Genel olarak size katılıyorum, ancak “sadece” dediğiniz kısım o kadar büyük bir alan ki, bisiklet kullanıcılarının da büyük kısmını oluşturuyor.
Size katılıyorum, şunu da atlamamak gerekir, bisiklette ceza vs uğraşmadan gidilir düşüncesi de aslında yakın zamanda bunun böyle olmayacağı gerçeği ile değişmek durumunda kalacak.
Scooter örneği gibi, martı vs bir ton ürün var şimdi. Bilen bilmeyen herkes tepesinde. Ben çocukken kaykay binerdim, bisikleti 35 yıldır (25 yılı dağlarda VS) biniyorum, kayak 24 yıldır kayıyorum, surf yaptım, akla gelebilecek sporların %90 ını yapmışlığım var ve buna rağmen 1 kere olsun o scooter denen intihar kitine binmedim. Binmeyi de düşünmüyorum açıkçası. İnsanlar o kadar bilinçsiz o kadar fizik matematik bilmeden bu tür aletlerle cesaret ediyor ki i inanılmaz bir şekilde de hayatta kalmaya devam ediyorlar. Scooter örneğini neden verdim.
- kaldırımda kullanırlar (olabilir ama insanları ayarlayıp gidemiyorlar bir çoğu, çarpanlar kaza yapanlar)
- sokaklarda yolda kullanırlar ki yol kurallarını bilmeden sokak dönüşleri kavşak öncelikleri hak getire.
- bisiklet yolunda kullanırlar, öyle beter bir şey ki anlatamam. Acemi bisikletçi olsa daha iyi. En azında yalpa yapar beklersin ona göre geçersin yanından, bunlar düz gidiyormuş gibi görünüp birden afedersiniz sıçıyorlar. Yaya hızında desen değil, bisiklet hızında desen değil, ara bir sürat ve açıkçası beni çok rahatsız ediyorlar.
- 2 kişi biniyorlar. Tek kişilik bir alete 2 kişi binince tabi duramıyorsun. Sonra birilerine çarpınca da salak salak şaşırıp gülmeler "ağğğ nağsıl olduğ yağğğ" demeler falan. Bir kaşık suda boğ oracıkta.
- kask, eldiven, sizlik VS hak getire. Neyse ki son dönemde kendilerinin scooterı olanlardan bazılarında kask VS görmeye başladım. Sevindirici.
25 yıl önce bisiklet de böyleydi. Bilinçsiz kullanan saçma tipler. Bugunkü gibi pro ya da amatör ama bilgili tipler bu kadar fazla değildi. Ben binerken 10 bisikletçi içinde bana uzaylı gibi bakarlardı kask takıyorum tayt giyiyorum diye. Şimdi maşallah kaskı olmayana kelle koltuk gözüyle bakılıyor. Ne güzel.
Zamanla bisiklet kullanımı bugun den sonra da hele ki elektrikli bisikletler artarsa, bu alanda da yeni düzenlemeler gelecek olması kaçınılmaz. Bisikletle 35-40km hızlarda çıkıp oraya buraya yazılan mı istersin, insanlara çocuklara çarpanlar mı, bir tın saçma iş çıkacak ve şimdilerde scooterlar için getirilmeye çalışılan kurallar ve daha fazlası bisikletler için gelecek.
Şehir altyapı planlaması buna elvermediği takdirde bisikletler iyiden iyiye yollarda girmeye başlayacak, şerit arası gidenler, e-5 e çıkanlar, otobanda gidenler derken kazalar VS.
Hız sınırlaması da gelir kesin. Ki zaten var aslında ama uygulanmıyor pek. Yakın zamanda ceza yediğini duyduğum biri ellerini bırakıp yolda giderken trafiği tehlikeye atmak suçundan yemiş cezayı. Mantıklı.
2000 li yıllarda vespa motor furyası olduğunda 50cc altı motorlar özellikle tatil beldelerinde kullanılırdı, sebebi ehliyet istemiyordu yanlış hatırlamıyorsam motorlu bisiklet kategorisinde idi onlar. Tıpkı denizde joker bota 9.9hp motor kullanmak gibi. Bir süre sonra 50cc altında üretim durdurulmuştu diye duyduğumu hatırlıyorum. (yanlış olabilir eski ve sallanan bir bilgi bende bu.)
Trafikte motorsikletler bile adamakıllı gidemezler bisikletlere ne yapmaz bu arabalar siz düşünün 🙄