Almak istediğimiz her güzel ürünün fiyatı dolara bağlı olduğu için yükselmesi bu kadar hoşumuza gitmiyor ama diğer yandan çalışmayan üretmeyen ya da az çalışan üreten toplumun dış ticaret dengesine iki açıdan faydası oluyor. İthal mallar fiyatı artıyor talep düşüyor ihraç mallar ile gelen doların tl karşılığı artıyor . Bu enflasyon oranında doların sürekli artacağı malum belki gizli dış güçler de biraz/bazen arttırmak isteyebilir ama bu ölçekte kimse o kadar dolar ile operasyon yapıp riske girmek istemez . Forum kullanıcılarının yüzde 90 ında bisiklet ve akıllı telefon vardır ve bunlarından büyük çoğunluğu yurtdışı markalardır . Yani ülke içinde çalışarak kazandığınız parayı satıcı karı ve vergi hariç yurtdışına transfer etmiş oluyorsunuz . Bu dolar biraz daha makul olsa daha fazlasını transfer edeceğiz ki yeterince ihraç yoksa bu sürekli başkasına çalışmak demek oluyor . Yani serbest piyasada olduğumuz için biraz iyiyiz ama ekonomimiz istediğimiz kadar güçlü olmadığı için de vasatın birazı kadar gibiyiz.
Almanya iyi bir hedef nüfusumuz neredeyse aynı ama 1.3 trilyon dolar ihraç 1 trilyon dolar ithalat (hizmet dahil değil ) geçen haber vardı dış ticaret fazlasını harcayacak yer bulamıyor diye . otomotiv ve ilaç gibi en üstte kalemleri var.
(link)
Birde güneykore ne yapıyor diye bakayım dedim orası da fazla veriyor 100 milyar dolar kadar
Dikkat çeken iki kalem
(link)
Kendimize baktığımızda ağlamak ve siyasileri ve onları seçen seçmenleri suçlamak çok kolay çalışmak biraz daha zor olmalı . Tabi diyeceksiniz otomotiv sanayini ben mi kuracağım ilaç sanayini ben mi kuracağım ?Seçmen de iktidar da içimizden çıkıyor adı ne olursa olsun sizin benim ya da başkasının istediği iktidarında bu tabloyu daha iyi yapma şansı daha kötü yapma şansının yanında çok az .
Türkiye ise 2016 139 milyar dolar ihracat ve 188 milyar dolar ithalat yapmış . 2017 de ise ;
TÜİK açıkladığı dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin 2017'de ihracatı yüzde 10.2 artışla 157 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 18 artışla 234 milyar dolar oldu. Böylece geçtiğimiz yıl dış ticaret açığı yüzde 37 artarak 77 milyar dolara ulaştı.
(link)
Dans ettiğimiz Almanya nın dış ticaret fazlası bizim tüm ihracatımızın 2 katından fazla. O yüzden bir Alman vatandaşının alım gücü ve yaşam ferahlığı hedefimiz olabilir ama şu an kıyas edebileceğimiz bir durum değil .
Hala sıkılmadı iseniz son bir farklı veri de tarımdan gelsin .Nüfusun yuzde 92 il ve ilçelerde yaşayacak ama tarım ölüyor diye ağlayacağız . Herkes şehirde otururken /oturması cazip hale gelirken kim bize tarım ve hayvancılıkta üretim yapacak . Yine diyeceksiniz ki kar edemiyor köylü tasını toprağını alıp göç ediyor ama biz şehirliler de istediğimizi alamıyoruz diye ağlıyoruz.
(link)
Yine sıkılmaz da okursanız mesela şeker de devlet eliyle üretim maliyeti dünya piyasa fiyatının 2 katı . Bunu çözmek siyasi iktidarın görevi ama başarılı olması kolay mı bilemiyorum ? Bir seçeneği özelleştirme ve maliyetten kurtulma diğer yandan çiftçiyi sübvanse edebilir vs. Her yolun başarılı başarısız adımları kendi içinde mevcut ve bunu önceden tahmin etmek kolay değil. (link)
*imla düzeltmeleri