Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

kaldırım sıkıntılı. lastiklere zarar veriyor

Scudo
emniyet şeridi yoksa veya yol uygun değilse yasal diye düşünüyorum ama mümkünse kaldırımda kullanmamaya çalışın

Karayolu Trafik Yönetmeliği'nde
Yaya Kaldırımı şöyle tanımlanır: Karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır.
Tanım oldukça açık ''yalnız yayaların kullanımı'' belirtilmiş.Peki biz yaya mıyız?

Bu ifadede ''yalnız yayaların kullanımı'' denmiş.O zaman yaya nedir.Bunu da üşenmeyip cevaplamışlar:Yaya:Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insandır.

Bu ifadede de ''araçlarda olmayan'' denmiş.Peki araç ne ola ki:Araç: Karayollarında kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlıtaşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adıdır.

Bu ifadede ''motorsuz taşıt'' kavramı var.Motorsuz taşıt:İnsan veya hayvan gücü ile yürütülenlere “motorsuz taşıt” denir. Biz de bisikletli olarak motorsuz taşıtız tanıdık gelmiştir.

Bu kadar ifadeyi alt alta toplayıp ,çıkarıp bölersek:
''Kaldırımda sürmek yasal değildir''

Hâlâ daha yasal mı değil mi diye düşünen varsa bir şey demiyorum.

@hamlet2006
Bu kadar uzun anlatmaya gerek yok. Bahsettiğiniz yönetmeliğin 136. maddesi der ki:
Madde 136-Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin uyacakları kurallar aşağıda gösterilmiştir.
a) Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin;
1) Yaya yollarında sürülmesi,
2) ...
Yasaktır.

@Murat B.
Üstad,
Kesinlikle doğru söylüyorsunuz:Basit anlaşılır ve net.
Ama bu kadar basit ve net olması kafa karıştırıyor herhalde dedim.

Hazır yeri gelmişken bir de ''tümdengelim yöntemi '' ile söyleyelim:
Bütün taşıtların yaya kaldırımını kullanması yasaktır.Bisiklet bir taşıttır.O halde bisikletin de yaya kaldırımını kullanması yasaktır.:harika:

Bazı bisiklet yolları kaldırımlara yapılmış. Mesela Antalya'da bol bol var Örneğin Lara bölgesindeki bisiklet yollarının tamami kaldırimda, hatta yolun çok büyük kısmında yayalar için ter yok ve bisiklet yolu denen yerden yürümek zorundalar.

Keza Manavgat - Side tarafında da böyle hatta kaldırımlarda bisikletin çıkabileceği rampa da yok. Öyle absürd bir şey.

Şimdi bunu yapmak trafik kanununa aykırı mi değil mi ?

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
@Taygun Kon bisiklet yolu olarak boyanmış veya ayrılmışsa orası kaldırım değildir. Aynı kot hizasında olması veya kaplamanın aynı olması orasını kaldırımın parçası yapmaz.

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@Özcan Benim merak ettiğim yayaların yürüdüğü yolu bisiklet yoluna çevirip yaya yolunu iptal etmek nasıl bir yasal kirnazliktir.
Evet yaya yolu yoksa yayalar bisiklet yolunu kullanabilir. Ama bu yapılan da ciddi kurnazlık olmuş Lara'da

• Beğen
Tepkiler: TafLan
Kaldırımı filan bilmem de ters şeritte bisiket süren adama gıcık oluyorum. Sürmeyin arkadaşım ters şeritte bisiklet. Bi gün birisi gelip bodoslama çarpacak ondan sonra haksız çıkacaksınız mahkeme, hastane masrafları, sigorta masrafları hepsini siz ödeyeceksiniz. Zaten yola sığmıyor millet, en sağda kendime yer bulmaya çalışıyorum bi de sizin gibi saçma sapan insanlarla uğraşıyorum yahu. Ne işiniz var ters şeritte. Demirden korkuyosan trene binmeyeceksin. Adam gibi şeridinde gidemiyorsan ters şeritte ne işin var? Çık kaldırımda sür.

Kaldırımı filan bilmem de ters şeritte bisiket süren adama gıcık oluyorum. Sürmeyin arkadaşım ters şeritte bisiklet. Bi gün birisi gelip bodoslama çarpacak ondan sonra haksız çıkacaksınız mahkeme, hastane masrafları, sigorta masrafları hepsini siz ödeyeceksiniz. Zaten yola sığmıyor millet, en sağda kendime yer bulmaya çalışıyorum bi de sizin gibi saçma sapan insanlarla uğraşıyorum yahu. Ne işiniz var ters şeritte. Demirden korkuyosan trene binmeyeceksin. Adam gibi şeridinde gidemiyorsan ters şeritte ne işin var? Çık kaldırımda sür.
Beşiktaş-sarıyer arasında bu ters şeritten giden vatandaşlardan çok görüyorum. İbb'nin kiralık bisikletleri genelde. Tersten gittikleri yetmezmiş gibi kask yok ve kulaklıkla müzik dinleyerek sürme modundalar. Çok tehlikeli.

Haberlerde trafik polisinin ceza kestiği haberi bile çıkmıştı.

Ben de facebookta görüyorum. Ters yönden gitmenin cezası kaldırımdan gitmekten daha fazla gördüğüm kadarıyla bilginize ?

Beşiktaş-sarıyer arasında bu ters şeritten giden vatandaşlardan çok görüyorum. İbb'nin kiralık bisikletleri genelde. Tersten gittikleri yetmezmiş gibi kask yok ve kulaklıkla müzik dinleyerek sürme modundalar. Çok tehlikeli.
Ben geçen haftaki gezımde ters yonde sürdüm. Yolun kenarında asfalt çok kötüydü zıft kalmamıştı ve yol tek şerit ıdı aynamda olmayınca ara sıra seride cıkıp rahat asfalttan gitmek için terse girdim. Yol zaten cok yogun olmadığı için sıkıntı yaşamadım

Tabiki de degil!

Ben geçen haftaki gezımde ters yonde sürdüm. Yolun kenarında asfalt çok kötüydü zıft kalmamıştı ve yol tek şerit ıdı aynamda olmayınca ara sıra seride cıkıp rahat asfalttan gitmek için terse girdim. Yol zaten cok yogun olmadığı için sıkıntı yaşamadım
Zoraki durumlarda girilir elbet.. Ama bu vatandaşlar ters yönde gittiği yetmez gibi kulağında kulaklık, elinde telefon, kazaya davetiye çıkarıyorlar. Ve ters yönde gitmeleri tamamen cehaletten.

• Beğen
bence kaldırımda sürmek asfalttan daha tehlikeli .... ayrıca yol dururken kaldırımdan sürmek bence etikte değil orası da sonucta yayalara ayrılmış onların hakkını gasp etmiş oluruz

• Beğen
Geri