Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

L'etape Türkiye by Tour de France - İstanbul 19-20 Ekim 2024

Biraz ek gelir, biraz da eğlence amacıyla TDMK bünyesinde doping kontrol eşlikçisi olarak görev almışlığım var. Müsabaka sonrası doping kontrol yapılacağı tüm sporculara önceden duyurulmuş olmasına rağmen dereceye giren sporcuya, "Haydi bakalım idrar örneği vermeye" deyince o kadar çok direnç görülüyor ki anlıyorsun bir haltlar karıştırdığını. Ukraynalı bir kadın güreşçi bizi, çişim yok diyerek saatlerce bekletmişti. Yerli bir arkadaş da idrar kabına onun yerine benim işememi teklif etti; güya şaka yapmış.

İlgili federasyon bünyesinde gerçekleştirilen çokuluslu etkinliklerde bile doping işi yaygınken, kontrol yapılmayan bir granfondoda neler dönüyordur kim bilir.

Scudo
Ulusal şampiyonada doping kontrolü yapmayan/yaptırmayan bir federasyon bizimkisi. Bu sene bizzat Aksaray'da yarıştaydım (elit kadın-erkek), sporcularım kürsü yaptı ama doping kontrolü sıfır

Bir insan granfondo gibi bir yarışta neden doping yapar ben de onu anlamıyorum. Bu, motorsikletle düşük süratte giderek Strava KOM’larını almaya benziyor.
Ödül var, poh poh var, ego tatmini var, çevre vs.

gF için doping kullanan mı var 😱
Gerçi neden olmasın. Bu kadar kolay mı bu ilaçlara ulaşmak.
Olmaz mı. Hele yurtdışında ki UCI granfondodalar sürekli yakalanıyor kullananlar. Mesela linkte haberi var. İlk 4 sıra dopingli çıkmış. 1. daha fazla basmış doping ve dopingçileride geçmiş 😂

(link)

Biraz ek gelir, biraz da eğlence amacıyla TDMK bünyesinde doping kontrol eşlikçisi olarak görev almışlığım var. Müsabaka sonrası doping kontrol yapılacağı tüm sporculara önceden duyurulmuş olmasına rağmen dereceye giren sporcuya, "Haydi bakalım idrar örneği vermeye" deyince o kadar çok direnç görülüyor ki anlıyorsun bir haltlar karıştırdığını. Ukraynalı bir kadın güreşçi bizi, çişim yok diyerek saatlerce bekletmişti. Yerli bir arkadaş da idrar kabına onun yerine benim işememi teklif etti; güya şaka yapmış.

İlgili federasyon bünyesinde gerçekleştirilen çokuluslu etkinliklerde bile doping işi yaygınken, kontrol yapılmayan bir granfondoda neler dönüyordur kim bilir.
küçük mobil Usg ile 2 dakikada mesaneye bakılabilir idrar var mı diye
Yok diye diretenden sonda takıp alıcan, bir daha ikiletmezler.

gF için doping kullanan mı var 😱

hoh hoh ho.
Buralarda (kuzey Avrupa) bir laf var: k.çınız kıymetliyse alplerin güneyinde yarışmayın diye. Yukarıda linki verilen (link) sayfasındaki yakalanan dopingçi haberlerine bakın. Her haberin altında "related" kısmında yakın zamandan benzer haberler göreceksiniz. Onlara da bakın ve yine aşağıdaki "related" kısmından diğer yakalanma haberlerine tıklayın. Böyle saatlerce son birkaç yılda yakalanan sürüyle sporcu göreceksiniz. Bunlar başarılı ve kürsü vb yaptığından test edilenler. Ve biraz da affedersiniz salak olanlar. Bunca yıldan sonra hala yarışlara "parlayarak" giriyorsan parlatılmayı hak ediyorsun zaten.
Genci yaşlısı, zayıfı güçlüsü acaip seviyede bir haplanma var. Yarışlarda yapılan değerlere aklınız uçar. 20dk 6+ w/kg yapan masterlarla dolu kürsüler. Elitler 40dk 6 w/kg yapmayana eşek muamelesi yapıyorlar.
Bizim buralardan kazara yolu oraya düşenin kasaba yarışlarında bile tüylerini yolup geri yolluyorlar. Ha buralarda da yok değil. Avusturya vb epey yakalanan var. Geçen böyle bir eski triathloncu 20dk 6.8 w/kg yaptı. Masum olduğunu iddia ederek sporu bırakmak zorunda kaldı ama Strava segmentlerinin anasını ağlatıyor.
(link)

Son düzenleme:
Geçmişte ultramaratonda da duatlonda da bisiklet yarışında da triatlonda da ilk organizasyonlarda sütten ağzım yandığı için yoğurdu üfleyerek yemeyi zor yoldan da olsa öğrendim ve birkaç yıldır bir organizasyonun ilk edisyonuna kesinlikle gitmiyorum.

Bir ultramaraton yarışında kaybolanlar oldu; bazıları en uzaktaki kontrol noktasından geçmedi ve itiraz etmemize rağmen kürsü yapmak istediler :) Duatlon organizasyonu yarıştan bir gece önce iptal oldu (katılımcıların bir kısmının haberi yok), sonra "tamam sadece koşuyu yaptıracağız" dendi :) Bisiklet yarışı Temmuz ayında hava şartlarında sorun olmamasına rağmen geç başladıktan sonra rotanın ortasına gelmeden "trafik endişesiyle" motorlu hakemlerin yarışı bitirdiğini ilan etmesiyle yarım kaldı :) Triatlon yarışı şehri öyle bir felç etti ki bisiklet etabında yarışmacılara küfürlere ek olarak su şişeleri fırlatıldı :) Sırasıyla Ordu (2019), Antalya (2016), Ankara (2022) ve Samsun'da (2018) düzenlenen ve katıldığım bu yarışlardan hiçbiri ikinci kez düzenlenmedi.

Yıllar içerisinde katıldığım yarışlardan öğrendiğim bir şey var: İlk organizasyonlara katılmamak.

Uzaktan izleyip sorunları görmeyi; iyi geçtiyse ikinciye katılmak veya rezaletse mesafeli kalmaya devam etmeyi herkese tavsiye ederim.

*

Ayrıca yukarıda kulaklık takan bisikletçiyi hedef gösterip yıllardır antrenmanlara -eleştirilere rağmen- kulaklıkla katılan arkadaşları da şaşkınlıkla izlediğimi belirtmeliyim.

Dopingin maliyetin, en fazla 500 ₺, gran fondo kürsüsünde verilen ödül ortalama 5 bin ₺!

Kim olsa doping yapar. Maliyet çok düşük. Hatta ilacı doktorunuza yazdırıp alırsanız bedava. Neden yapmasınlar?

Geçenlerde yine işsizdim. Geriye dönük olarak son bir yilda gran fondo kürsüsünde verilen ödülleri hesapladım. Bir yarışçı yıl içinde düzenlenen bütün fondolarda kürsü yapsa yol, yemek, yatak masraflarını çıktıktan sonra ödül ve hediyelerden yıllık kazancı 100 bin ₺ oluyor. Arada takvimine uyan federasyon yarışlarında da koştuğunu varsayarsak onlardan gelecek harcırah paralarını da ekleyin; yıllık tertemiz, vergisiz, kılçıksız 150-180 bin ₺ ek gelir. On yıl yarışsan 1800000₺, 1+1 ev parası. Ver onu kiraya, aylık 15 bin ₺ pasif gelir. 18 yaşında olsam kesinlikle bunu yapardım. Ama sağlığın bozulur falan demeyin. Dopingli profesyonel bisikletçilerin hepsi 60-70 yaşında ve hâlâ yaşıyorlar. Ama doping yaparak kazandıkları servet yanlarına kâr kalmış durumda.

Gran fondolarda verilen ödülleri el altından ikinci elde satıp gelir elde eden bisiklet esnafları bile türemiş artık. Bir gran fondoda ödül olarak verilen ayakkabıyı el altından 3 bine satıp aradaki farkı komisyon olarak alanlar da var. Adamlar resmen bir gran fondo ekonomisi kurmuşlar. Takdir etmediğimi söyleyemem. İnanılmaz bir start up zekâsı. 👏👏👏👏👏

El Diablo lakaplı Didi Senft.Bu adamı getirselerdi çok güzel olurdu.
Opera Anlık Görüntü_2024-10-31_141508_www.strava.com.png

El Diablo lakaplı Didi Senft.Bu adamı getirselerdi çok güzel olurdu.
322736 dosyayı görüntüle

Bizim turda en son Şirince etabında -yanlış hatırlıyorsam düzeltin- bir grup arkadaş at kafası maskesi ile bisikletçilerin yanında koşmaya çalışmıştı. Jandarma izin vermemişti ve yayında da göstermemişlerdi. Adamlar bunun dünya bisiklet camiasında önemli bir etkinlik olduğunun farkında bile değil.

Yarışan birinin vidyosunu izledim, TEM'in üstünden Medilpol'e doğru geçerken aşağıdan bisikletliler geliyor ama kendisi için yönlendirme karşı şeride geçip sola ayrılan sapaktan döndürecek şekilde yapılmış. Çocuk baya görüntüyü durdurup hem sola ok hem de sola viraj tabelalarını kabak gibi gösteriyor. Oradan girip aşağıya doğru TEM'e bağlanacak gibi giderken polis durduruyor, geri döndürüyor. Sonra tekrar yukarı çıkıyor, aslında arkasından gelen grupla beraber geldiği yolu tekrar gitmeye başlıyor, sonra bi şekilde U dönüş yapıp tekrar rotaya giriyor. Sonrasında yan yana geldiği bi kaç kişide daha kafalar karışık, "doğru mu gidiyoruz" minvalinde konuşuyorlar çünkü gittikleri yolda ortada kuka falan da yok ve karşıdan bisikletliler gelmeye devam ediyor. Çok garip geldi bana, çok bariz bi yanlış yönlendirme var çünkü. Bu durumla ilgili bi mevzu oldu mu, bilen var mı? Yoksa rotayı ezbere bilmek sporcunun sorumluluğunda olan bir durum mu?

Yarışan birinin vidyosunu izledim, TEM'in üstünden Medilpol'e doğru geçerken aşağıdan bisikletliler geliyor ama kendisi için yönlendirme karşı şeride geçip sola ayrılan sapaktan döndürecek şekilde yapılmış. Çocuk baya görüntüyü durdurup hem sola ok hem de sola viraj tabelalarını kabak gibi gösteriyor. Oradan girip aşağıya doğru TEM'e bağlanacak gibi giderken polis durduruyor, geri döndürüyor. Sonra tekrar yukarı çıkıyor, aslında arkasından gelen grupla beraber geldiği yolu tekrar gitmeye başlıyor, sonra bi şekilde U dönüş yapıp tekrar rotaya giriyor. Sonrasında yan yana geldiği bi kaç kişide daha kafalar karışık, "doğru mu gidiyoruz" minvalinde konuşuyorlar çünkü gittikleri yolda ortada kuka falan da yok ve karşıdan bisikletliler gelmeye devam ediyor. Çok garip geldi bana, çok bariz bi yanlış yönlendirme var çünkü. Bu durumla ilgili bi mevzu oldu mu, bilen var mı? Yoksa rotayı ezbere bilmek sporcunun sorumluluğunda olan bir durum mu?

Tabi ki değil. Benzer durumu bursa gf da yaşadık. Göstergeler ufak ve yetersiz idi. Görevli polis ve jandarma zaten buraya neden geldik vatandaş ile kavga ediyoruz yapacağınız yarışın ... diyip homurdanıyorlardı.

Organizasyonun geçen seneki rezalet yönlendirmesini de hatırlarsak yönlendirme işi bu yarışın son kısımda da sıkıntılıydı.

Son düzenleme:
İşte bende oradan döndüm ama ben bayağı bir gitmişim ortalama 1 kilometre kadar rezalett

• Üzgün
Tepkiler: Umur Bora
Geri