Evet aynen söylediğin gibi, eğer kadans sensörün yoksa hızını GPS ile ölçüyor ancak 25 ile 26 gibi o an bazı yerlerde küçük farklar görünüyor gibi oluyor ancak totalde sapma daha fazla. Hız takıntısı değilde, daha doğru ve net performans metrik ölçümleri demek daha doğru değil mi. Genelde kullanım sebebimiz hız takıntısı değil elbette. Teşbih yapmış olduğunu düşünüyorum. Ona hız takıntısı dersek hepimiz olayı çok dar çerçevede değerlendirmiş oluruz. Hız sadece bir kısmı sende biliyorsun kullanıyormuşsun zaten. Kendi PR ve segmentteki daha önceki hızın ile bu seferki hızın arasında olumlu olumsuz değişim farkları, yüklediğin antrenman programına göre sürüş, VO2 durumun, yokuş çıkarken ki değişim farkları, yükseklik kazanımları gibi performansları yarışmıyor olsan bile ölçme ihtiyacı duyabiliyorsun veya ölçüyor olman hoşuna gidiyor. Motive oluyorsun bisikleti alıp bir kenara atmadan ilerlemeni gördüğün için sürekli devam etme isteği duyuyorsun. Bir şekilde sana motivatör görevi görüyor. Hatta daha önceki durumuna göre daha iyi bir performans sergilersen ekranda havai fişekler, tebrikler neler neler çıkıyor. Zaten bu ve benzeri sebeplere Garmin edge alıyorsun. Zone bölgelerindeki durumun, power, kadans ve hız gibi bazı metrikleri ölçmeyeceksen Garmin Edge'de almanın anlamı kalmıyor telefondan strava'yı açıp bakıyorsun yoluna.
orjinal kadans sensörüne 1200 vermeye gerek yok başka marka alırım bakarım yoluma demişsinya. Aynısını hız sensörü içinde düşünebilirsin. Dolayısıyla o kadar para vermeye gerek kalmaz hız metriklerini de net ölçersin. Çünkü bazı köprü altı, alt geçit, ağaçlı yerlerde kopmalar olduğu için sürüşün sonunda hız metriğin yanlış hesaplanacak. Bizim burada askeriye var, onun oradan doğru geçerken epeyce bir kopuyor. Sinyal bozucu mu koymuşlar nedir anlamadım ama hız sensörü sayesinde veriler net oluyor.
Daha önce başka çeşit gps kullanmadım edge 830 haricinde. Benim edindiğim tecrübeye göre hız sensörü olmadan hızını uydudan alıp ölçüyor. Kadans sensörü mutlaka olması gerek olmadığı taktirde kadansı ölçemezsin. Amazon dan 250 TL ye kadans sensörü almıştım onu bağladım edge 830 gayet iş görüyor, gidipte garminin kendi orijinal kadans sensörüne 1200 TL küsür vermeye gerek yok.
Hız sensörü bana göre illa şart olması gereken bir şey değil eğer çok ince hız ayrıntısı takıntın yok ise veya yarışçı değil isen. 3 Aşağı 5 yukarı hemen hemen ortalama yakın sonuçlar veriyor sonuçta, arada taş çatlasın 26 ile gidiyorsan 25 olarak gösteriyor uydudan alınca hızı.
Hız sensörü hızı ölçüyor ancak uyduğu kapatınca geçtiğin güzergahı hesaplayamayacak. Geçtiğin güzergah ile hız sensöründen gelen veri birleşiyor. GPS kapanınca konum ve rota bilgisi olmaz. Zaten hız sensörü devredeyken kendi gps hızı anlık olarak devre dışı, benim garmin fenix kol saatinde nabız sensörü devredeyken de bilekten nabız ölçümünü devre dışı bırakıyor. Hem bu şekilde pilini daha verimli ve optimize kullanıyor. Triathlon için, koşuda, yüzmede, bisiklette Garmin fenix kol saati bu şekilde. Zaten bisiklet dışında diğer sporları da yapıyorsan Garmin fenix kol saati almak daha verimli ben şuan öyle kullanıyorum on numara oluyor.
Uyduyu kapatınca nasıl anlayacaksınız ki?
Kesinlikle katılıyorum. Denizaltı, F16 uçak, helikopter, Tekne, Gemi, Yatlara bile cihazı Garmin üretiyor. Düzenli güncelleme yapmak lazım. Ben şimdiye kadar hiçbir şekilde yazılım ile ilgili sıkıntı yaşamadım.
Dünyanın en iyi outdoor cihazlarına en iyi yazılımları yapan bir firmaya!?