Scudo Sports

Maalesef dolar:4,13 euro:5,12 arkadaşlar...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Ekonomi bitmiş . Baksana kaç sayfadır memleket konuşuyoruz kimse de çay ısmarlamıyor .:) Madem öyle buyrun afiyet olsun. Uslup gayet güzel gidiyor.
Not: Konuyu yada yazıları hafife almak yada avamlastirmak veyahut boyle gormek gibi bir bakış açısi kesinlikle yoktur. Bu ülkede yaşıyorsak sorunlarımızı elbette kendi uslubumizda tartisiriz . Mojito içerek olmaz değil mi?

caylar.jpg

Scudo
Dövizin yükselişini üzülerek takip ediyorum. Yurt dışından döviz cinsinden Bisiklet parçaları siparişim oldu ve o zaman aldığım fiyattan daha yüksek fiyat ödeyerek borç kapatacağım.

Bu arada başlık açılalı 1 gün oldu, dolar 4,1'e doğru hızla ilerliyor. Güncelleme lazım başlığa.
Döviz bürosu önünde bir ara şov yapan tayfa yüklenmediyse ben de bir şey bilmiyorum.
Derken 4,1 olmuş. Eyy dolar sen kimsin be.

Almak istediğimiz her güzel ürünün fiyatı dolara bağlı olduğu için yükselmesi bu kadar hoşumuza gitmiyor ama diğer yandan çalışmayan üretmeyen ya da az çalışan üreten toplumun dış ticaret dengesine iki açıdan faydası oluyor. İthal mallar fiyatı artıyor talep düşüyor ihraç mallar ile gelen doların tl karşılığı artıyor . Bu enflasyon oranında doların sürekli artacağı malum belki gizli dış güçler de biraz/bazen arttırmak isteyebilir ama bu ölçekte kimse o kadar dolar ile operasyon yapıp riske girmek istemez . Forum kullanıcılarının yüzde 90 ında bisiklet ve akıllı telefon vardır ve bunlarından büyük çoğunluğu yurtdışı markalardır . Yani ülke içinde çalışarak kazandığınız parayı satıcı karı ve vergi hariç yurtdışına transfer etmiş oluyorsunuz . Bu dolar biraz daha makul olsa daha fazlasını transfer edeceğiz ki yeterince ihraç yoksa bu sürekli başkasına çalışmak demek oluyor . Yani serbest piyasada olduğumuz için biraz iyiyiz ama ekonomimiz istediğimiz kadar güçlü olmadığı için de vasatın birazı kadar gibiyiz.

Almanya iyi bir hedef nüfusumuz neredeyse aynı ama 1.3 trilyon dolar ihraç 1 trilyon dolar ithalat (hizmet dahil değil ) geçen haber vardı dış ticaret fazlasını harcayacak yer bulamıyor diye . otomotiv ve ilaç gibi en üstte kalemleri var.
(link)

Birde güneykore ne yapıyor diye bakayım dedim orası da fazla veriyor 100 milyar dolar kadar
Dikkat çeken iki kalem
(link)10,6%
(link)7,6%
(link)

Kendimize baktığımızda ağlamak ve siyasileri ve onları seçen seçmenleri suçlamak çok kolay çalışmak biraz daha zor olmalı . Tabi diyeceksiniz otomotiv sanayini ben mi kuracağım ilaç sanayini ben mi kuracağım ?Seçmen de iktidar da içimizden çıkıyor adı ne olursa olsun sizin benim ya da başkasının istediği iktidarında bu tabloyu daha iyi yapma şansı daha kötü yapma şansının yanında çok az .

Türkiye ise 2016 139 milyar dolar ihracat ve 188 milyar dolar ithalat yapmış . 2017 de ise ;

TÜİK açıkladığı dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin 2017'de ihracatı yüzde 10.2 artışla 157 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 18 artışla 234 milyar dolar oldu. Böylece geçtiğimiz yıl dış ticaret açığı yüzde 37 artarak 77 milyar dolara ulaştı.
(link)

Dans ettiğimiz Almanya nın dış ticaret fazlası bizim tüm ihracatımızın 2 katından fazla. O yüzden bir Alman vatandaşının alım gücü ve yaşam ferahlığı hedefimiz olabilir ama şu an kıyas edebileceğimiz bir durum değil .

Hala sıkılmadı iseniz son bir farklı veri de tarımdan gelsin .Nüfusun yuzde 92 il ve ilçelerde yaşayacak ama tarım ölüyor diye ağlayacağız . Herkes şehirde otururken /oturması cazip hale gelirken kim bize tarım ve hayvancılıkta üretim yapacak . Yine diyeceksiniz ki kar edemiyor köylü tasını toprağını alıp göç ediyor ama biz şehirliler de istediğimizi alamıyoruz diye ağlıyoruz.
(link)

Yine sıkılmaz da okursanız mesela şeker de devlet eliyle üretim maliyeti dünya piyasa fiyatının 2 katı . Bunu çözmek siyasi iktidarın görevi ama başarılı olması kolay mı bilemiyorum ? Bir seçeneği özelleştirme ve maliyetten kurtulma diğer yandan çiftçiyi sübvanse edebilir vs. Her yolun başarılı başarısız adımları kendi içinde mevcut ve bunu önceden tahmin etmek kolay değil. (link)

*imla düzeltmeleri

@waafy maalesef eskiden olsaydı doğruydu. Fakat altın yumurtlayan tavuk misali üretim şahalari( fabrika tarım vb..) kapatılıp dımdızlak bırakıldı.

• Beğen
Tepkiler: emrahozkan
kimse köyünden isteyerek ayrılmıyor, yem pahalı, aracılar yok pahasına ürünleri topluyorlar, kooperatifleşme zayıf, a dan z ye herşey ithal ve dolara endeksli

2 sene önce 40 lira olan yem, şimdi 60 lira, bu yemden 100 çuval alıyorsunuz mesela.

5,30 dan mazot alıp tarla sürmeye kim cesaret eder?

bu arada dolar 4.12 euro 5.09 oldu bile biz bunları yazarken.

Karbon bisiklet almaya cesareti olan kaldı mı?

bu hızla giderse başlık güncelliğini yitirecek. :eek:

• Beğen
Tepkiler: tar-kutay
biz bu savaşı marshall yardımlarını kabul ettiğimiz gün kaybettik.boşuna ağlamayalım.Artık bağımsız Türkiye hayalini yıkanların kutsandığı,çalışmanın enayilik olduğu ,zenginliğin nasıl olursa olsun tek hedef olduğu ülke olduk.düzelmekmi istiyorsunuz,tek çözüm 1980 de milli geliri bizimle eşit olan Güney Kore gibi eğitim seferberliği ilan etmek.mümkünmü bence artık çok geç.Adaletin bittiği,ahlakın çöktüğü ülkelerin başına ne gelecekse bizimde başımıza o gelecek.sadece konjöktür bugün ayakta kalmamızı gerektiriyor.başkada bişey demek istemiyorum.nede olsa gelişmeye niyeti olmayan ülkenin vatandaşıyım.

Güncelliyeyim. 1$ = 4,1356 TL 1£ = 5,1111 TL

Geçmiş olsun herkese...

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
@Serkan Mıstınoğlu tamam ama seni engellemez ki? Sen benzini hep 50 liralık, bisikleti de hep 3 bin liralık alıyorsun yani senlik bir şey yok. Mesela filtre kahveye zam gelmiş ama beni etkilemiyor çünkü ben de hep 50 liralık kahve alıyorum. :koptum:

işte bunlar hep dış mihrakların oyunu, ohal durumundan yararlanıp kanun hükmünde kararname ile doları 1.50 ye çekebiliriz ama dış güçler izin vermiyormuş arkadaşlar. kesin bilgi, yayalım o_O

Ülkemizdeki bisiklet firmalarının bazıları, aslında yıl içinde satmaları gereken bisikletleri, ayrıca bir yatırım aracı olarak gördükleri için, bir an önce satmaya çalışmıyorlar. Nasıl olsa Dolar Euro artar, bisikletin fiyatı da artar diye, bisiklet almak isteyenleri pek önemsemiyorlar. "Firmaların internet sitelerine bakınca 2017, 2016 hatta daha eski yıllara ait sıfır biskletleri görebilirsiniz."
Beş, on bin liralık bisiklet almak için çabalayan insanlara, "başka nerden alabilir ki, mecbur benden alacak, zaten çok beğendi" düşüncesiyle, 100 lira indirim yapmıyorlar, 10 liralık matarayı hediye vermiyorlar vs. Sadece ödemeye sıkıştıkları dönemlerde internetten acayip indirimler uyguluyorlar. Mağazada insanlara "olmaz" dedikleri fiyatın daha altına, birkaç gün sonra internet mağazlarına ilan çıkıyorlar, ayrıca o ilan çıktıkları sanal mağazalara komisyon, kargo vs. ödüyorlar. Ama mağazalarına gelen insanlara inatla 1 lira indirim yapmıyorlar. Hatta bisikletçiliği bırakıp ranta o kadar dalıyorlar ki, kendi firmlarının internet sitesinde başka fiyata, n11, hepsi burada vs. gibi sitelerede başka fiyata bisiklet satmaya çalışıyorlar. Karşısındaki insanın o anda bisikleti alması, alamaması, üzülmesi vs. pek önemli olmuyor.
Nasıl olsa DÖVİZ yükselecek ve 2 yıl sonra bile olsa o bisikleti zarar etmeden satabilecek !

Parasını zor denkleştiren bisikletçi arkadaşlar da, 2018 yılında 2016 model bisikleti "ucuza" aldım diye sevinecek, 2016 yılında o bisiklet acaba kaç liraydı ? düşünmeyecek. o da haklı Neticede ihtiyaç.

Dürüst çalışan, paraya çok önem vermeyen, müşterilerini seven firmalar yazdıklarımdan lütfen alınmasınlar, paragöz duyarsız firmalar ise zaten umurumda değiller.

saygılarımla

Güncelleme: Dolar sert düştü, 4,13'tü, 4,10 oldu. Ehonomi çoğu eyi. Bunlar hep fetöcülerin gezicilerin oyunu. Bu ülkeyi kılışdar batırdı. Biz şahlandıracaz inşallah.

A haber oyunculuğu bir yana doların neden 4 lirayı geçtiği gayet açık. Cebine üç kuruş para giren adam 3000 lira maaşının 500 lirasını iPhone x taksidine yatırıyor. -4000 lira maaşı olan adam aylık 1500-2000 lira taksitle 0 km wolsvagen golf alıp 6 ay paşa, 6 ay yaya geziyor. Köylülere "Ananı da al git" diyen zihniyet sonucu binlerce yıldır adı tarımla anılan coğrafyada bulunan ülke saman ithal ediyor, canlı hayvan ithal ediyor. Ve bu foruma takılıp eline azıcık para geçen bir çok kişi maaşının iki katı fiyatına full shimano deore/sram x2 yürüyenli hidrolik disk frenli son model cannondaleleri, focusları, tırrekleri altlarına çekiyorlar. İstanbul'u bilmeyen biri Caddebostan sahile ışınlansa kendini Dubai'de sanır anasını satayım. O bisikletlerin de hafta içleri bodrum katta turşusunu kurup trafikte bol bol dur kalk yapıp bol bol petrol yakarak arabalarıyla giderler. Dışarıya sattığımız ne var peki? Uydu alıcısından yabancı TV kanalları açtığınızda (az sayıdaki THY reklamı haricinde) herhangi bir Türk markasının reklamını görebiliyor musunuz. Mesela biz kendi marketlerimizin dolaplarında Coco colaları, pepsileri, da danoneleri, nestleleri dizili bir şekilde görüyoruz. ABD ve Avrupa ülkelerini gezmiş olanlar söylesin bakalım oraların marketlerinin raflarında herhangi bir Türk markası görebilmişler mi? Kendi ülkemizde mc domaltslar, kfcler, burger kingler bolca var. Hiç ABD'de çekilmiş Hollywood filmlerinde herhangi bir Hosta, Marmaris büfe, Saloon Burger gördünüz mü?

Bu ülke çalışmayıp tükettiği için bu halde değil ,
Bu ülke sabah akşam karı koca çalıştığı halde , bu emeğin birileri tarafından, bir grup ben deyim yahudi siz deyin hristiyan kesime havale edilmesinden bu halde.
Yoksa hepimiz çalışıyoruz çok şükür.
Bak mesela bu sene trt 3 milyar lira yurtdışına göndermiş kıymetli hemşerilerim.
1milyon liseliye 3 bin lira versen , 3 milyar lira yapar ki, hepsine bir triban yakışır. ayfon bile alır hepsi : D
gelecek sene triban 560 alırlar ve her sene alınır sadece o örnekle.

misal yani.
sadece hasat edilen mısır tarlasından hepinize birer cannondale alırız.:)

Size trek alacağım bir de rihannayı getireceğim getirmeyen kolonya cumhuriyeti filmindeki peker başkan olsun.

yaa siz hangi ülkede yaşıyorsunuz Cumhurbaşkanımız büyüyoruz diyor. Sizde mi kıskanıyorsunuz. Nedir bu çekememezlik.

İmamlar ordumuz kurtaracak bizi her mezun olana bir kere okutsalar ohoooo ...

o değilde jant ile grup seti yükseltecektim yalan oldu iyi mi :(

bu olay tamamen üretimle üretmiyoruz tüketiyoruz ile alakalı değil. psikolojik faktörler de var. 3.9 olup oralardan bir türlü 4'e çıkamaması, 4'e çıktıktan 1 gün sonra 4.1'e çıkması toplum psikolojisinin rol oynadığının kanıtı.

tamamen üretimle alakası olsa gürcistan ne üretiyor, azerbaycan ne üretiyor? 1 dolar bunlarda 2 para birimi civarı. rusya üretmiyor mu da 1 dolar 16 ruble? burda başlıca sebep türkiye'nin abd güdümünden çıkması ve abd'nin de her ülkeye yaptığı gibi ekonomik baskı uygulamasıdır. bunun yanında türkiye'deki tek adam yönetiminin getirdiği güvensizlik ve jeopolitik durumlar da bunun tuzu biberidir. mesela yarın tayyip ölse ne olacak diye sorduğumuzda, tüm ülke tek adamın fikirleri doğrultusunda gittiği için bir güvensizlik var. örneğin abd'de trump 10 sene beyaz saraya gelmese abd yine işler. hatta trump'ın pozisyonunu koskoca bir gemiyi ufacık bir dümenle yönetmeye benziyor diye örnek vermişti elon musk. öyle güçler ayrılığı öyle oturmuş bir sistem var. b,zde ise bildiğin dümenin tamamı tayyip. tak diye ölse ertesi gün kim ne yapacak belli değil. güçler ayrılığı yok. herkesin biat ettiği tek bir kişi var.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri