2 satır da ben ekleyeyim madem...
Elektrikli bisiklet konusunda bir bisiklet forumunda tartışma çıkması çoook normal. Birbirimizi kandırmayalım. Bu forumdaki herkes ister dağ, ister yol ister monosiklet ile tek seferde 50-100 km yol yapan adamlar ve kadınlardan oluşuyor. İnterval çalışanı var, watt hesabı yapanı var, herkesin bir Strava hesabı var... Ya hepsini geçtim 50 yerine 30 gramlık matara kafesi takınca mutlu olan var. Var oğlu var. Bizim bisiklet kullanımımız "ulaşım aracının" çok ötesinde.
Sanırım
@umutcelik değinmişti. (Yanlış olduysa affola) Elektrikli bisikletin hedef kitlesi biz değiliz. Elektrikli bisikletin kitlesi toplumda "bisikletçi" olarak geçen insanlar değil. Elektrikli bisikletin hedef kitlesi, işinde gücünde olan, A noktasından B noktasına en pratik ve en ucuz şekilde ulaşmaya çalışan insanlar. Günlük hayatlarında bisikleti entegre etmek için ekstra efor sarfetmek istemeyenler... Örnek vereyim daha iyi anlaşılsın.
Benim babam 72 yaşında. Ama hala oldukça dinç (yok yarışlara falan katılacak şekilde değil. Elden ayaktan düşmedi sadece) Babamlar köydeyken (60lı yıllar) şehirde yaşayan amcam 2 tane bisiklet getirmiş. Babam bisikletin tekine "el koyup" şehire taşınana kadar koyunları gütmeye bisikletle gidip gelmiş. Şehire taşındıktan sonra 1-2 ay 6 km uzaktaki fabrikaya bisikletle gitse de sonrasında bırakmak zorunda kalmış. Terliyor, yoruluyor, vızır vızır akan trafik derken bırakmış. Aynı adam sakin sakin, kan ter içinde kalmadan güvenli bir şekilde elektrikli bisiklet kullanarak gidemez miydi? Kesinlikle giderdi.
Birazdan linç yiyeceğim biliyorum ama söylemezsem içimde kalır. Türkiye'ye bir yıldırım çarpsa, herkes birden bire aydınlanma yaşasa ve istisnasız bütün sokaklara bisiklet yolu yapılsa bu sefer de forumda
"Bisiklet yolunda 13-15 km hızla gidenler" başlığı açılacak ve ulaşım aracı olarak bisiklet kullananlara laf yapılacak. Neden biliyor musunuz? Çünkü 13 km hızla gidenler yüzünden bizim hız ortalamamız düşecek, sporumuzu / hobimizi istediğimiz kadar verimli yapamıyor olacağız.
Velhasılıkelam... Bisikleti sadece bir ulaşım aracı olarak gören sade vatandaş için 10 numero 5 yaldız alet kendileri.
Konuyla doğrudan değil dolaylı olarak alakalı olsa da çok kafa açıcı olduğunu düşündüğüm bir de video ekleyeyim.