Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

Balataları sökün ve mutfak ocağının üzerinde ateşte yağın tamamı yanana kadar yakın. Sorununuz büyük olasılıkla çözülecektir.

• Beğen
Tepkiler: Epameinondas
Scudo
@Epameinondas
Su dokulduyse birsey olmaz. Sonucta yagmur camur toz goruyor.
Yag icin kaynar suya atıp kaynatan, ocakta atese tutan, uzerine alokl-kolonya dokerek daglayan vb. yontem deneyenler var.
Kimi sonuc aldigini soyluyor, kimisi ise hicbir faydasini goremedigini soyluyor.
Ozel olarak balata temizlemek icin uretilen spray ler var. Ancak bunlarin fiyati yeni bir balataya esdeger veya daha yuksek. Ayrica her yaglanan balata temizleme sprayi ile kesin sonuc vermiyormus. Balata temizleme sprayini duzenli olarak ileride de kullanirim diyorsaniz alin deneyin.
Yoksa yeni bir cift balata alin ugrasmadan cozun.
NOT: Diskleri deterjanli bezle temizlemeyi unutmayin ki temizlediginiz veya yenilediginiz balatalar tekrar yaglanmasin :)

Balata spreyleri aslında yağ çözücüdürler. Bizim sistemlerimizde kullandıklarımız ise aslında tam olarak yağ değildir. Mineral hidrolik sıvı diye geçer bazı yerlerde. O nedenle balata spreyleri çoğunlukla işe yaramıyor. En azından ben denedim, bende işe yaramadı. Ben yağdan nasıl kurtuldum derseniz; ateşte yakmadım. Yaklaşık 400 mtlik irtifadan deniz seviyesine ine dik bir yokuşta balatalardan duman çıkana kadar yağ bulaşan frenle indim. Sonuçta balatayı kendi halinde yaktım. Benim sorunum o inişten sonra büyük oranda geçti. Sonraki sürüşlerimde de her gün daha da düzeldiği ve şimdi yeni gibi oldu. Fakat yağ ilk bulaştığında kesinlikle fren bisikleti durdurmuyor. Ben tek frene bulaştığından tehlike atlatmadan bu sorunu aştım. Dikkat etmek lazım...

• Beğen
Tepkiler: Epameinondas
@ozgurgokalp ve @suat akman
öncelikle teşekkür ederim cevaplarınızdan dolayı. Bahsettiğiniz yöntemleri denemeye çalışacağım. Umarım işe yararlar çünkü daha 2 aylık balatalar, sıfır gibi. Hiç birinden sonuç alamazsam yeni balata seçeneğine mecbur kalacağım sanırım.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@suat akman ve @ozgurgokalp
biraz önce ocakta balataları resmen alev alev yanana kadar dağladım. Ardından diskleri önce tiner sonra da bulaşık deterjanıyla iyice yıkadım ve kuruladım. Sonuç mükemmel :) eskisinden bile sağlam oldu desem yeridir. en ufak ses dahi yok.
Tekrardan teşekkür ederim dostlar. beni 70 liralık masraftan kurtardınız :)

• Beğen
Sepete attım ama çok geç geliyor diye (bisikleti hergün kullandığımdan 2-3 hafta oldukça uzun bir süre benim için) mecburen herhangi bir bisikletçiye yaptırmayı düşünüyordum ama neyse ki gerek kalmadı :)

Arkadaşlar merhabalar. Arkadaşımda Carraro Force 530 HD bisiklet var. Üzerinde Tektro hdc300 fren seti var. Bisikleti aldığımızda frenleri gayet iyi durumdaydı ancak şimdi ön freni boşalmış gibi. Konuda okuduğum üzere büyük ihtimalle hava yaptı ama durduk yere sizce yapabilir mi? Balataların bittiğini sanmıyorum söküp de bakmadım ama diski kenarından bakınca Balataların üzerindeki maddesi hala var. Ses de yapmıyor tutuşu hala iyi ancak dediğim gibi fren kolu yarıda tüm işi bitirirken şimdi gidona dayanıyor. Sizce hava mı yaptı? Detaylı bir şekilde inceledim herhangi bir yerde hidrolik sızıntısı falan göremedim.
Arkadaşım bana güvenmiyor zaten kendi bisikletim olsa boza boza bir şekilde yaparım ancak şimdi bisikletçinin çok para istemesinden korkuyorum.

@AliÇimen fren kolundan pompalarsaniz hava yapip yapmadigini anlayabilirsiniz tekrar sertlesip bir sure fren eski haline donerse hava yapmis olabilir fakat hic birsey degismiyorsa yagi biryerden akmis olabilir ya da kablonun fren koluna baglandigi kisimdaki zeytinlerde sorun olabilir

@yavuzselima Aynen hocam sürekli pompalayınca bir süre düzelir gibi oluyor sonra yine aynı. Hava yapmış demekki bir tüp mineral yağ parasına çözsek bari sorunu.:(

@AliÇimen

Yag tedarik ettikten sonra risk almadan deneyebileceginiz bir yontem var. Ancak tektro fren hazne kapagi nasildir bilemiyorum. Yani tarif edecegim isleme uygun mu acaba? Oncelikle freni pompalayip havasi hazneye yukselene ve fren performans verene kadar ugrasin. Sonra hazneyi yere paralel hale getirip kapagi acin. Yagi dokme usulle tamamlayin. Fren kolunu hafif hafif yoklayin, gerekirse fren hortumlarina kaliperden baslayip, tornavida sapi vb. gibi bir seyle tiklayin. Boylece sıkısan hava kabarciklari yukari dogru harekelenebilir. Fren kolunu pompalayarak haznede kabarcik cikisi kalmayana kadar devam edin ve yagi silme tamamlayip kapatin.
Sorununuz hava kaynakli ise en basit ve etkili cozum bu olacaktir. Shimano frenimde yaptim ve sonuc aldim.
Olayi kavramanizi saglayacak Shimano model HD fren icin bahsettigim yonteme bir ornek video asagidaki linkte:

Arkadaşlar sorunu çözdük. Eski hidrolik hava yapmış ve çok da pismiş bisikletçinin dediğine göre. Grimsi bir hidrolik ve bir sürü hava kabarcığı çıktı içinden.
Şimdi kafama takılansa arkadaşlar acaba buna şuanda mineral yağ koymadık sarımsı motosikletler için kullanılan bir hidrolik koyduk.
Adamın dediğine göre mineral yağın bir kalını dedi. Sizce bir sıkıntı olur mu? Hidrolik borularını falan aşındırır mı acaba?

@AliÇimen motosiklerde kullanılan hidrolik yağı dot 4 veya 5.1 dir. Eğer fren siteminizin markası shimano tektro veya maguraysa yagı hme değiştirip mineral yağ alıp mineral yağ doldurun,aksi halde hortumlara zarar verse iyidir kaliperde ve fren kolundaki parcalar contalar vb parçalara zarar verir dot aşındırıcıdır bir çeşit asit bazlı yağdır.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
@ülgenyurt Anladım hocam bundan korkuyordum zaten.
Nette xlc nin 30 Tl ye sattığı seti var. 50 milimetre kırmızı mineral yağ, şırınga falan bir sürü şeyi de var. Olmadı alıp ikisini de değiştirelim. Ancak 50 milimetre yağ acaba ön arka yeterli gelir mi?

• Beğen
Tepkiler: ülgenyurt
slx fren seti almıstım 2 ay önce felan ilk zamanlar muhteşemde fren koluna dokunmam yetiyordu daha sonra yetmemeye basladı. 2 hafta önce vs yağmur ve camurlu bir günde tura cıktım eve gelip bisikleti temizlemeye baslayınca yanlıslıkla wd40 rotora değdi ve iyice gevşedi özellikle arka fren bugün bisikletçiye gittim sprey sıktı ama fayda etmedi. Nedeni ne olabilir acaba ? 2 aylık bir fren setinin balatası bu kadar sürede eskiyebilir mi ? Yağın değişme zamanı mı geldi acaba?

selam fren boş sankı.
benım de 1 hafta oldu bısıkletı alalı sedona 729 hd
2 senelık bısıklet
eskı sahıbıne sordum. yağ değişimi vea arıza felan olmamış daha önce.
gecen gün ters cevırdım bısıkletı arka lastık yamuk duruyordu duzelteyım dedım. duzelttım ancak fren felan da sıkmadım lastık cıcıkken. fren boşalması var. tutmuyor. tamırcıye götürdüm. baktı baktı. bulamadı. fren pompası arızalı dedı sıyırdı iişten. ben de aldım bısıkletı ordan. fren yüzde 5 anca tutuyordur. balatalar hareket edıyor anca.
yağmalnam felan var mı dıye baktım rotorda temızledım yok.. balataları temızledım. yok.
hıdrolık yagını tamamen bosaltıp tekrar mı koyacagız.? çöcum nedır? yoksa gercekten fren kolunun pompası mı,?
pompa olsa kol gerı gelmez ..

• Beğen
@chansiper Hocam öncelikle geçmiş olsun. Freniniz hava yapmış. Zaten fren hidrolikleri için önerilen değişim süresi 2 yıl. Yani hidroliğiniz zaten bozulmuştur.
Hidrolik değişimi yaptıracaksınız. Bunun için işin ehli bir bisikletçide yaptırabilirsiniz. Ya da 1 kutu mineral yağ alıp motosikletçilere de gidip değiştirtebilirsiniz.

• Beğen
mıneral yag derken.?
bu motor tamırcılerınde bulunur mu? yoksa bıısıklet parçacısından mı bulurum..
bu verdıgım bısıkletcı 2 saat ugrasmıs. bulamamıs..

• Beğen
@chansiper Hocam bisiklet için olan hidrolik disk frenlere mineral yağ konur. (link) Misal bu linkteki ürün. Fren kollarındaki hidrolik deposunun üzerine bakarak ya da freninizin marka ve modelini nette araştırarak daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Siz yine de bir sorun etrafınızdaki bisiklet ve motosikletçilere.

• Beğen
Geri