@enes savaş
Sanırım, foruma direkt olarak yüklenecek olan her görsel materyal, sitenin veritabanına ekstra yük demek.
"Benim yükleyeceğim 1 fotoğrafın ne gibi bir külfeti olur ki?" diye bir soru gelebilir tabi, ama sitede oldukça fazla (ve aktif) kullanıcı mevcut. Bunların hepsi, imageshack.us gibi siteler yerine direkt olarak forum veritabanına yükleme yapmaya kalksa (ki emin ol hiç kimse tek bir fotoğraf ile yetinmeyecektir) sistemin aşırı yüklenmesine neden olur. Pratiklik açısından bana göre pek yerinde bir uygulama olmasa da sitenin sağlıklı bir şekilde hizmet verebilmesi için en uygun çözüm gibi görünüyor bu durum.
----
Chat modülü hakkındaki naçizane düşünceme gelirsek;
Ben de sitedeki kalıcı bilgilerin chat fonksiyonu yüzünden azalacağı, bilgi almak isteyenlerin o sırada online olan kişilere danışarak bu eksikliğini gidereceğini düşünenlerdenim. Tamam bu o sırada acil bilgiye ihtiyacı olanlar açısından oldukça iyi bir şey ama ya o sırada online olmayan üyeler? Mesela ben sitede 2007 yılına ait konu başlıklarından bilgilerimi pekiştiriyorum. O sıralar sitede chat fonksiyonu bulunsa ve o kişi bunu chat'te dile getirmiş olsaydı ben bugün bundan nasıl faydalanacaktım? Ayrıca burada bir sürü üye mevcut. Herkes bir şey sormaya, bir şey söylemeye kalksa o konuşmanın takibi oldukça güç bir hal alacaktır.
Chat için şöyle bir şey düşünülebilir; Birbirinin arkadaş listesinde olanlar tıpkı facebook'ta olduğu gibi sayfanın küçük bir köşesinde birebir görüşmeye başlayabilir, ihtiyaç halinde 4-5 kişiyi (artık bunun limiti ne olursa) ekleyerek görüşmeyi konferansa çevirebilirler.
Chat sistemi olacaksa; mIRC odalarındaki gibi online olan tüm kullanıcıların aynı yerde toplandığı bir sistem yerine böylesi biraz daha özel bir formata sahip chat mantığı düşünülebilir kanısındayım.