Kask konusunda bir yorum daha yazarsam beni forumdan aforoz edecekler
Neyse, öncelikle "kaz kafalı" vs gibi hakaret eder vari yorumların yapılmaması taraftarıyım. Paylaştığınız bilgilerde de yazıldığı gibi, kaskın koruyup korumadığı hakkında farklı yorumlar var.
Okuduğum bir makalede -bulursam paylaşacağım- Avrupa'da motorlu taşıt sürücülerinin, kask takmayan bisikletçilerin yanından geçerlerken daha dikkatli davrandıkları gözlenmiş. Kask takmayan bisikletçilerin, profesyonel olmadıklarını, dolayısıyla kaza yapma ihtimallerinin daha yüksek olduklarını düşündüklerinden böyle davranıyorlarmış sürücüler. Medeniyet başka tabii... Bu konuyla ilgili Türkiye için yapılmış bir araştırma var mı bilmiyorum ama genelde, sürücülerin bisiklete binenleri sevmediklerini, bisikletlilere karşı özensiz, umursamaz ve kaba davrandıklarını söylememde bir sakınca görmüyorum.
Daha önce, başka bir arkadaşa yazdığım cevabın bir bölümünü aşağıda paylaşmak istiyorum; belki faydası olur.
Kasktan önce öğrenilmesi gereken, hatta zaman içerisinde öğrenilerek ezberlenmesi gereken şeyler var ki, bunlar kask takmaktan çok daha önemli bence. Kaza nasıl geliyorum der ve bu olası kazalardan nasıl kendimizi koruruzu bilmeliyiz. Kaska gelene kadar o kadar çok parametre var ki... Stresli, gergin, sinirli bir halde bisiklete binmek, kişiye kaza yaptırır. Parçaları düzgün çalışmayan bisikletle yola çıkmak, kaza yaptırır. Havası doğru ayarlanmamış, eski, esnekliğini yitirmiş lastiklerle yola çıkmak kaza yaptırır. Uykusuz seyahate çıkmak, kaza yaptırır. İyi beslenmemiş bünyeyle seyahat etmek kaza yaptırır. Bisikletle gezilen bölgedeki toplumu, o bölgenin coğrafyasını, iklimini tanımamak, kaza yaptırır. Seyahat esnasında, dikkat dağıtacak öğeler, davranışlar vs kaza yaptırır. Korkular, anksiyeteler, agresif hareketler ve diğer tüm psikolojik rahatsızlıklar kaza yaptırır. Yol zemininin durumuna hakim olamamak, kaza yaptırır. Bunların yanı sıra, kask takmanın ekstra önlem olduğunu düşünenler, kask takınca kendini güvende hissedenler de kasklarını takacaklar elbette... Yalnız, şu biline ki; saatte 80 kilometre hızla giderken düştüğünüzde, kafanızda değil kask, miğfer bile olsa, boynunuzun kırılmasına engel olamaz.
Bu arada, internette paylaşılan, Gopro ile çekilmiş bisikletçi videolarını görüyorum. Etraf magandalarla, dikkatsiz sürücülerle, kaba saba insanlarla dolu. Kafamıza kask taktığımız zaman Hollanda'ya ya da İsviçre'ye ışınlanmıyoruz; o magandalar değişmiyorlar. Taksicinin ya da dolmuş şoförünün yanlış bir dönüş yapacağını, kapısını aniden açıp yola fırlayacağını önceden bilmek, daha sonra da bu magandalarla da dalaşmamak yine bizim lehimizde olacaktır.
Sevgiler...
Web sayfamda güvenli sürüşle ilgili de şöyle bir yazı yazmıştım. İlgilenenlere...
(link)