diğer konuya yazmıştım, buraya da yazayım.
kadın sürücüler üzerindeki bu kötü şöhretin tek bir nedeni yok, bana göre en önemli iki nedenden bahsedeyim.
öncelikli nedenin pratik olduğunu düşünüyorum. genel için konuşmak gerekirse, ortalama erkek sürücünün araç kullanma süresi, kadın sürücülerden çok daha fazladır. yani 30 yaşındaki erkek sürücülerin ortalama toplam araç kullanmışlık süresi, kadınlarınkinden fazladır. daha önce de bahsedilmiş, erkek çocuklara küçük yaşlarda araba kullanmayı öğretiyorlar, kız çocukları ise 18'ine gelene kadar böyle bir eğitimden pek geçmiyor. tecrübe olarak erkekler çok daha önde oluyor bu sebeple. bir de erkekler daha pervasız oluyor doğaları gereği. kadınlar ise biraz daha tereddütlü oluyor. bildiğiniz gibi trafikte en büyük kusur tereddüt oluyor çoğu zaman (temkinli olmaktan ziyade, yapmakla yapmamak arasında kalmaktan bahsediyorum).
şahsen 7-8 yaşından beri trafik kuralları kitaplarını zevkle okurum, ama hiçbir zaman araç kullanmaya merak salmadım. arada araziye kontrole çıktığımda 3-5 dakika kullanırım arabayı, tabi tenha yollarda. geçenlerde kemerburgaz yolunda (cendere) alayım dedim. bizim şeridin kenarına yanaşmış bana doğru bir araba yola çıkar gibi oldu, korkudan fren yaptım. yolu bilen bilir, hafriyat kamyonlarının cirit attığı bir yer. arkada takip mesafesini tınlamayan bir kamyon az daha giriyordu bana. muhtemelen kamyoncu da kadın şoför sanmıştır, oysa ki ehliyeti sadece kağıt üstünde olan, tecrübesiz bir erkek kullanıyordu arabayı o kadar.
diğer neden de, herhangi bir bilimsel dayanağa atıfta bulunmadan, yalnızca gözlemime dayanarak söylemek isterim ki kadınlar biraz daha dalgın oluyor. kaldırımda yürüyenler arasında, yürüdüğü çizgiyi düzgün takip etmeyen ve telefonla uğraştığı için karşısından geleni farketmeyenlerin önemli çoğunluğu kadın. yine markette alışveriş yaparken, zaten dar olan koridorlarda diğer insanlara dikkat etmeden manevra yapanların çoğunu da kadınlar olarak gözlemliyorum. geçerli mi bu gözlemler? tabi ki benim gördüklerim geneli bağlamaz ama bende bu hissiyat var. araç kullanırken kadınlar biraz daha dikkatsiz olabiliyor. işte bu dikkatsizlik de, trafikte nispeten daha az karşılaşılan bisikletlilere karşı gereken hassasiyetle çatışabiliyor. o sebeple kadın sürücülere karşı biraz önyargı oluyor bisikletçilerde.
yalnız ticari araçlar, taksiler, minibüsler erkekler tarafından sürülüyor unutulmasın.