Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forum sansürü ve ifade özgürlüğünün engellenmesi

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Scudo
özellikle ucu siyasi iktidar'a dayanan konularda forum yöneteminin en büyük paranoyası siyaset yapılması, öyle ki konu bi şekilde sistemin ve idarecilerin yetersizliği/ yanlışlarına geldiğinde "acaba şu an siyaset mi yapılıyor" paranoyası başlıyor ve tarafsız olmak adına analitik ya da bilimsel verileri paylaşan insanla, fanatik ve bir dayanağı olmadan sadece hükümet yardakçılığı yapan kişilerin yorumu aynı kefeye koyuluyor. bu noktada kimin doğruları söylediği ve kimin siyaset yaptığına aklıselim bi şekilde karar verilmeli.
Forumda "siyaset"e tabu olarak bakıyoruz ve bu yüzden çoğu yorum yanlış nitelendiriliyor ve sansürleniyor, birçok üyenin de gerek yorumlar, gerekse moderatörlere yollanan özel mesajlara bu sansürleri destekliyor, ve bu konuda baskı yaptıklarını görüyor ve düşünüyorum.
Kimse kusura bakmasın ama, ekonomik istikrarsızlığı konuşurken ucu illaki bi nokta da bunu yönetenlere ya da nasıl yönetildiğine değecek. burada bazı üyelerimiz üç maymunu oynamaya karar verebilirler, (toplumca en iyi yaptığımız şey), ama bunu başkalarına dayatmaya gerek yok. birisi de çıkar aksini iddia eder kavga gürültü kopar diye doğru bildiğimizi söylememek de çok saçma, o çıkan birisi aynı hassasiyette ve verilerle konuşuyorsa bunun kime zararı olabilir ki ?
@Ahmetgitar sansür konusunda pek çok kişi rahatsız, bazı moderatörler yargılama stresine hiç girmeden, tamamen sorunu yok etmeyi düşünüyorlar(askeri sistem) bazılarıysa daha duyarlı ve anlayışlı, ama yine de isim vermeseydiniz ya da en azından karşılaştırma yapmasaydınız daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Malesef Türkiye 'de dostlukları amansız tehdit edip kırgınlıklar yaratan
1) Siyaset
2)Din
3)Futbol

Bisiklet dili evrensel bir dil. Kavga edilerek kesinlikle bu dil konuşulmaz. Dostluklarımız daim, pedallamamız bol olsun.

@Themaner teşekkür yalnız buradaki asıl sorun siyaset tartışalım değil, yöneticilerin sansürü fazlaca kullanması ve birinin engellediği kişi ya da konuyu bir diğerinin açması.

Siyaset dersek, ben saygı çerçevesinde bilgi verme amaçlı eleştiriye açık olarak her şeyin paylaşılmasından yanayım.

Ben her zaman saygıya riayet etmiyorsam bu da eleştirilir, kendime çeki düzen vermeyi de bilirim.

Yönetici tarafından açılan döviz başlığı siyasetten ayrı nasıl konuşulabilir?
Sadece döviz arttı ultegra pahalı oldu mu demek gerekiyor?

Siyaset demek de yüzde elli aptaldır demek değil ki? Tercihleri sorgulamak da değil. Başkanlık süreci dövizi etkiliyor dersin, yanlışsa karşı taraf dövizi etkileyen başka sebepleri söyler. Yüzde elli delidir diyenin de, hayır asıl sizin partiniz salak diyenin de tartışma içerisinde zaten yeri olmaz. Herkes ve her görüş tartışma içerisinde gelişir.
Demokrasinin ülkeleri ve insanları geliştirme sebebi de bu.

Selamlar...

@Ahmetgitar Abi demeye çalıştığım da zaten buydu. Senden yana sıkıntı olduğunu zaten düşünmüyorum ama o kur başlığında bende yazmıştım bir taraftan iğneleyici söylemler vardı kurunun yanında yaş mantığı konu zarar gördü asıl çözüm burda aranmalı bence. Düşüncen sonuna kadar doğru fakat seni kastetmeksizin bazı üyelerin siyaseti konuşma biçiminden sonra alınan önlem de ne yazık ki doğru olmuş oluyor. Bence çözüm, kurunun yanında yaş yanmaması adına asıl ihlali yapanın uyarılıp yorumunun silinmesi en en basiti bir sayfada yazım hatası var diye tüm kitap yakılır mı ki 39 sayfalık konu kapatılabiliniyor?

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
@Tasogare ortaya somut deliller konulurken isim verilir. Aksi takdirde yazdığım metinden isimler çıkarılsa kimseyi ayırmadan herkesi yermiş ya da herkesin kafasında paranoya yaratmış olurdum.
Yoksa Sadettin Beyefendiye bir garezim yok. Yönetim işindeyseniz maalesef isminizin de kullanılması normaldir. Ayrıca tam tersi kendisinin söyleyecekleri olabilir. Biz de ortak bir noktada buluşuruz.

Ancak gördüğüm kadarıyla birçok insan aynı dertten muzdarip ve görüldüğü kadarıyla başka kişilere de farklı muamele oluyor.
Bir arkadaş yazmış yukarıda, aynı durumda ben banlanmıştım diye.

@cngz

en aklı başında en doğru söze bir daha şapka çıkartır ,selam dururum.burası bisiklet forum kuralları defalarca gerek attila dostum gerekse sadettin dostum hatırlattığı halde aksine davranmak sıkıcı,ayrıca ulaş dostumun savcılık tarafından çağrılma durumu zuhur edebilir, bunun garantisi yoktur bu konuda mülakatım oldu ,ulaş dostum bu forumun sahibidir ,siz olsa idiniz ulaş dostumun yerinde ne yapardınız ,diyelim forum sahibisiniz biri attı tuttu hakaret etti savcılık devreye girecek ,siyaset konusu ve de dini konuların burada tartışılması sonucu bir çok konu mezarlığı oluşmuştur ve kapatılmıştır,tartışma üslübü hakarete varmakta küfürler saçılmakta ve üyelerde bunları okumakta ,burası youtube gibi asla olamaz ,kimse burada küfür edemez,
tartışmak bir sanattır ,karşındakini anlayabilme yeteneğidir ,körler sağırlar birbirini ağırlar ise buradan iş çıkmaz,siyaset bu forumda kutuplaşmalara sebebiyet vermektedir ve dini konular ,bu foruma üye olanların siyaseti ve dini düşüncelerini bence bırakmalarını yeğlerim aksi takdirde savaş çıkmaktadır.
açılan konuların ne hikmet ise siyasete varılmasınından artık şikayetçiyim çünki tartışma çıkıyor ,karşılıklı münakaşalar aynen sıkıcı oluyor.

Sürekli bu konu gündeme geliyor, haklısınız siyasi görüşünüzü paylaşmak istiyorsunuz fakat her seferinde bir engelle karşılaşıyorsunuz. Ama siyaset, din ve ırkçılık konuları forumlara, arkadaşlıklara, dostluklara ve dahası kardeşliklere bile zarar verebiliyor.
Forum yöneticileri bunun önüne geçmeye çalıştıkça devam etmek isteyenler oluyor. Forum kuralları bu şekildeyse hala siyaset ve din üzerinden konuşmak neyi amaçlıyor merak ediyorum. Ben şahsım adına günlük hayatta 10 lafımdan 7si siyaset içerirken bisiklet forumda hiç girmemeye çalışıyorum bu muhabbetlere. Çünkü en yakın arkadaşımla siyaset yüzünden 1 yıldır konuşmuyoruz.
@Ahmetgitar ı canonturkten tanırım hatta toplu isyandan dolayı hep birlikte sildirmiştik üyeliğimizi, görüşlerini ve kişiliğinide severim ama dini görüşleri hakkında yaptığı paylaşımlardan dolayı engellemiştim kendisini ama konusunu görünce yazmak istedim içimdekileri. Bence yönetim doğru olanı yapıyor. Yanlış olan, tek bir görüşe karşı alerjileri olur sadece o görüşe karşı çıkarlar o zaman anlarım ama ben hiç denk gelmedim böyle bir konuya, yanlışım varsa düzeltin bir zahmet.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
@dodurgalı_06

demokrat olmak demek farklı düşüncelere saygı duymak demektir ,demokratlık zor iştir bu forumda tartışma üslübü aynen demokratça olacak ise bunu yeğlerim, aksi takdirde aynen şikayetçiyim ,kavgaların hakaretlerin ,bizi bir yere götürmeyeceği gerçeğine artık uyanalım,,

@mehmet.ali

1 yıldır konuşmadığınız arkadaş ile ortak paydada buluşmaya çalışmak bence en doğru,
buda tartışarak verimli bir tartışma yaratmak, bizim çok kötü bir huyumuz var birisi bizim yanlışımızı söylese ,aynen üste çıkmaya çalışırızki, burada rasyonellik olmuyor ,hatasını kabul eden kişi er kişidir..

@Ahmetgitar
doğru söylüyosunuz ama S. Mıstınoğlu'nun yaklaşımını yazıp, X moderatör konuyu kapatmayı tercih etti denebilirdi, bu sayede bahsi geçen moderatör de kendisini bilir ve istiyorsa cevap verebilirdi. benim sadettin beye karşı da bi sempatim yok, bunu sadece şunun için söylüyorum, algıladığım kadarıyla kendisi kim haklı kim haksız stresine girmeden yorumları silmeyi tercih eden biri ve en azından bu yönüyle tarafsız olmaya çalışan biri olduğunu sanıyorum. yoksa benim de çok mesajımı silmiştir kendisi :) ama taraf olduğunu pek düşünmüyorum. umarım forum sansür konusunda daha anlayışlı ve iyi bi seviyeye gelir ve yöneticinin elindeki gürz sadece siyaset yapanların kafasına iner.

Çözümü basit
Bir mesaj bir çok kişi tarafından dislike alınca gösterimden kaldırılabilir veya şikayet edilip otobot silebilir.

mynet sakıncalı yorumları böyle siliyor örneğin

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
Tebessümle başlayayım: Destan yazdım, sabrınıza sığınıyorum, okuyamadım imkânım yoktu diyenlere de saygılar :)

Bugün iki hadise çok canımı sıktı. Ünalanda sokağa kedi evi koyan gençlere mahalleden birileri saldırmış. Diğer olayda ise, bir kargo şirketinden teslimatını almaya giden biri çalışanlar tarafından tehdit edilmiş, saldırıya maruz kalmış. Her iki olayın ortak yanı, birilerinin bir ortama hâkim olup o ortama dışarıdan katılanlara fütursuzca müdahale hakkını kendilerinde görmeleri.

Yaygın bir linç kültürünün içinde can güvenliğimizden, seyahat ve ifade özgürlüğümüzden endişe ederek yaşıyoruz artık. Her yerde birileri kendilerini o mekânın ağası paşası muhafızı bekçisi kralı hükümdarı polisi askeri ilan edip kimseye danışmadan sormadan koydukları kuralları kendi zihniyet ve hissiyatlarına bağlı olarak bir ceza hukukuna dönüştürüyorlar. Eleştiri, tartışma, özeleştiri, araştırma, okuma, hoşgörü, farklılıklara tahammül, çoğulculuğa eğilim, bunlar neredeyse terör eylemi sayılacak, anarşist hareketler olarak görülecek. Sayılıyor da görülüyor da.

Ben forum yönetiminin ve o yönetime -kimse kusura bakmasın bu tabiri kullanacağım- yanaşan kimi yazarların bu linç kültürünü besleyen bir tutum içinde olduklarını düşünüyorum. Sohbetlerin doğal mecrasına siyaseti ve dini tabulaştırarak müdahaleyi meşru gören, buna uyumsuz kişilerin yazma ve okuma hakkına, kendini ifade etme ve bilgiye erişme özgürlüğüne kuralları ileri sürerek fütursuzca müdahale eden bir zihniyete maruz kalıyoruz.

Forumun huzurunu ve bekasını koruyoruz gerekçesiyle yürütülen bu moderasyon uygulamasının ne demokrasi, ne çoğulcuk, ne de katılımcılık ile ilgisi var. Forumun yöneticilerini biz seçmedik, forum kurallarını biz belirlemedik, forumu kaç kişinin yönettiğini, isimlerini, yaptıkları işleri, yöneticilik deneyimlerini, forum yönetmeye muktedir ve liyakat sahibi olup olmadıklarını bilmiyoruz. Foruma girerken yöneticiler ve kuralların varlığından haberdar oluyoruz ama aradan bir süre geçince yöneticiler, yönetim zihniyeti ve kuralları tartışmaya açmanın hoş karşılanmadığını, bize sorulmadan ve haber verilmeden mesajlarımızın silinebileceğini, başlıklara yazma hakkımızın elimizden alınacağını, bizden hazzetmeyen kişilerin de -nasıl bir engelleme mantığıysa artık bu- yazdıklarını görme hakkına sahip olmayacağımızı öğreniyoruz, anlıyoruz.

Yani düşünün, aynı gazetede yazan iki köşeyazarısınız, biriniz diğerinden hazzetmeyip yazılarını okumak istemiyor, ama bu durumda siz de onun yazılarını okumamaya mecbur kalıyorsunuz. Ya da ne bileyim, iki roman yazarı için de bu örneği yenileyebilirsiniz. Bu örnekler yazılı iletişimdendi, bir de sözlü iletişime bakalım. Diyelim ki okul arkadaşlarınızdan biri sizden hazzetmiyor, sizinle konuşmak istemiyor, konuştuklarınızı cevaplamak istemiyor, ama derslerde sizin konuştuklarına cevap vermenizi de istemiyor, hatta konuştuklarını da duymanızı istemiyor. O konuşurken sizin sağır olmanız lazım. Benzer örnekleri komşuluk ya da aile ilişkilerinden de çıkarabilirsiniz. İşte forumun engelleme mantığı gerçek hayatta asla karşılığı olmayacak bir mekanizmayı iletişim düzenine dönüştürüyor. Gerekçesi de şu: Forumda tartışma çıkmasın, biri birinden hazzetmiyorsa onlar hiçbir şekilde karşılaşmasın, böylece forum huzur içinde kalsın. Bu, kısıtlama değil, tam tersine özgürlükmüş. Sizin yazılanlara erişme hakkınızın olmadığı ama hazzetmeyenin sizi yazdıklarına eriştirmeme özgürlüğü. Ne diyeyim, bravo!

Dahası var. Forum üyeleri arasında ayrımcılık yapıldığına şahit oluyoruz. Forum yöneticileriyle gerçek hayatta arkadaşlık ilişkileri kurup bu ilişkilerdeki itibarını forumda imtiyaza dönüştüren ve yöneticilerden de bunu yaparken destek gören, bunu yapmasında beis bulunmayan bir üyemiz var mesela. Bu üyemiz forum kurallarına ve moderasyon zihniyetine yöneticilerden bile daha fazla sahip çıkarak, bura siyaset yeri değil, siyaset konuşacak olanlar başka kapıya, diyecek kadar ileri gidebiliyor, kendinde bu kudreti bulabiliyor, kraldan çok kralcılığa soyunuyorlar. Biz Rock müzik tarihinin isyanların ve direnişlerin, farklılıkların ve çoğulculukların, sorgulamaların ve eleştirilerin tarihi olduğunu, itaate, boyun eğmeye gelmediğini, iktidarlardan, despotlardan, ağalardan paşalardan hazzetmediğini bilirdik, öyle değilmiş meğer. Daha fazla yoruma hacet yok sanırım.

Şimdi forum yönetimine sesleneyim: Arkadaşlar, kardeşler, Romalılar! Bugün Ünalanda sokağa kedi evi koyanlara yapılan o saldırı da, o kargo şirketinde müşteriye yapılan saldırı da, saldırıların gerçekleştiği mekânlarda değilse de başka mekânlarda tepkisiz kalmadı. Ülkemin insanları hâlâ bu haksızlıklar ve adaletsizlikler, linç ve şiddete direnebilecek güç ve umudu kaybetmiş değil. Hiçbir mahalle bir grubun, hiçbir hizmet birkaç çalışanın keyfi tahakkümüne mecbur ve tabi kalmıyor. Yanlış yapılıyorsa, haksızlık yapılıyorsa, ayrımcılık yapılıyorsa, asarım keserim yakarım yıkarım kimse de bana hesap soramaz soranı da kovarım döverim linç ederim deniyorsa, inanın, hiç şüpheniz olmasın, bu bir şekilde tepkiyle karşılanıyor, buna direnen, bununla mücadele eden, bir araya gelip karşı koyan insanlar çıkıyor.

Bisikleti ait olduğu kültürün çoğulculuğundan ve özgürlükçü, katılımcı tabiatından koparıp, sadece teknolojisine ve yarış sporuna indirgeyen bir anlayışla bisiklet forumu yönetmek son derece dar bir zihniyettir. Defalarca anlattık, bisiklet fiyatları dövizle, döviz ekonomiyle, ekonomi siyaset ile ilgilidir ve bunlar bir zincir hâlinde konuşulmadan tartışma tamamlanmaz, meselenin niyesi niçini anlaşılmaz. Ben burada görüşlerimi -TC kanunlarına ters düşmeden ve iletişim adabına uyarak- ifade özgürlüğüne sahip olamıyorsam, mesajlarım ve başlıklara erişimim sorgusuz sualsiz engelleniyorsa, benden hazzetmeyenlerin bile yazdıklarına erişme hakkım elimden alınıyorsa, bu anlayıştan demokrasi ve özgürlük çıkmaz. Bunun adı tahakkümdür, irrasyonel otoritedir, militarist yönetimdir. Burada susturduğunuz insanların size direnme, sizi eleştirme hakları ilelebet ortadan kalktı sanmayın. Tıpkı o mahalledeki ya da kargo şirketindeki mağdurlar gibi, burada mağdur ettiğiniz ya da edeceğiniz insanlar da size tepki vermek, yaptıklarınızın adaletsizliğini ifşa etmek için başka mecralarda o ifade özgürlüklerini kullanacaklardır. Sanmayın ki biz yaparız ederiz burası bizim mekânımız beğenmeyen çeker gider çok konuşanı da biz yollarız! İşlerin her zaman böyle yürümediğini siz de bilirsiniz, biz de.

Ben herkes gibi seleye oturup pedal çevirdim ve bu toplanma yerine geldim, ortama katılarak iletişim kurmaya, tanışıp konuşmaya başladım. Bisikletlilerin olduğu ortamlarda, benim anladığım şekliyle, kimsenin kimseye tahakküm kurma hakkı olamaz. Dernek yöneticileri, gezi turlarının rehberleri, sürüş ekibinin reisi yancısı artçısı, hiçbiri kendini arkadaşlarından üstün görmez, onların varlığını keyfince şekillendirip, iletişimlerine müdahale etmez. Ben de bu foruma bu anlayışla geldim, ama karşılaştığım manzara beni yoruyor, boğuyor, canımı sıkıyor, huzursuz ediyor ve direnmeye, itiraz etmeye, isyan etmeye, karşı koymaya zorluyor. Birilerinin bana "siyaset konuşacaklar başka kapıya" demesiyle sinecek pısacak yıkılacak gidecek biri değilim, eskilerin sözüyle üslub-ı beyan ayniyle insandır, kem söz sahibine aittir, muhatap almaz devam ederim, türküsü de vardır, cahillen sohbeti keserim, çünkü ne desem sakil düşerim, irtifa kaybederim.

Tebessümle bitireyim: Gelin bu yanlışlardan geri dönün, yapmayın etmeyin ne siz üzülün ne de biz :)

@mehmet.ali hocam ben de beğeniyorum aslında forumdaki disiplini. Bisiklet forum gerçekten iyi bir forum. Diğer forumlara baktığın zaman böylesine sıkı bir denetim göremiyorum. Ancak bizim yaptığımız siyaset değil. Görülerimizi, fikirlerimizi bildiriyoruz, paylaşıyoruz.Yani bazı mesajlar gönderme içeriyor olabilir sadece. Ama ileri düzey siyasi amaçlı yazılan mesajlar ve açılan konuların acilen imhası gerekmektedir tabi ki.

@Kudret Kurtcebe

Daha önceleri çok denedik ortak paydada buluşmayı fakat dönüp dolaşıp aynı noktaya gelince ortak payda şu oldu"seni severim ama bırak nefrete dönmesin bu sevgi git yoluna" :)

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri