Pazartesi günü en genç misafirimiz geldi. Sean Hoban, 18 yaşında. 3 ay ve 5000 KM önce İrlanda'dan yola çıkmış.
Liseyi bitirip üniversiteye kaydolduktan hemen sonra Eylül'de kaydını 1 yıl dondurma hakkını kullanıp kendisini geliştirip dünyayı tanımak adına yola çıkmış. ''9 ay daha vaktim var; biriktirdiğim para yetene kadar devam edeceğim'' diyor. Tahminlerine göre Moğolistan'a kadar gidebilecek. Gürcistan veya Azerbeycan'da kışı atlatana kadar karın tokluğuna bir işe girme planı var.
21 yaşında bir abisi var. 2 yıl önce bu planını ilk söylediğinde annesi babası kısaca ''kafayı mı yedin sen'' diyip inanmamışlar. Fakat bir bisikletçide işe girip 2 yıl boyunca para ve deneyim biriktirdiğini gördüklerinde ne kadar kararlı olduğu anlayıp engel olmamışlar. Geçtiği ülkeleri ve anıları tek tek Instagram'da paylaşmış: (link) Istanbul'da 10 gün geçirmiş.
Geldiği ilk gün eşim şehirdışında olduğu için annemlerin evinde söylemesi ayıptır saç tava yedik; üstüne de baklava gömdük ve bayıldı gitti
Bize gelmeden önce son 5 gündür üst üste bisiklet sürdüğü için ben işteyken evde dinlenmeyi ve şehri biraz hafif (yüksüz) bisikletle gezmeyi tercih etti. Yağmurda kirlenen ve 5000 kilometredir temizlemediği bisikletini arkadaşın dükkanında temizletip, yeni zincir ve ruble değişimine işçilik dahil 230 TL ödediğinde fiyatın (özellikle işçiliğin) inanılmaz ucuz olduğunu belirtmeden geçemedi...
Çelik, İngiliz malı Ridgeback marka bir bisiklet kullanıyor. Çelik olmasının sebebini 'bir yeri çatlar ya da kırılırsa kaynak yaptırması kolay olur' diye açıkladı. Hiç tartmamış; çantalarla beraber 50 kilo civarı olduğunu tahmin ediyor. Fotoğraf ekledim fakat eve giriş çıkış saatlerim hep karanlık olduğu için biraz dandik oldu...
Son akşamı daha renkli geçirmek adına Amerikalı ve Etiyopyalı arkadaşlarımızı da davet ettik ve güzel bir akşam yemeği yedik. Muhabbetin bitmesini kimse istemiyordu fakat sabah işlere gidilecek ve yola çıkılacaktı...
Bu sabah Ünye'ye doğru yola çıktı. Gürcistan'a kadar yol üzerinde ağırlamak isteyen olursa diye linkini paylaşıyorum: (link)
Konuşurken hâkim olduğu konularla beraber, 18 yaşından daha olgun olduğu her hâlinden belli olan Sean'ın, okula döndüğünde akranlarından çok daha kapsamlı ve farklı bir hayata bakış açısı olacağı şüphesiz. Yolu açık olsun...