Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

Zorladığım zaman benim de dizlerim ağırıyor. Günlük hayatımı etkileyecek bir ağrı değil ama uzun vadeli çözüm gerekiyor diye düşünüyorum.

Şu ana kadar okuduğum yada izlediğim videolar genelde sele pozisyonunu işaret ediyor. Sele pozisyonumun yanlış olmadığını düşünüyorum. Pedala topuk koyma ve bacak içi boy ölçme yöntemlerini uygulayınca aynı sonuç çıkıyor.

Yıllar önce diz sorunu yaşayan bir forumdaşımız ısrarla -çinko,çinko,çinko- diye önerilerde bulunuyordu. Tombala yaptığında görüşelim demiştim ama kayboldu gitti...

20li ve 30lu yaşlarımda vitamin supliment aldığım zaman özellikle çinkonun beni daha dinçleştirdiğini hisederdim. Bu yorumu 15-20 sene önce okumuş olsaydım muhtemelen destek çıkardım :hhhhhh:

Glukozamin ve kondroitin kullanıyorum. Etkisini bilmiyorum ama genel olarak eklemlerime iyi geliyor diye düşünüyorum.

Arkadaşlar forumda neresinde okumuştum hatırlamıyorum bulabilseydim buraya ilistirirdim. Masa başı işi yapan kişilerde genelde sırt ve kalça kasları zayıflıyor buna ilave bisikletle bacak on kas grubunu daha da güçlendirince arada kas gruplarinda karşılıklı ciddi dengesizlik oluşuyor diyorlardı. Gerçekten son zamanlarda bisiklet suruslerim sonrası sırt ve kalçaya yönelik esneme hareketlerini taviz vermeden yaptıkça şikayetlerimi daha az hissetmeye başladım. Bence ihmal etmemek lazim

Bu teorinin doğruluğunu teyit ederim... Bu aralar aşırı sedanterim ve kilo almadan başlayarak bir çok etkisini hisediyorum, vücut esnekliğim de çok az ve kas dengesizliği oluşturuyordur. Haftada 4-5 saat spor maalesef yetmiyor, gün içerisinde hareketlilik şart.

• Beğen
Tepkiler: ERDEM0619
Scudo
Selam arkadaşlar ben bisikletçi değilim ama bu rahatsızlıktan muzdaribim. Yaklaşık 15 yıl önce bir dönem bilinçsizce yoğun spor yapıp dizlerime yüklenmiştim maalesef hala kendime çok kızıyorum. Bir sabah diz ağrısı ve dizde yoğun bir sesle uyandım çok ilginçti çok akut başladı çünkü hiç ağrım olmazdı. Ağrı olsa zaten zorlamazdım. Mr çekildi grade 1 kondromalazi ve menisküs dejenerasyonu diyor. Bir süre ağrı devam etti sonra azaldı. Ama hicbir zaman eskisi gibi olmadı tabi asla çömelmiyor diz çökmüyorum. Merdivende günlük işlerde sıkıntım yoktu. Uzun yürüyüşler yüzme vs ağrısızdı. Taki son dönemde bir süre ayakta kalıp merdiven inip çıkmak zorunda kaldım normalden fazla. Şimdi ağrılar hafiften geri döndü ve inanılmaz moralim bozuldu. Mr çekildim sonucu daha çıkmadı ve bir fizyoterapiste gittim. Birebir ders yapıyoruz. Ve youtube da gösterilen o egzersizlerin sakıncalı olduğunu düşünüyor. Kum torbasıyla indirip kaldırmak gibi. Kendi ağırlığımla kalça üzerine daha çok çalışıyoruz kalçada da ağrılarım var çünkü. Henüz yeni başladım bakalım faydası olacakmı. Şikayetim olmadığı için egzersiz yapmıyordum açıkçası ama yürüyüş yapardım hep.

Bu sorunu yaşayanlar dizlerindeki ağrılar geçene kadar ne egzersiz, ne güçlendirme hiçbir şey yapmasın. Ben 2016 yılında bir motorsiklet kazası geçirdim ve 6 ay devam eden bir tedavi sürecim oldu. Tekrar yürümeye başladığımda dizlerimdeki ağrı tamamen geçmişti. Hasar görmüş olan kıkırdak yapının kendini onarması için mutlaka dinlendirilmesi gerekiyor. Hasar çoksa bu süre de uzar. Ağrılar geçince de günde bir iki kilometre yürüyüş yapın ve yavaş yavaş mesafeyi arttırın. Beslenme ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli şey bol su içmek. Ben bisiklete binerken bile çok az su içiyordum. Hala da aynıyım ama yeterli su içmeden herhangi bir takviyenin de işe yaraması imkansız. Binanın temeli olmadan üzerine kat çıkamazsınız. Bir de ayak tabanınıza mutlaka baktırın. Ayağın iç tarafı çukursa mutlaka tabanlık kullanın. Ayağın içe basması diz eklemindeki tüm dengeleri bozuyor. Tekrar bisiklete binecek duruma gelirseniz de kadansı mutlaka yüksek tutup seleyi de mümkün olan en yüksek şekilde ayarlayın.

Benim tecrübelerim bu şekilde. Herkese acil şifalar.
Ağrılı dönemde de egzersiz öneriliyor sizde kıkırdak hasarı olmayabilir belki de

Merhabalar 7 sene önce bacak çalışırken böyle dizimde ağrı oluştu daha sonra yüzme ve prp ile geçmişti sonra tekrar MRİ çekildim geçen ay 2 tane prp ve 2 tane otolog plazma serumu yapıldı bana mısın demedi ağrılar geçti sonra tekrar başladı , bu süre boyumca 2 hafta egzersiz yapmadım. Dün sporda üst vücut çalıştım sadece elime ağırlık almadım ayaktayken ve ağrılarım tekrar başladı, spordan sonra , diz kıkırdağımda 1.derece kondromalazi var. Yarın kortizon olucam , önerileriniz nedir?

Dosyalar

• IMG_8135.jpeg
    IMG_8135.jpeg
    83,6 KB · Okunma: 16
Merhabalar 7 sene önce bacak çalışırken böyle dizimde ağrı oluştu daha sonra yüzme ve prp ile geçmişti sonra tekrar MRİ çekildim geçen ay 2 tane prp ve 2 tane otolog plazma serumu yapıldı bana mısın demedi ağrılar geçti sonra tekrar başladı , bu süre boyumca 2 hafta egzersiz yapmadım. Dün sporda üst vücut çalıştım sadece elime ağırlık almadım ayaktayken ve ağrılarım tekrar başladı, spordan sonra , diz kıkırdağımda 1.derece kondromalazi var. Yarın kortizon olucam , önerileriniz nedir?
7 yıldır semptom yokmuydu?
Şu an ağrınız kötü mü? Neden kortizol yapılıyor

Hayır yoktu , yüzme ile geçmişti , alt tarafta sadece arka bacak iç bacak kalça çalışıyordum. Bir gün yokuş çıkarken tekrar oluştu , şimdi yüzünce de çokça ağrıyor.

Yanlış mesaj

@ERDEM0619 video için ☺️ teşekkürler.
Acaba hocanın bahsettiği takviyeyi kullanan, fayda gören var mı ?

Bizzat kullanan biri baya iyi geldiğini söyledi denemek de fayda var. Zaten doğal

Ben kullandım faydasını görmedim. Bu benim şahsi tecrübem tabii başkası fayda görebilir belki
Uzun süredir bu başlığın takipçisiyim arkadaşlar. Bisiklet kullanıcısı olmadan da artık insanların internette kondromalazi tanısı için araştırma yaparken bu başlığa geldiklerini de görüyorum. Tecrubelerimizle birbirimize zarar vermemek açısından birkaç şeyi belirtmekte fayda var.
İlk olarak her diz ağrısı kondromalazi patella değildir. Yanlış yollara sapmamak için öncelikle bir doktordan doğru tanıyı öğrenmek lazım.
çünkü bazı romatizmal hastalıklar ilk başta diz ağrısı ile kendisini belli edebilir ve bunlari basit bir kondromalazi diye düşünerek takip ederseniz tedavide çok zaman kaybedebilirsiniz.
kondromalazi diz kapağının arka tarafındaki kıkırdağın yumuşaması yıpranması ve incelmesidir. Sebep genelde bilinmez ama travma veya yapısal bozukluk sebep olabilir. Asıl olay da diz kapağının asıl yuvasinda yerlesmemesi, yuva icine tam oturmadığı icin hareketini tam yapamamasi ve buna bağlı olarak kıkırdağınin aşinmasindan kaynaklandığı düşünülür.
yuvaya yanlış yerleşmesine sebep olarak da genellikle diz etrafindaki kas ve tendonlarin dengesizliği sebep gösterilebilir boylece simetrik bir kuvvet oluşmaz ve diz kapağı sağa sola kayarak yuvadan çıkar.
sonuçta bu olay ilereldikce dizde kireclenmelere de sebep olabilir.
bunlar benim internetten toparladığim bilgiler . Başlıkta bulunan doktor arkadaşlar bu bilgilerde eksik veya yanlış varsa duzeltebilir.
benim şahsi tecrübelerime gelince ( bunlar sadece benim şikayetlerine ve problemine aittir başkasına uymayabilir)
uzun süre once kondromalazi patella tanısı aldım. Dizlerimin uzerine oturamazdim Türkiye'de gidebildigim en ünlü ortopedistlere kadar da gittim en son bir tanesi dizde kireçlenme de başlamış 2-3 seneye kalmaz protez gerekir bile dedi. Hatta ilacını al otur evinde sporu filanda bırak demislerdi çok canım sıkılmıştı onun için bu başlığı takip eden arkadaşları çok iyi anlıyorum.
Benim kondromalaziye uyan sikayetlerim vardı bunun yanında ayrıca kemik yapımda belirgin kireçlenme vardı ve zaman zaman sağ kalcamdan diz arkasına vuran şiddetli bir ağrı çekiyordum
Şu anda eskiye kıyasla oldukça rahatım 7-8 sene gecmesine rağmen de protez ihtiyacım oluşmadı henüz, o doktoru da arada güzelce anıyorum 😄
Nelerden fayda gördüm
-bisiket kullanmaya devam 20 km/gün yüksek kadans %yuzde 30 etki
-Ekmegi bıraktım en az 3 ayda %25 etkili olduğunu düşünüyorum (allerjik bir bünyem var ekmeği bu sebeple bıraktım ama ağrılarıma iyi geldiğini düşünüyorum ama bunu ispat edemem,)
-diz etrafındaki kasların ve bağların dengeye oturması için düzenli olarak her gün bisiklet ön kas grubunu 3 kere 15 saniye gererek bekletme sonrası 50 adet yarım mekik 50 adet yarım şınav yapıyorum. En az % 25 etkili olduğunu düşünüyorum.
-boyum 181 kilomu 80 e kadar indirdim en az %20 etki ediyor diye düşünüyorum .
Şu anda
-Eskiden kalcamdan dizime vuran agri arada yoklasa da eskisi gibi rahatsız edici degil.
-Hiçbir sıkıntı olmadan dizlerimi yere koyabiliyorum bükebiliyorum ve bağdaş kurabiliyorum.
Umarım sizler de sikayeterinizde azalma ile yaşarsınız.
Ha bu arada hiçbir ilaçtan doğru düzgün fayda görmedim. Bir ara sadece nemartro kullanmistim fayda ediyor gibi gelmişti. PRP de yaptırmışdım sadece ağrı kesici etkisi olduğunu düşünüyorum bence bir müddet ağrı hissini yok ediyor tedavi edici olduğunu düşünmüyorum

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Elif Pelin
Ben kullandım faydasını görmedim. Bu benim şahsi tecrübem tabii başkası fayda görebilir belki
Uzun süredir bu başlığın takipçisiyim arkadaşlar. Bisiklet kullanıcısı olmadan da artık insanların internette kondromalazi tanısı için araştırma yaparken bu başlığa geldiklerini de görüyorum. Tecrubelerimizle birbirimize zarar vermemek açısından birkaç şeyi belirtmekte fayda var.
İlk olarak her diz ağrısı kondromalazi patella değildir. Yanlış yollara sapmamak için öncelikle bir doktordan doğru tanıyı öğrenmek lazım.
çünkü bazı romatizmal hastalıklar ilk başta diz ağrısı ile kendisini belli edebilir ve bunlari basit bir kondromalazi diye düşünerek takip ederseniz tedavide çok zaman kaybedebilirsiniz.
kondromalazi diz kapağının arka tarafındaki kıkırdağın yumuşaması yıpranması ve incelmesidir. Sebep genelde bilinmez ama travma veya yapısal bozukluk sebep olabilir. Asıl olay da diz kapağının asıl yuvasinda yerlesmemesi, yuva icine tam oturmadığı icin hareketini tam yapamamasi ve buna bağlı olarak kıkırdağınin aşinmasindan kaynaklandığı düşünülür.
yuvaya yanlış yerleşmesine sebep olarak da genellikle diz etrafindaki kas ve tendonlarin dengesizliği sebep gösterilebilir boylece simetrik bir kuvvet oluşmaz ve diz kapağı sağa sola kayarak yuvadan çıkar.
bunlar benim internetten toparladığim bilgiler . Başlıkta bulunan doktor arkadaşlar bu bilgilerde eksik veya yanlış varsa duzeltebilir.
benim şahsi tecrübelerime gelince ( bunlar sadece benim şikayetlerine ve problemine aittir başkasına uymayabilir)
uzun süre once kondromalazi patella tanısı aldım. Dizlerimin uzerine oturamazdim Türkiye'de gidebildigim en ünlü ortopedistlere kadar da gittim en son bir tanesi dizde kireçlenme de başlamış 2-3 seneye kalmaz protez gerekir bile dedi. Hatta ilacını al otur evinde sporu filanda bırak demislerdi çok canım sıkılmıştı onun için bu başlığı takip eden arkadaşları çok iyi anlıyorum.
Benim kondromalaziye uyan sikayetlerim vardı bunun yanında ayrıca kemik yapımda belirgin kireçlenme vardı ve zaman zaman sağ kalcamdan diz arkasına vuran şiddetli bir ağrı çekiyordum
Şu anda eskiye kıyasla oldukça rahatım 7-8 sene gecmesine rağmen de protez ihtiyacım oluşmadı henüz, o doktoru da arada güzelce anıyorum 😄
Nelerden fayda gördüm
-Ekmegi bıraktım en az 3 ayda %25 etkili olduğunu düşünüyorum (allerjik bir bünyem var ekmeği bu sebeple bıraktım ama ağrılarıma iyi geldiğini düşünüyorum ama bunu ispat edemem,)
-diz etrafındaki kasların ve bağların dengeye oturması için düzenli olarak her gün bisiklet ön kas grubunu 3 kere 15 saniye gererek bekletme sonrası 50 adet yarım mekik 50 adet yarım şınav yapıyorum. En az % 25 etkili olduğunu düşünüyorum.
Şu anda
-Eskiden kalcamdan dizime vuran agri arada yoklasa da eskisi gibi rahatsız edici degil.
-Hiçbir sıkıntı olmadan dizlerimi yere koyabiliyorum bükebiliyorum ve bağdaş kurabiliyorum.
Ha bu arada hiçbir ilaçtan doğru düzgün fayda görmedim. Bir ara sadece nemartro kullanmistim fayda ediyor gibi gelmişti. PRP de yaptırmışdım sadece ağrı kesici etkisi olduğunu düşünüyorum bence bir müddet ağrı hissini yok ediyor tedavi edici olduğunu düşünmüyorum
Hastalığınızın evresi neydi? Mesajlarınıza baktım ama göremedim.

Nelerden fayda gördüm
Şu anda
Abicim şu kısmı. "bisiket kullanmaya devam 20 km/gün yüksek kadans %yuzde 30 etki". Açabilirmisiniz

Abicim şu kısmı. "bisiket kullanmaya devam 20 km/gün yüksek kadans %yuzde 30 etki". Açabilirmisiniz
Evimle isim arasindaki mesafe 10km. Gidiş dönüş 20 km. Araba kullanmıyorum işe bisikletle gidip geliyorum. Yüksek kadansi soruyorsan. Kadans dakika basina çevirdiğin pedal sayısı. Düşük viteslerde pedalı dakika başına sayı olarak fazla çevirecek şekilde bir sürüşle dizleri zorlamadan günlük sporumu yapıyorum. Yaşadığım yerde mevsim olarak yılın çoğu gününde bunu yapmaya uygun Aralık ayındayız ama ben hala bisikletle gidip geliyorum

Ortalama 70-90 kadans Uygunmu. Salon bisikleti olurmu acaba. Birde kilitli pedal şart mı acaba. Cevap için teşekkür ediyorum

Hastalığınızın evresi neydi? Mesajlarınıza baktım ama göremedim.
İlk tanıyı uzun süre önce almıştım evre konusunda birşey söylediler mi hatırlamıyorum benim için önemli olan bir problem vardı ve sadece problemin geçmesine odaklandım
Ortalama 70-90 kadans Uygunmu. Salon bisikleti olurmu acaba. Birde kilitli pedal şart mı acaba. Cevap için teşekkür ediyorum
Dizini zorlamayacak kadans uygundur. Her bisiklet olur tabii ki ama salon bisikleti sıkıcı olup bir müddet sonra bırakabilirsiniz. Ben onun için kendime ev-is arası araba kullanmayacam diye bir yol çizdim. Süreç uzun bir süreç kıkırdak iyileşmez filan diyorlar katılmıyorum kikirdak iyileşiyor ama uzun sürüyor. Kilitli pedal da bir dönem kullandim kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü kilitli pedal ayak bileğinizi belli bir pozisyonda (normalde olması gereken pozisyonda) sabitliyor dolayısı ile dizinizi de ama bizim dizimiz o pozisyona tam oturmuyor. Ben dizimin kilitli pedalla zorlandığını hissettiğim için bıraktım. Bir de kilitli pedal yüzünden kaza da geçirdim ve bir daha kullanmadım

• Beğen
Tepkiler: ERDEM0619
İlk tanıyı uzun süre önce almıştım evre konusunda birşey söylediler mi hatırlamıyorum benim için önemli olan bir problem vardı ve sadece problemin geçmesine odaklandım

Dizini zorlamayacak kadans uygundur. Her bisiklet olur tabii ki ama salon bisikleti sıkıcı olup bir müddet sonra bırakabilirsiniz. Ben onun için kendime ev-is arası araba kullanmayacam diye bir yol çizdim. Süreç uzun bir süreç kıkırdak iyileşmez filan diyorlar katılmıyorum kikirdak iyileşiyor ama uzun sürüyor. Kilitli pedal da bir dönem kullandim kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü kilitli pedal ayak bileğinizi belli bir pozisyonda (normalde olması gereken pozisyonda) sabitliyor dolayısı ile dizinizi de ama bizim dizimiz o pozisyona tam oturmuyor. Ben dizimin kilitli pedalla zorlandığını hissettiğim için bıraktım. Bir de kilitli pedal yüzünden kaza da geçirdim ve bir daha kullanmadım
Evet kilitli pedal benim gibi acemiler için sakat biraz. Saygılar 🙏

• Beğen
Tepkiler: SEL PER
Geri