Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Gaza geldim niyetlendim uzun tura çıkmaya ama çekincelerim var

Merhaba arkadaşlar nasıl bir sonuç verir yada vermiştir bilemem fakat eğirdir bisiklet festivalinde triban 520'de 700*28 lastik gördüm ve 3 günlük turu sanırım problemsiz tamamladı.
Yani eğer 28 takma şansınız varsa bunu deneyin derim. Çünkü 25 çok verimli olmayacaktır özellikle bozuk yollarda toplamda 100kg'nin üzerine yükle.
Bence iyi bir bisikletçi, deneyerek olabilen lastiği almanıza müsade eder.
Şahsen tur için 700*28'in olma ihtimalini zorlardım.
 
Scudo
bende buradan öğrendiğim bir sistemle 13c etroya max 28 olacağını ama sınırı zorlamamak gerektiği hesabına varmıştım o yüzden 25c lastik alıp düz yoları tercih etmeyi düşünüyorum bu arada maratonplus dan vaz geçtim ağırlığı sebebiyle (link) bu lastiğin 25c olanını düşünüyorum kullananlardan fikir beklerim
 
Merhabalar konuyu baştan sona okudum turlarla ilgili tecrübelerimi paylaşayım.

Öncelikle sadece otomobil yollarında gideceğim diye düşünmeyin kesinlikle. İlk söylediğiniz 1000km lik turlar için söylüyorum özellikle. Amacınız sadece yolda pedal çevirmek ya da gittiğiniz yerleri arabayla geçer gibi görmekse tabi ki olabilir. Ama amacınız gerçekten gezmek görmek ise karşınıza düzgün asfalt,bozuk asfalt, stabilize yol, toprak yol hatta taşlı topraklı yollar bile çıkacaktır. Sonuçta bilmediğiniz bir yerde karşınıza hangi yolun çıkacağını bilemezsiniz. Ayrıca Triban 520 ile de düzgün toprak yollarda dahi gidebilirsiniz. Yol çok bozuksa da yürürsünüz sorun değil. Ama sadece asfaltta gideceğim diyip yüzlerce güzelliği kaçırmamanızı öneririm. Asıl tur yollar daralıp, bozulunca başlar. :)

Sele seçimi olarak bütçenize uygun hoşunuza giden bir seleyi alın farketmez. Benim önerim ise seleyi son anda almayın. Alıp üstüne bir süre binmiş olun turdan önce. Eğer bir sorun yaşarsanız önceden ortaya çıksın ki çözüm üretebilin.

Günlük yol alma olarak genel görüş olarak boşken gidebildiğiniz mesafenin yarısını 20kg yükle rahatça gidebilirsiniz şeklinde. Yani şu an 50-60 km gidebiliyorsanız rahatça yükünüze de bağlı olarak günlük yol miktarınızı 30-40 km gibi belirleyin. Tabi yükünüz azsa daha fazla olabilir ama asla sınırlarınızı günlük miktar olarak belirlemeyin. Demek istediğim 100km gidebilecek gücünüz varsa bile 80km gidin çünkü ne zaman bir aksilik çıkacağını, yanlış yola sapacağınızı, çadır kuracak yer bulamayıp 20km daha sürmek zorunda kalacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle bir güvenlik payı olarak gücünüzü saklamış olun.

Yukarıdaki mesajlarda bir arkadaşımız sadece çadır, tulum ve kıyafet alıp çıkacağım demiş. Tabi ki yemek malzemesi taşımadan hatta çadır bile taşımadan tur yapmak mümkün. Dışarıda yiyip konaklamak bir seçenektir ve tamamen bütçeye bağlıdır. Ama ağırlığı tutan tek şey mutfak malzemesi değil. Emin olun onlar olmadan bile en az 5 kg ıvır zıvır (bisiklet malzemeleri,elektronik ekipmanlar,ilk yardım...) taşımanız gerekir. Ki daha su var taşınacak. Bu ve buna benzer tur listeleri internette oldukça bol var. Muhakkak inceleyin. Bence kendi turumda bu listelerden görüp yanıma aldığım mandalların ne kadar çok işe yaradığını görünce şaşırmıştım açıkçası. Yani alınacak eşya çok sadece uyku tulumu mat kıyafet ile uzun tur mümkün değil.

Yine yukarıdaki maddeye ek olarak ağırlığı çok fazla hesaplamayın. Bu dediğim umarım polemik yaratmaz ama gerçek turcu ağırlık hesabı yapmaz. Yani tabi ki 40kg yüklenin demiyorum. Ama 1-2 kg için işinize yarayabilecek malzemeleri ya da kişisel bakımınızı ya da taşıyacağınız fazladan 2lt suyu almamazlık yapmayın. Emin olun o 1-2 kg pedal çevirirken çok farketmez ama yanınıza aldığın fazladan suyun ya da başka bir malzeminin ne kadar işinize yarayabileceği hayal bile edemezsiniz. Hele hele 1-2 kg için yüzlerce lira fazla verip daha hafif çadır alayım daha hafif tencere tava alayıma hiç girmeyin boşu boşuna bütçenizi de zorlamayın.

Su konusunda çöl ikliminde değiliz haklısınız. Çok fazla abartmaya lüzum yok. Ama mevsimi gideceğiniz rotayı kendi sınırlarınız iyi hesap edin. Yani çok terleyen bir insan yazın ortasında 2000m tırmanış yapacaksa çok ciddi su alması lazım. Yoldaki hiçbir çeşmeye, navigasyonda gözüken markete.. güvenmeyin. Çeşmeler kurumuş, marketler kapanmış olabilir. Ama bu dediğim şehir merkezlerinden uzakta durumlarda. Eğer merkezlere yakınsanız tabi ki sorun olmaz.

Tuvalet konusunda doğa her zaman bize yardımcıdır. :) İnsanlıktan uzaksanız dediğim gibi doğa. Yakınsanız da muhakkak bir benzinlik ya da cami bulursunuz. Hijyen için de kolonya, tuvalet kağıdı,sabun yeterli olur. Yalnız ıslak mendillerin çoğu alkolsüz oluyor. O nedenle gerçek anlamda ufak bir kolonya her türlü temizlik için gereklidir.

Çadırda uyuma konusunda ise hiç endişelenmeyin. O yorgunlukla öyle güzel uyunuyor ki. :) Hele birkaç gün sonra öyle alışırsınız ki yatağınızdan farkı kalmaz. :)

Yokuş konusunda ise kısa rotalarda az eğimli yollar bulabilirsiniz ama uzun turlarda karşınıza muhakkak ciddi yokuşlar çıkacaktır. Öyle az eğimli rotalar hayal etmeyin.Turu o yokuşta bırakacak haliniz olmadığına göre yokuş çıkmaya çalışmanızı öneririm. Unutmayın turda önemli olan hızlı çıkmak değil sadece çıkmaktır. Gerekirse 3 km hızla çıkın ama çıkın. Bunun içinde uzun yokuşlarda antreman yapın ve yorulup bitsenizde yokuşları bitirmeyi öğrenin. Çünkü yokuş çıkmak fiziksel yorgunluk dışında çok ciddi psikolojik yorgunlukta yapar. Yokuşta ölüp bitersiniz ama zirveye varınca bir anda geçer ilginçtir. :)

Gelelim en önemli maddeme. Aslında çok önemli gibi gözükmemekle birlikte son turumda ne kadar önemli olduğunu anladığım bir olay köpekler. Son turumda İzmir'den Aydın üzerinden Nazilli'ye gittim. Daha sonra da Nazilli'den Tire-Ödemiş yolundan İzmir'e döndüm. Yolda kaç kez köpeklerin beni kovaladığını emin olun sayamadım. Turum sabah erken ve akşam geç saatleri de içerdi. Ayrıca Tire-Ödemiş yolu üzerinde büyükbaş hayvancılık çok yaygın ve istisnasız her evin, tarlanın, sürünün başında en az 1 köpek var. Ve hepside size koşuyorlar. Ben hepsinde istisnasız durup sakince yürüdüm. Başıma da bir şey gelmedi. Ama yarım metre ötenizde dişlerini gösterip hırlayan iki üç köpekle sakince yürümek, bunu bıkmadan tekrarlamak oldukça önemli. Hatta bir tanesi arka heybeme dişlerini geçirip bisikletimi çekti diş izleri hala durur. :) İki tanesi köyün çıkışında önümü kesti. Yanıma aldığım sandviçin yarısını onlara atıp güzel bir anlaşmaya vararak ancak geçebildim. Bir kangalın uzaklaşması için 5-10dk bekledim... Maceralar çok ama köpekten korkan birine uygun mu onu bilemiyorum :) Kısacası köpekten korkuyorsanız ya da ilk köpekte kaçmak için pedallara abanacaksanız bu işi unutun. Çünkü kesinlikle bir yerlerde bunu yaşarsınız. Çözüm de basit durup bisiklet köpekle aranızda yürüyün ve alanlarından çıkın.

Yine sorularınız olursa seve seve cevaplarım.

İyi günler...
 
  • Beğen
Tepkiler: salih.polat
@ventiol gerçekten çok güzel bir yazı olmuş öncelikle çok teşekkür ederim çok faydasını göreceğimden eminim. köpekler konusu aslında aklıma geliyor dediğinizi daha öncede duymuştum köpekle arana bisikleti al mevzusunu ancak karşıdan yada tam arkandan koşarak gelirse bunu nasıl yapacağız ? bu sağda solda satılan köpek kovucu sesler çıkardığını söyleyen aletler ne kadar işe yarar acaba bir tane onlardan mı alsam ? birde sizede sorayım lastik meselesini malum bütçe ayırıp para harcayacağım ama lastik konusu hala kafamda bir detay. 700x25 almak planım var çünkü jantıma en fazla 28c olabiliyor ve sınırı zorlamak istemiyorum maraton plus düşünüyordum zırhı iyi olsa da lastik olarak ağır bu yüzden (link) linkindeki lastiği şimdilik düşünüyorum hafifliği ve yanlış hatırlamıyorsam 300 tpi olması ilede zor patlayacağı kanısındanyım siz ne dersiniz bu konuda ? ve son olarak çadırı ıssız bir yere kurmak durumunuz olduğunda yabani hayvanlar ne kadar ilgili fazla yaklaşıp tedirgin ediyorlarmı sizi ?
 
@salih.polat Köpekler konusunda o kadar teferruatlı düşünmeyin. Amaçları size saldırmak olmadığı için öyle bisikletin arkasından önünden dolaşayım diye bir amaçları olmuyor. Bazen arkadan ya da ön taraftan gelirlerse bisikleti azcık o tarafa kaydırır yani aranızda tutmaya devam edersiniz olur. O düdükleri ben denemedim ama genel olarak işe yaramıyor deniyor. Ayrıca para vermeye de gerek yok sonuçta soğukkanlılıkla yürümek bedava. :)

Lastik meselesinde yol bisikleti lastikleri konusunda tecrübem olmadığı için 25 ile 28 ne kadar farkeder bilemiyorum. Ama önceki söylediklerime de istinaden ben sizin yerinizde olsam ağırlık düşünmez zırhlı bir lastik tercih ederdim muhakkak.

Çadır yeri konusunda ise genellikle deniz kenarında kurduğumuz için hayvan sorunumuz olmadı bir tek domuzlar gelmiş biraz yakına ama onu da farketmedik bile. Bu konuda ormanlık alandaysanız önceden dendiği gibi yemek yaparken yerken çöplerini atarken çadırdan uzakta durun. Yani yakınınızda gıda olmasın yeterli olacaktır.
 
@ventiol hazır sizi bulmuşken bir soru daha sorayım bari :ssrtcbya: rota çizerken neyden faydalanmalı google haritalardanmı yoksa bölgesel bir yolharitasımı almalı yani asıl sorum şu ben bir şehre gitmek için rota çiziyorum ancak bu otoyollar oluyor e böyle oluncada sürekli arabalarla ne kadar keyif verici olur bilmiyorum yani diğer yollardan çizeyim desem bu seferde yol nasıl stabilizemi çamurmu toprakmı asfalt mı nasıl ayır edeceğimi bilmyorum bunun için bir öneriniz var mı ?:islik:
 
  • Beğen
Tepkiler: bysutcu
@salih.polat Bu konuda iki üç yöntem var benim kullandığım.

Birincisi strava internet sitesi üzerinden rota yarat şeklinde girip gideceğiniz yerleri seçip rota oluşturabilirsiniz.Yukaridan minimum elevation ya da popular route seçip farklı rota seçeneklerini inceleyebilirsiniz.Daha iyisi ayar kısmından global heat map i açıp diğer bisikletçilerin yoğun kullandığı alanları bile görebilirsiniz.Bu sayede sadece yol değil karşıya yoldan mı yoksa vapurla mı geçmek daha mantıklı o bile anlaşılabiliyor.Ve alt kısımdan yükseklik düzeyleri de incelenebiliyor.Gerçek değerlerden ufak sapmaları var yükseklikleri ama iş görür.Bu yöntem oldukça pratik ama strava haritası Google map kadar kapsamlı değil. Eğer siz daha ufak yollara girecek, gideceğiniz yer merkezi değilse ikinci seçeneklere geçiyoruz.

Google map tan araba için standart rotanizi çıkarıp ayarlardan ücretli yolları kullanma yı seçerseniz size uygun rotayı gösterecektir.Uydu görüntülerinden de asfalt mı toprak mı kabaca fikir sahibi olabilirsiniz.Ayrıca arabanın gireceği her yola bisiklet de girebileceği için yol hakkında endiseniz olmaz. Bunun dışında yaya yolunu seçip gözle bile zor bulunabilen helal olsun Google a dedirten patikaları dahi görüp rota çizebilirsiniz.Ama buna dikkat bisikletle geçemeyeceğiniz bir yol çıkıp tüm rotayı mahvetme riski oldukça yüksek.Ayrica eğimleri goremememiz bu yöntemlerin eksi yönü.

Üçüncü en uğraştırıcı ve en garanti kullandığım yöntem Google Earth. Bilgisayarınıza indirdikten sonra rotanizi çizip yükseklik profili çıkararak ve görüntüye yaklaşarak hayal ettiğiniz tüm bilgiye ulaşabilirsiniz.
Gideceğiniz noktaların 3D ya da normal fotoğraflarına bakabilir, yuksekliklerini ortalama maksimum minimum olarak inceleyebilir yol asfalt mı toprak mı öğrenebilirsiniz.Bunun için internette araştırırsanız Google Earth un nasıl kullanılacağıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tabi ki bunlar benim kullandığım yöntemler.Farkli rota uygulamaları da var.Ama özellikle Google Earth u denemenizi öneririm.Yeterince ogrenirseniz Mars için bile rota çıkarabilirsiniz.:)

İmlalar için üzgünüm,İyi günler...
 
benimde aklıma güzel bir tur var ancak yaştan ziyade ben daha çok otel/motel/pansiyon konaklamalı bir tur düşünüyorum. Hem daha konforlu olur hemde sağımız solumuz tutulmaz diye düşünüyorum. Özellikle de geç sonbahar yada erken ilkbahar da bir akdeniz turu var kafamda yada yaz içanadolu katılacak arkadaşlar ile güzel bir tur organize etmeyi isterim açıkçası
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
@ventiol yine güzel bir yazıdan sonra kimse imla kurallarını takmaz (yani en azından ben takmam):ssrtcbya: stravada rotalar bana pek uygun değil gibi zira yaşadağım yer çok fazla bisikletcinin bulunduğu bir yer değil gerçi karadeniz turu yaparsam orayı çok fazla bisikletci gezmişdir o yüzden yardımcı olabilir ama yine düşündürücü çünkü gezen bisikletciler muhtemelen 35c lastikle gezmişdir ben ise şimdiki jantlarıma 25c olduğu için o lastikle aynı yolları gitmek sıkıntı oluşturabilir o_O google earth çok mantıklı geldi indirip onu bir deneyeyim :harika: çok oluyorum ama bir soru daha sorayım çamurluk şartmı sizce eğer şartsa önerebileceğiniz bir çamurluk varmı bisikltimede uygun olabilecek ? çanta olarak da türkiyede uygun fiyata satılan sem çanta (link) modelini almayı düşünüyorum kullanan varsa bu çanta hakkında yorum beklerim.

@BerkEvren siteyi bir iki kurcaladımda tam çözemedim asfalt yada toprak yolmu bu sitedende görebiliyormuyuz eğimini de ?

@iksis yani oda bir seçenek çadıra ve eşyaya vereceğin parayla oteli seçmek ama tur rotanı ona göre seçmek lazım birde ben biraz zahmetsiz rahmet olmaz sözü üzere zahmetinin rahmetini tadmakta istiyorum :D
 
@salih.polat Eğim için en kullanışlı bulduğum site oldu bu. Tüm turun eğim analizi, hatta tahmini hız değişimlerini ayarlayabiliyorsun. Hatta video olarak bile izletiyor hız kaybı yaşayacağın veya hızlanacağın yerleri.
Bu sitenin eğim/hız hesabı ile 1 haftalık turumuza fazladan 100 km, 3-4 köy ekledik mesela. Rampadan kazanacağımız vakitleri önceden görüp daha çok yer gördük yani. Ben gayet memnunum anlayacağın :)
 
  • Beğen
Tepkiler: bysutcu
@ventiol
Otobana bisikletin çıkması yasak hocam

"Ayrıcaarabanın gireceği her yola bisiklet de girebileceği içinyol hakkında endiseniz olmaz"
 
@salih.polat dostum, yaşım 23 olsaydı eğer senin dediğin gibi çadırda kalırdım ama yaş 37 olunca otel pansiyon vs arıyo insan :D
 
  • Beğen
Tepkiler: salih.polat
@salih.polat uyku tulumu
Mat
cadir
kamp ocagi
termos
ufak tencere
kasik bicak catal seti bir olan
kask
ic lastik ve dis lastik
Pompa
aydinlatma
kucuk boy balta
masa sandalye katlanir
yagmurluk
Konserveler eksik olursa arkadaslar tamamlasin
 
Bin bisikletine çık yola, ihtiyaç duyduğum bir şey olursa alırsın yoldan. Küçük bakım aletlerin, iç lastiğin, dış lastiğin, çadırın, matın ve küçük tencerenle ateş al yanına devam et gitsin. Her yerde her şey satılıyor, bu kadar kasmaya gerek yok bence, paran olsun yanında yeteri kadar, gerisi teferruat
 
@bsklt07
Uyku tulumu
Mat
Çadır
Kamp Ocağı
Termos
Mutfak seti (tencere tava kaşık-çatal-bıçak bulunduran çakı dahil)
kask
İç lastik ve dış lastik
Pompa
Aydınlatma
Küçuk boy balta
Masa sandalye katlanır
Yağmurluk
Çakı-biber gazı
Zincir anahtarı
Yedek vites fren teli
Çadırın altına branda
....
Daha da eklenir turun uzunluğuna gidilecek yere bağlı olarak
 
  • Beğen
Tepkiler: bsklt07
@iksis yaşınızda birşey yok:) Çadırı deneyin pişman olmazsınız özellikle Akdeniz turunda.

@salih.polat size ilk turunuz olması sebebiyle gün sonunda varacağınız yerleri önceden planlamanızı öneririm. Bu sizi oldukça rahatlatacaktır. Varış noktalarınızda alternatif konaklama yerlerini de tespit ederseniz bir sıkıntı yaşamazsınız. Ben öyle yapıyorum eğer çadır kuracak yer bulamazsam diye bir B planım oluyor. Ama son turda konaklamayı tamamen beleşe hallettik. Ana yol kenarında ıssız tarladan, çok sapa koylara kadar epey yer gördük.
 
Geri