Scudo Sports

Evimizde Kalan Gezginler'den Manzaralar

1 Mart'ta Jan (29) ve Philip (29) adında 2 Alman turcu misafirimiz gelecekti. Aynı gün bir de Arjantinli çift yazmıştı fakat evimizin kapasitesi o kadar büyük olmadığından dolayı ve ilk Alman arkadaşlara söz verdiğimiz için onlara sadece uzaktan bilgi alışverişi şeklinde yardımcı olabildik. Aynı gün şehrin genç öğrencileriyle önceden planladığımız sağlam bir sürüş de vardı. 120 KM ve 2400m+ toplam tırmanışlı bir rota. Sabah buluşma saatine birkaç dakika geç kaldığım için ve öğrenci arkadaşlarımız ev yemeğine hasret kaldığı için ''yemekler benden'' deme gafletinde bulundum :) Turcu arkadaşlara da geliş saatlerini takriben bizim sürüşün bitiş saatine doğru söyledim. (link)

Hanıma sürüş sırasında kısa bir mesajla durumu izah ettim ve hazırlığını yaptı. Zira, Karadeniz'in kırıcı sahil şeridinden gelen 2 turcu, ben dahil soğuk rüzgârda hırpalanıp acıkmış 4 bisikletçi, toplam 7 kişiyi doyurmak kolay değildi; fakat iyi doyduk. Eşim Hazal'a buradan tekrar teşekkürler.

GOPR0152.JPG

Yemekten sonra klasik nereden gelip nereye gittiklerini, ne iş yaptıklarını vs konuşurken eşimin seramik fırınını yapabilmemiz için beklediği 1 paletlik hammadde kamyonla geldi. Genç arkadaşların yol bisikleti ayakkabıları olduğu için Jan ve Philip'ten yardım rica ettim ve sağolsunlar 15-20 dk kadar malzeme taşıdık beraber.

Bu 2 arkadaş da mühendisler ve Avrupalı turcularda görmeye alışık olduğumuz gibi işlerinden 1 yıl süreyle uzaklaşıp tura çıkmışlar. Son hedefleri Gürcistan olsa da orada başka turculara denk gelirlerse Çin'e kadar gitmeyi düşünüyorlardı; zira bu 2 arkadaş Çin'de 2 yıl beraber yaşamışlar ve Çince biliyorlar. Virüsle ilgili soru sorduğumuzda ise Çin'deki arkadaşlarının verdikleri bilgilere güvendiklerini iletmişlerdi.

Geldikleri dönemde henüz virüsün pençesinde değildik ve gündem maddeleri Suriye'deki savaş ve mülteciler olduğu için bu konular ve başka siyasi, ekonomik konular hakkında konuşmuştuk. Turda olmalarına rağmen dünyada olup biten güncel olaylar hakkında bayağı bir bilgi birikimleri olduğu belliydi.

Philip'in bisikleti ikinci el olup toplamda 1000 EUR'a mal etmiş; Jan'ın bisikleti ise sıfır olup tüm tur malzemeleriyle beraber 4000 EUR civarında tutmuştu. Marka, model, donanım özellikleri aklımda değil fakat sele borusundaki ilginç aparat ve zincirin kayış gibi olması (ya da zincir koruma kılavuzu gibi bir şey vardı) dikkat çekiciydi. Daha fazla bilgiyi sitelerinden de edinebilirsiniz: (link)

Akşam ilerleyen saatlerde Gürcistan'a kadar gidecekleri rota hakkında kalınabilecek yerler, yiyip içilecek şeyler hakkında konuştuk; ve Ünye'de bahsettiğimiz kamp alanında yukarıda bahsettiğim Arjantinli çift ve 2 İtalyan ile karşılaşmışlar ve en son 6 turcu olarak yollarına devam ediyorlardı. Bu da onları biz MTB'ye çıkarken yolculadığımızda:

GOPR0154.JPG

Kral adamsın serhat.

Bir kral varsa henüz tanımasam da şu ağabeydir diye tahmin ediyorum: (link)
Kendisi resmen Türkiye iyi niyet elçisi gibi. Ağırlamadan bıraktığı hiçbir turcu yok sanırım. Paylaşımları, turcuların yazdıkları (özellikle bebekli Fransız çiftin bloğunda O'nun hakkında yazdıkları) çok samimi.

Scudo
merhaba (link) bu sitenin sahibi fransız çifte izmirde ev bakıyoruz. haftalık 50 euro ödeme yapabileceklermiş. acil yardım. sınırdan geçerken ateşlerini kontrol ettirmişler.

• Beğen
Tepkiler: Clal ve Özcan
Pandemi dönemindeki ilk misafirimiz 24 yaşındaki Yeni Zelandalı Peter oldu. (link)

Kendisi, kardeşiyle beraber 1 yıl önce 29" çelik dağ bisikleti ile Londra'dan yola çıkmış. 15.000 kilometredir yolda. Portekiz'den sonra yalnız devam etmiş. Pandemiden dolayı 2 ay kadar Fransa'da mahsur kalmış; son 2 aydır ise Türkiye'de. Asıl amacı evine, Yeni Zelanda'ya kadar gitmek olsa da sınırlar kapalı olduğu için planlarını değiştirmek zorunda kalmış.

WhatsApp Image 2020-10-03 at 10.14.56.jpeg

Vizesinin bitmek üzere olmasından, geçen hafta çok oyalanmasından ve Gerze'de tanıştığı Adanalı 2 yerli turcumuzla yola devam etmek istemesinden dolayı kendisini yalnızca bir gece misafir edebildik (forumdaysanız selamlar arkadaşlar). Gürcistan'a kadar neyle karşılacağını ve gezip görülmesi gereken yerleri ve yol üzerinde meşhur ne yiyip içmesi gerektiği hakkında konuştuk. Ve aynı gece güzel bir röportaj da yaptık :)

WhatsApp Image 2020-10-03 at 10.14.55.jpeg

Röportaj genelde merak edilen ne iş yaptığı, hangi rotalardan geçtiği, bisikleti, ekipmanları, bütçesi ve gelecek planları gibi konulardan oluşuyor.

Bundan sonra evimizde kalan misafirlerimizin altyazılı röportajlarına bu konudan ulaşabilirsiniz: Warmshowers röportajları / Dünya turcuları ile altyazılı röportajlar

Bu arada, Peter tavsiye ettiğimiz D915 Derebaşı virajlarına da gitmiş ve çok hoşuna gittiğini aşağıdaki mesajla geçtiğimiz günlerde bildirdi :)

IMG_2296.PNG

@sccetin senin buradaki yazını okudum. Sonra hanıma okuttum. Dedi ki seni de üye yapalım. Biz de warm in Üyesi olduk. İlk misafirimiz singapurlu bir bayan, sonra yolda irlandali ile tanışıyor ve onu da bana gönderiyor. Sonra Fransız bir çift, İtalyan başka bir çift ve İngiliz le de sezonu coronadan dolayı kapattık.
Teşekkürler. (Ha bu arada warm in takibini hanım yapıyor. Benden çok o ya işiyor) 😀 😀 😀

Pandemi dönemindeki ilk misafirimiz 24 yaşındaki Yeni Zelandalı Peter oldu. (link)

Kendisi, kardeşiyle beraber 1 yıl önce 29" çelik dağ bisikleti ile Londra'dan yola çıkmış. 15.000 kilometredir yolda. Portekiz'den sonra yalnız devam etmiş. Pandemiden dolayı 2 ay kadar Fransa'da mahsur kalmış; son 2 aydır ise Türkiye'de. Asıl amacı evine, Yeni Zelanda'ya kadar gitmek olsa da sınırlar kapalı olduğu için planlarını değiştirmek zorunda kalmış.

243578 dosyayı görüntüle

Vizesinin bitmek üzere olmasından, geçen hafta çok oyalanmasından ve Gerze'de tanıştığı Adanalı 2 yerli turcumuzla yola devam etmek istemesinden dolayı kendisini yalnızca bir gece misafir edebildik (forumdaysanız selamlar arkadaşlar). Gürcistan'a kadar neyle karşılacağını ve gezip görülmesi gereken yerleri ve yol üzerinde meşhur ne yiyip içmesi gerektiği hakkında konuştuk. Ve aynı gece güzel bir röportaj da yaptık :)

243577 dosyayı görüntüle

Röportaj genelde merak edilen ne iş yaptığı, hangi rotalardan geçtiği, bisikleti, ekipmanları, bütçesi ve gelecek planları gibi konulardan oluşuyor.

Bundan sonra evimizde kalan misafirlerimizin altyazılı röportajlarına bu konudan ulaşabilirsiniz: Warmshowers röportajları / Dünya turcuları ile altyazılı röportajlar

Bu arada, Peter tavsiye ettiğimiz D915 Derebaşı virajlarına da gitmiş ve çok hoşuna gittiğini aşağıdaki mesajla geçtiğimiz günlerde bildirdi :)

243576 dosyayı görüntüle
Yaşıyorsun bu hayatı be müdür :)

Ben onlara bisikletlerle ilgili küçük pratik bilgiler gösteriyorum onlar da bahçemizdeki sebze ve meyvelerle ilgili küçük pratik bilgiler veriyorlar ve bununla yetinmeyip ayrılmadan önce Brezilya, Peru ve Kolombiyadan getirdikleri tohumları paylaşıyorlar. Bunu gören annem ve halam durur mu... Onlar da yıllardır saklayıp devam ettirdikleri birkaç tohum bizden veriyor.

Sadece 1 gece kalmak ve sıcak bir duş almak amacında olan bu kardeşler her günün sonunda ertesi gün gidebileceklerini ve bizi rahatsız etmek istemediklerini tekrar tekrar belirtmelerine rağmen herkes çok güzel vakit geçirdiği için istedikleri kadar kalabileceklerini belirtmemizle beraber 3 gece bizde kaldılar ve son gün yol üzerindeki pazara uğrayıp 8-9 çeşit tohum aldıktan sonra Kızılırmak Kuş Cennetinin 40 km ötedeki girişine kadar beraber gitmeyi teklif ettik ve sahilden muhabbet ede ede beraber sürdük, onlar için de bir ilk olmuştu. Katalunyada mutlaka evlerinde kalacağımıza dair söz alıp yollarına devam ettiler.
Şimdiye kadar bizim tohumların çoktan genetiğini çıkartıp gerekeni yapmışlardır gerçekten çok iyi niyetli bir milletiz biraz gözümüzü açmamız lazım

Ya bu nedir arkadaş? Dayamışsınız tarhanayı, kuru fasulyeyi. Et verin acık et! 😆
Şaka bir yana, hepinizin yüreğine sağlık 😍
Şimdiye kadar bizim tohumların çoktan genetiğini çıkartıp gerekeni yapmışlardır gerçekten çok iyi niyetli bir milletiz biraz gözümüzü açmamız lazım
Hocam sen okuma bu başlığı, sana gelmez.

@eshquiaa Haklısın bana gelmez güzel bilgi kırıntıları var ama not alıp bilgimizi arttırıyoruz.

@eshquiaa valla ne diyem. Hemen hemen hepsi ikinciyi istedi... Gözünü sevem tarhananin. Özellikle Singapur lu olan arkas catur catur tursuyu gömdü yanında... Ayıp olmasa soğan da koyacadim da.. O kadar olmasın dedik.. 😀 😀 😀 😀

@sccetin Forumda rastgele gezinirken bugüne kadar en beğendiğim yazı dizisini buldum. Harikasınız. Hem de benim memleketimde bu güzellikleri yaşattığınız için şimdilik sadece kuru teşekkürüm var. İnşallah memlekete yolum düştüğünde tanışmak görüşmek isterim.

243578 dosyayı görüntüle

243577 dosyayı görüntüle

243576 dosyayı görüntüle
Peter ile Batı Karadeniz turumda karşılaştık ve bolca sohbet ettik. Çok keyifli birisi :)

Dosyalar

• IMG_9068.JPG
    IMG_9068.JPG
    1,1 MB · Okunma: 59
Şu yabancı uzun turculara bakıyorum da, biz mi bir şeyleri yanlış anlamışız, onlar mı?
1- Hiç birinde forma ya da tayt görmedim. Gömlekle süren var bisikleti
2- Neredeyse hiç birinde Brooks B17 yok. Hani biz bu sele olmadan tura çıkan hakkında 3 ila 6 ay hapis ve 5000 tl idari para cezası varmış gibi davranıyoruz ya.
Belki başka farklarımız da vardır. İlk gözüme çarpanlar bunlar oldu.

Şu yabancı uzun turculara bakıyorum da, biz mi bir şeyleri yanlış anlamışız, onlar mı?
1- Hiç birinde forma ya da tayt görmedim. Gömlekle süren var bisikleti
2- Neredeyse hiç birinde Brooks B17 yok. Hani biz bu sele olmadan tura çıkan hakkında 3 ila 6 ay hapis ve 5000 tl idari para cezası varmış gibi davranıyoruz ya.
Belki başka farklarımız da vardır. İlk gözüme çarpanlar bunlar oldu.
Tespit gibi tespit. Mazrufa değil zarfa bakıyoruz. 😒

hocam haklılığın da var ama merak etme zaten ülkede tohum kalmadı gibi birşey. Aldıkları mallar da büyük ihtimal ispanya veya kanada menşelidir :)

IMG_20210218_191950_521.jpgIMG_20210218_191950_546.jpgIMG_20210218_191950_561.jpgIMG_20210218_195404_695.jpg
ispanyol misafirimiz tayland'dan ulkemize giris yaparak ilcemize ulasmistir rotasi salda golu ordan ispanya ya donecektir insta adresi tras_mis_pasos adi roberto

(link)
warmshowers'tan aralık ayında misafir olarak ağırladığım, hala Türkiye turunda olan Ukraynalı bisikletli gezgin aile ile birlikte yaptığımız küçük sohbet ve onların Kuşadası videoları.
[videolarının dinamikleri çok iyi ,beğenerek takip ediyorum eski videoları dahil hepsinde youtube altyazısı mevcut]
(link)

ilk turlarında
Avustralya'ya kadar bisikletle gitmişler sonrasında
(link) Güney Amerika'da pedalladı

24 yaşında kansere yakalanıp, 25 yaşında dünya turuna çıkıp, 26 yaşında Luke ile yollarımız kesişti.

12 Şubat Cuma akşamı mesaj atıp bir sonraki günden itibaren 1-2 gün uygun olup olmadığımızı sordu ve web sitesini paylaştı.

Web sitesini inceledikten sonra eşime de danışıp kendisini kabul ettim.

Luke, 24 yaşında kansere yakalanıyor. Kemoterapi, ameliyat, radyoterapi üçgeninde bir de 25 yaşındaki kardeşini bir kaza sonucu kaybediyor. Kansere karşı savaşını spora sarılarak veriyor ve kardeşinin adına adadığı bir dünya turuna çıkıyor. Bristol'dan Pekin'e 2020 Ocak'ında 30.000 kilometre ve 300.000 Pound bağış toplama hedefiyle yola çıkıyor. Daha fazla ayrıntı için bkz: (link)

13 Şubat Cumartesi günü Havza'dan Samsun'a, tandem bisikletinde Ankara'dan beri eşlik eden Anıl öğretmenle geldiler. Anıl öğretmen toplu taşımayla memleketi Bafra'ya devam etti; sokağa çıkma izni sayesinde Samsun'a girişlerinde ekibi karşılayan Ayberg (@Rhodiumm), Luke'u eve getirdi.

14 Şubat Pazar öğleni yağan kara çocuklar gibi sevinip Kocadağ'a arazi koşusu yapmaya gidiyoruz :) Ayberg bacağındaki ağrıdan dolayı yürüyor; ben antrenman eksikliğinden dolayı normalden yavaş koşuyorum. Luke 1 yıldır neredeyse 60 kiloluk bisiklet sürdüğü için çok formda, zımba gibi; bize nal toplatıyor :) 15.8 kilometre koşup 834 metre tırmanıyoruz: (link)

GOPR3485.JPG

Normalde 15 Şubat Pazartesi günü yola devam edeceği için Pazar akşamı yarım saatlik bir röportaj yapıyoruz (linki en aşağıda). Fakat gece öyle bir kar yağıyor ki gitmesi mümkün değil.
Bu yüzden kendisini biraz daha ağırlıyoruz.

Pazartesi akşamı iş çıkışında Luke'u da alıp akşam yemeğine davetli olduğumuz Ayberg'in ailesine gidiyoruz. Yemekler enfes...

Salı ve Çarşamba günleri sabah 05:50'de evden çıkıp günboyu ayakta çeviri yapmaktan beynim erimiş, ayaklarıma kara sular inmiş bir şekilde 17:00 civarı eve döndüğüm için yemek yemekten başka pek bir şeyler paylaşamıyoruz Luke ile. Fakat annem ve babam benim yokluğumda hem Luke'un karnını tok tutuyor hem de Türkçe kelimeler öğretiyor :) Kendisi Arapça ve Rusça da bildiği için zaten dili de yatkın...

Evde geçirdiği süreye tanık olduğum süre boyunca yolda olsa da günleri çok planlı bir şekilde çevirimiçi toplantılara, görüşmelere bölünmüş durumda. Öğlen 12'ye kadar katiyen telefonunun internetini açmayan, sürekli notlar alan, podcast yapan, erken yatıp erken kalkan, kesinlikle şekerli ve hazır şeyler yemeyen, evdeyken vegan, yoldayken vejetaryan olan, sağlıklı ve güçlü Luke'a 5 akşam sonunda elveda deme vakti geliyor.

Ayberg tandemin arkasında Gürcistan'a doğru gidebildiği kadar eşlik edecek. 18 Şubat Perşembe sabahı Ayberg geliyor, hazırlıklar yapılıyor ve çıkıyoruz. Ben de Samsun'un çıkışına kadar eşlik edeceğim.

Bisikletin arkasında römork da olduğu için yanımdan TIR gidiyormuş gibi hissediyorum :)

GOPR3497.JPG

Luke çok güçlü, her dakikasını dolu dolu geçirmeye çalışan ve birçoğumuzun kendisinden çok şey öğreneceğimiz birisi. Umarım kanseri nüksetmez ve rüzgârlar hep onunla olur...

Altyazılı röportaj:

Bölümler:
0:00 Giriş
0:19 Luke’un hikayesi
1:24 Güzergâh
2:33 Türkiye
3:55 Koşu
9:39 Bisiklet detayları
15:19 Kanser
25:59 Planlar
28:22 Podcast
31:14 Özet
32:06 Kapanış

Yerli ve yabancı basında daha fazla okuma yapmak isteyenler için:
Ayberg'in Luke ile ilgili açtığı konu: İngiltere'den Çin'e 30 bin kilometre pedallamak ! "Canliver"
Cycling weekly: (link)
Medium: (link)
BBC: (link)
Dunelm: (link)
Kendi sitesi: (link)
Sözcü: (link)
AA: (link)

Warmshowers Duyurusu - İzmir Ukraynalı Bisiklet Gezgini Vadim 8 Eylül Çarşamba günü izmirde konaklayacak yer arıyor. Yardımcı olmak isterseniz kendisine whatsapp dan yazabilirsiniz.
+380 50 149 1039Screenshot_20210907-175822.png

Warmshowers Duyurusu - İzmir Benim adım Hels, dünya bisiklet turumun bir parçası olarak Avrupa'yı gezen bir bisikletçiyim. Son yıllarda Avustralya'yı ve Nordkapp üzerinden Avrupa’yı dolaştım. şimdi Avustralya'ya geri dönerken Afrika'ya doğru gidiyorum Şimdi Ayvalık'tayım, hafta sonuna doğru - Perşembe veya Cuma - İzmir'e varmayı ve insanlarla tanışıp birkaç gün şehrin tadını çıkarmak için kalacak bir yer bulmayı umuyorum. umarım yardımcı olabilirsiniz! Whatsapp: +44 7956 089082E_wO8KLVEAo3Xlt.jpegE_wO8KNVIAU46CI.jpeg

Geri