@tekin17 siyasetle alakalı değil bu durum, insani ve vicdani bir durum.
1) Birinin eşinin baş örtüsüne de karışılmaması lazım, içkisine de. Evet bu memlekette eşi baş örtülü olanı fişlediler. O zaman buna tepki olarak içki içeni fişlememek lazım. Mesela geçenlerde, (link). Kimseyi rahatsız etmedikleri halde çevreye rahatsızlık vermek diye para cezası kesiyorlar. Herkese açık bir alanda içki içmek, rahatsızlık vermek demek değildir. İçki içen kişi rahatsızlık verirse ona işlem uygulanması gerekir. Hakeza herkese açık alanda çıkıp birisi namaz da kılabilir, istavroz da çıkarabilir. Başkasına bir rahatsızlık vermiyorsa problem olmaması gerekir.
2) İşte bu tamamen özel teşebbüse bağlı. Adam içki satarak kâr edeceğini düşünüyordur, öyle açar. Sen onu tercih etmezsin, ötekine gidersin. Bu işler böyle işler. Mesela adam Fransa'da restoran açıyorsa, domuz ürünü satmayı tercih edebilir. Aynısını Türkiye'de tercih etmez çünkü iş yapmaz. Özel teşebbüs arz-talep meselesiyle işler, devlet eşitlik ilkesiyle. Fransız devleti "helal ürün satmak yasaktır" derse o zaman hak ihlali yapmış olur.
3-4-5) Benim bulunduğum konumda ezan sesinden bir rahatsızlığım yok, ama bazı yerlerde gerçekten işin içine hoparlör girmesinin çıkardığı ses kirliliği olmuyor değil. Ben saece sizin verdiğiniz örnek üzerine diyorum ki "kimse cami sesi olmayan bir yerde yaşama" hakkına sahip değil. Türkiye'de herhangi bir yere cami yapılması vatandaşın isteyip istememesine bağlı değildir. "Git cami olmayan yere yerleş" dediğiniz yere de bir gün cami yapılabilir, bunu söyledim sadece.
Ben kendi adıma 7. yy'dan çok çok sonra, İslam dini ve kültürü ile bir alakası olmamasına rağmen Osmanlı kültürünün bir parçası olmuş Ramazan Davulcusu âdetini bugün itibariyle gereksiz ve amacından çıkmış buluyorum. Bir rant kapısı olmuş halde, mafya gibi kapılarda dolaşıyorlar. Eski şeklinden tamamen çıkmış, bir araca oturup davulla gürültü yapılması şeklinde çalınan davul, Ramazan'da oruç tutmayan hatrı sayılır sayıda insan için geceleri rahatsız edici oluyor.
Ve ayrıca şunu söylemek istiyorum, dinle ilgili "ben bundan bundan rahatsız oluyorum, bence şöyle şöyle" dediğimiz şeyler siyasi görülmeye başladı. Ben de burada siyaset yapmıyorum, aslına bakarsanız da dinle değil tamamen ondan belki 1000 yıl sonra ortaya çıkmış kültürü ile ilgili bir fikir ifade ediyorum. Sizin ifade ettiğinizi de anlıyorum, ama bu işin orta yolunu bulmaktan hep uzakta olduk.