Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

Merhaba,
Kaldırımda gitmeyi kimse sevmiyor ancak bisiklet yolu yoksa ve yol çok tehlikeli ise ne yapacağız? Kaldırım yasak diye kestirip atılamaz çünkü ülkede bisiklet yolu yok, olan da benim güzargahta değil. Kaldırımda motorsikletlerin gittiği bir şehiriz. Yayalara öncelik vererek kaldırıma çıkıyorum, zorundayım. Bu ülkede hiçbirşeyi insanca yapamıyoruz. Çok basit, bir bisiklet sürüp işimize gidip gelemiyoruz. Sabah bir yaya terörü yaşadım ve kendisi yoldan gitmesine rağmen kaldırımda bana çarpacaktın vs diye sallamaya başladı. Yoldan yürüyor hiçbir haklı tarafı yok. Yasalar böyle ama bisiklet yolu olmayan yerlerde kaldırımda gitme hakkımız olmalı. Hız yaparak, yayayı yok sayarak değil tabi.

Scudo
İki ucu boklu değnek bi cevabı var bu sorunun... Yasak desen bisiklet yolu yok , arabalarla beraber mi süreyim dersin... Sürülür tabi desen yayalara haksızlık...

Bu ülkede ne tam doğru ki deyip işin içinden çıkıyorsun işte mecburen...

Merhaba,
Kaldırımda gitmeyi kimse sevmiyor ancak bisiklet yolu yoksa ve yol çok tehlikeli ise ne yapacağız? Kaldırım yasak diye kestirip atılamaz çünkü ülkede bisiklet yolu yok, olan da benim güzargahta değil. Kaldırımda motorsikletlerin gittiği bir şehiriz. Yayalara öncelik vererek kaldırıma çıkıyorum, zorundayım. Bu ülkede hiçbirşeyi insanca yapamıyoruz. Çok basit, bir bisiklet sürüp işimize gidip gelemiyoruz. Sabah bir yaya terörü yaşadım ve kendisi yoldan gitmesine rağmen kaldırımda bana çarpacaktın vs diye sallamaya başladı. Yoldan yürüyor hiçbir haklı tarafı yok. Yasalar böyle ama bisiklet yolu olmayan yerlerde kaldırımda gitme hakkımız olmalı. Hız yaparak, yayayı yok sayarak değil tabi.

Beni yanlış anlamayın amacım polemik yaratmak değil kurallar herkes içindir sizin bakış açınızla bakıp bahaneler üreteceksek, trafikte bizi sıkıştıran yol vermeyen üzerimize süren sürücülerin, bisiklet yolunda kabilesi ile mangal yapanların bahaneleri de meşru olacaktır, önemli olan karşılıklı saygı ve trafikte ki egolarımızdan kurtulabilmek

Siz de haklısınız ama ben yolda bir magandanın üstüme sürmesi sonucu ölebilirim ama bisiklet yoluna park etmiş olanların, mangal yapanların üstüne sürüp ezip geçmiyoruz, söylene söylene bisikletten inip devam ediyoruz. :)

2918 sayılı tarfik kanuna göre yasal değildir, taşıt yolunun görece tehlikeli olması, bisiklet yolu mevcut değilse, yasal olarak orda bulunma hakkınızı elinizden almıyor. Tabi ülkede kimse trafik kuralı bilmediği için taşıt yolunda hayati risk söz konusu oluyor ama ben asla kaldırım kullanmam. Gidiş geliş bir yol değilse emniyet şeridi de kullanmam sağ şerit çizgisinin min. 50 cm içerisinden giderim, kornaya basanla da sıkıştıranla da kavga ederim, gerekirse polis çağırırım.

Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücüleri ile ilgili kurallar:
Madde 66 – Bisiklet,motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerine aşağıdaki kurallar uygulanır.
a) Ayrı bisiklet yolu varsa, bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yolunda,
Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde,
Bunlardan ikiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yanyana, sürülmesi yasaktır.
b) Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme
hali dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki eller ile taşıtlarını sürmeleri ve yönetmelikte belirtilen güvenlik şartlarına uymaları zorunludur.

Yayaların uyacakları kurallar:
Madde 68 – Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.
a) Yayalar, aşağıda sayılan haller dışında, taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa burada yürümek zorundadır.
1. Yönetmelikte belirtilen tedbirler alınmak şartı ile diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları iten veya taşıyan kişiler ile, taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmemek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde de imkan oranında tek sıra halinde yürümek şartı ile bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde yürüyen yaya kafileleri taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
2. Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda bisiklet yolu yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler.

Not: (link)

Cok fena yazasim var ama yazmayacagim! Az yazacagim :) Yoksa sayfalar dolusu edep sinirinida asarak yazacagim :)

Ulkemizde herkesin toplumsal saygi duyarliligi, kural ve kanunlara ne kadar uygun yaşadığı hepimizin malumu.
Kanun koyucu, denetleyici ve uygulayicinin ne kadar basarili oldugu ortada.
Bir suc unsuru ve/veya haksizlik oldugunda kim oldugunuz, bir yerlerde tanidiginiz olmasi gibi etkenlerin hic onem tasimadigi, herkesin adalet karsisinda esit oldugu... Öyleydi degil mi? :)
Bagirip cagirip sindirerek, levye, sopa, biber gazi, fiziksel avantaj öne cikararak dağ başı gibi yaşayanların olmaması harika!

Heryerde suruyorum! Yolda ezilmemeye, bisiklet yolunda (varsa) delirmemeye, kaldirimda yayaları rahatsız etmemeye calisiyorum. Hatta yaya yolu yogunsa elime alıp yuruyorum.

Bir sorun daha var. Pek çok kişi bisiklet yolunu sınırsız hız yapacagi, spor ve egzersiz alanı sanıyor. Bisiklet yolu trafige karismadan ulasiminiz amacli duzenlenen bir yol turu. Antrenman pisti degil.

Beklediginiz saygi kadar sizde hak sahiplerine saygi gostermezseniz hicbir farkınız kalmaz. Ama her kurala uymaya kalkarsanız (burada masum ve mecbur kalınınca basvurulan, kimseyi zorda birakmadiginiz kaldirim surusu gibi seylerden bahsediyorum) yasatmazlar!

En buyuk sorun ise arabasi olan ve bisikletliyi, yayayı ezik gorerek daha fazla hak sahibi oldugunu dusunen canlı turu. Bunlar penceresinden cop atar, kullugunu yola bosaltir, korna ile butun yollari yesile cevirecegini sanır, bisiklet yolu ve kaldirimlar onun icin ayrilmis park yerleridir, kısa mesafeli tek yön sokaklar onların kestirmeden ulaşımı için yapılmıştır, dar yollarda herkes saygi ile duvara yapisarak tam gaz geçişine izin vermelidir.
Bunlari yapan arac ozellikle siyah renkli belli markalar ve SUV denilen altı sıfır degerinde araclar ise polis arkasini döner ''içinden ne çıkacaği belli degil bırak başını belaya sokma'' modunu harekete gecirir.

Sonuc? Sacmalik işte :)

Bir söz vardır. "if you obey all the rules you miss all the fun." (bütün kurallara uyduğunuzda eğlenceyi kaçırırsınız)
Ben kurallara uyarak da eğlenceyi kaçırmıyorum, zaten ülkenin her yeri açık tımarhane gibi :D .Kaldırımda sürerseniz siz de eğlenceyi kaçırmazsınız ancak üstüne üstlük bir de haksız durumda olursunuz.:tskler:

Merhaba,

Simdiye kadar bu forumda okudugum en ilginc postlardan birisi olabilir.

Bisikletlinin hakkini aramak yerine yayalarin hakkini gaspetmek "ülkede bisiklet yolu yok, olan da benim güzargahta değil" olarak aciklanmaya mi calisilmis yoksa ben mi yanlis anladim?

Memlekette herkes kendi guzergahinda bisiklet yolu yoksa kaldirimi mi tercih edecek?
Motorsikletlilerin kaldirimda gitmesinden sikayet edilmis ama belki onlar da "Yayalara öncelik vererek" kaldirima cikiyordur?
Yaya teroru yasanmis, Allah baska dert vermesin daha buyugunden korusun. Yoldan yuruyen yayanin hakli hic bir tarafi olmuyor da kanunlarla duzenlenmis, bisikletlilere yasak olan kaldirim "Kaldırım yasak diye kestirip atılamaz" denildikten sonra bisikletlilere helal mi oluyor? Yaya cikip da "yol yasak diye kestirilip atilamaz, cunku ulkede kaldirim yok? dese ne yapilacak?

Sabah sabah kafamda deli sorular.

Benim de kafamda hep deli sorular. Sürekli kaldırımdan gitmekten bahsetmiyorum, öyle yol var ki gidemem yani, o zaman kaldırıma çıkmam gerek.
Yazında klişeden geçilmiyor Umut Bey, allah başka dert vermesinmiş vs vs. Amsterdamdan yazmak kolay. Yayaya düşman değiliz, biz de yayayız, kaldırıma çıkan motorsikletliyi savunman da cabası.
Yine klişe ile bitireyim. Kafamda deli deli sorular. :)

Benim de kafamda hep deli sorular. Sürekli kaldırımdan gitmekten bahsetmiyorum, öyle yol var ki gidemem yani, o zaman kaldırıma çıkmam gerek.
Yazında klişeden geçilmiyor Umut Bey, allah başka dert vermesinmiş vs vs. Amsterdamdan yazmak kolay. Yayaya düşman değiliz, biz de yayayız, kaldırıma çıkan motorsikletliyi savunman da cabası.
Yine klişe ile bitireyim. Kafamda deli deli sorular. :)

Amsterdam'dan yazmak neden kolay, konuyla alakasi nedir tam olarak? Istanbul'dan yazarken ne gibi zorluklarla karsilasiyorsunuz?

Siz kendi tabirinizle "Yayalara öncelik vererek" kaldirima cikmissiniz, ben de belki motorsikletliler de sizin yaptiginizi yapiyordur dedim. Kaldirima cikan motorsikletlileri, yaptiklari kabahata karsi savunmaksa bu eger sizin yaptiginizin bundan farki nedir tam olarak? Oyle yol var ki motorsikletliler de gidemez yani, o zaman kaldirima cikmalari gerekiyorsa ne olacak?

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Aklıma bir fıkra geldi;
Temel kullandığı kamyonla pazar yerine dalmış...Polis yakalamış, karakolda ifadesini alıyor...

Anlat bakalım nasıl oldu...

Dosdoğru yolumda giderken frenlerimin patladığını farkettim..Sonra baktım sağ kaldırımda bir çocuk, sol taraf ise kalabalık, pazar yeri...Bende kalabalığa dalmaktansa, tek kişiye çarpmak daha az zarar diye düşündüm..

İyide sen pazar yerine dalmışsın..

"herşey çocuğun pazar yerine doğru koşmasıyla başladı"

😊
Kaldırıma çıkmamalıyız sanki..

Bizler kendi sorumluluklarımızı ve haklarımızı kullanarak gelişmeliyiz. Bisiklet yollarına ve trafikteki haklarımıza sahip çıkmak istiyorsak, olmaması gereken bir şeyi yapmamalıyız. Elbette ki buna ters yönden bisiklet sürmek de dahildir.

• Beğen
Tepkiler: Snr U
Yapacak birşey yok yayaya sorsan yola in der arabaya sorsan kaldırıma çık der ama sonuç olarak yasal değil

Bisiklet yolunda olupta kendi yolumda giderken karşımdan gelen bisikletliye sizin buradan gitmeniz gerekiyor dedim adam biraz düşündü çizgi mi var? dedi.Ben daha kime ne anlatayım?

• Hahaha
  • Beğen
Tepkiler: TafLan ve Snr U
Yukarıda da yazıldığı gibi Karayolları trafik kanuna göre bisikletler de araçlarla aynı sorumluluğa sahiptir. Kaldırımda bisiklet sürmek bu yüzden yasak. Kaldırım karayolu değildir. Bisiklet yolu var ise bisiklet yolu kullanılmalı yoksa karayolunun sağ şeridi kullanılmalı. Tehlikeli olup olmaması maalesef yaya yolunu işgal edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Kaldırımda bisiklet sürenler bisiklet yoluna park eden arabalara, bisiklet yolunda yürüyen yayalara laf etmemeli. Bizler kurallara uymalıyız ki hakkımız yendiğinde ellerine koz düşmesin. Anayolun tehlikeli olduğu gerçeği ülkemizdeki acı gerçeklerden biri bu yüzden daha güvenlikli ve bir değil iki kere düşünerek sürmemiz gerekiyor. Allah yardımcımız olsun, keyifli sürüşler.

Açık, net ve tartışmasız biçimde bisikleti kaldırımda sürmemeniz gerekiyor. Yolun en sağı sizin yasal hakkınız. Haklarımızı korumayı bilmeliyiz. Çok mecbursanız bisikleti elinize alıp yürümelisiniz. Tüm bunlara uymak zor geliyor ise eğer bisiklet sürmeyi bırakmalısınız.

Bugün Karadeniz Sahil Yolunda sağ şeritteyken polis otosu "bisikletli kaldırıma çık" diye 2 defa anons etti. Polis mi kurallardan habersiz ben mi cahilim anlamadım. Karayolundaki pedallı ne zamandan beri kaldırıma yönlendiriliyor?

Bisiklet motorlu veya motorsuz farketmez Kanun kapsamında Taşıt niteliği taşımaktadır. Karayolunda yolun en sağını kullanır, yolun daraldığı yerlerde ise geçiş üstünlüğü motorlu taşıtlara ait olduğu için, bekleyip trafik seyri normale dönene kadar yol verip yolun durumuna göre tekrar devam etmelidir. Yani kaldırımda işi yoktur bisikletlinin, kaldırım sadece yayalara aittir. Polis ne kadar anons yaparsa yapsın onların için dede kanunları bilmeyen bence çok görevli memur var.

Geri