samet akkaya
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 3.717
- İsim
- Samet Akkaya
- Başlangıç
- 2007—08
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Diğer
Oyuncu kulaklıkların hepsi çöptür o yüzden sesi zaten kötü olan bir kulaklığa amp dac almak saçnalık. Onun yerine kaliteli bir stüdyo kulaklık alman gerek gerçekten kaliteli bir ses almak istiyorsan.Merhaba. Çok değerli bilgiler paylaşılmış teşekkürler. Ben de şu aralar masaüstü bilgisayarımdaki ses kalitemi artırma arayışı içerisindeyim. Forumlarda araştırıyorum ama pek bilgi sahibi olmadığım için bir yere varamadım. Tavsiye ve önerileriniz olursa sevinirim.
Yeni bir amdli oyun sistemim var. Anakartın kendi ses birimi dışında ilave bir ses kartı kullanmıyorum. Anakartım orta sınıf sayılabilir. Kulaklığın Corsair hs80 kablosu ve USB bağlantılı yani 3,5 mm yok. İlk başta kasa içine bir ses kartı düşündüm ama harici ses aygıtlarının (DAC) kullanım genişliği daha fazla olduğundan vazgeçtim. Creative g6 yada fiiO k3 gibi cihazlara bakınca da onlar kulaklık bğlntısı sabit olarak 3,5mm Jack. Mevcut kulaklığım USB olduğu için bu kulaklığı kullanm şnsım yok mudur?
Bu konulara pek hakim değilim sçmaladıysam kusura bkmyın lütfen
Merhaba. Çok değerli bilgiler paylaşılmış teşekkürler. Ben de şu aralar masaüstü bilgisayarımdaki ses kalitemi artırma arayışı içerisindeyim. Forumlarda araştırıyorum ama pek bilgi sahibi olmadığım için bir yere varamadım. Tavsiye ve önerileriniz olursa sevinirim.
Yeni bir amdli oyun sistemim var. Anakartın kendi ses birimi dışında ilave bir ses kartı kullanmıyorum. Anakartım orta sınıf sayılabilir. Kulaklığın Corsair hs80 kablosu ve USB bağlantılı yani 3,5 mm yok. İlk başta kasa içine bir ses kartı düşündüm ama harici ses aygıtlarının (DAC) kullanım genişliği daha fazla olduğundan vazgeçtim. Creative g6 yada fiiO k3 gibi cihazlara bakınca da onlar kulaklık bğlntısı sabit olarak 3,5mm Jack. Mevcut kulaklığım USB olduğu için bu kulaklığı kullanm şnsım yok mudur?
Bu konulara pek hakim değilim sçmaladıysam kusura bkmyın lütfen
Oyuncu kulaklıları tamamen bir pazarlama stratejisidir. Şuana kadar çeşitli üst kalite oyuncu kulaklıkları kullandım ve hepsinin sesi gerçekten vasat idi. Oyuncu kulaklıklarında bulunan 7.1 tamamen sanal bir sürücü ile sağlanmaktadır, yani 7.1 sanal sürücü indirin ve istediğiniz her hangi bir kulaklığı bu sanal sürücü sayesinde 7.1 hale getirebilirsiniz. Oyuncu kulaklıklarını üretirken firmalar tamamen insanların gözünü boyamak için elinden geleni yaparlar bkz: rgb, mikrofon, 7.1 vb. Bu kadar parayı oyuncu kulaklığına harcayacağınıza orta seviye bir stüdyo kulaklığı alıp kaliteli bir ses elde edebilirsin. Amp dac kombosu almana da gerek kalmaz eğer düşük ohm isteyen bir stüdyo kulaklığı alırsan örnek m50x vb. Eğer gerçek 7.1 deneyimi elde etmek istersen ise ROG Theta 7.1 satın alabilirsin fakat tekrardan diyorum o kulaklığa o kadar para verileceğine kaliteli bir stüdyo kulaklığı alınabilir.Oyuncu kulaklığım çöp olmayabilir teknik detayına bakabildiniz mi? Mikrofon kalitesi iyi 7.1 desteği falan da var. Ses kalitesi olarak çöp de olabilir belki bilmiyorum ama yeni bir kulaklık için yatırım yapmaktansa öncelikle elimdekini değerlendirmek isterim. Mx50 ya da dt-770 fiyatı 6000 TL civarında ve ilave mikrofon da almak gerekecek.
Bende de var köşede yatıyor burn in yaptım kaldırdım arada aklıma gelince takılıyorum5 senedir m50x kullanıyorum Tidal varken deezer tercih etmek pek mantıklı değil. Eğer bir stüdyo referans kulaklığın mevcut ise .flac müzik dinlemeyi tercih edebilirsin.
Odyofil lere ruh hastası demeniz hiç hoş değil! o ayrımı duyamıyor oluşunuz ya hassas kulaklara sahip olmamanız yada duyma becerinizi geliştirmemeniz ile alakalıdır. Duyumunuza güveniyorsanız ve yüksek kaliteli kayıpsız müzikleri iyi bir kaynak, amfi, kulaklık yada hoparlör sistemiyle uzun süre dinlerseniz 44.1khz 320kbps ve 24 bit 192khz arasındaki farkı sizde duyabilirsiniz ve ruh hastası olmadığınıza inanabilirsiniz.."For all the discerning audiophiles of the world, Deezer’s HiFi playback is available on multiple devices, and it uses 16-bit FLAC encoding at 1,411Kbps. As previously mentioned, this is CD quality we’re talking about, which is going to sound pretty good through a pair of decent speakers or headphones."
Deezer Premium'da hi-fi olarak nitelenen kayıtlar 16-bit 44.1 kHz FLAC imiş; yani bildiğimiz CD kalitesinde. Eğer bunun üzerine çıkmak isteyen ve kendisini "odyofil" olarak nitelendiren ruh hastalarından biri iseniz, Hi-Res olarak adlandırılan 24-bit 192 kHz kayıtları deneyebilirsiniz.
Şunu da eklemeden geçmeyelim. (link)'ne göre, analog sesin sayısal olarak aslına uygun şekilde yeniden üretilmesi için saniyede 44000 defa örneklenmesi (sampling) yeterli olmakta. Bunun üzerindeki örnekleme oranlarını insan kulağı algılayamıyor zaten. Yani CD kalitesi, biz fanilerin hepsine yeter
Duyma eşiği her insan için aynı şekilde işlemiyor bu kimi insanın 50 yaşında olup estetik olmadan 30 yaşında görünmesiyle aynı durum reel yaş ile fizyolojik yaş farklı olabiliyor. Yaşım 45 olmasına rağmen 18.5khz i rahatlıkla duymaktayım. Bahsettiğiniz audiophile duyum testi yapan (link) gibi sitelerde hiç sektirmeden kayıpsız müizk ile kayıplı olanları rahatlıkla ayırt ediyorum. Odyofil seviyesinde duyum her insanın yapabileceği bir şey olmadığı için para harcama noktasında iş çılgınlık boyutuna gidebiliyor. Maalesef mlletçe garip yönümüz bizde olmayan bir yetenek yada şeye sahip olununca bu adam/kadın "hasta manyak" gibi lüzumsuz yakıştırmalar yapıyoruz... halbuki yurt dışında böyle insanlar oldu mu "vay be çok yetenekli bravo" gibi tepkiler veriliyor "ruh hastası" dendiğini ise hiç görüp duymadım...Zamanında aldığım Fiio BTR5, ATH-M40x ve ATH-M50x kulaklıklarım var. M40x i modifiye edip BTR5 e balanced bağladığım için "İnfected mushroom" dinlerken basların coştuğu bir yerde fazla güçten dolayı kulaklığın sağ sürücüsü uçtu. Kağıt üstündeki değerlere göre BTR5 in gücü M40X in altında olmasına rağmen oldu bu. O dönem dolar fırlamış fakat ürünlere pek yansımamıştı. Normal fiyatı 3000TL yi geçtiği halde 1750TL fiyatla bulunca hemen abisi M50X i almıştım. Sonra garantiden M40x in yanan sürücüsünü değiştirdiler. Şimdi fiyatlara baktım da şu an olsa bunları almam mümkün değil...
Kulaklık seçerken kişisel tercihleri göz önüne almak lazım diye düşünüyorum. Bir odyofilin bayıldığı kulaklığı sizin beğenmeme ihtimaliniz de var. Temiz ve güçlü bas sesleri sevdiğim için çok pahalı pek çok kulaklık benim için hiç olabilir mesela.
Bir de arka hacmi dışarıya açık olan kulaklıklar var. İddialı kulaklıkların çoğu bu şekilde. Bu tip kulaklıkların sahne derinliğinin çok daha iyi olduğu söylenir. Fakat dışarıya cayır cayır bağırdıkları için hiç bana göre değil.
Masa üstü hoparlör olarak Q Acoustics Q3020 modelini kullanıyorum. Yine zamanında yaptığım güzel bir yatırım, şimdi mümkün değil. Kaynak olarak sıradan anakartımın sıradan ses çıkışını kullanıyorum. Hatırı sayılır bir DAC içeren BTR5 İle anakart çıkışı arasında geçiş yaptığımda en ufak bir fark hissetmiyorum. Yani kaynak olarak anakartlardaki ses çipini hafife almayın. Kulaklık kullanıyorsanız o ayrı konu çünkü kulaklığı sürmek için ayrıca güç mevzusu önemli bir faktör.
Bu format ve kalite çılgınlığına aynı parçanın farklı format ve kalitede versiyonlarını dinletip hangisinin daha iyi olduğunu seçmenizi isteyerek adeta hodri meydan diyen bir sayfa vardı. Seçimi yaptıktan sonra hangisi hangi format gösteriyordu. Tabi ben dahil bir çok kişi sıradan bir formatı yüksek kalite formatlardan ayırt edemediğini görüp tokadı yiyordu. Tarayıcının favorilerine eklemiştim ama bulamadım şimdi. Üst kalite formatlar sesteki yüksek frekansları ilgilendiriyor ve 40 yaşını aşan birinin duyma üst sınırı 15Khz altına iniyor diyeyim ben size...
Hi fi konusunda bir noktadan sonra insan kulağının işitme sınırlarını fersah fersah aşan, farkı asla duyamayacağınız ve sadece çok pahalı laboratuvar ekipmanları ile ölçülebilecek teknik farklar için manyak paralar harcanıyor. İşin hakikaten bir ruh hastalığı, ondan öte enayilik tarafı var. Doğal olarak herkesin elektronik eğitimi ve bilimsel düşünen bir kafa yapısı olmadığı için fena halde yolunuyorlar. İşin kötüsü bu adamlara eğriyi doğruyu anlatmak da mümkün değil.
Odyofil lere ruh hastası demeniz hiç hoş değil! o ayrımı duyamıyor oluşunuz ya hassas kulaklara sahip olmamanız yada duyma becerinizi geliştirmemeniz ile alakalıdır. Duyumunuza güveniyorsanız ve yüksek kaliteli kayıpsız müzikleri iyi bir kaynak, amfi, kulaklık yada hoparlör sistemiyle uzun süre dinlerseniz 44.1khz 320kbps ve 24 bit 192khz arasındaki farkı sizde duyabilirsiniz ve ruh hastası olmadığınıza inanabilirsiniz..
Hocam yalnız bahsettiğim sitede şansa yer yok yani kayıpsız sesi her defasında doğru bilmeniz gerekiyor! Kaldı ki duyduğum frekansı müsaade edin de bileyim işim müzik!!!Alınmayın hemen, ufak bir (link) yapmıştım orada
Ayrıca profilinizde yaşınızın 45 olduğu yazılı (yakın yaşlardayız) ve kuvvetle muhtemel o bahsettiğiniz "ayrımı" siz de duyamıyorsunuz. Kulağın duyma yetisi yaşa bağlı olarak azalır. 40 yaş üzeri insanlar, 15 kHz ve üzeri frekansları duyamıyorlar. Yani siz istediğiniz kadar 192 kHz kayıt dinleyin, 15'ten sonrası sizin için de, benim için de yalan
Ekleme: Şimdi bu yazdıklarımı okuyup da "3 kuruşluk kulaklıkla, gazetenin 30 kupona verdiği müzik setiyle müzik dinleyip sonra gelip burada ahkam kesiyor" diyecekler için söyleme gereği hissettim (çünkü bu konu dönüp dolaşıp o noktaya evriliyor), şu güne kadar kulaklık, hoparlör, amfi, DAC, transport gibi ekipmanlara harcadığım bütçe 10K doları geçmiştir. Kullandığım bazı ekipmanları da kendim tasarlayıp modifiye ediyorum.
Klasik Türk müziği aşığı bir müzikseverim telefondan çıkan kulaklık ile a101 den aldığım 50 liralık kablolu kulaklığım mevcut ve yetersiz kalıyor. şöyle bütçeyi sarsmayacak (max 500 tl) sağlam kulaklık arayışındayım tecrübeli arkadaşlar fikirlerini bu bağlamda paylaşırlarsa çok sevinirim.
Harici kartlarda usb olarak kulaklık kullanım şansı yok. Apoge duet ve behringer umc 202 hd kullanıyorum . Eşlikçi olarak ise Presonus eris 3.5 oldukça güzel müzik keyfi sunuyor. Bilgisayarım AMD işlemcili bir masaüstü. Behringer masaüstünde apoge ise mobil olarak macbook'ta kayıt işlerinde kullanıyorum. Harici ses kartlarının hiç biri usb kulaklık kullanımına izin vermez. Kulaklığı usb olarak kullandğınızda pc bir kart olarak görmekte çakışırlar harici kartlarla.
G6 gibi cihazlara para vermektense focusrite - behringer - emu gibi ses kartlarına bakmanızı tavsiye ederim. Bant aralığı fazla olsun derseniz yine aynı markların PCİ kartları var iş görür .