Scudo Sports

Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

Merhaba.

Konu konuşulalı çok olmuş ama gene de deneyimimi paylaşacağım.

Diz kapağı çevremdeki ağrıya hiç bir ilaç iyi gelmedi. Ortopedi doktorlarının dediği gibi Quadriseps yada VMO güçlendiren hareketler iyi gelmedi. Esnetmek için dizi bükmek çok kötü geldi. Hiç bir ilaç iyi gelmedi.

Bana iyi gelen 2 hareket:
Önce dizi hafif kırarak ısınma hareketleri
Ağırlıkla single leg step down
Ağırlıkla walking lunge

Bunları haftada 2 kere yapınca toparladım. Ağrım bitti.Tabi aylar alıyor.

Ortopedi ve fizyoterapi dünyasında literatürü takip edenler zaten çözümün Hamstring ve Glute kaslarını güçlendirmek olduğunu söylüyorlar. Amerikalı fizyoterapistleri youtube'dan takip ediyorum. Quad güçlendir çözûlür diyen ortopedi doktorları yeni gelişmelerden habersiz. Olay zaten bisiklet yüzünden Quad kaslarının fazla güçlü Hamstring ve Glute kaslarının güçsüz olması. Bisiklet kas dengesizliği yaratıyor (Kaynak: Play Forever kitabı. Amerikalı Bir Ortopedistin kitabi. Adam Amerikan Kayak milli takımının da ortopedi doktoru)

Kilolarca kolajen içmişimdir. Bamya tohumu da yedim, iyi gelir diye vişne de düzenli. Binbir diz takviyesi kullandım. Enjeksiyon de vuruldum, işe yaramadı.

Bisikletçinin güçsüz Quad kasları olmaz. Güçsüz Hamstring ve Glute kasları olur. Ona yönelık haftada 2 kere spor salonunda dumbbelllarla egzersiz yapın düzelebiliyor diz ağrısı. Ama haftada 2den fazla yaparsanız daha kötü olur. Toparlama süresi lazım.

Ve hareketler her bacak için 12-15 tekrar, 3 set yapılmalı. Fazlası zarar, azı fayda etmez.
Hocam bu hareketlerin bir videosunu çekme veya youtube linki gönderme şansınız varmı?
yanlış bir hareket yapıp daha kötü olmaktan korkuyorum
yıllardır dizlerim rahatsız cok dikkat etmeme rağmen geçmiyor
yardımcı olursanız sevinirim.

Scudo
Sürekli tek bir spor yapılmamalı düşüncesindeyim. Koşu, bisiklet, yüzme karışık yapılmalı

Herkese merhaba; ben de epey ağrı çekiyorum 6 ay önce teşhis kondu. Bütün yorumları okudum. Bana kas güçsüzlüğü ve dengesizliği dediler. Bir çok terapi aldım, sportif olmayan ben güçlenmek için herşeyi yapmaya çalışıyorum. Bisiklet önerdiler tabii salonda 🙈 Onda da hızlı kullandım bağları zorlamışım. Bir türlü aşamadım ağrı olayını. Terapiler, enjeksiyonlar ilaçlar hepsini denedim. Acaba ağrısı gecen normal hayatına dönenler var mı, belki bana da moral olur 🙏

• Beğen
Tepkiler: ERDEM...
Var bir arkadaşımız eski sayfalarda yorumları var Berk Evren ismi hatta pedal günlüğü diye bir blog sayfası var

• Beğen
Tepkiler: dygu16
Dostum kesinlikle merdiven kullanmıyorum. Engelli rampası veya asansör kullanıyorum. Merdivende çok yük biniyor dizlere. Bisikletide daha sakin kullanıyorum. Büyük ölçüde sorunlarım azaldı.

• Beğen
Tepkiler: dygu16
Suphi3434 yaş kaç hocam ne kadar süre daha kullanamayacaksınız ömür boyumu. Çalışıyormusunuz ne iş yapıyorsunuz acaba. Yani bu merdiven kullanma durumu geçici sanırım. Bence bu durum yüklenme yıpranma değil iç organlar yani bağırsak, ciğer vs... İle alakalı özellikle genç yaşta olması hatta stres de etken. Zira amcam 80 yaşında 15 yaşından beri 55 sene boyacılık yaptı benden sağlam babam ve diğer amcalarımda aynı şekil yüklenme yıpranma vs... Hikâye bağırsak vs... İle alakalı stres ile alakalı

çalıştığım işyerinde engelli rampası var. yaşadığım evde de asansör var. genelde merdiven kullanmama gerek kalmıyor. çok nadiren de olsa merdiven kullanmak zorunda kalıyorum . Ama her kullandığımda hafif ağrılar oluyor.

Yaş kaç hocam

tekrar merhaba; bi kaç gün önce magnezyum sülfat (ingiliz tuzu veya epsom tuzu) kullandım. Kas gevşetici etkisi var, gerçekten cok iyi geldi. Diz kapağım ve cevresi rahatladı. Banyo suyuna ekleniyor veya, tuz ile dizlerimi ovuyorum bir de yüzmeye ağırlık verdim daha iyiyim, ama tabii bu hafta böyle, haftaya ne olur bilmiyorum.
teşekkürler @ERDEM0619

• Beğen
Tepkiler: ERDEM...
Herkese merhaba; ben de epey ağrı çekiyorum 6 ay önce teşhis kondu. Bütün yorumları okudum. Bana kas güçsüzlüğü ve dengesizliği dediler. Bir çok terapi aldım, sportif olmayan ben güçlenmek için herşeyi yapmaya çalışıyorum. Bisiklet önerdiler tabii salonda 🙈 Onda da hızlı kullandım bağları zorlamışım. Bir türlü aşamadım ağrı olayını. Terapiler, enjeksiyonlar ilaçlar hepsini denedim. Acaba ağrısı gecen normal hayatına dönenler var mı, belki bana da moral olur 🙏
Kondromalazi patellanın gerçek tedavisi ne yazık ki cerrahidir. Cerrahi dışındaki tüm seçenekler sadece ameliyatı öteler. Diz çevresindeki kas gruplarının güçlendirilmesi ağrıyı azaltır. Ancak belirli bir aşamaya gelmiş kıkırdak sorunlarında güçlendirme egzersizleri de işe yaramayabilir. Size prp, kök hücre, terapi vb. yapalım şeklinde yaklaşan doktorlara inanmamanızı tavsiye ederim naçizane. Çok geçmiş olsun.

Kıkırdak cerrahisi 3 şekilde yapılır:

Mozaik plasti (yük binmeyen bölümden alınan kemikli kıkırdakların şikayet yaratan bölgeye nakledilmesi)
Otolog kondrosit implantasyonu (laboratuvarda çoğaltılmış kıkırdak hücrelerinin emdirilmiş bir membran üzerinde sorunlu bölgeye dikilmesi. kesin çözüm ancak çok pahalı bir yöntem)
Allogreft transplantasyon (kadavradan alınan kıkırdak hücrelerinin başka bir hastaya nakledilmesi)

• Beğen
Tepkiler: mdonertas
ilginize teşekkür ederim ameliyat olup da çok memnun olanını görmedim
Kondromalazi patellanın gerçek tedavisi ne yazık ki cerrahidir. Cerrahi dışındaki tüm seçenekler sadece ameliyatı öteler. Diz çevresindeki kas gruplarının güçlendirilmesi ağrıyı azaltır. Ancak belirli bir aşamaya gelmiş kıkırdak sorunlarında güçlendirme egzersizleri de işe yaramayabilir. Size prp, kök hücre, terapi vb. yapalım şeklinde yaklaşan doktorlara inanmamanızı tavsiye ederim naçizane. Çok geçmiş olsun.

Kıkırdak cerrahisi 3 şekilde yapılır:

Mozaik plasti (yük binmeyen bölümden alınan kemikli kıkırdakların şikayet yaratan bölgeye nakledilmesi)
Otolog kondrosit implantasyonu (laboratuvarda çoğaltılmış kıkırdak hücrelerinin emdirilmiş bir membran üzerinde sorunlu bölgeye dikilmesi. kesin çözüm ancak çok pahalı bir yöntem)
Allogreft transplantasyon (kadavradan alınan kıkırdak hücrelerinin başka bir hastaya nakledilmesi)
Adem Bey; sizin ameliyat deneyiminiz nasıldı, sonuçları paylaşabilir misiniz

Son düzenleme:
ilginize teşekkür ederim ameliyat olup da çok memnun olanını görmedim

Adem Bey; sizin ameliyat deneyiminiz nasıldı, sonuçları paylaşabilir misiniz
Ben henüz ameliyat olmadım, yani doktorum henüz ameliyat olmamı gerektirecek bir durum olmadığı görüşünde.

Bir de ameliyat olanlar yukarıda saydığım yöntemlerden hangisini olmuşlar? Çünkü genelde sorduğumda prp uygulamasını bile ameliyat zannedenler oluyor.

• Beğen
Tepkiler: mdonertas
Ameliyat olmam ama olana da karışmam.
Bana göre insan vücudu kendisini tamir edebilir yeter ki şartları iyi olsun. Bıçak altına yatmak bana göre değil; Allah mecbur bırakmasın. bu arada yaşım 53....

Ameliyat olmam ama olana da karışmam.
Bana göre insan vücudu kendisini tamir edebilir yeter ki şartları iyi olsun. Bıçak altına yatmak bana göre değil; Allah mecbur bırakmasın. bu arada yaşım 53....
Kıkırdak kendi kendini onaramıyor ne yazık ki. Çünkü alenfatik, anöral ve avasküler olmakla birlikte mezenkimal kök hücreleri içermemekte. Durum böyle olunca da kendi kendini yenilemesini beklemek hata olur ki sizin yaşta biri için imkansız. Adölesan dönem denilen çocukluk çağındaki kıkırdak hasarlarında iyileşme olabilir.

Ben henüz ameliyat olmadım, yani doktorum henüz ameliyat olmamı gerektirecek bir durum olmadığı görüşünde.

Bir de ameliyat olanlar yukarıda saydığım yöntemlerden hangisini olmuşlar? Çünkü genelde sorduğumda prp uygulamasını bile ameliyat zannedenler oluyor.
Benim grade 1-2 yumuşama olduğu için bana da ameliyat onerilmiyor, bir tek siz önerdiniz öyle söyleyim :) burdaki tüm eski postlarda da bana yazdığınız ne yazık ki kıkırdağın ameliyatsız tedavisi yok… diye başlayan yorumunuzu kopyalayıp bir çok kişiye yollamışsınız. Sanırım bir doktorla anlaşmanız var veya kendiniz doktorsunuz reklam amaçlı burdasınız. Kendi ameliyat öykünüz olsaydı derdim ki herkes gibi burda da bir hikaye var.
Kıkırdak kendi kendini onaramıyor ne yazık ki. Çünkü alenfatik, anöral ve avasküler olmakla birlikte mezenkimal kök hücreleri içermemekte. Durum böyle olunca da kendi kendini yenilemesini beklemek hata olur ki sizin yaşta biri için imkansız. Adölesan dönem denilen çocukluk çağındaki kıkırdak hasarlarında iyileşme olabilir.
az evel you tube da beyzadeoglu klinik sayfasına rastladım orda bir doktor bu sözleri söylüyor, altına da ne tesaduf ki siz yorum yapmışsınız çok doğru diye, kıkırdak konusunun zorluğunu burada herkes yaşıyor zaten. Düşüncelerinize ameliyatın gerekliliğini savunmanıza saygı duymakla birlikte buradaki sinerjinin çok dışında bir yerlerde olduğunuzu düşünüyorum.

Son düzenleme:
Benim grade 1-2 yumuşama olduğu için bana da ameliyat onerilmiyor, bir tek siz önerdiniz öyle söyleyim :) burdaki tüm eski postlarda da bana yazdığınız ne yazık ki kıkırdağın ameliyatsız tedavisi yok… diye başlayan yorumunuzu kopyalayıp bir çok kişiye yollamışsınız. Sanırım bir doktorla anlaşmanız var veya kendiniz doktorsunuz reklam amaçlı burdasınız. Kendi ameliyat öykünüz olsaydı derdim ki herkes gibi burda da bir hikaye var.

az evel you tube da beyzadeoglu klinik sayfasına rastladım orda bir doktor bu sözleri söylüyor, altına da ne tesaduf ki siz yorum yapmışsınız çok doğru diye, kıkırdak konusunun zorluğunu burada herkes yaşıyor zaten. Düşüncelerinize ameliyatın gerekliliğini savunmanıza saygı duymakla birlikte buradaki sinerjinin çok dışında bir yerlerde olduğunuzu düşünüyorum.
Herhangi bir doktorla anlaşmam yok Duygu Hanım, böyle düşünmenize gerçekten üzüldüm. Ben gerçekçi bir insanım ve gerçeklerle yüzleştikçe bende oluşturacağı travmalarla daha iyi mücadele edebileceğimin bilincindeyim. Bu konuyu çok araştırdım. Yaklaşık 6 yıl önce başlayan sorunum artarak devam ediyor. Şimdi düşünüyorum da, sorunun ilk başladığı zamanlar ameliyat olsaymışım bu seviyeye gelmeden, belki de basit bir kapalı yöntem ameliyatla sorun çözülecekti. Tabi o zamanlar bu konularda bilgisizdim. Zamanla diz kapağımdaki kıkırdak bozukluğu eklemin karşı tarafındaki medial kondilin kıkırdağını da bozdu. Haliyle müdahale edilmesi gereken alan arttı cm2 cinsinden. Bu da açık ameliyat demek.

Ayrıca ben doktor değilim ki ameliyat önereyim. Sorun belli, çözüm belli. Aktivite düzeyinizle orantılı olarak ilerleyen yıllarda siz de göreceksiniz ki rahatsızlığınız artarak devam edecek. Bunu bir kondromalazi patella hastası olarak ve kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Sedanter bir bireyseniz mevcut kıkırdak sorunlarınızla ömür boyu yaşayabilirsiniz belki. Ancak, egzersiz ya da spor yapmak isteyen kişilerin yaptığı branşa göre doktoruyla birlikte tercih edeceği yöntemleri yukarıda saydım. Doktorlara inanmıyorsanız bu yöntemlerle ilgili karşılaştırmalı makaleleri okuyun derim naçizane. Değerlendirmek size kalmış. Geçmiş olsun herkese.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Hellheimr
Herhangi bir doktorla anlaşmam yok Duygu Hanım, böyle düşünmenize gerçekten üzüldüm. Ben gerçekçi bir insanım ve gerçeklerle yüzleştikçe bende oluşturacağı travmalarla daha iyi mücadele edebileceğimin bilincindeyim. Bu konuyu çok araştırdım. Yaklaşık 6 yıl önce başlayan sorunum artarak devam ediyor. Şimdi düşünüyorum da, sorunun ilk başladığı zamanlar ameliyat olsaymışım bu seviyeye gelmeden, belki de basit bir kapalı yöntem ameliyatla sorun çözülecekti. Tabi o zamanlar bu konularda bilgisizdim. Zamanla diz kapağımdaki kıkırdak bozukluğu eklemin karşı tarafındaki medial kondilin kıkırdağını da bozdu. Haliyle müdahale edilmesi gereken alan arttı cm2 cinsinden. Bu da açık ameliyat demek.

Ayrıca ben doktor değilim ki ameliyat önereyim. Sorun belli, çözüm belli. Aktivite düzeyinizle orantılı olarak ilerleyen yıllarda siz de göreceksiniz ki rahatsızlığınız artarak devam edecek. Bunu bir kondromalazi patella hastası olarak ve kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Sedanter bir bireyseniz mevcut kıkırdak sorunlarınızla ömür boyu yaşayabilirsiniz belki. Ancak, egzersiz ya da spor yapmak isteyen kişilerin yaptığı branşa göre doktoruyla birlikte tercih edeceği yöntemleri yukarıda saydım. Doktorlara inanmıyorsanız bu yöntemlerle ilgili karşılaştırmalı makaleleri okuyun derim naçizane. Değerlendirmek size kalmış. Geçmiş olsun herkese.
Doktor değilseniz böyle kesin hükümlerle şunun kesin tedavisi ameliyattır şeklinde insanlara önerilerde bulunmayın. Ben cerrahım biz bile byle konuşmuyoruz hastalarla.

Doktor değilseniz böyle kesin hükümlerle şunun kesin tedavisi ameliyattır şeklinde insanlara önerilerde bulunmayın. Ben cerrahım biz bile byle konuşmuyoruz hastalarla.
Hocam siz buyurun o halde sizi dinliyoruz. Evet kıkırdak nasıl iyileşir ameliyatsız?

Hocam siz buyurun o halde sizi dinliyoruz. Evet kıkırdak nasıl iyileşir ameliyatsız?
Beni de dinlemeyin bu işin uzmanı ortopedi uzmanları, herkes bireysel olarak muayene olduğu doktorunu dinlesin. Ben doktor olduğum halde başka bir branş hakkında ahkam kesme hadsizliğini göstermiyorum, bilmem anlatabildim mi? Tavsiye etmemi isteyen olursa bisiklet ve triatlonla yakından ilgilenen doktor arkadaşıma yönlendirebilirim, bu sorunu yaşayan bisikletçi dostlarımızı.

Geri