktaki :)D) işareti cümlenin sonuna koycakken oraya kaçtı :D

Öncelikle geçmiş olsun. Benim sana tavsiyem bir doktora görünmen. Buradan birşey bilmeden yapılan yorumlar yanlış sonuçlar doğurabilir. Kimse de böyle bir sorumluluk altına girmez diye düşünüyorum.tekrar geçmiş olsun..

teşekkürler.zaten doktora gözüktüm de,benim sorduğum bu sıkıntının bisiklet ile ilgili kısmında neler yapılabilir ya da yapılmamalı?

@Burak KURKCU

Bisiklet kısmında şu sorulabilir. Belki kendini çok zorlamış olabilirsin. Benim de sol el bileğim bisiklet gidonunu tutarken ağrıyordu. Doktora göründüm. Bileğimde biryerin zedelendiğinden bahsetti. bir jel bir de medikalden bileğinin bükülmesini önleyen bir bileklik verdi. 1 ay kadar kullandım ve geçti. Tabi ikisini karşılaştırmak ne derece doğru bilmiyorum ama belki sende de böyle bir zedelenme olmuş olabilir..

• Beğen
Tepkiler: burak kürkçü
Geri