Merhabalar.
Bölümde benzer konu olmuş mu diye arattım ama sonuç vermedi. Forumda kısa zamandır takılıyorum bu yüzden daha önce tartışıldı mı bilgim yok ama ufak bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Bildiğiniz gibi "Bisiklet Seçimi" bölümüne yoğunlukla biz acemiler başlık açıyoruz. Derdine bu bölümde derman arayanlarımızın en büyük ortak paydası bilgisizlik ve deneyimsizlikten oluşuyor.
Bazen başlıklarda öyle yanıtlar görüyorum ki gerçekten aklım almıyor. Örneğin birisi tur bisikleti önerisi istiyor, yanıt şu: "Sedona, Trek, Scott derim." Yahu iyi de Trek olsun Scott olsun, 400 €'ya da bisiklet satıyor 1400€'ya da bisiklet satıyor. Yanıt ne anlatmak istiyor ve neden bunu anlatmak istiyor belli değil. Sık gördüğüm başka ve benzer bir durum da dayanaksız, öznel yanıtlar. Birisi Bunların ne anlatmak istediği belli ama neden onu anlatmak istediği belli değil.
Yardımcı olmak isteyen arkadaşların da eksik, yanlış bildiği şeyler olabilir buna diyecek bir sözüm yok sonuçta herkes bir şeyler öğrenmek için burada; ama, en azından nitelikli bir ileti yazarsa kişi, onun yanlış bildiğini başkası düzeltir. Örneklendirdiğim çizgide yanıt yazan kişilerin ne yardımcı oldukları var ne de düzeltilebilecek bir bilgi sundukları.
Bu yanıtların yanında bir aceminin anlayabileceği açıklıkta uzun uzun açıklamalar yapan, en ufak terimleri bile parantez içinde açıklayan ve yeni başlayanları son derece sağlıklı bir şekilde yönlendiren yanıtlar yazan arkadaşlar var ki; yukarıda anlattığım şekilde yanıt yazan arkadaşların, bu arkadaşların isteğini kırması bile olası gözüküyor bana.
Buna nasıl bir çözüm bulunabilir, BisikletForum'da yeni olduğum için söyleyeceklerim olanaklı mıdır bilemiyorum; ama, üyelerin buraya yazma yetkisi sınırlanabilir bence. Uygulamadaysa, yeni üyelerin böyle bir hakları olur, gerektiğinde niteliksiz yorumlar yapan kullanıcıları topluluk uyarır (ki yönetim bu konuda tavır almak isterse çoğunluğun bu konuda yardımcı olacağını düşünüyorum); eğer uyarı fayda etmezse onlar da belirli bir süre kullanıcıdan bu hakkı alırlar. (Muhtemelen şu an mesaj sayımdan dolayı göremediğim bir "Yönetime Bildir" tuşu da vardır, o da bu konuda yardımcı olur.) Uyarıdan sonraki ilk hatada iki hafta, ikincide 1 ay, üçüncüde 3 ay gibi artarak giderse bu olayın önüne geçilebileceğini düşünüyorum.
Sevgilerimle.