Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

Kaldirimlarda bisikletler icin ayrilmis bir alan varsa burda sürülebilir.
Herhangi bir tabela ve bisikletler icin ayrilmis bölge yok ise kaldirimda sürmenin cezasi var diye biliyorum.
O zaman şöyle cevap vereyim: Türkiye'de kaldırımda bisiklet sürmek kesinlikle yanlıştır. Altyapısı olmayan bir ülkede en azından yayalara bir şey olmasın.

• Beğen
Tepkiler: Engerek
Scudo
Erişme Kontrollü Karayolu (Otoyol):
Özellikle transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı
, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu karayoludur.
D-100 yani E-5 bu özellikleri barındırmadığı için girmiyor.
Uzunçayır, Topkapı arası giriyor.

• Beğen
Tepkiler: Burak Altaç
Kaldırımda sürmeyi sevmem, sadece gezinme modunda bazen 3-4km/h ile süzülerek. İnsanların arasında gitmek yoruyor. Arabalardan daha kıvrak insanlar. Üzerinize kıran arabadan kurtarma şansınız Belirsiz salınım yapan insandan kurtulma şansınızdan daha fazla. Bir de sigara içenlerin arasından geçerken duman VS son derece rahatsız edici olabiliyor.

kaldırımda sürmek ayrı yolda sürmek ayrı dert maalesef

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Kaldırım da bisiklet sürmenin cezası var Zabıta veya Polis ceza yazabilir .Trafik kanunu madde 66 dan yemiştim ordan biliyorum hatta forumda yazdım bu konuyu polis kovalamacası oldu diye millet dalga 🌊 geçmeye başladı ciddiyetsiz yorumlar yazılmıştı hakkımda .

Yasal değil ama kendinizi yolda güvenli hissetmiyorsanız kaldırımda sürün bişey olmaz. En fazla 3 5 kişi çemkirir o kadar.

Yasal değil ama kendinizi yolda güvenli hissetmiyorsanız kaldırımda sürün bişey olmaz. En fazla 3 5 kişi çemkirir o kadar.
Ben bu dediklerinizi bir yerlerden hatırlıyor gibiyim.;)
"Bizim bisikletçimiz işini bilir."
"Yasaları bir kere delmekle bir şey olmaz."

Yasa çok umurunda değil bu konuda açıkçası nerede kendimi daha güvende hissediyorsam orada sürerim. O sırada kaldırım boş ise ve tempo tutmuyorsam kaldırımdan giderim, yok kalabalık ise yola atlarım, yol ortalama hızı 50km/h ve üzeri ise yolda rahatsız olurum. Kaderimi direksiyon başında telefonuna bakarken beni ezme ihtimali olan bir geri zekalının ellerine bırakmak da pek akıllıca gelmiyor açıkçası. Nerede güvende hissediyorsanız orada binmelisiniz bence.

Kendimi nerde güvende hissedersem orda sürüyorum. Fakat kaldırım öncelik olarak yayaların hakkı olduğunu için zili çalarak, rahatsız ederek bir sürüş gerçekleştirmiyorum. Aheste aheste arkalarından ilerliyorum, kimisi sağ olsun yol bile veriyorlar. Antalya'da kaldırım, taşıt yolundan daha çok güven veriyor. Sıkıştırmaya çalışanlar, bisikletin arkasına yanaşıp korna çalanlardan ziyade iki üç yayanın onlara öncelik tanıdığımız sürece nazı niyazı daha çekilebilir. Kapadokya'da ise kaldırım darlığından yol daha güvenli geliyor. Bisiklet yolları layıkıyla olsa da hiç konuşulmasa bu konular..

Rüşvet alanlar, ihaleye fesat karıştıranlar, katiller vs. ile kimseye zararı olmayan can korkusundan nasıl bisiklet sürsem diye düşünenleri aynı kefeye koydunuz.

Kaldırımda süren bir bisikletçiden dolayı ölen yada sakatlanan olduğunu hiç duymadım.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Yasa çok umurunda değil bu konuda açıkçası nerede kendimi daha güvende hissediyorsam orada sürerim. O sırada kaldırım boş ise ve tempo tutmuyorsam kaldırımdan giderim, yok kalabalık ise yola atlarım, yol ortalama hızı 50km/h ve üzeri ise yolda rahatsız olurum. Kaderimi direksiyon başında telefonuna bakarken beni ezme ihtimali olan bir geri zekalının ellerine bırakmak da pek akıllıca gelmiyor açıkçası. Nerede güvende hissediyorsanız orada binmelisiniz bence.
Dediğiniz pragmatik mantık çok rahatlıkla bencilliğe gidebiliyor. Siz kaldırımda rahat güvende olacaksınız diye kaldırımdaki yayanın suçu günahı ne diye düşünürüm. Derseniz ki ben kaldırımda yaya yokken sürüyorum. Yine doğru değil, bir şekilde yaya varken de bu sefer kendi güvenliğinizi öne sürecek kendinizce bir bahane bulabiliyorsunuz. Bunu sizin için demiyorum, genel insan fıtratı bu şekilde.
Rüşvet alanlar, ihaleye fesat karıştıranlar, katiller vs. ile kimseye zararı olmayan can korkusundan nasıl bisiklet sürsem diye düşünenleri aynı kefeye koydunuz.
Benim kimseyi kimseyle aynı kefeye falan koyduğum yok.
" Anayasa bir kere delinmekle bi şey olmaz" "Benim memurum işini bilir" diyen siyasi eğer ki bisiklet sürüyor olsaydı eminim ki kaldırımda bisiklet sürmeyi çok rahat meşrulaştırırdı
Yoksa ben sana şunu asla demedim:"Siz kaldırımda bisiklet sürmeyi duruma göre normalleştirdiniz diye siz o siyasi gibi rüşveti, gayrimeşru işleri de normalleştirirsiniz demedim. Eğer ki deseydim sizin de rüşvetçi ile ihaleye fesat karıştıranlar ile masum bir bisikletçiyi bir mi tutuyorsunuz diye egzajere etmeye de hakkınız olurdu.:snzdglsn:

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: seljuk11
Katlanir bisiklete bindigim zamanlarda kaldirimdan inmezdim.
Yol ve trekking bisikletine binecegim zaman kaldirimi sadece bisiklet icin bolunmus yol varsa kullaniyorum.
Lakin Turkiye'de oncelikle guvenlik sart.
Bu yuzden kaldirimda gidenler bana gore kanunsuz bir islem yapmiyor.

motosiklet de kaldırımda daha güvenli gidiyorum diye çıksın orada gitsin. Araçlar beni sıkıştıracağına ben yayaları sıkıştırayım desin, hem yayalar da akıllı olsa yaya olmazdı, bisiklet alır motosiklet alır kaldırımdan sürerdi. Yüce rabbim biz bisiklet ve motosiklet kullananlara bunu nasip etmiş demek ki biz daha üstünüz, yaya değiliz aracımız var diye neden biz suçlu olalım? Yayalar önce kendine benim neden böyle bir aracım yok diye sorsunlar sonra biz lütuf sahibi olanlara karşı gelsinler.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Murat B.
Bu yuzden kaldirimda gidenler bana gore kanunsuz bir islem yapmiyor.

kanunun sana göresi bana göresi de mi varmış? e güzel ha.

yetişkin insanlar bisiklete biniyorsak gerektiğince binmeyi göze alarak binmek lazım. yolda gidilecekse yol, varsa bisiklet yolu. "ondan bir şey olmaz ya" falan diye diye moto kurye elemanlarının trafik terörü günün her saniyesine yayıldı. ters yola giren, kaldırıma ya da parkın içine kafasına göre giren, ışıkları takmayan bir zümre oluştu. aynısı bisiklet için de olmamalı.

ha illa kullanılacaksa da @Anonim'nın bahsettiği gibi olmalı. herhangi bir şekilde zile basmadan, pardon demeden ve ön farımızın ışığını kapatarak. kaldırım yayaların alanı ve illa o alanda bulunacaksak oluru budur.

Bazen böyle kaldırımda yürürken yanınmdan son sürat bisiklet geçiyor ve genelde süren liseli bir kardeşimiz oluyor. İnanın böyle milletin üstüne üstüne süren dibinden hızla geçen bisikletli görünce bir tekme atıp fırlatasım geliyor. Yapmayın özellikle genç kardeşlerim şurda hepimiz bisikletçiyiz arkanızdan sövdürmeyin lütfen.

Bisiklet trafik kanununda şu şekilde geçer:"Bisiklet bir taşıttır, bisiklet yolunun olmadığı yerlerde sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlarla aynı sorumlulukla hareket eder."
Kaldırımınlarında da açık ve net şekilde "yayalar" için olduğu belirtilir.
Buradan hareketle birinci unutmamamız gereken şey, bisikletin bir taşıt olduğu, diğer taşıtlar gibi kurallara sıkı sıkıya uyumamız gerektiği sorumluluğu.
Kaldırımın da yayalar için tahsis edildiğini bildiğimize göre ortalama bir mantık ile buradan çıkarılacak sonuç "Bisikletlilerin kaldırımları kullanmasının yasak olduğudur" Bu kadar açık, basit ve net. Şunu asla diyemezsiniz, sağ şeritte gidersem, araba kullananların çoğu öküz, kural tanımaz, direksiyonda telefona bakıyor, bazen içkili, tehlikeli araç kullanıyorlar. Bundan dolayı kaldırıma çıkıyorum, güvenliğimi sağlıyorum, yayalar varken efendice gidiyorum diyemezsiniz.Ben de istemiyorum, kurallara uymayan saygısız taşıt şoförlerini, "ama böyle daha güvenli diye diye" kendinde hak görüp ters şeritten gelen bisikletliyi de istemiyorum. Ama buna karşın ben de kaldırıma çıkıp bir bahane ya da haklı gerekçe bulup bisiklete binmiyorum. Çok mecbur kalırsam bisikletten inip bisiklet ile kaldırımdan yaya gibi yürürüm.(Nolur zaman kaybederim o olur). Yavaşça sürerim yok öyle bir dünya, kusura bakmayın. Zaten bulduğunuz gerekçe akla ve mantığa uygun bile olsa sizin kural ihlali yaptığınız gerçeğini değiştirmez, sadece hafifletici neden olur. Gerekçe her şeye herkes tarafından bir şekilde bulunabilir.İsteyen kendi menfaatine kendi akıl kapasitesine uygun şekilde tüm kuralları sündürebilir. İşte tam da burada toplumsal hayatı düzenleyen, toplumda karmaşayı, kaosu önleyen, insanların kendilerinde hak bulup başkalarının haklarını yemesin, düzeni bozmasın diye kanun, yönetmelik, anayasa gibi normlar konulur. Bu normlar bisiklet ile ilgili kanunda olduğu gibi evrensel düzeyde kabul görmüş, ortak akla mantığa uygun normlar ise herkes bunlara uymak zorundadır.Uyulmasının faydalı ve elzem olduğu da bir gerçektir
Eğer kendinize bir şekilde bir gerekçe bulup kaldırımda bisiklet sürerseniz. Karayolunda nizami şekilde bisiklet sürerken bir taşıt sürücüsünün yanınızdan geçerken "kaldırımda sürsene" diye hönkürmesine de hakkınız olmayacağını bilmenizi isterim. Çünkü sorsanız o sürücü de kendince haklı.

Forumda yerli yersiz sıkça kullandığımız "bisiklet kültürü," denilen şeyin sadece ve sadece bisiklet ile ilgili altyapı, bisiklet ile ilgili mal ve hizmetlere kolay ulaşım, bisiklete binen binlerce kişi olması, bisiklet ile ilgili bisikletlilerin haklarını toplum hayatında düzenleyen kuralların tam ve eksiksiz olmasını sanıyorsanız, büyük yanılgı içindesiniz. Eğer ki kurallara normlara kendiniz bile uymuyorken, kendinizce gerektiğinde delebiliyorsanız başkalarından uymasını ve toplumda sevgi ve saygı ile kabul görmeyi beklemeyin. Bisiklet kültürü dediğimiz olguyu sadece kendi özgürlüklerimizi ve haklarımızı korumak olarak değil, biz haricimizdeki kişilerin hak ve hürriyetlerini korumak da olduğunun bilincine varıp bununla ilgili evrensel normlara samimiyetle bağlı olmaktan geçtiğini de unutmayalım.

Son düzenleme:
Dediğiniz pragmatik mantık çok rahatlıkla bencilliğe gidebiliyor. Siz kaldırımda rahat güvende olacaksınız diye kaldırımdaki yayanın suçu günahı ne diye düşünürüm. Derseniz ki ben kaldırımda yaya yokken sürüyorum. Yine doğru değil, bir şekilde yaya varken de bu sefer kendi güvenliğinizi öne sürecek kendinizce bir bahane bulabiliyorsunuz. Bunu sizin için demiyorum, genel insan fıtratı bu şekilde.

Benim için demediniz ama gene de fikrimi beyan etmek isterim.

Ben gerekirse kaldırımdan giderim 3-4km/h ile süzülürüm derken, kural ihlali yapmamış sayılırım ya da kuralımdelmemiş sayılırım demedim. Aksine ben kuralı delerim gerekirse dedim. O otoyoldaki malların beni riske attığı gerçeği var olduğu sürece kaldırımdaki insanlar keşke yanlarından her geçen bisikletlinin ben olmamı isteyecdklerinden de hiç şüphem yok. Bu sebeple Bizim ülkemizde standardizasyon mümkün değildir. Ben yaptım oldu diyen bir sürü kafasına göre takılan insan olduğu sürece kendi yolunuzu çizmekten başka seçeneğiniz olamayabiliyor. Sıfr kurallara uyacağım diye canımı peri 5 para etmez bir mahlukatın ellerine bırakamam kimse kusura bakmasın. Cennet ya da cehennem ya da her ne ise orada "gel güzel kardeşim trafik kurallarına uyarak güzelce öldün seni şöyle alalım" şeklinde bir karşılama olacağını da sanmıyorum. Ve tekrar ediyorum eğer sistem, kanun ya da her ne ise vatandaşın can güvenliğini sağlamakta yetersiz kalıyorsa, kuralları deşeni denetleme yolunda başarısız kalıyorsa ve o denetleyemediği alanda kendisini sıkıntıya sokuyorsa o zaman o vatandaş da kendi güvenliğini sağlamanın yolunu bulmalıdır.

Fazla kuralcılık her zaman doğru değildir. Her kural doğru olacak diye bir kaide de yoktur. Kurallar kuralı koyanın ve kuralların koyulduğu insanların kapasitesi kadardır.

Ha şunu bilmek lazım olası bir kaza durumunda nerede haklı nerede haksız olunduğunu bilmek adına kuralları bilmekte fayda var.

• Beğen
Tepkiler: gunerokn
kanunun sana göresi bana göresi de mi varmış? e güzel ha.

yetişkin insanlar bisiklete biniyorsak gerektiğince binmeyi göze alarak binmek lazım. yolda gidilecekse yol, varsa bisiklet yolu. "ondan bir şey olmaz ya" falan diye diye moto kurye elemanlarının trafik terörü günün her saniyesine yayıldı. ters yola giren, kaldırıma ya da parkın içine kafasına göre giren, ışıkları takmayan bir zümre oluştu. aynısı bisiklet için de olmamalı.

ha illa kullanılacaksa da @Anonim'nın bahsettiği gibi olmalı. herhangi bir şekilde zile basmadan, pardon demeden ve ön farımızın ışığını kapatarak. kaldırım yayaların alanı ve illa o alanda bulunacaksak oluru budur.
Sap ile samani karistirmayalim.
Ornek verdiginiz motokuryeler kendi guvenliklerini saglamak icin kaldirimlara cikmiyor,
Suursuz musteri kitlesi ve patronlarinin is ahlaki yuzunden kaldirima cikiyor.
Yoksa motor ile kaldirimda gitmek surus acisindan da absurd ve mantiksiz.

Bu ulkede buyuk arac kucugu eziyor. Bunun boyle olmasini ben istemedim, sebebi de yine ben degilim.
Yasayacak tek bir hayatim var ve bu da cok kisa.
Basima bir is gelecekse de guvenligimi saglamis olmak istiyorum, hepsi bu.
Burdan kalkip da sanki kaldirimda teror yaratir gibi yayalarin uzerine surelim demiyorum.
Kaldirimlar bize ait diye de bir sey demedim.
Yazdigim yorumu cimbizlayip son cumlesine odaklanmissiniz.
Tekrar etmek gerekirse bisikletimde mumkun oldugunca yoldan giderim,
Yol musait degilse bisiklet yolu olan kaldirimdan giderim.
O da olmassa kurallari cigneyip yayalarin kullandigi kaldirima cikarim.
Tabi bunu yayalarin guvenligini bozacak sekilde yapmam.

Edit: Bisikletin kaldirimda gitmek istemesine karsi "o zaman motosikletler de kaldirimda sursun" ornegi konu ciddiyetinden cok uzak kalmakta.
Bunu israrla ornek verenlerin hayatlarinda hic motor binmemis oldugunu varsayiyorum.
Cunku motor ile kaldirimda gitmek oldukca konforsuz ve motorun tabiatina uymamaktadir.
O yuzden akli basinda hicbir motor binicisi "ben kaldirimda surus yaparsam daha guvenli hissederim" demez.

Son düzenleme:
Screenshot_20220109-175907_Strava.jpg

Yukarıdaki resim Alanya-Antalya yolu. Farzedelim bu yolu kullanarak Antalya istikametine gideceksiniz. Gidiş istikametinde tünel çok dar emniyet şeridi yok ve yoğun bir araç ve kamyon trafiği var. Ters istikamette yayaların kullamadıgı bir kaldırim var.
A) Öleceksek haklı ölelim deyip tünelden giderim.
B) Ters yönde ki kaldırımdan gidip torunumun düğününde göbek atarim.

Alanya'da tünelde kamyon bisikletlileri biçti

Tercih sizin

Geri