Bu memleketin en büyük sorunu empati eksiliği, başkasını düşünmemektir.
- "Bir kere evleniyoruz" diye başkasını rahatsız etme hakkına sahip olduğunu sanmak. Bakın şuna eminim, burda başkasından şikayet eden arkadaşların da çoğu evlenirken bunu yapmış veya yapacaktır.
- "5 dakika işim var" diye arabayı olur olmaz park etmek. Çünkü kendisi olduğu zaman kural esnetilebilir. Siz ordan geçemezsiniz, ama tepki gösterdiğiniz zaman "5 dakika bekleyemedi" der.
- Bisiklet yoluna park edip, bisikletliyi düşünmemek. Bisiklete binmek de neymiş, çoluk çocuk gibi bisiklete binmesinler.
- Arabanın camını açıp izmarit atmak. "Bir tane izmaritle çevre kirlenecek değil sonuçta".
- Piknik yapıp çöpünü orda bırakmak. Zaten herkes bırakmış, bir de o bıraksa ne olur?
- Borcunu ödememek. Zaten herkes devleti çalıp çırpıyor ben de KYK borcumu ödemesem ne olur.
- Kamu malına zarar vermek. Öğretmenim sıranın her yeri çizikti ben küçücük adımı yazdım.
Şöyle aklıma gelen birkaç örneği verdim. Düzgün sıraya girme kültürü bile yoktur bizde. Hop bir kişinin önüne geçince kendini uyanık zanneden cahiller vardır. Sabit hızda giden trafikte makas atıp 1 arabanın önüne geçince, 2 metre ileri gitmiş olmakla kendini kurnaz zanneden şark kurnazları vardır.
Mesela adam arabasıyla dönecek, şak diye direksiyonu kırıp, sinyal vermeden, en sol şeritten en sağdaki ayrıma girer. Çünkü arkasında araç, bisiklet, insan vs. olduğunu düşünmez. Bizim kültürümüzde "başkasının adına düşünmek" diye bir şey yok oldu malesef. Çocuklarına bile "herkes kendini kurtarır olan sana olur", "sen kendini düşün" vs. diye öğüt veren bir milletiz biz. Herkesin çocuğu prenses, herkesin çocuğu prens. Dikkat edin, çoğuna "sus" deseniz "o daha çocuk, tabi ki gürültü yapacak", "tabi ki ortalığı yıkacak" diye azar yersiniz. Milletin prensinin bağırma hakkı vardır, sizin kafanızın davul gibi olmama hakkı yoktur arkadaşlar.
Özellikle bu, "hayır" ne demek bilmeyen ve başkalarının hakkına tecavüz etmeyi hakkı gören prens ve prenses nesli büyüyünce göreceğiz biz asıl empati yoksunluğu nasıl olur.