Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Herkes dağ bisikleti alıyor ama nerede kullanıyor?

@Soner Kanar

Şehir bisikleti ile şehir dışına çıkabilirsiniz. Şehir bisikleti ile her yere gidersiniz. Sadece dağların tepesinden patikalardan inmeniz konforsuz olur. Aynen dağ bisikleti ile şehirde gezmek gibi. Forumda bu konuda çok başlık var. Biraz o başlıklara göz gezdirin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tuncay Üner
Scudo
@Soner Kanar

soner aslına bakarsan cyclo croslar o kadar pahalı değil 1250 yuro 2800 liraya gelmekte tabi olmayana çok para gibi gelebilir 2008 de bu bisiklete 2530 yuro saydım pazarlıkla 200 lira indirince 4300 liraya geldi evet karbonlar pahalı ,marka adı olunca scott scale olunca fiat patladı..şimdi bakıyorumda scott fiatları hiç öyle uçmuyor, 1250 yuroya gayet iyi durumda sayko scottlar var bu piyasayı salcano değiştirdi keşke salcano 2008 de atak yapsa idi buradaki scottlar bu günki fiatlarına çekilirdi bizimki de şans işte neyse soner parası olan alsın yani 4 bisiklet ama yeterki hakkını versin mtb ile dağda yol ile asfaltta ve cyclo cross ile hem stabilizede hem asfaltta ,,,yalnız ,fıtık önemli bu durum sele üstünde zorlamaya gelmez...dikkat etmekte fayda var ameliyat olan bi arkadaşım var doktor artık eskisi gibi süratli bisiklet kullanamayacağını ve rampaları artık almasında sakınca olabileceğini kendisine söyledi ,ama bunun nedeni arkadaşımızın kendisini ilerlemiş yaşına rağmen zorlaması aynı hataya düşmemek için bu olaylar benim kulağıma her zaman küpe olmakta insan sele üstünde performans yapacak ise bunun bilincinde olacak neyse konu dışına taşmayalım..
 
Abi haklısın tek yol Cyclo Cross bu Türkiyenin gerçegi bende zaten 2 sene sonra falan bisikleti degiştirecem..Düşünecegim bisiklet Cyclo Cross olacak o zamana kadarda Boyun ve bel kaslarımın iyice kuvvetlenip Ön amortisöre gerek kalmayacagını medet umuyorum........
 
ben daha önce afyonda oturuyordum, okula gidip geldiğim 15 dakikalık yol bile aratmıyordu bana mtb parkurunu. Ülkemizde malasef ki yollar bozuk, ve bilinçsizce alıp kullanıyor bisikletini çoğu insan.
 
  • Beğen
Tepkiler: Caner B.
ben Antakya'dayım. ilk amacım yol bisikleti almaktı ama burasının yollarını gördükten sonra MTB aldım. eğer Paris gibi bir yere taşınırsam yol bisikleti alabilirim.
 
Herkesin bu konuda bir fikri vardır mutlaka ama işin özünde bir hobi ve yapılan hobiden zevk alma konusu yatıyor bence. kullanıcı bindiği bisikletten zevk aldığı sürece isterse DH bisikletle de sahilde tur atar... Bu sadece kişinin kendi tercihini ilgilendirir. bisiklet binmek bisiklet severler için bir keyifse olay bence bu keyfi paylaşmaya dayalıdır... Şehir içinde SUV kullanılmaz diye bir şey yok ki firmalar bol miktarda SUV üretiyorlar... kişisel olarak şehir veya yol bisikletlerinin geometrilerini beğenmiyorum... ekonomim müsade ettiğinde ilk işim gidip bir 29" dağ bisikleti almak olacak. şehir için Schwalbe Super Moto lastiklerinden bulabilirsem yedek onları kullanırım...
 
ben asfalt'ta bisiklet sürmeyi pek terciz etmem ama zaman,zaman mecburen asfalta çıkmak zorunda kalıyorum geçen ay başıma gelen bir olay; Asfat'ta yol alırken yoldaki büyük bir kavisi fark edemedim ve kavise girmemle arka jant'ın yerinden çıkması bir oldu tabi sonuç yerde 10metre kadar sürüklendim İstanbul yollarında öyle kavisler varki pedal vuruyor
 
Yüklediğiniz videoki bisiklet Downhill bisikleti ve bildiğim kadarıyla Türkiye'de Downhill parkuru yok ; fakat Kocaeli'de Sabit Kadrolu MTBler ile antreman yaptığımız bir parkur var (Gaziler Dağı). Ve MTB yarışlarının düzenlendiği parkurlar var (Örnek: Ümraniye İzvi Kampı). Bildiklerim bu kadar
 
MTB alırsın çamurda gidersin, bozuk yolda gidersin, kara girersin, mıcırda gidersin, kaldırımdan atlarsın, merdivenlerden inersin ; ince lastik takarsın asfaltta rahatça gidersin, tura çıkarsın. MTB de opsiyonların çok ancak yol bisikleti bu kadar çok seçenek sunuyor mu?
 
  • Beğen
Tepkiler: Caner B. ve tt2000
@Eray Geçay

Öncelikle mesele yol bisikleti değil bunun altını çizmek lazım. Gereksiz yere MTB kullanımı. Daha doğrusu bilinçsizlik diyelim.

He yol bisikleti ne sunuyor? Bunu anca kullanınca öğrenebilirsin. Dağ bisikletine ince lastik takıp asfaltta 'rahatça' gitmek deyimini kullanmandan yola çıkarak yol bisikletinin senin için dramatik bir tecrübe olacağını söylemeliyim. :)
 
İş zevk ve ihtiyaç meselesi Bolu'nun yaylalarında ben yol bisikleti ile gezemem, ormanına yol bisikleti ile giremem . He büyük bir şehirde yaşasam, hep asfaltın üstünde olsam ve kaliteli asfaltta sürsem eyvallah bende yol bisikleti tercih ederim ancak işlevsellik 8 puansa konfor 5 puan benim için
 
Avrupa'daki şehir bisikleti (ya da yola göre) kullanımının, yıllardır var olan bisiklet kültürü ve diğer sebepler sonucunda olduğunu düşünüyorum.
Diğer sebepleri şöyle sıralayabilirim:

-Bizde genellikle görülen hobi/spor amacının yanında; bu işle alakalı alakasız kadın-erkek-zengin-fakir fark etmeksizin ulaşım için de kullanan büyük bir kitle var.
-Bunlara ek olarak sorumluluk ve altyapıları oturmuş vaziyette.
-Yoğun kullanıma örnek verilebilecek Hollanda, Almanya gibi ülkeler yükselti-eğim bakımından ülkemize göre nispeten daha elverişli.
-Bütün bunlara ekonomik refah düzeyi de eklenince her yol ve kullanım tarzı için uygun bisiklet alıp kullanmak gayet mümkün olabiliyor.
-Bu resme tek taraftan bakarak ülkemizde cahillikten kullanılmıyor'a getirmek bence çok da mantıklı değil. Böyle bilinçsizce alındığını varsaysak dahi; sürüleceği yolların, altyapının, coğrafyanın yanında her iki tarzda kullanıma elverişliliği sayesinde "mtb" ülkemiz için en uygun seçimlerden biri olacaktır (karma kullanım için).

Tüm yorumları okudum, eleştirilerde mtb alıp tekeri toprak yüzü görmeyenler kastediliyorsa bir nebze hak verebilirim ama yine de insanlar tercihleri üzerinden bu şekilde eleştirilmemeli. Zaten kullanım amacına uygun tercih yapmayan ya bilinçlenir ya da bir süre sonra bu sevdadan vazgeçer.

Bu arada imlasına takıldığım başlıkta sorulan "..Nerede kullanılıyor"a benim cevabım:

[video=youtube_share;9bEFVekK54A]http://youtu.be/9bEFVekK54A[/video]

Hiç bir iddiası olmayan bu videoyu deneme amaçlı çekmiştim yeri geldiği için yayınlıyorum (en az 720p izlenmesini öneririm).
Bursa'daki patikalar hakkında fikir verecektir. Yalnız patikalar bittikten sonra MTB ile asfaltta da ilerlemek zorunda kalıyorum, eleştirmeyin sonra beni de :D
 
Yorumların tamamını okuyamadım kusura bakmayın.Aynı şey yazılmış olabilir.

Yolları bozuk bir yerde yaşıyorsanız bisiklette amortisöre mecbur kalabilirsiniz.Ve amortisör genelde mtb'lerde var.Genelde bu ülkede yollar çok bozuk.

Benim denklemim böyle :)
 
Ben yol bisikletlerinin duruş pozisyonunu,şehir bisikletlerinin de tipini sevmiyorum:)Üstelik amaç hız yapmak değil pedal çevirmek ve efor harcamaksa,mtb en doğru seçim bana göre.Üstelik gerçekten de yollarımız mtb parkurlarını aratmıyor.Bol çukurlu,güzel manzaralı sahil şeritlerinde bisiklet kullanmak ve arada bir ormana(toza toprağa çamura) girmek de çok hoş.En iyi tercih cyclocross belki ama fiyat olarak da herkesin bütçesi bu bisikletlere yetmiyor malesef.
 
4x4 araç örneği en iyi örnek 4x4 süren herkes offroad`çı sanki . :)
 
bi noktada haklıyız gönül isterki hem yol hem dağ olarak 2 adet bisikletim olsun ancak ben 700 tl lik bisiklete bile parayı zor veriyorum. Çoğumuz hem yolda hemde dağda kullandığı için mecbur dağ bisikleti alıyor çünkü yol alsa dağa çıkamıyacak.
 
Dağ bisikelti almak için yapılan "şehirde kullanacam ama bazende köy ve dağ yollarına girecem" tanımı aslında cyclo cross bisiklet tanımına daha uygun. Bu tip insanlar cyclo cross bisiklet alsalar daha mutlu olacaklar.
 
Geri