Merhabalar bir konuda yardımınız istiyorum belki bir çok kez yazılmış olabilir, ancak son zamanlarda işin çılkı çıktı orhangazi motosiklet ile gireni, e scooter kullananı , 3-10 yaş çocuklara bisiklet öğretmen isteyenler, yürüyüş yapanlar sayısında artış olması sebebi ile en son gecen hafta motosiklet süren birine bisikletimi fırlattım.
ibb dilekçe yazıyorum ancak kısmı olarak sorun çözsülsede ana sorun devam etmektedir bu hususta konu ile alakalı bir dilekçe yazdım sayı olarak çok kisişi yazarsa sesin duyulmasında yarar olacaktır. teşekkür ederim kolay gelsin
T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA
KONU: Orhangazi Parkı Velodrom Alanının Amacına Uygun Kullanılmaması ve Olası Tehlikeler Hakkında
Sayın Yetkili,
Maltepe Orhangazi Parkı'nda bulunan ve bisiklet sürüşü için tasarlanmış velodrom alanının amacı dışında kullanılması hususunda bir kez daha dilekçe yazma gereği doğmuştur. Velodrom, yalnızca bisiklet sürüşü için kullanılmak üzere tasarlanmış olmasına rağmen, bu alanda scooter, motosiklet, e-scooter gibi araçlar sıklıkla kullanılmakta; hatta yürüyüş yapan bireyler ve okul öncesi çocukların bisiklet eğitimi alanı olarak da işgal edilmektedir. Bu durum, alanın amacına uygun kullanılmamasının yanı sıra ciddi güvenlik riskleri de doğurmaktadır.
Daha önce tarafınızdan konuya ilişkin dilekçeler yazılmış ve kısmen çözüm sağlanmış olsa da, bu sorunların halen devam ettiği gözlemlenmektedir. Velodrom alanında bisiklet sürüşü dışında yapılan bu aktiviteler, özellikle bisikletçiler için büyük bir tehlike arz etmektedir. Zira, farklı hızlarda seyreden bisikletlerin aynı alanda kullanılması kazalara davetiye çıkarmakta ve yaralanma riskini artırmaktadır. Kanunen, bu tür alanların güvenliğinin sağlanması 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesi kapsamında belediyenin yetki ve sorumlulukları arasındadır. Belediyeler, kamu güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atacak durumları önlemekle yükümlüdür.
Ayrıca, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 68. maddesi uyarınca, bisiklet sürüşü için özel olarak ayrılmış alanların, bu amaca uygun şekilde kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Diğer araçların ve yayaların bu alanları işgal etmesi, ilgili kanun hükümlerine aykırıdır ve önlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanabilecek kazalar neticesinde sorumluluk, bu güvenlik önlemlerini almayan yetkililerde olacaktır. Bu konuda yaşanacak herhangi bir olumsuzluk durumunda, yasal haklarım saklı kalmak üzere, ilgili mercilere dava açma ve gerekli hukuki süreci başlatma hakkımı kullanacağımı belirtirim.
Bu hususta ;
Maltepe ilçesi sınırlarında bulunan İBB yetkisinde bulunan Orhangazi Parkı velodrom alanının yalnızca bisiklet sürüşü için kullanılması gerektiği hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması, denetimlerin artırılması ve sürekli ihlallerin önlenmesi adına daha etkin önlemler alınmasını talep ediyorum. Bu alanın amacına uygun şekilde kullanılması, olası kazaların ve yaralanmaların önüne geçilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (link) üzerinden Atletizm pistlerine getirdiği gibi, velodrom için de günlük kayıt sistemi uygulamasının hayata geçirilmesinin uygun olacağını düşünmekteyim. Bu şekilde alanın kontrolü daha kolay sağlanabilir ve sadece bisiklet kullanıcılarının güvenle yararlanabileceği bir ortam oluşturulabilir.
Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.