Egitim evde baslar, okulda devam eder ve kisi kendini yetistirmeyi egitmeyi empati kurmayi surdururse insan olur.
Okul cocugu ornegi en basit aciklamasi. Ilkokul terk bir suru egitimli insan vardir Anadolu'da. Bunun yanısıra bir suru universite mezunu, master yapmis cahilde vardir
Cehalet veya egitim parayla, pulla, mevkiyle, inancla, diplomayla elde edilen birsey degil maalesef...
Ortaokul ogretmeni bir kadin arkadasimizin basina geleni aktarayim ornegin:
Teneffus sonu derse girmek uzereyken bagirisan cocuklardan birisi 'ben o ogretmenin ....' seklinde agza alinmayacak bir kufur ediyor. Iceri girince cocugu koridora cekiyor terbiyesizligini konusup yerin dibine sokuyor. Sonra yaninda annesini ariyor ve durumu anlatiyor. Annede okumus, bir yerde ara yonetici vesaire bir kadin. Duyunca verdigi tepki 'aaa! bizim evde hic o sekilde konusulmaz. disaridan okuldan falan ogrenmistir bunlari. bizim ailemizde olmaz oyle sey' deyip kapatiyor. Ne ozur dileme, ne kendisiyle konusurum, ne utanma, ne sıkılma!
Boyle bir aile ve toplum yapisinda nasil insanlar yetismesini ve nasil saygi empati bencil degil bizcil yasam beklenir ki?
Tecavuzcuye kravat takti diye ceza indirimi yapan bir hukuk sistemi...
Karisini oldurene cinnet indirimi veren hakim...
Yolsuzluk yaptigi ortada olan vekile dokunmayan ve arka cikan sistem...
Kokusmus bir sistem ve ve toplumda ne bekliyoruz? Aile ve kulturumuz yozlasti.
'Avrupa Avrupa' denilen yerde de bu tip yaratiklar ve olaylar yasanmiyor degil. Ancak orada en azindan altyapi calismasi yapiliyor, hakkini arayan icin adalet mekanizmasi calisiyor, haksizliga ugrayana toplum hemen destek cikarak 'arizali' tiplerin sinmesini ve yaptigini tekrarlamamasini sagliyor.