bu konuda gözden kaçan bir nokta var aslında,
lastik üreticilerinin ağırlığa göre optimum ve maksimum basınç için verdiği değerler kendi ürününün karkas yapısını korumaya yöneliktir.
geçmişteki lastik üreticilerinin basınç tablolarının birbirine yakın olması jantlarda özellik ve genişlik anlamında farkların yok denecek kadar az olmasından kaynaklıydı.
eski tablolar 13mm'den başlayan, ilerleyen yıllarda 15mm'lere yaklaşan iç genişlikleri baz alır,
örnek vermek gerekirse campy/fulcrum, mavic gibi markaların 17c ürünleri geniş çember olarak duyuruldu son 5 yılda,
hatta dt swiss markasının öncesinde 18mm iç çembere geçmesi de oversize olarak görülüyordu ve 2015 senesinde bu sebeple geçmiştim.
bugüne geldiğimizde belirli bir kalitedeki clincher jantlar için 17-18-19mm gibi ölçüler artık standart sayılabilir,
19-22mm arası arası geniş, 22mm üzeri oversize olarak kabul ediliyor.
jantların iç genişliklerini karşılaştırırken 1mm ölçüsündeki farklar bile önemlidir,
bu 1mm ile kuruluma ve toplam kiloya göre değerler 3-5 hatta 10psi farklılık gösterebilir.
jantın içi genişledikçe içerisindeki hava odası büyür ve aynı akıcılığı yakalamak için gereken basınç daha azalır,
aynı marka/model/ölçüdeki tubeless lastiklerin daha düşük basınç ile daha akıcı olmasının en büyük sebebi de iç lastik olmadığı için hava odacığının daha hacimli olmasıdır.
bu noktada bakmanız gereken asıl tablolar jant üreticilerinin sizin kullandığınız model jant için önerdiği çizelgedir.
tabiki tüm çizelgeler öneri niteliğindedir ve içerisinde bulunduğunuz şartlara göre şekillendirmek tecrübe ile mümkündür.
örnek vermek gerekirse; 75 kiloda, 25mm lastiği, 23mm iç genişlikteki kancasız jantta 60-65psi ile kullanıyorum,
bir süre çok saçma bulan hatta lastiği eliyle sıkıp düşük basınçtan dolayı ezileceğini sanan çok kişi ile karşılaştım
matematik yalan söylemez.
aşağıda farklı iç genişliklerdeki modellerin uygun lastik ölçülerine göre kategorilenmiş benzeri bir çizelge paylaştım,
fikir olması açısından kendi jantınız ile karşılaştırabilirsiniz.
Murat Bey'in 2015 sonunda açtığı konuda da uzun uzun tartışıldı benzeri durumlar, fikir almak için bu başlıktan da bakabilirsiniz.
Yol bisikletinde lastik seçimi