Scudo Sports

Diz ağrısı

@ihsan onur şener
buradan olacak iş değil tabiki,ancak dizin 90 derece bükülü durumda ve kasınca ağırıyor olması menisküslerde bir problem olmayacağı hissi uyandırıyor,ancak merdiven inerken olması da menisküs bağlantısı akla getiriyor,ama tam çökülü halde sorun olmaması ve şiş olmaması da bunları çürütüyor,ön çapraz bağla ilgili birşey olamyabilir,bir tek aklıma gelen femur kemiğinizin ucunda yumuşak dokuda bir problem olması sonuc diz kapağınıza batıyor olabilir,yaşınızı,işiniz spor geçmişinizi bilmiyorum ,elle kontrol etme şansım da yok,siz kontorllü olun ,bisiklet ile düz parkurda yumuşak binmeye çalışın,ağrı olmayacak şekilde quadricepsi kuvvetlendirme çal yapın,soğuk sıcak diyemeyeceiğim,çünkü tam nedeni belli değil....bir süre kontrollü olan ağrıda azalma veya çoğalma yoksa bir süre bekleyin derim,eğer artma varsa beklemeyin...

Scudo
Soğuma yapıyor musunuz ? Antremansızlıktan da olabilir.İçiniz rahat etmez ise doktora görünün derim.

ciddi durumlarda şişlik,ısı artışı,kızarıklık gibi durumlar oluyor yinede bir spor hekimine danışın derim

@Fırat Dizman Bisikleti kullandıkca azalıyor ve geçiyor ağrı. Uzun süre binmeyip tekrar kullanınca hamlamış gibi ağrı oluyor. Şuan düzenil sürüyorum ve ağrım sıfır. Bu arada dizimde herhangi bir şekil bozukluğu yok. Şişme, kızarma gibi.

şu olabilme ihtimali var,orada bir travma olduğu kesin,ancak zamanla tedavi edilmemiş veya fark edilmemiş olabilir,küçük bir kireçlenme tabir edebileceğimiz geçici bir durum olabilir,gerçi kireçlenme geçici bir durum değil,ben sadece ona benzetmek istedim,travma yerinde organizma ufak tefek değişiklikler yapabilir,vucudunuz bu duruma uyum sağlamaya çalışır,şu an ki bu olabilir,tabiki hep ihtimaller üzerinde konuşuyoruz...

Fikir verebilme ihtimaline karsın bende paylasmak ısterım.6 ay once sert bir antrenman sonrası ıkı dız kapagımda da agrı basladı,bır sure sonra agrılar cıddı boyuta olastı,akabınde doktora gıttım.ıkı dızım ıcınde mr cekıldi ve sonucta ıkı dız kapagımın ardında da odem olustugunu soyledı doktor.Dizimi zorlayıp zorlmadıgımı sordu.cevabım evett ti tabiki:)İlk sorum "bisiklet kullanabilecekmiyim doktor bey"oldu:)kullanabilecegimi ancak zorlamamamı,bir sure sonra kendılıgınden gececegını soyledı ancak bu sure 6 ayı buldu,yani demem o ki agrıyı dıkkate alıp onemsemek gerekıyor,mazallah kalıcı sakatlıklar bırakmaması acısından.geçmiş olsun tekrardan.

Olan şu dizin ön tarafı ağrıyorsa bisiklet küçük sele Alçak geliyordur. Dizin bacağın arkasında kalan yer ağrıyorsa bisiklet büyük sele yüksek demek. Ayrıca uygun kadro ölçüsünde olsanız bile ağrır. Yol yada mtb farketmez yüksek kadans yani en az 60 en çok çevirebilidiğiniz kadar olması gereken80 kadans çevirin alt değerlerde pedala çok kuvvet uygularsınız ve diz gittikçe kötüleşir.

Aynı sorun bende bendede vardı..

2 yıl önce dokrota gittim, dizimi kuvvetlendirme egzersizleri verdi.. egzersizleri yapınca ..

KESİNLİKLE ÇOK KISA SÜREDE FAYDASINI GÖRDÜM..

Buz koymamıda söylemişti

BUZ KOYMAKTA KESİNLİKLE FAYDA SAĞLIYOR..

Halı saha maçı yaparken dizlik kullanmakta dize destek oluyor..

2 yıl kadar sap dizime yüklenemedim. Maç esnasında çok kötü dönmüştü. Şimdilerde ağrı falan yok ama yokuşlarda çok zorladığımda 1-2 gün orta şiddette hareketlerimi kısıtlamayacak şekilde ağrı oluyor. Elbette yeri burası değil ama tecrübeli arkadaşlara danışmak isterim. Menisküs olma ihtimali var mı? Ya da menisküs olsa şu an yaptığım ağır sürüşlerin ardından 2 günde geçer mi ağrılar. Sırf korkudan doktora gidesim gelmiyor.

Benım de dizin üst bolumunde ki kaslar agırıyor kadans yanlıs yaptıgım ıcın bisikleteli alalı 1 ay oldu basından sonuna kadar hep yarısırmıscasına pedal cevırıyorum en hızlı nasıl gıdebılırsem oyle gıtmeye calısıyorum yanlıs yapıyormusum surekli bir yuklenme yuksek vıteste kullanma ve hızlanma yapıyordum artık daha dusuk vıteste daha rahat pedallamaya calısıyorum 3 gun dınlendım bugun ıse geldım agrı kalmadı kaslarımda :) Simdi sakın sakın pedallıyoum.

• Beğen
Tepkiler: UPCycling ve Xoqo
Eğer bisiklet sürmek ya koşmak tek yaptığınız spor türüyse chondromalacia patella olma ihtimali var. Ayakatakı kaslardan bazıları, hususen vastus lateralis çok gelişiyor, elastikliğini kayb ediyor ve diz kapağını ayağın dış tarafına doğru çekiyor. Bu da diz kapağının kendi yerinden kaymasına ve sürtünmenin artmasına getiriyor, kapağın altı iltihaplanıyor ve ağrı veriyor.

(link)

Tabii bu sebeplerden en çok ihtimal olunandır, ama kesin sebebi doktor söyleye bilir. İyi haber odur ki, uyğun egzersizlerle başka kasları geliştirmekle, güclenmiş ve elastikliyini kayb etmiş kasları masaj etmekle bu bir kaç aya sağalıyor. İlk önce dizlerinize ağrı veren hareketleri azaltın, bisikleti hafif viteslerde kullanarak pedalınızı hızla çevirmeğe alıştırın kendinizi. Yokuşlardan çalışın mümkün kadar uzak durun. Sürüş mesafesini ve sayısını azaltın. Zaman geçince yavaş-yavaş artırırsınız. Bisikletin kendi boyutunuza ayarlarına, hususen de sele ayarlarına dikkat edin. Boyunuz küçükse aynakol uzunluğuna da dikkat edin. Boyunuza göre uzun ola bilir ve diziniz çok katlanabilir. Her sürdükten sonra ağrıyan dizinize 10-15 dakika buz koyun, iltihabı azaltmak için. Zamanında bu işlemleri yapmasanız ağrı kronik hal ala bilir. Benim de başıma geldi, bisiklet sürüşümü kötü etkiledi. Şu an egzersizlerle balansı bozulmuş kasları geliştirmeğe çalışıyorum, ağrı yeniden dönmesin diye. İnternette PFPS (Patella Femoral Pain Syndrome) ve Chondromalacia Patella diye arayıb incelemenizi tavsiye ederim.

Dostum, öncelikle doktor değilim, muay-thai, koşu-basketbol bisiklet yüzme gibi sporları hep yaptım. E güzeli bir doktora gidip (ortopedist) görünmen ve MR çektirip dizine doğru bir teşhis koyması olur. Mr olmadan diiznin içinde ne oldugunu görebilmek mümkün degildir. Ben sol diizmden menüsküs ameliyatı oldum ve ameliyat sonrası sağ dizimdeki menüsküsü de yırttım, tenis yüzünden. o kadar güçlendirmişim ki elle muayene ve filmde bir şey göremediler, ancak MR doğru sonucu veriyormuş.

onu bunu bırakıp bir ortopedist e görünürsen olay fazla ilerlemeden, öğrenir ona göre önlemini alırsın. Geçmiş olsun bu arada buız vs tedavizi sadece ilk travmalarda işe yarar. eğer menüsküs yırtılması varsa tam tersi sıcak tutmak sana iyi gelir. Bacaklarının ne kadar adaleli olması vs de önemli değil.Eklemler ve kıkırdakların durumu farklı bir olay. kendimden biliyorum

@S.Koca
Benim de ayni senin gibi yıllar önce lisede.maçta dizim dönmüştü sonuç menisküs hala da ameliyet olmadım bakalım...

• Beğen
Tepkiler: Xoqo ve S.Koca
Menüsküs ameliyatı olmak şart değil, ancak hayat kalitesini düşüren bir durum. Mesela çök-kalk yapamıyorsun ya da yaparsan dizine zarar veriyor. Koşamıyorsun ya da parmak ucunda koşabiliyorsun o da olmuyor. Uzun süreli yürüyüşlerde dinlenmen gerekiyor. Eskiye göre artık artroskopi ile iyi bir Dr. bularak ameliyat olunabiliyor. Eğer dizinizde menüsküs yırtıgı varsa en azından güçlendirmenizdir. Zaten yaş 50'yi geçtikten sonra işler iyice zorlaşacak ameliyat olsak da bacak içi sıvılar, kıkırdakların durumu işi iyice zorlaştırıyor. ben birinden oldum diğeri içinse şimdilik bekliyorum ama olmayı düşünüyorum.

sonucu merak ediyorum, acaba dizinize ne olmuş?

@S.Koca

En iyi muayene bir ortopediste gidip MR sonucunu görmesidir. Bazen ileri derecede bile olsa menüsküs ırtıkları elle anlaşılamayabiliyor. Dizinizde bu kadar uzun süren bir iyileşme durumu bana menüsküsmiş gibi gelmedi. Belki çapraz veya yan bağlarınızda bir kopma da olabilir. En iyisi her zaman DR'a danışmak. Menüsküs yırtıgı olan bir dizim 15-20 günde iyileşmiş, şişi inmişti.Ancak ilk halinde bile adım atabiliyorsunuz, zaten mesele içerde kanama olmadııgndan kıkırdagın kendini tedavi edememesi..
geçmiş olsun

• Beğen
Tepkiler: S.Koca
@ömer alper erdoğan Teşekkürler bir kontrol gerekli gerçekten. Bi cesaretle gideyim doktora. Bir haftalık bir turun 2 gün ardından %15 ortalama eğimle deniz seviyesinden 1950 m rakıma çıktım. Diz ağrısından korkuyordum ama kaslarım daha kötü oldu.

merhaba,
bende 6 aydır spor yapıyordum sol dizimde önce şişme oldu arkasın ağrı ve arkadaşın dediği gibi özellik yokuş ve merdiven inerken bazende eğilip kalkerken ağrı oluyordu doktora gittim kemik iliğinden ödem var dediler aşırı zorlamışım dizi.geçtiğine inandım ve geçenlerde bisiklet aldım yokuş çıkarken haliyle zorlamışım tekrar nüksetti.yani anlayacağınız dizde bu gibi durum varsa kesinlikle zorlamayıp 1 ay hiç birşey yapmayıp dinlendirin sonra güçlendirme egsersizleri yapmak lazım.ama önce dinlendirecez.bunu tecrübe ettim.kesinlikle diz de kalıcı oluyor bu durum şu an yen aldığım bisikletide satmak zorunda kaldım.bu olay lanet bir şey kalıcı olabiliyor.

Aklıma ilk gelen patellar tendon hasarı ama oda kolay olacak bişey değil diye tahmin ediyorum siz direk doktora başvurun oda Mr isteyecektir muhtemelen on çapraz bağ yırtığında dizinizin yürürken merdiven inerken boşa cikiyormus hissi vermesi lazım belkide hiç birseyiniz yoktur doktora gidin 30 lu yaşlar altindaki insanlarda menisküs yirtigida çok nadir görülüyor hastanede çalışıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Xoqo
@ihsan onur şener

Bugün bende Yedikule -Florya arası sürdüm. Sadece sol diz kapağı ön taraf ağrısı oldu. Hatta o kadar çok tu ki fatihe geri zor döndüm. Yedikuleden Karagümrük'e kadar yürüyerek gitmek zorunda kaldım. Sele ayarım normal ve uygun. Zaten sele olsa sağ tarafda ağrıması lazımdı heralde. Müthiş derecede moralim bozuldu.m1 aylık bisiklet kullanıcısıyım. Uzun tur yapma planım hayal oldu gibi

Diz problemi. Dert girdim mi cikmiyor malesef. Bende de ayni sikintilar oldu. Butun alternatifleri uyguladim rahatladim ama bisiklet basina gecince geri hortluyor. Yani onca tedavi sureci vs vs hepsi bosa gidiyor. Suan kullaniyorum her surus sonrasi diz cevreme kasilan kaslari normale dondurmesi icin Thermove krem suruyorum. Kasilan kaslari gevsetiyor. Yakici ozellligi var. Surus sonrasi kaslarda zorlanma olduysa yakici ozelligi devreye giriyor. Eger zorlanma olmadiysa normal krem surmus gibi birsey hissetmiyorsunuz. Diz cerrahi vermisti bu kremi. Sonuc olarak fazla yuk bindirmemek gerek. Ama nerde;) gecmis olsun

• Beğen
Tepkiler: Xoqo ve khc
Geri