ben carnitine kullanmıştım ama kilo vermek için değil, performans artışı için. bir yarış öncesi almıştım. faydası da olmuştu. çünkü depo yağlar enerjiye çevriliyor. ama kısa süre sonra tam tersi bir durum oldu, kuvvet kaybı ve performans düşüklüğü.
insan tam bir denge ile yaratılmış. yüksek fiziksel antrenmanda bile vücutta tam bir yağ yakımı sağlanmıyor. vücudun ihtiyacı kadar kalıyor. siz %100 bittim dediğinizde bile %20 kalmıştır mutlaka. bu %20 belki de yaşamamız için gerekli. carnitine gibi takviyeler veya doping ilaçları bu %20yi hedef alıyor işte. bazen tehlikeli olabilir yani.
bu takviyeler, yüksek seviye sporcularda, çok özel durumlarda ve doktor kontrolünde kullanılmalı bence. ama şeker dağıtır gibi bibirine ağrı kesici dağıtan bir millete bunu nasıl anlatırız bilemem.
eğer belli bir hastalığınız yoksa; normal beslendiğinizde, yeteri kadar hareket ettiğinizde, belirli ve düzenli aralıklarla spor yaptığınızda ve sağlığınıza dikkat ettiğinizde başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. yaratan hayatın döngüsünü sağlamış, buna uymanız yeterli.
önüne her geleni ye, bütün gün otur, 30 yaşına gel, birgün aynada göbeğine bak ve şöyle de: kilo almışım, vermeliyim.
sonra orantısız spor, haplar, bilinçsiz diyetler....
bu güne kadar vücudun normal çalışma düzenini bozduysak ilk yapmamız gereken vücudu normal çalışma düzenine geri döndürmek. kiloyu sonra düşünün. doğru beslenmeyi, doğru spor yapmayı kısacası doğru yaşamayı bir hayat düsturu haline getirin. kiloyu sonra zaten vereceksiniz.
kimseyi kırmak için birşey söylemedim, kimse üzerine alınmasın sakın. bi tavsiye olarak değerlendirin.
size şunu söyleyebilirim: carnitinle kısa sürede ama sağlıksız kilo vereceğinize, doğru yaşayarak uzun sürede ama sağlıklı kilo verin.