30 yaşında işe bisikletle giderken çocukluk hayalleri canlandı ve o çocuğun peşinden Japonya'ya gitti. Çoğumuzun cesaret edemediği soruyu sorup "Neden olmasın?" dedi ve şu anda DÜNYA TURUNDA! Gerçekten tek bir hayatımız var ve hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız. Okuduğunuz her satırda bunu damarlarınızda hissedeceksiniz. Düşünün! En büyük hayaliniz neydi? Aklınıza geldiğinde "keşke" dememek için işte size canlı bir örnek, bir ilham kaynağı. Bisikleti ile dünya turu atan Türk Gezgin Gürkan GENÇ, Velespit.Net'e Fas Sahra Çölü'nden bir selam çakıp keyifli bir röportaja imza atıyor.
Gürkan Genç: Bir Hayalim vardı şimdi onu geçekleştiriyorum...
1- Çok uzun zamanı kapsayan turlarınızdan başlayacak olursak; kariyerinizden, işinizden, ailenizden uzaklaşıp bu yılları kapsayan turlara çıkmaya nasıl karar verdiniz?
Çok düşünüp karar verdiğim seyahatler olmadı çıktığım turlar. 30 yaşında iş yerine bisikletle gitmem çocukken kurduğum hayali hatırlamama sebep oldu. 15 senedir bisiklete binmeyen ben bir de bakmışım Japonya’ya bisikletimle gitmişim. Yoldayken, "dünya turunu da yapabilirim sadece imkanları yaratmam lazım" dedim. İlk turumdan sonra Türkiye’ye dönüp o imkanları yarattım. Şu anda dünya turundayım. Bir hayalim vardı şu an onu gerçekleştiriyor, yeni hayaller kurmaya devam ediyorum.
2- Bisikletçi / gezgin, bisiklet konusunda geçmişi çok çok eski olmayan birisi olarak. Çok uzun yıllarını bu spora vermiş ama attığınız adımların yarısını atamayan büyüklerimiz için ne düşünüyorsunuz? Eksiklikleri neler? Sizce nerde hata yaptılar?
İlerlediğim yolda kim ne hata yapmış veya neyi iyi yapmış diye mukayese etmiyorum. Var olanı, bir bisikletli yaşama gerek. Gerek Türkiye, gerekse Dünya için ben ne katabilirim diye pedallayan biriyim. Canı gönülden takip edip neler yaptığımı gören her bir bireyde bunu rahatlıkla anlayabilir
3- Yaptığınız şey bir çok kişinin gözünü korkutacak ve hayal bile edilemeyecek bir şey. Sizin ilham kaynağınız nedir?
Herhangi bir ilham kaynağım veya örnek aldığım bir kitap, dizi veya film yok. Tek bir yaşamım var. Dünya’ya faydam dokunsun istiyorum.
4- Özellikle uzun yol bisikletçiliğinin zorlukları hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
Sanırım Türkiye’de uzun yol bisikletçiliği konusunda en son bilgi alınacak adamlardan biri de benimdir. 100 kiloya yakın göbekli sadece patlak lastik tamiri yapabilen birinin Japonya’ya kadar gittiğini göz önünde bulundurursanız olayın pekte zor olmadığını anlamış oluruz. İnternet ortamında neler gerekli herkes bir çok siteden ulaşabilir. Bende yola nasıl çıktım neler yaptım hepsini web sitemde yazdım. Zamanı olan herkesin okumasını tavsiye ederim. Bir hedefiniz varsa istedikten sonra uzun yol bisikletçiside oluyorsunuz, gezginde, yazarda, fotoğrafçıda veya bir çok şey daha. Hepsi hayalinizi gerçekleştirme arzusuna bağlı. "Hadi Ben Gidiyorum Deyip." gittim...
5- Son turunuza çıkmadan önce yaptığınız ruhsal hazırlıklardan biraz bahsedebilir misiniz?
İşin aslı ruhsal bir hazırlık yapmadım. Güney Kore’de dünya turuna çıkıcağım dedim. Döndüğümde hayalimi paylaştım. Bir sene beş ay kadar uğraşıp imkanları yarattım. "Hadi ben gidiyorum deyip" gittim.
6- Son çıkacağınız ve yılları kapsayan turun sonunda profesyonel yaşamınızda nasıl bir yol izleyeceksiniz?
“Bisikletçi, gezgin, adam dünya turu yapıyor gelecekte ne yapacak hayatına yazık etti böyle hayat mı olur, çok riske girdi.” İnsanlar Bir noktaya kilitlenilmiş durumda. İletişim fakültesi mezunu olduğum herkes tarafından biliniyor. İnternet sayfası Aylık 400 bin sayfa gösterim sayısına erişti. 280 adet İngilizce, Türkçe makale, 60 kadar video , 10000 kare fotoğraf, bir çok yazısının seslendirmesi var. Online bir macera dergisi diyebilirsiniz. Dünya’nın dört bir tarafından okunuyor. O kadar çok emek var ki. Profesyonel is hayatı olarak bakın konuya hem dünyayı geziyorum hemde eğitimini aldığım işimi yapıyorum. Günlük yaşantımızda kazandığımız parayı, faturalara, ev kirasına yemeye icmeye benzin parasına kullanıyoruz. Eh bende hemen hemen aynı seyleri yapıp dünyayı geziyorum. Belki önümüzdeki senelerde yolda bir yerde de evlenirim kim bilir? Yani yaşam devam ediyor ister amatörce diyin ister profesyonelce.
7- Yurt içinde ve dışında çok fazla bisiklet ile gezdiğiniz için bir kıyaslama yapmak gerekirse ülkemizde bisikletçiliğin durumu nedir?
Türkiye’de bu yaz otuza yakın bisiklet festivali var. Bu olay bile Türkiye de bisiklet kullanımın ne boyuta geldiğini göstermekte. Bisiklet sporunun gelişmesini çok istiyorum. O kadar az takımımız varki. Sponsorluk konusunda çok büyük sıkıntılar çekildiğinin farkındayım. Umarım gelecek yıllarda bu sorunların üstesinden gelecek girişimlerde olur.
8- Verdiğiniz seminer, toplantı, organizasyon da binlerce kişiye ulaştınız bu faaliyetlerin sonucunda yeterli katılımı yada desteği görebildiniz mi? Gözlemlerinizi aktarabilir misiniz?
Yaptığım sunumların büyük bir çoğunluğu anaokulu - ilkokul - orta okullaraydı. Amacım gençlere bizlerin bir şeyleri başarabileceklerini gösterebilmek ve bisiklet kullanımına teşvik etmekti. Şuanda o çocukların hepsi takip etmekte ve çoğu ile iletişim halindeyim. Sunumlarda katılımcı sayısı benim için pek bir önem teşkil etmiyordu. 200 kişilik salonda 2 kişiye de sunum verdim. 500 kısılık salonda 10 kişiye de. Hayallerinizin peşinden gittiğinizde bir şeyleri başardığınızda hayatınızda ki gerçeklerin nasıl değiştiğini anlattım. Sunumu dinleyen her bir birey olayın yapılan seyahatten fazlasını içerdiğini görmüş ve dinlemişti.
9- İzmir’de yeni yeni yayılmaya başlayan bisiklet tutkusu konusunda neler düşünüyorsunuz?
Son 2 senedir yoldayım yeni bir birsiklet tutkusu olduğunu sanmıyorum İzmirlilerin. İzmir’de bisikletli yaşama destek verenler Türkiye’de bir çok ilkleri yapan insanlar. Çok güzel aktiviteler yapılıyor. Tüm dostlara selam gönderiyorum.
10- Bu kanaldan yerel yada genel yönetimlere bisiklet hakkında ülkemizde gerçekleştirilen projeler konusunda bir tavsiyeniz var mı?
Tavsilerimi gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip yerel veya genel yönetimler olursa mutlaka kendileri ile bilgilerimi paylaşırım.
11- Üniversitelerin bisiklet konusunda çekinik/geri kaldığını gözlemliyoruz bu konuda düşünceleriniz nelerdir.
Olay Üniversite yönetiminde değil öğrencide bitiyor. Türkiye’de verdiğim sunumlarda gençlere sorduğum ilk soru kaç kişi o gün okula bisikletle gelmiş olduğu ile alakalıydı. 1000 kişinin dinlemeye geldiği salonda bile 10 tane parmak zor kalkmıştı. Üniversitenin yarısı okula bisikletle gitse. Rektör; hayır kardeşim gelemezsiniz mi diyecek?
“Gürkan Genç Gezgin Bursu”
12- Biraz da “Gürkan Genç Gezgin Bursu”ndan bize bahsedebilirmisiniz?
“Gürkan Genç Gezgin Bursu” henüz emekleme aşamasında olan bir proje. 2013 yılında siteyi takip edip yolculuğuma destek olmak isteyen takipçilerimin bana gönderdikleri destek paralarını, Türkiye’yi projesi doğrultusunda gezmek isteyen bir Üniversiteli arkadaşımıza verdik. 28 proje gönderilmişti . 10 kişilk takım arkadaşlarım ki bu takım arkadaşları kimler sitemde yazmkta. Gönderilen projeler arasında oylama yaptılar ve bir arkadaşımız o bursu kazandı. Türkiye çevresinde 6 aylık bir seyahat yapıp masraflarını bu burs sayesinde karşılamıştım. Projenin kemikleşip oturması için 2015 yılını beklemek lazım. Fakat 2014 yılında bu bursun yapısını biraz değiştirip. Sadece okuyuculardan değil sponsorlardan da destek alıp pojeyi biraz daha büyüttüm. Nisan ayı içinde internet sayfamda detayları yer alacak.
13- Son olarak eklemek istediğiniz, bisiklet tutkunlarına aktarmak istediğiniz bir konu var mı?
30 yaşında, kurduğum bir hayali gerçekleştirmek için yola çıkan ve sonrasında yeni hayaller ve hedefler ekleyen bunları yaparkende var olan sistemi kullanmaya gayret gösteren biriyim. Projemin adı GELECEK İÇİN PEDALLA. “Yahu projemin adı da olsun, şık olsu, zengin göstersin” diye bu adı seçmedim. Bir şeyleri değiştirmeye çalışıyor ve çabalıyorum. Hayallerini gerçekleştirebilen insanlar geleceğe yön verirler. O adımları atın ve asla vazgeçmeyin.
Gürkan Genc röportajımızı burada sonlandırıyoruz. Sorularımıza sabırla cevap vererek bu röportajı size ulaştırmamıza yardımcı olduğu için Kendisine Velespit.Net ekibi olarak çok teşekkür ederiz. Pedalına kuvvet. Kendisini takip etmek isteyen okuyucularımız için. Gürkan Genç'in web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: (link)
Çok keyifli bir röportaj yaptık kendisiyle. Kendisine teşekkür ederiz. Kahvenizi yudumlarken okuyabileceğiniz keyifli bir röportaj oldu. Şöyle biraz alıntı yapacak olursak 30 yaşında işe bisikletle giderken çocukluk hayalleri canlandı ve o çocuğun peşinden Japonya'ya gitti. Çoğumuzun cesaret edemediği soruyu sorup "Neden olmasın?" dedi ve şu anda DÜNYA TURUNDA! Gerçekten tek bir hayatımız var ve hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız. Okuduğunuz her satırda bunu damarlarınızda hissedeceksiniz. Düşünün! En büyük hayaliniz neydi? Aklınıza geldiğinde "keşke" dememek için işte size canlı bir örnek, bir ilham kaynağı... Bisikleti ile dünya turu atan Türk Gezgin Gürkan GENÇ, Velespit.Net'e Fas Sahra Çölü'nden bir selam çakıp keyifli bir röportaja imza atıyor.