Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

Hd Frenler,fabrika çıkışından sonra "ektradan sorun çıkmazsa" maksimum değişim süresi 1-1.5 yıl arası değişim göstermekte. Fakat her üç ayda bir bakımı yapılır ya da yaptırılırsa (kalitesine göre) bir sorun çıkartacağını düşünmüyorum. Hd fren sisteminin bisiklete uyarlanması büyük bir gelişme. Günümüzde (dağ,özel,tur,yol,şehir vb) tür bisiklet türlerinde de hd fren sistemi gözükmekte. V brake fren sistemi ile büyük bir kaza yapmış olan birisi olarak,yol bisikleti hariç,her türde hd fren sistemini mutlak şart koşardım diye düşünmekteyim.

Scudo
hd fren degisim suresi derken fren yagini mi fren padini mi kastediyorsunuz?

@ahmetk
Fren padi bitince zaten gozle gorulur. Yoksa degistirmenize gerek yok. Uzerine yag, kimyasal vb. bulasmadigi, eger bulasan madde temizlenemedigi surece, padler bitene kadar kullanabilirsiniz.
Ornegin benim padlerimden (balatalarimdan) bir cift 8000 km-3 yildir bisikletin uzerinde ve halen devam ediyor.

Yag degisimi de ayni sekilde. Hava yaptigi icin bisikleti aldiktan 2 ay sonra takviye yaptim, fren kolum kırılınca yeni fren koluyla arka fren sisteminin komple yagini degistirdim. Ama on frende komple degisim yapali 2 yil oldu. Fren sorunu yasamadigim icin bakım, degisim gibi bir olaya yeltenmiyorum bile!

Problem varsa sebebine gore 2 gunde bir acip ugrasmaniz gerekebilir. Sorun yoksa hic kurcalamayin sorun gosterene kadar gonul rahatligi ile kullanin ;)
Zaten HD fren amaci guclu verimli fren ve surekli fren sistemi ile ugrasmadan uzun sure kullanim degil mi :)

Selamlar,

Bisikletimde Shımano BL-M596 fren kolu; Br-m596 Disc - 180/ön ve 160/arka Mm Sm-rt66 It Rotor HD Fren sistemi var. Normal sürüşte ve kontrol ettiğim zamanlarda diskler serbestçe dönüyor, ses yapmıyor ve tutuşları gayet iyi. fakat biraz yüksek hızlara çıktığımda yada normal hızla viraj aldığımda özellikle ön diskten kesikli bir sürtme sesi geliyor. Rotor biraz eğri sanırım fakat esas merak ettiğim şey bu problem neden sadece hızlanınca yada virajda kendini gösteriyor? bu durumu düzeltmek için ne yapabilirim?

İlginiz için teşekkürler,

Caner

Üstteki mesajıma ilave olarak olaki rotorları değiştirmem gerekirse fiyat/performans olarak önerebileceğiniz ve elimdeki sisteme uyumlu rotorlar var mı?

Caner

Ses ile alakalı benzer sorunlarla karşılaşanların sordukları sorular üzerine aldıkları cevapları içeren metinler aşağıdaki bağlantılarda yer almaktadır. Çeviriye vaktim olmadığı için asıl kaynakları paylaşacağım.
(link)
(link)
(link)

@Canerarik

@twopoint

Normal kullanimda ve kontrolde bir problem gorunmuyor.
Yuksek hiz ve virajda surtme sesi geliyor.

Yukaridaki problemler icin rotorlarda hicbir egrilik olmadigini da varsayiyoruz bu durumda.
Sorulardan birisi su olacak:
Frenleme yaptiginizda ses basliyor veya frenlemeler sonucu bazen ses kesiliyor mu?

Eger benim sordugum soruya cevabiniz evetse 3 olasilik var:
1. QR mandali olmasi bgerektigi sıkılıkta degil veya Teker gobegi mili yuvasina tam oturmuyor hareket ediyor.
2. Fren balatalari yuksek hızda surekli frenlemelerde isinip sisiyor.
3. Fren kaliperini tutan alyan vidalar gevsek ve fren baskısı ile normal kontrolde hissedilmiyor. Ancak uzerinde surucu ve yol hareketi (sarsinti, viraj, basınc) yuke binince kaliper oynuyor ve surtme basliyor. Ayni sekilde kaliper civatalari sıkı olsa bile kaliperi kadroya baglayan adaptor vidalari gevsemisse bu da sorunun kaynagi olabilir.

Su an icin aklima gelen gerekceler bunlar...

@ahmetk
Zincirden diske kadar yağ sıçramaz yağmurda vs eğer öyle birşey oluyorsa çok fazla yağ sürüyorsun demektir. yağmur şartlarındada yoldan sıçrayan yağ vs çok nadir olur ama olursada diski biraz yaksan geçer bir süre sonra.Yakmaktan kastım frenli yokuşlardan inerek diskin ısınması.

@suat akman

Suat Bey,

Evetö frenleme sonrası bazen ses kesiliyor.

Yorumlarinizdan sonra biraz daha dikkatli kontrol ettim ve sanirim kaliperler biraz gevsek. Kendim sıktım fakat yinede ses kesilmedi. Bir servise götüreceğim.

Teşekkğr ederim.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Bende dün akşam sedona 721 aldım 2.el fakat arkadaşım arka disk yağını tamamen boşaltmış isteyerek olmamış bi olay, bugün bisikletçilere gittim hiçbiri yapamadım arka kısımdan yağı basıyor fren kolundan çıkıyor yağ fren kolundan basınca da arkadan çıkıyor, nasıl yapabiliriz bunu yardım bekliyorum. avoid marka fren.

Merhaba,
Rockrider 560 ile aranıza katıldım. Hidrolik fren ile iligi bir problemim var. Forumu okudum öğrendiklerimi uyguladım ama çözemiyorum sanki farklı bir sorun var.
Arka balatalar diske bir yerde temas ediyor ve sürtünme sesine neden oluyor. Arka fren daha sert, daha erken kavrama yapıyor ve tam sıkılı iken fren kolu ile elcik arasında öne göre daha fazla mesafe kalıyor (Fotoğraflarda mevcut). Arka fren balataları ön frene göre diske daha yakın duruyorlar, aralarındaki mesafe çok az ve bir balata daha çıkık duruyor.
Forumda bahsedilen işlemleri yaptım yani, kaliperin ayar vidalarından balataları fren sıkılı iken ortaladım, tekeri yeniden çıkarıp taktım, balataları yerinden çıkarttım zımparaladım, pistonları dibe olabildiğince ittim ve bu işlemleri defalarca yaptım ne yazık ki sürtmeyi tam olarak engelleyemiyorum.
aklıma 2 şey geldi
1- sistemde yağ fazlası olduğundan arka fren daha sert, daha erken kavrıyor ve pistonlar yeteri kadar geri gitmiyor olabilir mi? yani az miktar yağ tahliyesi sorunu çözer mi?
2- pistonlar bir şekilde kir vb sebeple sıkışmış olabilir mi? yani balata spreyi ile temizlesem bir yararı - zararı olur mu?
başka öneriniz var mı
teşekkür ederim.
not: ön balatalarda da sürtme vardı, kaliper vidaları ile az bir ayar sonrası onlarda hiçbir sorun kalmadı.

Dosyalar

• kucuk 03.jpg
    kucuk 03.jpg
    101 KB · Okunma: 60
  • kucuk 04.jpg
    kucuk 04.jpg
    83,5 KB · Okunma: 59
arkadaşlar siz bu frenlerde hangi yağı kullanıyorsunuz

@brky1905 kullandığınız sisteme göre göre mineral veya dot yağ olarak değişik gösterir dot yağda kendi içinde dot 3,4,5,5.1 olarak ayrılır hangi yağı kullanacağınız sisteminizin fren kolları üzerinde yazar.

• Beğen
Tepkiler: brky1905
@Canerarik aynı sorun bende de var hocam takipteyim
Hatta bir bisikletçi jantın akorunun bozulmuş olduğunu söyledi 20tl ye yaparım dedi uygun mudur fiyatı
Yani sizinde jant akorunuz bozulmuş olabilir.

@garmae0671

Dostum akort ayarı ile rotorun yani diskin alakası yok. Hatta disk frenin tercih sebeplerinden birisidir bu özellik. Benimde arka frenim bir türlü ayar tutmuyor. Videolu anlatımları vs okudum ama çözüm bulamadım. Bisikletçi de ayarlayamadı, kadron hatalı dedi. Tabi ki kadromda bir kusur yok ama bazen ayar tutmayabiliyorlar. Çok ince bir çizgide ayar yakaladım, sürtme sesi kesildi ama ön lastiğin hafif kuvvetle dönüşündeki gibi kusursuz dönmüyor arka tekerim

@Barzef Hocam fren kolundaki pistonun konumunu ayarlarlayan bir civata mevcut mu? Eger mevcutsa biraz geri cekmek gerekiyor olabilir.

@AliÇimen
Yorum için teşekkür ederim Ali bey cevap gecikti üzgünüm.
Bahsettiğiniz gibi bir ayar var mı kullanıcı kitapcığına bakıyorum.
Bu arada eşim Keşap'lıdır :)
Selamlar.

Not: kullanıcı klavuzuna baktım, "reach" denilen fren kolunun elciğe olan mesafesini ayarlayan bir ayar mevcut ancak bana gereken o değil sanırım. Yine de teşekkür ederim bu sayede "reach" kavramını ve ayarını da öğrendim.

• Beğen
Tepkiler: AliÇimen
@Barzef Size de selamlar hocam. Benim de 2 arkadaşım Keşap'tan.:)

Geri